Trei ieșeni au vrut astăzi să-și pună capăt zilelor
La sfârșitul acestei săptămâni, trei ieșeni au fost transportați în stare gravă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași după ce au încercat să-și pună capăt zilelor. Echipajele medicale au intervenit cu promptitudine la fața locului, acordând îngrijiri medicale pacienților.
„A fost transportat la Unitatea de Primire Urgențe un bărbat în vârstă de 69 de ani, din Războieni. Acesta suferea de o intoxicație cu Diazepam, provocată în mod voluntar. Pacientul este cunoscut ca fiind depresiv. După ce a primit îngrijiri medicale, acesta a fost dirijat la domiciliu. Un alt echipaj medical a intervenit pe Bulevardul Socola, la o altă pacientă, în vârstă de 20 de ani, care suferise o intoxicație voluntară după ce a consumat mai multe medicamente. Din declarațiile pacientei se pare că aceasta a vrut să se sinucidă, fiind în stare de ebrietate la momentul respectiv. Tânăra a fost internată la secția de toxicologie. Un al treilea caz este cel al unei femei în vârstă de 69 de ani, din comuna Oțeleni. Se pare că aceasta a încercat să-și pună capăt zilelor ingerând, în mod voluntar, otravă de purici. Aceasta, la rândul ei, a fost internată la secția de toxicologie”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator al Unității de Primire Urgențe.
Din spusele medicilor, se pare că viața pacienților nu este pusă în pericol. Doi dintre ei vor rămâne internați o perioadă, pentru a fi ținuți sub observație.
- Published in Local
Viaţa unui copil din Iaşi este în pericol după ce s-a tăiat cu drujba
Un elicopter SMURD a intervenit în cursul zilei de sâmbătă, în localitatea Humosu, de lângă Paşcani, pentru a preluat un copil în vârstă de 14 ani care s-a accidentat cu drujba în timp ce tăia lemne. Din informaţiile apărute, se pare că minorului i-a alunecat drujba din mână şi s-a tăiat la nivelul feţei, suferind răni grave.
”În momentul în care a fost adus la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului ‘Sf. Spiridon’ din Iaşi, pacientul, un copil în vârstă de 14 ani, era conştient şi nu a fost nevoie de intubare. Se pare că acestuia i-a alunecat drujba din mână în timp ce tăia lemne şi a suferit răni la nivelul feţei. În urma accidentului, minorului i-a fost afectat şi ochiul stâng. Acesta a fost internat la Spitalul ‘Sf. Spiridon’, la oftalmologie”, precizează medicii Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iaşi.
- Published in Local
O femeie apriga. Iesean batut crunt de nevasta, internat in stare grava la Urgente: „L-am luat si l-am blendit
Un barbat de 54 de ani din localitatea ieseana Roscani a ajuns la spital in stare grava dupa ce a fost batut de nevasta cu pumnii si cu picioarele.
Cele mai grave au fost leziunile de la cap: omul are fractura de piramida nazala si numeroase rani. Sotia lui se apara si sustine ca doar l-a impins, cand barbatul i-a vorbit urat. Cei care ii cunosc pe cei doi soti sustin ca femeia isi loveste frecvent barbatul. Iar scandalurile in casa celor doi sunt frecvente.
Rudele celui ranit sunt insa de alta parere. Sustin ca atat sotia lui, cat si baiatul profita de momentele cand omul bea si nu mai tine minte ce i se intampla.
Sotia barbatului batut: „De batut eu atat l-am luat si l-am blendit. Sa spuie in fata ca doar n-a muri acolo. L-am blendit ca m-a scos din sarite. Mi-a dat drumul la oi”.
Fratele barbatului batut: „De Sfantul Vasile a venit mort de batut. Eu m-am speriat- bai, dar ce-i cu tine, cine te-a batut?- sotia m-a batut. Cica sa-i dau numarul de la ambulanta. Nu-i prima data cand il bate, ia bataie tot timpul”
Barbatul a ajuns la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi si apoi a fost internat la Clinica ORL, scrie Pro TV.
