Stare de alerta! Lipsa de medicamente la UPU Iasi
Stare de alerta! Lipsa de medicamente la UPU Iasi
Trei medicamente folosite în urgenţe la pacienţi care dezvoltă complicaţii grave, cu risc vital, lipsesc din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la cel mai mare spital din Moldova, Spitalul „Sfântul Spiridon“, de mai multe luni. Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul lipsesc din UPU cu toate că medicii au informat Ministerul Sănătăţii despre terminarea stocurilor pe cele trei produse. Lipsa celor trei medicamente se resimte nu doar în UPU, ci şi în unele secţii care folosesc pentru tratamentul bolnavilor aceste produse farmaceutice. Motivul: decizii recente şi controversate ale Guvernului privind piaţa medicamentelor.
Producătorii nu mai sunt interesaţi să scoată pe piaţă produse ce nu le aduc niciun profit
Şefa UPU de la „Sf. Spiridon“, profesorul Diana Cimpoeşu, a explicat că, pentru a corecta dezechilibrul produs de dispariţia medicamentelor de pe piaţă, urgentiştii folosesc un înlocuitor, Amiodaronă. Motivul pentru care Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul nu se mai regăsesc în unităţile de primire urgenţe din ţară este strict economic. În urma plafonărilor administrative şi a deciziilor luate de Guvern în privinţa produselor medicale, preţul fiecărui medicament din cele de mai sus nu poate depăşi acum cinci lei, pe piaţa din România, iar, în aceste condiţii, producătorii care sunt societăţi comerciale, nu de binefacere, nu mai sunt interesaţi să scoată pe piaţă produse ce nu le aduc niciun profit.
„Cele trei produse lipsesc în toate spitalele din ţară. Ele nu se produc în România, ci sunt importate. Cu unele intermitenţe, – când am avut, de exemplu, Sulfatul de magneziu -, anul acesta au fost probleme constant cu aprovizionarea cu cele trei medicamente. Ele sunt necesare în UPU, în ambulanţa care intervine acasă la un bolnav căruia îi bate inima foarte repede, şi pe secţiile în care sunt internaţi astfel de bolnavi, fie că vorbim de cardiologie, fie că vorbim de medicină internă“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
Cu toate că au fost semnalate public mai multe cazuri în care medicii urgentişti din ţară au spus că le lipsesc Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul, Ministerul Sănătăţii nu a oferit o explicaţie pentru dispariţia medicamentelor de pe piaţa farmaceutică.
Indicaţiile medicamentelor
Sulfatul de magneziu – se utilizează în ginecologie şi cardiologie. Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), substanţa activă sulfatul de magneziu este necesară în tratamentul cazurilor acute sau severe de hipomagneziemie (n.r. – creştere a cantităţii de magneziu în sânge), în cazul convulsiilor asociate cu eclampsia (n.r. – sindrom întâlnit la gravide la sfârşitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, manifestat prin pierderea cunoştinţei, crampe, convulsii, comă) şi în profilaxia eclampsiei. De asemenea, sulfatul de magneziu este util în tratamentul hipokaliemiei (n.r. – diminuare a cantităţii de potasiu din sânge), tratamentul atacurilor de migrenă, tratamentul unor aritmii cum este torsada vârfurilor (n.r. – o varietate specifică de tahicardie ventriculară), scăderea tulburărilor autonome la pacienţii ventilaţi mecanic şi controlul spasmelor la pacienţii neventilaţi când este folosit în tratamentul împotriva tetanosului.
Citeste si: Este “elevul anului”. Iasul se mandreste cu astfel de tineri
Adenozina – este utilă în tratarea pe termen lung a cardiopatiei ischemice cronice. Potrivit ANMDM, medicamentul se foloseşte ca adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicaţiilor tromboembolice la purtătorii de proteze valvulare, ca antiagregant, asociat cu aspirină, în tratamentul diverselor afecţiuni cu risc. Medicamentul este necesar pentru bolnavii cu afecţiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afecţiuni vasculare periferice, boala Kawasaki. Adenozina se foloseşte în spital, numai sub monitorizare de specialitate. Conform ANMDM.
