Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi
În faţa unuia dintre cele mai vechi aşezăminte de învăţământ superior din România se află un mic arc de triumf ridicat la finele secolului al XVIII-lea. Povestea rămăşiţei din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” începe, potrivit istoricilor, în secolul al XVIII-lea.
Palatul Hatmanului Costache Ghica a găzduit la finalul secolului al XVIII-lea Curtea Domnească. Tot atunci, în timpul domniei lui Alexandru Callimachi a fost înălţată o poartă de acces. După ce palatul a fost vândut în mai multe rânduri, a ajuns în patrimoniul Ministerului Instrucţiunii Publice, care la 26 octombrie 1860 a înfiinţat prima universitate din România. De la înfiinţare, timp de vreo 30 de ani, fostul palat a adăpostit studenţii de la cele patru facultăţi, iar saloanele princiare au fost recompartimentate în săli de cursuri şi aule de festivităţi.
La deschidere, universitatea avea patru facultăţi: Drept, Ştiinţe, Filozofie şi Teologie, ulterior, în 1879, s-a înfiinţat Facultatea de Medicină. Pentru că spaţiul a devenit neîncăpător, pentru universitate s-a construit un nou palat în Copou. Sediul Universităţii, terminat în 1897, avea să înglobeze spaţiile pentru majoritatea facultăţilor, în vale rămânând doar Medicina pentru că era în apropiere de marele spital al Spiridoniei.
Citeste si: Bolnavii muscati de animale turbate risca sa-si piarda viata
La inugurarea noului sediu din Copou au luat parte Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Pentru a extinde clădirea, în 1912 s-au început lucrările la actualul sediu al UMF. Mai întâi s-a construit clădirea centrală, continuată prin 1921 – 1922 cu aripa dreaptă, iar din 1938 cu aripa stângă, spre spital.
În faţa ansamblului universitar se afla vechiul zid al palatului boieresc, dar a fost demolat, în cea mai mare parte. A rămas doar poarta din 1793 marcată cu stema Moldovei şi numită „Uşa Nădejdii” prin care se intra la curtea domnitorului Calimachi. Numele porţii vine de la superstiţia unor studenţi de la Medicină care cred că dacă trec pe sub poartă vor trece de examenele grele.
În urma amenajării esplanadei din faţa universităţii, în 2002-2006, „uşa nădejdii“ a fost înconjurată cu elementele de ornament din piatră, coborâte de pe vechiul palat Ghica şi înlocuite cu altele mai uşoare.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Subiectele de admitere la UMF Iași – atent păzite
Subiectele pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi sunt elaborate sub protecţia STS (SERVICIUL DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE)
Printr-un comunicat de presă, conducerea UMF a anunțat că această măsură a fost adoptată pentru a înlătura orice suspiciune de fraudă.
Pentru mai multe informații despre STS Serviciul de Telecomunicații Speciale
Concursul de admitere la UMF Iași va avea loc în data de 26 iulie, sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore (începând cu orele 10:00). Clasamentul se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obținută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.
Disciplinele de concurs sunt următoarele:
-pentru specializările: Medicină și Medicină Dentară
- Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu
Și
- Chimie organică sau Fizică – la alegere.
-penntru specializarea Farmacie
- Chimie organică – obligatoriu
Și
- Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – la alegere.
-pentru specializările: Asistență Medicală Generală, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică – la alegere între Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) sau Chimie organică.
-pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)
-pentru specializarea Bioinginerie – la alegere între Matematică sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)
Pentru acest an, uMF IAȘI a luat decizia de a restrânge numărul manualelor din bibliografie, pentru fiecare materie de concurs alegându-se un singur manual.
CITEȘTE și Iași – viitoarea Capitală a Tineretului din Românaia?
Cele 694 de locuri bugetate au fost distribuite după cum urmează: 297 la Medicină, 50 la Asistență Medicală Generală, 2 la Nutriție și Dietetică, 87 la Medicină Dentară, 30 la Tehnică Dentară, 98 la Farmacie, 70 la Balneofiziokinetoterapie și recuperare și 60 la Bioinginerie Medicală.
Dacă la buget numărul de locuri nu a suferit modificări, a crescut în schimb numărul de locuri cu taxă în lei și în valută, cu 95 mai multe decât anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxă s-au suplimentat la Medicină, pentru seria în limba engleză – 200 în total (cu 50 de locuri mai mult față de anul trecut )și 100 de locuri pentru seria în limba franceză la Medicină Dentară (cu 30 mai multe față de cifra aprobată anul trecut).
- Published in Local
Evenimentul care îi scoate în stradă pe studenții UMF Iași
Evenimentul care îi scoate în stradă pe studenții UMF Iași.
NU majorării taxelor la UMF Iași
Acesta este titlul unui eveniment creat pe Facebook de către Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” după ce Senatul UMF IaȘi a hotărât că studenții vor plăti din toamnă nu 6000, ci 7500 de RON.
Evenimentul care va avea loc miercuri, 21 iunie 2017, începând cu orele 11 pe esplanada UMF a reușit să atragă atenția atât UMF-iștilor, cât și studenților de la alte universități ieșene. Astfel, peste 400 de oameni au anunțat pe pagina evenimentului că vor participa la protest și tot peste 400 de persoane sunt interesate, iar numărul lor este în continuă creștere.
Redăm în continuare detalii postate pe pagina de Facebook a evenimentului:
Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași a mărit taxele de școlarizare ale studenților, fără ca aceștia să fie consultați.
Reprezentanții studenților în Senat au votat în unanimitate PENTRU majorarea taxelor. Niciun vot împotrivă.
De asemenea, conducerea UMF dorește ca prezența la cursuri să devină obligatorie, iar absențele să se plătească.
Citește și De lăudat! Studenţii şi-au donat cursurile vechi contra energizante
Între timp, manualul de rezidențiat are aceleași erori și perle, materialele de studiu lipsesc cu desăvârșire, iar corupția este în floare, în ciuda unor anchete ale DNA.
MIERCURI, de la ora 11 ne vedem pe esplanadă la UMF ca să transmitem conducerii UMF un mesaj CLAR:
1. NU dorim majorarea taxelor de școlarizare. Universitatea ne seacă îndeajuns de mult buzunarele, iar taxele pe care le plătim nu se reflectă în calitatea actului educațional.
2. NU dorim introducerea prezenței obligatorii la cursuri și taxarea absențelor.
3. Ne-am săturat de corupție! Dorim eliminarea corupției din UMF Iași și încurajăm studenții să denunțe cazurile de corupție (dare și luare de mită, favoruri etc.).
Citește și O milionară din IAȘI care creşte 30 de copii: Dacă reuşeşti în viaţă, e normal să dai ceva înapoi
Îi așteptăm la protest și pe viitorii studenți ai UMF, elevii de astăzi!
La protest vom aduce socată și ceai rece de mentă!
Ne-am săturat de corupția universitară!
Studenții din UMF rezistă!