Diana Cimpoesu, sef UPU Spitalul Sfantul Spiridon Iasi: „Cea mai importanta leziune este fractura de piramida nazala, dar pacientul prezinta si multiple contuzii cranio-faciale si cranio-cerebrale. A declarat, constient fiind, ca a fost agresat de catre sotie.”
Doar in noaptea de Revelion si in urmatoarea au ajuns la urgenta 500 de persoane. Cele mai multe agresiuni s-au petrecut in urma consumului de alcool.
- Published in Local
O tânără din Iaşi a ajuns la spital, din cauza arsurilor provocate la plajă de soarele torid
O tânără din Iaşi a ajuns la spital, vineri, după ce a suferit arsuri de gradul I pe 90 la sută din corp provocate de soarele torid în timp ce făcea plajă la Băile Nicolina, a declarat prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi.
Potrivit sursei citate, tânăra în vârstă de 23 de ani a spus personalului medical că a ignorat că afară sunt peste 34 de grade Celsius şi a plecat la Băile Nicolina, unde a adormit la plajă.
Ea a fost internată şi direcţionată spre Clinica de Arşi şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie.
Atât medicii cât şi reprezentanţii Inspectoratului Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor ca deplasările prin oraş să fie făcute în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat din magazine sau spaţii publice. De asemenea, trebuie evitate aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11,00 şi 18,00, să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.
Pe perioada caniculei, specialiştii recomandă cetăţenilor să bea 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe din soc, muşeţel sau urzici sau să mănânce fructe şi legume precum pepene, prune, roşii sau iaurt, care este echivalentul unui pahar cu apă.
(Agerpres/ FOTO samidistribution.ro)
- Published in Local
Motiv de MÂNDRIE pentru IAŞI! Diana Cimpoeşu este primul şi singurul profesor de Medicină de Urgenţă din ţară!
Diana Cimpoeşu, femeia pe care niciun doctor de urgenţe din ţară nu o egalează: „Sunt situaţii pe care nici cel mai grozav medic nu le poate rezolva”
Diana Cimpoeşu este primul şi singurul profesor de Medicină de Urgenţă din ţară, motiv de mândrie pentru Iaşi. Pasionată de Medicină de mic copil, jucându-se de-a doctorul de la patru ani, a ales această profesie nobilă de care, spune cu mândrie, este foarte mulţumită. Lucrând de peste 20 de ani în serviciul de Urgenţă al Iaşului, în sprijinul pacienţilor din toată regiunea şi nu numai, profesorul, medic şef al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi coordonator al SMURD Iaşi poate spune că ştie cel mai bine situaţia de aici. Despre începuturile sale, despre provocările meseriei, cazurile cel mai des întâlnite în UPU, nevoile Serviciului de Urgenţă din Iaşi şi alte lucruri interesante.
Practicaţi Medicina de Urgenţă de peste douăzeci de ani, făcând parte din prima generaţie care a terminat această specialitate. Aţi fost atrasă de mic copil de această profesie?
– Sunt dintre copiii care se jucau de-a doctorul de pe la 4 ani şi mi-am dorit asta cam tot timpul. Dar, prin clasa a X-a, îmi doream, aşa cum văd că-şi doresc şi adolescenţii din ziua de astăzi, mai multe lucruri. În afară de Medicină, voiam să aleg să devin critic literar, să fac Filologie şi, cea de-a treia opţiune, era să mă fac profesor de matematică. Mergeam la olimpiadele de matematică şi Limba Română şi îmi plăceau toate aceasta şi nu eram ferm hotărâtă ce să aleg. Însă, mama a fost farmacist, bunica a fost profesor de Biologie şi sunt două persoane care m-au direcţionat cumva atunci când un adolescent are nevoie. Întotdeauna o să ţin minte cuvintele bunicii mele cu care semăn: „E mai bine să te faci doctor, că profesor o să ai tu timp să fii”. Şi aşa a fost. În 2005 am devenit cadru didactic, şef de lucrări mai întâi, apoi conferenţiar şi, din 2014, profesor de medicină de Urgenţă şi spun cu laudă, şi încerc şi sper să n-o luaţi ca pe o lipsă de modestie, primul şi singurul profesor de Medicină de Urgenţă pe care îl are România, lucru de care sunt foarte mândră.