Verapamilul – este necesar pacienţilor cardiaci care prezintă simptome de angină pectorală, angină cronică stabilă, angină vasospastică sau angină post-infarct. Produsul este util şi bolnavilor cu tahicardie paroxistică supra-ventriculară, care prezintă accelerarea bruscă a ritmului inimii, precum şi celor cu tensiune mare.
„Se folosesc la cei cu risc vital“
„Cele trei medicamente se folosesc la pacienţii cu tulburări de ritm, pacienţi care pot dezvolta complicaţii grave, cu risc vital. Noi am transmis de fiecare dată necesarul de medicamente către minister, însă având în vedere că ele nu se găsesc pe piaţă, folosim acest înlocuitor numit Amiodaronă“, a mai precizat Cimpoeşu. Dispariţia medicamentelor de pe piaţă este o problemă pe care asociaţiile de pacienţi au prezentat-o pe larg înainte şi după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 75/2015, dat de Ministerul Sănătăţii. Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a însemnat, aşa cum au preconizat specialişti, dispariţia mai multor medicamente de pe piaţa internă. Măsura este o consecinţă a unei decizii din 2009 prin care Executivul a decis ca, în România, preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Copilul doborât de oboseală în sala de așteptări la urgențe. Niciun medic care să-l consulte
Știrea a pornit de pe o rețea socială atunci când, pe data de 5 august, la miezul nopții, a fost postat o imagine cu un copil într-o sală de așteptări la urgențe. Așteptând foarte mult timp acolo, copilul a adormit pentru mai bine de două ore pe o bancuță, în așteptarea unui medic care să-l consulte. Cea care a postat imaginea este o mămica a unui alt copil care a așteptat tot atât de mult timp să fie luați în seamă de un medic.
Tată: „La ora 22:00 am ajuns la spital cu fiica mea, de un an şi patru luni. Când am intrat în spital acel copilul era pe bancă şi dormea. M-am înregistrat, până am intrat s-a făcut ora 12, iar la ora 12:30, când am plecat, acelaşi copil era pe aceeaşi bancă şi dormea. I-am întrebat de ce este un singur medic şi mi-au zis că aşa sunt programaţi, că nu sunt cadre, că s-a făcut o cerere pentru suplimentare cu cinci medici.”
Conducerea Spitalului de Pediatrie din Brașov dau vina pe lipsa personalului: „Anul ăsta, vrem să suplimentăm numărul de posturi, nu pentru că nu ar fi suficient, ci pentru că fluxul de pacienţi este prea mare şi nejustificat de mare. Unitate de Primiri Urgenţe înseamnă urgenţe, nu buba de la degetul mic, de la piciorul stâng, veche de trei zile, aia nu e urgenţă.” a declarat Liviu Munteanu – managerul spitalului.
- Published in National
O pacientă acuză medicii de la Urgenţe că pierdeau vremea pe internet, în timp ce bolnavii aşteptau la uşă. Doctorii ameninţă că o dau în judecată
O pacientă a fotografiat mai mulţi membri din echipa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, care urmăreau un filmuleţ pe internet în timpul programului de lucru. Ea a mai fotografiat şi un cadru medical care stă întins pe un pat de la UPU şi a postat totul pe Facebook. Medicii o ameninţă că o vor da în judecată.
Update 17.15: Ieşeanca şi-a şters postarea în care reclama modul în care a fost îngrijită în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
Textul iniţial:
Cojocaru Andreia, o tânără care miercuri, 31 mai, a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, riscă să fie dată în judecată din cauza unei postări pe Facebook. Deranjată de comportamentul echipei din UPU, pacienta a făcut mai multe fotografii pe care le-a postat pe contul personal de Facebook alături de un comentariu.
Citeşte şi S-au deschis bazele de agrement din IAȘI
Imaginile suprind mai multe cadre medicale în timp ce se uitau într-un telefon, altele care stăteau pe scaun şi notau, o asistentă care stătea pe un pat, plus încă o serie de specialişti care se aflau la patul unor pacienţi. În comentariul de pe Facebook, Cojocaru Andreia a scris că medicii care se uitau în telefon urmăreau, de fapt, filmuleţe amuzante pe internet în timp ce pe holurile UPU aşteptau mai mulţi pacienţi.
