Oraşul Iaşi sufocat de autovehicole vechi! Mii de autoturismele înmatriculate anual
Oraşul Iaşi sufocat de autovehicole vechi! Mii de autoturismele înmatriculate anual
„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi cifre în premieră privind situaţia înmatriculărilor de autoturisme din judeţ pe prima jumătate de an, după anularea taxei de primă înmatriculare. Procentul de înmatriculări de maşini rulate din afara ţării, printre care sute fiind fabricate chiar şi înainte de anul 2000, este unul uriaş: 92%. Practic, în fiecare zi lucrătoare din acest an pe străzile din Iaşi s-au adăugat celor deja existente alte 50 de maşini second-hand.
Poate nu ai observat, dar în mod sigur chiar şi coada de maşini din cartierul tău, care îţi scoate peri albi în fiecare dimineaţă, este în fiecare zi tot mai mare cu 2-3 maşini. Faţă de anul trecut, înmatriculările de autoturisme au săltat în primele şase luni, la Iaşi, cu 32%. În primul semestru al anului curent, în judeţ au fost înmatriculate în total 7.025 de autoturisme, faţă de 5.329 în aceeaşi perioadă a anului trecut .
În primele şase luni ale acestui an, la Iasi s-au inmatriculat 7.025 de autoturisme, cu 32% mai multe ca în aceeaşi periodă a anului trecut, când s-au înmatriculat 5.329. Raportat la întreg anul 2016, când s-au înregistrat 10.659 de autoturisme la Serviciul de Inmatriculari Iaşi, în 2017 s-au înmatriculat deja 66% din numărul pe anul trecut. Menţionăm faptul că pe luna iunie calculele sunt făcute inclusiv pentru data de 29 iunie, data de 30 nefiind contorizată încă pe site-ul www.drpciv.ro.
Din tabelul realizat de “Ziarul de Iaşi”, pe baza datelor culese din statisticile publicate pe site, se poate observa faptul că în luna februarie s-au înmatriculat cele mai multe autoturisme în judeţul Iaşi, aproape 2.000, februarie fiind luna din care taxa de mediu nu s-a mai plătit.
Continuarea o puteţi citi pe Ziarul de Iasi
- Published in Local
O milionară din IAȘI care creşte 30 de copii: Dacă reuşeşti în viaţă, e normal să dai ceva înapoi
„Ziarul de Iaşi“ a publicat astăzi un aspect mai puţin cunoscut publicului din viaţa celei mai bogate femei a judeţului. O milionară din IAȘI care creşte 30 de copii!
Doina Cepalis, proprietara firmei Te-Rox din Paşcani, lider de piaţă în Europa la producţia de centuri de siguranţă şi scaune auto pentru copii, creşte împreună cu fiica nu mai puţin de 30 de copii. Au înfiinţat o fundaţie, şi prin aceasta a adunat aceşti copii fără posibilităţi materiale, unii chiar copii ai străzii, cărora le oferă casă şi masă, precum şi educaţie.
„De unde ştiţi? Nu aş fi vrut să se afle acest lucru… E normal ce fac eu. Dacă reuşeşti în viaţă, e normal să dai şi ceva înapoi comunităţii“, ne mărturiseşte Doina Cepalis.
Derulează acest proiect cu maximă discreţie de circa 3 ani, iar unii din copiii ei, care foarte probabil altfel s-ar fi ratat, sunt acum premianţi la şcoală. „M-a impresionat proiectul Proruralis (iniţiat de „Ziarul de Iaşi“ şi ISJ, n.r.), şi m-am gândit că, dacă ar fi 39 de Proruralis-uri în ţară, România ar arăta altfel“, spune antreprenoarea. Povestea acestui frumos proiect, în rândurile următoare:
Puţină lume ştie „secretul“ cunoscutei femei de afaceri Doina Cepalis, cea care deţine la Paşcani grupul de Firme Te-Rox Prod, cunoscut ca lider de piaţă în Europa la capitolul centuri de siguranţă şi scaune auto pentru copii: aceasta, alături de fiica sa, „creşte“ nu mai puţin de 30 de copilaşi sărmani, fără posibilităţi financiare sau chiar abandonaţi pe străzi. Am putea spune că are grijă de o clasă întreagă. Puţini ştiu că antreprenoarea a înfiinţat o fundaţie împreună cu fiica sa, Roxana Cepalis, care este şi preşedintele Asociaţiei „Lumină şi dar“. Prin intermediul acestei asociaţii, antreprenoarea adună copii nevoiaşi şi le oferă educaţia şi îngrijirea de care au nevoie.