– De ce Medicina de Urgenţă şi nu altă specialitate? A fost aceasta prima şi singura opţiune?
– Am ales Medicina de Urgenţă din prima, pentru că m-a atras. A fost atunci prima dată în istoria României când a putut fi aleasă la Rezidenţiat Medicina de Urgenţă, ca specialitate. Am terminat facultatea în anul 1992, am terminat anul de stagiu obligatoriu cum era atunci, am dat Rezidenţiatul, am luat şi am ales Medicina de Urgenţă. Nu ştiam prea multe despre această specialitate atunci când am ales-o, cum nu ştia nimeni pe atunci în România, dar am învăţat pe parcurs. Apoi am început specialitatea în Iaşi, am dat concursul la Bucureşti şi mi-am ales atunci, prin repartiţie naţională, singurul post care exista în Iaşi, care a fost scos de Serviciul de Ambulanţă Iaşi. Astfel, un an am fost medic acolo, aşa am început, şi tot atunci am început şi primele misiuni pe elicopter, pentru că exista un elicopter la Serviciul de Ambulanţă Iaşi, în 1997. În anul acela am fost şi câteva luni manager, am ţinut interimatul, apoi, tot prin concurs, am ocupat postul de la „Sfântul Spiridon”.
– Lucrând de atâţia ani la Unitatea de Primiri Urgenţe din Iaşi, puteţi face o comparaţie între cum era cu câţiva ani în urmă şi cum e acum. S-a schimbat ceva radical, din punct de vedere al cazurilor? Care sunt urgenţele cu care vă confruntaţi acum cel mai des?
– În primul rând, numărul cazurilor este mult mai mare, pentru că Urgenţa e o poartă permanent deschisă, care este accesată de pacienţi şi atunci când trebuie, şi când nu trebuie. La început, aveam pe an 15.000 de pacienţi, în timp ce, în anul 2016, au fost peste 80.000. Nu trebuie să fie bariere aici, ci considerăm că, pentru a fi în regulă, porţile trebuie să fie deschise în altă parte. E vorba de cabinete, de centre de permanenţă şi clinici. Atunci când pacientul are alte opţiuni, nu se va îndrepta pentru toate problemele în Urgenţă. Din punct de vedere al cazurilor, a crescut numărul accidentelor rutiere şi gravitatea lor, a crescut numărul agresiunilor, a crescut numărul intoxicaţiilor, dar şi vârsta pacienţilor care se prezintă în Urgenţe. Ceea ce a crescut în număr clar şi evident este numărul urgenţelor oncologice. Nu am o cifră exactă, dar sunt de câteva zeci de ori mai multe. Am experienţa muncii în câteva Unităţi de Primire Urgenţe în alte ţări şi nu am văzut nicăieri atâtea cazuri care se descoperă în urgenţă cu neoplazii. Este un efect al lipsei de programe de prevenţie, a lipsei de educaţie, a felului unora dintre români care spun că dacă nu mă doare nimic, nu mă duc la doctor. Şi, când merg, stadiul bolii e deja înaintat.
– Au trecut Sărbătorile şi mă gândeam cum este pentru medicii urgentişti această perioadă. Aţi făcut gărzi de Sărbători?
– Am făcut şi Crăciun şi Revelion la UPU. Eu îmi puneam gardă pe elicopter mereu a doua zi de Crăciun. Îmi amintesc şi acum de un Revelion, când ne pregăteam să punem cozonacul, să ne pupăm, şi a venit un caz de edem pulmonar acut, care a trebuit intubat. Asta îmi amintesc de la ultimul Revelion de la spital. Evident că am lăsat tot şi ne-am ocupat de pacient.
Citeşte şi PARTICIPĂ la susținerea polițistului ANDREI OVIDIU! Semnează petiția. Gata cu boii, aplică legea!