„Atunci am realizat de ce toţi oamenii aceia stau pe hol şi aşteaptă. Pentru că paturile de la primiri urgenţe sunt ocupate de domnişoare asistente obosite care îşi verifică facebook-ul şi găsesc clipuri amuzante pe care chiar le împărtăşec cu ai săi dragi colegi. Până mi s-a terminat mie perfuzia toţi stăteau acolo adunaţi şi se amuzau în faţa telefoanelor şi vorbeau despre clipuri virale. Ce e drept, mai pleca aşa câte unul să mişte ceva dar era rapid înlocuit de un altul curios să vadă de ce râd restul”, a subliniat tânăra în postarea publică de pe Facebook.
În acelaşi text, ieşeanca mai arată că a intrat la consult „după lungi aşteptări” şi că a fost ofensată de unele replici ale asistentului medical care i-a acordat ajutor: „Intru şi aud o voce de bărbat care îmi spune «Doamna Cojocaru, dar ce bine arătaţi». Pe moment credeam că aud prost, dar un asistent îmi face semn spre un pat. Mă aşez şi vine să îmi ia sânge pentru analize. Pe fundal se aude «Auzi, bai, X, venim să te ajutam acolo cu doamna?». Şi un val de râsete“. Cojocaru Andreia îşi încheie comentariul subliniind că a plecat din UPU în lacrimi.
„La câteva minute apare o asistentă/doctor care îmi pune în braţe nişte hârtii şi îmi spune nu aveţi nimic puteţi merge liniştită acasă şi mi-a arătat uşa. Am ieşit şi am plâns. Am plâns de nervi. Am plâns de durere. Am plâns pentru că nu pot să cred că îşi pot bate joc în halul ăsta de oameni şi mai sunt şi plătiţi pentru asta. Ca şi deznodământ mi-aş dori să îi pot informa că nu, nu sunt perfect sănătoasă şi da, am probleme care necesitau atenţia medicilor”, a conchis tânăra.
Replica spitalului: „Tânăra a fost preluată în 11 minute”
Potrivit reprezentanţilor spitalului, pacienta Andreia Cojocaru a ajuns în UPU, transportată de un echipaj de la SAJ Iaşi, la ora 04.52. Cu toate că tânăra susţine în mesajul de pe Facebook că a aşteptat pe holul spitalului mai mult timp, datele înregistrate în UPU o contrazic. Conform fişei personale medicale, în 11 minute, la 05.03, tânăra a intrat în camera de consultaţie şi tratament. La ora 07.40, ieşeanca a părăsit UPU după ce i s-au făcut mai multe investigaţii.
„Pacienta a fost preluată în câteva minute la consultaţie. Tânăra a fost diagnosticată cu colică biliară şi atac de panică. I s-au făcut mai multe investigaţii, analize de laborator, ecografie şi a fost tratată de o echipă formată dintr-un medic şi un asistent medical. Tratamentul şi-a făcut efectul şi pacienta a părăsit în stare ameliorată”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Referitor la comentariul viral al tinerei de pe Facebook, care la ora scrierii acestei ştiri are peste 11.000 de distribuiri şi alte 9.000 de aprecieri, şefa UPU a subliniat că, până în prezent, pacienta nu a depus nicio reclamaţie la conducerea spitalului.
În ceea ce îi priveşte pe angajaţii care stau pe pat, cu telefonul în mână, profesorul Cimpoeşu a precizat că niciun regulament de ordine interioară nu le interzice acestora să ia o pauză, având în vedere că se aflau într-o tură de muncă de 12 ore.
Citeşte şi Primăria vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand
Pe de altă parte, coordonatorul UPU a transmis că medicii care sunt la patul pacienţilor şi se regăsesc în imaginile postate de tânără pe Facebook se simt ofensaţi de comentariul acesteia. „Pe un pat era un bărbat după un stop cardio-respirator resuscitat şi pe alt pat un bărbat cu o tulburare electrolitică gravă. Tânăra în cauză a surprins în fotografii şi aceste două situaţii. Medicii respectivi sunt supăraţi şi ofensaţi de comentariul pacientei. Cei doi medici îşi rezervă dreptul de acţiona în instanţă persoana care i-a fotografiat în timp ce se aflau la serviciu”, a mai nuanţat Cimpoeşu.
UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este cea mai mare unitate de acest fel din Iaşi.
Sursă: Adevărul.ro
- Published in Local