„Nu aş fi vrut să se afle“
„De unde ştiţi? Nu aş fi vrut să se afle acest lucru… E normal ce fac eu. Dacă reuşeşti în viaţă, e normal să dai şi ceva înapoi comunităţii. E în firescul lucrurilor. Aşa ar trebui să facă fiecare. M-am axat pe copii pentru că ei nu au nicio vină. M-a impresionat proiectul Proruralis, şi m-am gândit că, dacă ar fi 39 de Proruralis-uri în ţară, România ar arăta altfel. Nu e suficient să hrănim aceşti copii, trebuie să le oferim şi educaţie. Am luat copii care sunt crescuţi de bunici, care nu au ambii părinţi ori care au un singur părinte şi e bolnav, ori cu handicap. Am pus un pariu. Toată lumea spune că aceşti copii străzii se întorc în stradă. Am vrut să demostrez că nu e aşa. Dacă le oferi dragoste şi educaţie, ei nu se mai întorc în stradă. Se întorc în societate“, spune antreprenoarea.
Elanul ei în a face lucruri bune s-a izbit însă şi de birocraţie.
Citeşte şi De lăudat! Studenţii şi-au donat cursurile vechi contra energizante
„Noi vrem să luăm mai mulţi copiii, însă birocraţia este foarte mare, ne înfrânează. Dar noi vom lupta în continuare pentru ei“, ne-a declarat Doina Cepalis, cu referire la procedurile greoaie ale autorităţilor legate de protecţia minorilor.
Menţionăm că proiectul Proruralis, menţionat de Doina Cepalis, a fost infiinţat acum 15 ani la iniţiativa „Ziarului de Iaşi“, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, acesta ajutând, prin intermediul unor burse oferite de oameni de afaceri, persoane particulare sau societăţi, în fiecare an, zeci de copii săraci, dar inteligenţi din mediul rural pentru a continua liceul la Iaşi, după absolvirea ciclului gimnazial. Numai anul acesta, peste 90 de copii cu IQ ridicat învaţă cu ajutorul Proruralis la şcolile cele mai bune din municipiu.
Prin înfiinţarea unei asociaţii similare, antreprenoarea a reuşit să transforme copii care nu ştiau să citească în şcolari, unii chiar cu premii. Asociaţia a fost înfiinţată de Doina Cepalis acum trei ani, şi efectiv întreţine aceşti copilaşi de la zero, femeia de afaceri fiindu-le, am putea spune, mamă adoptivă.
Alte planuri în domeniul social
Ideea Doinei Cepalis a luat naştere, mărturiseşte ea, şi după ce a fost impresionată de unele statistici îngrijorătoare, şi anume faptul că în România, unul din doi copii din mediul rural, respectiv unul din trei la nivel naţional, trăieşte în sărăcie.
Citeşte şi Povestea de succes a celei mai bogate femeie din IAȘI: “Am reuşit de frică”
„Prin accesul la educaţie, asociaţia se străduieşte să le ofere copiilor posibilitatea de a dobândi competenţele şi abilităţile care să le permită să muncească pentru a găsi o cale de ieşire din sărăcie, contribuind la asigurarea rechizitelor şcolare şi a materialelor didactice, a alimentelor şi articolelor vestimentare necesare unui trai decent, cât şi a nevoilor de îngrijire medicală. Misiunea noastră este de a-i ajuta pe copiii din mediile defavorizate să se dezvolte armonios şi să se integreze în societate. Totodată, ne propunem ca în viitorul apropiat să derulăm o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea maternităţilor din zona Moldovei cu incubatoare şi aparate medicale pentru copiii născuţi prematur şi să îi ajutăm pe copiii bolnavi de cancer să îşi procure medicamentele vitale“, se menţionează pe site-ul asociaţiei.
Sursă: Ziarul de Iasi
- Published in Local