„Sunt mândră că oriunde sun, oriunde întorc capul, sunt oameni care s-au format aici”
– În timpul liber cum sunteţi? Lăsaţi deoparte meseria sau tot la asta vă gândiţi?
– Chiar la început de an, când mă aflam pe pârtie la Gura Homorului, am intervenit la un pacient căzut, cu o leziune de genunchi, posibil o fractură de rotulă şi o ruptură de ligament intern, aşa cum am putut să pun diagnosticul pe pârtie, pe care l-am imobilizat cu ajutorul Salvamontului. I-am recomandat un medicament puternic pentru durere şi apoi am sunat la UPU Suceava, unde era una din cele mai tinere specialiste, absolventă de-a noastră, de anul acesta, căreia i-am spus că i-am trimis pacientul pentru radiografie şi consult ortopedic. Deci, şi când sunt în vacanţă nu mă părăseşte chestia asta, dar sunt mândră că oriunde sun, oriunde întorc capul, sunt oameni care s-au format aici şi sunt mândră de tot ce ei fac. Am crescut o echipă mare în toate Unităţile de Primire Urgenţe din Iaşi, Unităţile de Primire Urgenţe şi SMURD-urile din Moldova. O parte sunt şi la Bruxelles, şi la Birmingham, şi prin Franţa, dar cei mai mulţi sunt în Regiunea de Nord-Est.
– Care a fost cel mai dificil moment din cariera dumneavoastră?
– Cele mai dificile momente sunt, din păcate, cele două accidente aviatice. Momentele acestea au fost groaznice şi au fost singurele momente în care am simţit că nu mai pot merge mai departe. În rest, orice s-a întâmplat, am trecut peste. Amintirea zilei în care a trebuit, la cea de-a doua tragedie, să mă duc la Chişinău cu patru sicrie să-i aduc acasă, mă chinuie. Când am văzut-o pe Mihaela Dumea senină şi parcă era cu noi, dar era de fapt doar cu sufletul, şi când am ieşit de acolo era o zi cu ploaie, cu vânt, cu frig, toată lumea plângea, a fost de nedescris…
– După primul accident aviatic doar dumneavoastră v-aţi mai urcat la bordul elicopterului SMURD. Nu v-a fost teamă?
– Da, dintre medici doar eu m-am urcat, iar dintre asistenţi, marea majoritate. Mi-a fost teamă şi recunosc şi cred că frica este un sentiment omenesc. Eu, mereu când merg, fac un semn al crucii şi spun o rugăciune. Am avut şi eu momente de zbor dificile şi în România, şi în Republica Modova, cu vânt puternic, când am zis că nu mă mai urc în elicopter, dar am luat-o de la capăt.
– Câţi vor mai avea curajul să facă misiuni pe elicopter după cea de-a doua tragedie?
– Acum dintre cei care zburau continuă să zboare alături de mine, trei medici, doi au renunţat, în timp ce asistenţi medicali au renunţat mulţi. Avem şi colaboratori pe elicopter, care erau şi până acum şi care vor continua. Este vorba de un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Militar Iaşi, unul de la Spitalul Judeţean Vaslui şi altul de la Spitalul din Roman. Ei ne-au declarat intenţia de a zbura în continuare. De asemenea, va fi şi un proaspăt medic specialist, rezidenta mea de cinci ani, care tocmai a intrat şi s-a decis să zboare, să facă misiuni.
„Trebuie să mergem mai departe de dragul sacrificiului lor”
– Cum s-a simţit lipsa elicopterului în această perioadă la Iaşi?
