Stare de alerta! Lipsa de medicamente la UPU Iasi
Stare de alerta! Lipsa de medicamente la UPU Iasi
Trei medicamente folosite în urgenţe la pacienţi care dezvoltă complicaţii grave, cu risc vital, lipsesc din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la cel mai mare spital din Moldova, Spitalul „Sfântul Spiridon“, de mai multe luni. Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul lipsesc din UPU cu toate că medicii au informat Ministerul Sănătăţii despre terminarea stocurilor pe cele trei produse. Lipsa celor trei medicamente se resimte nu doar în UPU, ci şi în unele secţii care folosesc pentru tratamentul bolnavilor aceste produse farmaceutice. Motivul: decizii recente şi controversate ale Guvernului privind piaţa medicamentelor.
Producătorii nu mai sunt interesaţi să scoată pe piaţă produse ce nu le aduc niciun profit
Şefa UPU de la „Sf. Spiridon“, profesorul Diana Cimpoeşu, a explicat că, pentru a corecta dezechilibrul produs de dispariţia medicamentelor de pe piaţă, urgentiştii folosesc un înlocuitor, Amiodaronă. Motivul pentru care Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul nu se mai regăsesc în unităţile de primire urgenţe din ţară este strict economic. În urma plafonărilor administrative şi a deciziilor luate de Guvern în privinţa produselor medicale, preţul fiecărui medicament din cele de mai sus nu poate depăşi acum cinci lei, pe piaţa din România, iar, în aceste condiţii, producătorii care sunt societăţi comerciale, nu de binefacere, nu mai sunt interesaţi să scoată pe piaţă produse ce nu le aduc niciun profit.
„Cele trei produse lipsesc în toate spitalele din ţară. Ele nu se produc în România, ci sunt importate. Cu unele intermitenţe, – când am avut, de exemplu, Sulfatul de magneziu -, anul acesta au fost probleme constant cu aprovizionarea cu cele trei medicamente. Ele sunt necesare în UPU, în ambulanţa care intervine acasă la un bolnav căruia îi bate inima foarte repede, şi pe secţiile în care sunt internaţi astfel de bolnavi, fie că vorbim de cardiologie, fie că vorbim de medicină internă“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
Cu toate că au fost semnalate public mai multe cazuri în care medicii urgentişti din ţară au spus că le lipsesc Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul, Ministerul Sănătăţii nu a oferit o explicaţie pentru dispariţia medicamentelor de pe piaţa farmaceutică.
Indicaţiile medicamentelor
Sulfatul de magneziu – se utilizează în ginecologie şi cardiologie. Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), substanţa activă sulfatul de magneziu este necesară în tratamentul cazurilor acute sau severe de hipomagneziemie (n.r. – creştere a cantităţii de magneziu în sânge), în cazul convulsiilor asociate cu eclampsia (n.r. – sindrom întâlnit la gravide la sfârşitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, manifestat prin pierderea cunoştinţei, crampe, convulsii, comă) şi în profilaxia eclampsiei. De asemenea, sulfatul de magneziu este util în tratamentul hipokaliemiei (n.r. – diminuare a cantităţii de potasiu din sânge), tratamentul atacurilor de migrenă, tratamentul unor aritmii cum este torsada vârfurilor (n.r. – o varietate specifică de tahicardie ventriculară), scăderea tulburărilor autonome la pacienţii ventilaţi mecanic şi controlul spasmelor la pacienţii neventilaţi când este folosit în tratamentul împotriva tetanosului.
Citeste si: Este “elevul anului”. Iasul se mandreste cu astfel de tineri
Adenozina – este utilă în tratarea pe termen lung a cardiopatiei ischemice cronice. Potrivit ANMDM, medicamentul se foloseşte ca adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicaţiilor tromboembolice la purtătorii de proteze valvulare, ca antiagregant, asociat cu aspirină, în tratamentul diverselor afecţiuni cu risc. Medicamentul este necesar pentru bolnavii cu afecţiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afecţiuni vasculare periferice, boala Kawasaki. Adenozina se foloseşte în spital, numai sub monitorizare de specialitate. Conform ANMDM.
Verapamilul – este necesar pacienţilor cardiaci care prezintă simptome de angină pectorală, angină cronică stabilă, angină vasospastică sau angină post-infarct. Produsul este util şi bolnavilor cu tahicardie paroxistică supra-ventriculară, care prezintă accelerarea bruscă a ritmului inimii, precum şi celor cu tensiune mare.
„Se folosesc la cei cu risc vital“
„Cele trei medicamente se folosesc la pacienţii cu tulburări de ritm, pacienţi care pot dezvolta complicaţii grave, cu risc vital. Noi am transmis de fiecare dată necesarul de medicamente către minister, însă având în vedere că ele nu se găsesc pe piaţă, folosim acest înlocuitor numit Amiodaronă“, a mai precizat Cimpoeşu. Dispariţia medicamentelor de pe piaţă este o problemă pe care asociaţiile de pacienţi au prezentat-o pe larg înainte şi după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 75/2015, dat de Ministerul Sănătăţii. Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a însemnat, aşa cum au preconizat specialişti, dispariţia mai multor medicamente de pe piaţa internă. Măsura este o consecinţă a unei decizii din 2009 prin care Executivul a decis ca, în România, preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Bataie de joc in UPU „Sf. Spiridon” , Iasi
Bataie de joc in UPU „Sf. Spiridon”, Iasi
Aseara, la ora 17:00, la Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, cea mai mare unitate medicala din Moldova, sa fi fost vreo 40 de bolnavi care asteptau de ore întregi sa fie preluati de un medic.