– Am fost uimiţi că din factorii de decizie din Iaşi, Bucureşti sau celelalte judeţe ale Modovei, ne-au transferat apeluri pentru elicopter fără să ştie că nu avem. Drept să să spun, la acel moment, nimeni nu avea puterea de a zbura. Perioada de doliu e şi o perioadă în care te aduni şi reuşeşti să regândeşti lucruri şi să spui că trebuie să continue misiunile acestea, pentru că, altfel, şi Mihaela Dumea, şi Gabi Sandu, s-ar fi jertfit degeaba. Şi, dacă ar fi fost aici cu noi, cred ar fi făcut acelaşi lucru, ar fi fost primii. Pentru ei, trebuie să mergem mai departe, de dragul sacrificiul lor. Sperăm însă să fie condiţii mai sigure de zbor pentru că, deciziile, din păcate, nu le ia echipa medicală, ci echipa de piloţi, astfel că echipa medicală îşi pune viaţa în mâinile lor. Cât nu a fost elicopter, multe solicitări s-au făcut la întâlnire, asta s-a întâmplat şi în noaptea de Anul Nou pentru pacienta cu traumă de la Vaslui, transferată la Spitalul de Neurochirurgie. De la Bucureşti, au mai fost aduşi cu avionul pacienţi arşi grav. Lucrurile se rezolvă până la urmă, cu un timp mai mare, câteodată cu dificultăţi de transfer pe cale rutieră, dar asta e.
Citeşte şi Gest REMARCABIL făcut de 3 fete din Iaşi pentru 3 câini vagabonzi
– Îi lipseşte ceva Serviciului de Urgenţă din Iaşi, la acest moment? Vă doriţi ceva în mod deosebit?
– Aparatură medicală avem, pentru că facem eforturi şi am cheltuit toţi banii alocaţi. Niciodată nu am făcut împrumuturi de la Banca Mondială, iar fondurile de la guvernul elveţian sau alte surse au fost mereu cheltuite, pentru că la noi nu a contat dacă a fost sărbătoare, nu a contat nimic. De aceea, suntem uşor invidiaţi de alte specialităţi, pentru că avem tot ce ne trebuie din punct de vedere al aparaturii. Ce ne mai trebuie sunt maşini noi şi sperăm ca licitaţia care a fost deschisă de Crăciun de MAI, care gestionează maşinile SMURD, să însemne aducerea acestora, pentru că ne trebuie. E nevoie de înlocuirea întregului parc auto. Mai avem nevoie de un spital în care să fim cu toţii, de un spital regional, cu toate specialităţile şi în care să avem împreună acces la pacient cu cei de la Neurochirurgie, de la Ginecologie şi toate care încă nu se găsesc în această locaţie şi cu care colaborăm la distanţă. E nevoie permanentă şi de oameni şi avem 12 rezidenţi ai Iaşului, trei alegând Galaţiul şi sperăm că pe cei 12 îi vom convinge să rămână aici, pentru că avem nevoie de echipă permanentă. Mai avem nevoie de respectarea legislaţiei şi a protocoalelor, pentru că mulţi spun „Faceţi voi, că puteţi şi aveţi de toate”, dar nu aşa ar trebui să stea lucrurile. În afară de astea, să fim sănătoşi, tineri şi prieteni între noi.
sursă: ziarulevenimentul.ro
- Published in Local
Ieșeancă mutilată de maidanezi. Chirurgii plasticieni au operat-o de urgență!
Ieșeancă mutilată de maidanezi. Chirurgii plasticieni au operat-o de urgență!
O ieșeancă de 48 de ani din Iași a fost operată de urgență la Spitalul „Sfantul Spiridon” în urma mușcăturilor unui câine maidanez. Femeia a ajuns în Unitatea de Primire Urgente (UPU) cu răni grave la mâna dreaptă și sânul stâng.
Autoritățile susțin faptul că nu știu cu precizie dacă este într-adevăr vorba despre atacul unor câini maidanezi sau a unor câini domestici, nesupravegheați. Cu toate acestea, medicii au spus că victima a ajuns în stare foarte gravă. Ieșeanca a fost operată de urgență în clinica de chirurgie plastică, iar acum este internată în stare stabilă și se află sub tratament.
„Nu am fost sesizaţi cu privire la situaţia pe care o relataţi. În orice caz, fiind vorba despre o victimă umană, regretăm ce s-a întâmplat. Pentru siguranţa cetăţenilor, încercăm să prindem toţi câinii maidanezi din oraş. Echipele de hingheri lucrează zilnic, de la 6.00 la 20.00, şi prind cam 10 câini pe zi”, a precizat Cătălin Neculau, director adjunct la Salubris pentru „Ziarul de Iași” .
Se pare că, cu toate că hingherii muncesc la prinderea câinilor maidanezi mai bine de 12 ore pe zi, aceștia sunt de neoprit. Dupa spusele lor aceștia ar prinde în jur de 10 maidanezi pe zi. Însă atacurile continuă la nesfârșit. Cele mai periculoase zone unde sunt răspândiți sunt unele parcuri, colțurile de străzi, chiar și casele aflate în ruină de lângă drumurile principale, unde aceștia se adăpostesc.
- Published in Local
Aglomeraţia din spitale, cozile din ambulatoriu şi chiar de la urgenţe au o explicaţie!
Aglomeraţia din spitale, cozile din ambulatoriu şi chiar de la urgenţe au o explicaţie: în judeţul Iaşi, fiecare specialitate este deservită de mult mai puţini medici. Mai puţini nu potrivit normelor UE, unde deficitul era oricum unul uriaş, ci chiar decât prevede necesarul strict, mult mai permisiv, stabilit de comisia mixtă a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Potrivit CJAS, după sesiunea de contractare din aprilie pe fiecare specialitate au rămas mai multe norme disponibile, adică neacoperite de medici. Un deficit care s-a adâncit enorm în acest an. Lipsa de doctori care să ofere asiguraţilor servicii medicale gratuite, conform prevederilor legale, se remarcă atât la sate, cât şi la oraşe, nuanţează reprezentanţii instituţiei. Printre cele mai „văduvite“ specialităţi se numără chirurgia generală, pneumologia, medicina internă şi infecţioasele. Care sunt cauzele şi ce ar fi de făcut?
Cifrele oficiale arată că în judeţul Iaşi, la o populaţie de peste 923.000 de persoane, cu peste 645.000 de asiguraţi, lipsesc din ambulatoriile de specialitate în jur de 95 de medici. Faţă de ultimii doi ani, când normele stabilite de CJAS au fost acoperite în proporţie de 100%, în 2017 în ambulatoriile din mediul urban şi rural sunt disponibile pentru contractare 94,43 de norme, stabilite conform Ordinului nr. 772/29.06.2016.
„CJAS nu are atribuţii pentru completarea normelor care sunt disponibile acum. Normele pot fi completate dacă la sesiunile ulterioare de contractare se vor prezenta medici interesaţi să intre în contract cu CJAS pe specialitatea în care sunt pregătiţi“, a explicat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.
Care sunt cauzele?
Lipsa de doctori în contract cu CJAS afectează toate specialităţile medicale: bolile infecţioase, cardiologia, chirurgia generală, chirurgia maxilo-facială, chirurgia pediatrică, chirurgia plastică, chirurgia toracică, chirurgia vasculară, dermatovenerologia, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, endocrinologie, genetică medicală, geriatrie şi gerontologie, hematologie, alergologie, medicină internă, nefrologie, neurologie, neurologie pediatrică obstetrică-ginecologie, oftalmologie, oncologie medicală, ortopedie, ORL, pediatrie, psihiatrie, radioterapie, recuperare, reumatologie şi urologie.
„Ordinul precizează că, în cazul medicinei de familie, dar şi al celorlalte specialităţi, numărul necesar de medici de specialitate se stabileşte în funcţie de totalul populaţiei de la nivelul judeţeului, în funcţie de numărul de asiguraţi din acel judeţ şi în funcţie de alte prevederi. Normele disponibile pot fi completate dacă la sesiunile ulterioare de contractare se vor prezenta medici interesaţi să intre în contract cu CJAS pe specialitatea în care sunt pregătiţi“, a subliniat Monalisa Artenie.
Potrivit reprezentanţilor CJAS, situaţia este total diferită faţă de 2015 şi 2016, atunci când normele erau complete. Motivul: unii medici aflaţi atunci în contract cu CJAS au plecat din ţară, iar alţii s-au pensionat.