Majoritatea stateau în picioare, iar unii ar fi fost în stare sa se întinda pe jos macar pentru cateva minute ca sa nu mai suporte atata chin. Singura aratare era „doamna” de la informatii, care îi punea imediat la punct pe bolnavii care îndrazneau sa o întrebe cat mai au de asteptat pana cand vine un doctor sa îi consulte.
În jurul orei 18:00 s-a auzit o bubuitura si toata lumea si-a intors capul spre locul de unde venea zgomotul, o bolnava lesinase. Au ridicat-o alti bolnavi si dupa cateva clipe femeia si-a revenit în simtiri. Avea o branula bagata în vena si astepta de mai bine de 3 ore sa o consulte un medic. Venea tocmai din Bacau.
Nu aparea niciun medic, iar la un moment dat a venit „doamna” de la informatii. Nimeni nu stia cum o cheama, pentru ca nu avea ecuson. Aceasta se opreste în fata bolnavei care tocmai îsi revenise din lesin si îi zice: „Lasa teatrul. Nu te mai preface!” Bolnava cu ochii în lacrimi o implora: „Nu mai pot! Stau de atatea ore si nu vine nimeni sa ma vada.”
Citeste si: Cine sunt singurii oameni care au murit in spatiul cosmic?
La un moment dat, suparata de nesimtirea si obraznicia „doamnei” de la informatii, femeia îsi smulge branula din vena si pleaca. „Doamna” de la informatii nu schiteaza niciun gest si nici macar nu încearca sa o opreasca pe bolnava, care ar fi putut muri chiar în drum spre poarta spitalului.
Aceste asistente medicale de la informatii nu ar trebui sa lucreze în UPU. O astfel de persoana nu are ce cauta într-un sistem medical. Tipa de la informatii era îmbracata în costum bleumarin cu stelute albe, are parul rosu, prins în coada de cal, durdulie, la vreo 35 de ani.
In alt colt al holului o batrana a început sa vomite, fiind sleita de puteri, epuizata de orele lungi de asteptare. Bolnava de la Bacau nu a fost singura victima a asistentei de la informatii. Bolnavilor, care îndrazneau sa o întrebe cand vine medicul sa-i consulte, le raspundea pe un ton agresiv pentru ca nu cumva sa indrazneasca si a doua oara sa o deranjeze.
„Nu avem atatia doctori cati bolnavi sunt, stai acolo si asteapta. Ce nu-ti convine?”, s-a adresat aceasta altei bolnave, satula de orele de asteptare.
Din cand în cand se mai deschidea usa de la încaperea pe care scria „Evaluare, tratament imediat” si cadrele medicale stateau de vorba în jurul unei mese.
La ora 19:00 tipa în costum bleumarin cu stelute albe a plecat. I se terminase tura si si-a facut apartia colega ei, o alta asistenta medicala la biroul de informatii. Bolnavii întreaba cate ore mai au de asteptat. Aceasta foloseste acelasi ton agresiv, dand ochii peste cap le spune: „Sunt persoane care asteapta de la ora unu (13:00 – n.r.), ce va grabiti?” Asistentele medicale de la biroul de informatii preiau datele bolnavilor si apoi butoneaza telefoanele, navigheaza pe internet.
O femeie din judetul Iasi astepta de la ora 07:00 dimineata, si nici dupa 12 ore nu ajunsese într-un cabinet de consultatie.
La ora 20:00 niciun medic nu-si facuse aparitia. Cei aproape 40 de bolnavi, care erau pe hol la ora 17:00, înca asteptau sa fie preluati de un doctor.
Bataia asta de joc persista de cativa ani în UPU si nimeni nu a rezolvat vreodata problema. Este greu de crezut ca în urmatoarea perioada se va schimba ceva.
Sursa: bzi.ro
- Published in Local
Imagini EMOTIONANTE! Un caine a reusit sa impresioneze cadrele medicale si pacientii de la UPU „Sf. Spiridon” Iasi
Imagini EMOTIONANTE! Un caine a reusit sa impresioneze cadrele medicale si pacientii de la UPU „Sf. Spiridon” Iasi
Exemplu de devotament si iubire din partea unui caine, care a reusit sa impresioneze cadrele medicale si pacientii de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iasi.
Vorbim despre catelusa Pappy, care nu s-a clintit de la usa spitalului ore in sir, timp in care stapanul sau, grav bolnav, era consultat de medici.
Dupa lungi asteptari, a venit si clipa mult asteptata: revederea stapanului
Toti cei care asteptau pe holurile spitalului au izbucnit in plans cand au vazut scena emotionanta si au marturisit ca asa ceva au putut vedea doar in filme.
Va invitam sa urmariti un material realizat de catre Ruxandra Casu si Cosmin Luca.
- Published in Local