Cele mai „văduvite“ specialităţi
Printre specialităţile cu cele mai multe norme neacoperite cu medici aflaţi în contract cu CJAS se numără chirurgia, cu 8,5 norme disponibile, pneumologia cu 5,38 de norme, medicina internă cu 5,06 norme disponibile, şi bolile infecţioase cu 4.75 de norme.
Potrivit profesorului Ştefan Georgescu, chirurg cu peste 30 de ani de experinţă, chirurgia nu mai reprezintă cea mai căutată specialitate a absolvenţilor medicinişti care intră în rezidenţiat.
„Asistăm în ultimii ani la o schimbare de atitudine a tinerilor care intră în rezidenţiat. Dacă înainte alegeau cu precădere chirurgia, acum această specialitate se află printre ultimele opţiuni, uneori aleasă de candidaţi cu un punctaj mai mic. Chirurgia este o specialitate dificilă, în care se munceşte din greu, şi în care cunoşti îndeaproape posibilităţile fireşti de vindecare a corpului uman prin pacienţi care au o evoluţie foarte bună postoperatorie, dar şi prin pacienţi care decedează ulterior. Acum nu mai este o mândrie să spui că eşti chirurg, cum se întâmpla altădată“, a explicat profesorul Georgescu, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“.
În ceea ce priveşte specialitatea de boli infecţioase, potrivit medicilor din sistem deficitul care se observa în urmă cu câţiva ani s-a corectat prin intrarea în rezidenţiat a mai multor medici tineri.
„În judeţul Iaşi sunt medici de boli infecţioase la Paşcani, Hârlău şi în Iaşi. Noi, la Spitalul de Boli Infecţioase «Sfânta Parascheva», suntem suficienţi şi chiar lăsăm câteva norme libere pentru cadre didactice din UMF care ar putea la un moment dat să vrea să desfăşoare şi activitate medicală într-un spital de profil“, a menţionat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase.
La polul opus al clasamentului cu cele mai multe norme disponibile în ambulatorii se află recuperarea, neurologia şi geriatria, fiecare cu câte o singură normă neacoperită de medic intrat în contract cu CJAS.
Sursă: Ziarul de Iasi
- Published in Local
O pacientă acuză medicii de la Urgenţe că pierdeau vremea pe internet, în timp ce bolnavii aşteptau la uşă. Doctorii ameninţă că o dau în judecată
O pacientă a fotografiat mai mulţi membri din echipa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, care urmăreau un filmuleţ pe internet în timpul programului de lucru. Ea a mai fotografiat şi un cadru medical care stă întins pe un pat de la UPU şi a postat totul pe Facebook. Medicii o ameninţă că o vor da în judecată.
Update 17.15: Ieşeanca şi-a şters postarea în care reclama modul în care a fost îngrijită în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
Textul iniţial:
Cojocaru Andreia, o tânără care miercuri, 31 mai, a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, riscă să fie dată în judecată din cauza unei postări pe Facebook. Deranjată de comportamentul echipei din UPU, pacienta a făcut mai multe fotografii pe care le-a postat pe contul personal de Facebook alături de un comentariu.
Citeşte şi S-au deschis bazele de agrement din IAȘI
Imaginile suprind mai multe cadre medicale în timp ce se uitau într-un telefon, altele care stăteau pe scaun şi notau, o asistentă care stătea pe un pat, plus încă o serie de specialişti care se aflau la patul unor pacienţi. În comentariul de pe Facebook, Cojocaru Andreia a scris că medicii care se uitau în telefon urmăreau, de fapt, filmuleţe amuzante pe internet în timp ce pe holurile UPU aşteptau mai mulţi pacienţi.
„Atunci am realizat de ce toţi oamenii aceia stau pe hol şi aşteaptă. Pentru că paturile de la primiri urgenţe sunt ocupate de domnişoare asistente obosite care îşi verifică facebook-ul şi găsesc clipuri amuzante pe care chiar le împărtăşec cu ai săi dragi colegi. Până mi s-a terminat mie perfuzia toţi stăteau acolo adunaţi şi se amuzau în faţa telefoanelor şi vorbeau despre clipuri virale. Ce e drept, mai pleca aşa câte unul să mişte ceva dar era rapid înlocuit de un altul curios să vadă de ce râd restul”, a subliniat tânăra în postarea publică de pe Facebook.
În acelaşi text, ieşeanca mai arată că a intrat la consult „după lungi aşteptări” şi că a fost ofensată de unele replici ale asistentului medical care i-a acordat ajutor: „Intru şi aud o voce de bărbat care îmi spune «Doamna Cojocaru, dar ce bine arătaţi». Pe moment credeam că aud prost, dar un asistent îmi face semn spre un pat. Mă aşez şi vine să îmi ia sânge pentru analize. Pe fundal se aude «Auzi, bai, X, venim să te ajutam acolo cu doamna?». Şi un val de râsete“. Cojocaru Andreia îşi încheie comentariul subliniind că a plecat din UPU în lacrimi.
„La câteva minute apare o asistentă/doctor care îmi pune în braţe nişte hârtii şi îmi spune nu aveţi nimic puteţi merge liniştită acasă şi mi-a arătat uşa. Am ieşit şi am plâns. Am plâns de nervi. Am plâns de durere. Am plâns pentru că nu pot să cred că îşi pot bate joc în halul ăsta de oameni şi mai sunt şi plătiţi pentru asta. Ca şi deznodământ mi-aş dori să îi pot informa că nu, nu sunt perfect sănătoasă şi da, am probleme care necesitau atenţia medicilor”, a conchis tânăra.
Replica spitalului: „Tânăra a fost preluată în 11 minute”
Potrivit reprezentanţilor spitalului, pacienta Andreia Cojocaru a ajuns în UPU, transportată de un echipaj de la SAJ Iaşi, la ora 04.52. Cu toate că tânăra susţine în mesajul de pe Facebook că a aşteptat pe holul spitalului mai mult timp, datele înregistrate în UPU o contrazic. Conform fişei personale medicale, în 11 minute, la 05.03, tânăra a intrat în camera de consultaţie şi tratament. La ora 07.40, ieşeanca a părăsit UPU după ce i s-au făcut mai multe investigaţii.
„Pacienta a fost preluată în câteva minute la consultaţie. Tânăra a fost diagnosticată cu colică biliară şi atac de panică. I s-au făcut mai multe investigaţii, analize de laborator, ecografie şi a fost tratată de o echipă formată dintr-un medic şi un asistent medical. Tratamentul şi-a făcut efectul şi pacienta a părăsit în stare ameliorată”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Referitor la comentariul viral al tinerei de pe Facebook, care la ora scrierii acestei ştiri are peste 11.000 de distribuiri şi alte 9.000 de aprecieri, şefa UPU a subliniat că, până în prezent, pacienta nu a depus nicio reclamaţie la conducerea spitalului.
În ceea ce îi priveşte pe angajaţii care stau pe pat, cu telefonul în mână, profesorul Cimpoeşu a precizat că niciun regulament de ordine interioară nu le interzice acestora să ia o pauză, având în vedere că se aflau într-o tură de muncă de 12 ore.
Citeşte şi Primăria vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand
Pe de altă parte, coordonatorul UPU a transmis că medicii care sunt la patul pacienţilor şi se regăsesc în imaginile postate de tânără pe Facebook se simt ofensaţi de comentariul acesteia. „Pe un pat era un bărbat după un stop cardio-respirator resuscitat şi pe alt pat un bărbat cu o tulburare electrolitică gravă. Tânăra în cauză a surprins în fotografii şi aceste două situaţii. Medicii respectivi sunt supăraţi şi ofensaţi de comentariul pacientei. Cei doi medici îşi rezervă dreptul de acţiona în instanţă persoana care i-a fotografiat în timp ce se aflau la serviciu”, a mai nuanţat Cimpoeşu.
UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este cea mai mare unitate de acest fel din Iaşi.
Sursă: Adevărul.ro
- Published in Local