Iașiul în viziunea străinilor – Te-ai întrebat vreodată cum arată prin ochii lor?
Iașiul în viziunea străinilor – Iată ce cred cei din afară care vizitează orașul Iași!
Te-ai întrebat vreodată cum arată Iașiul în viziunea străinilor, orașul pe care tu îl știi de o viață și care îți este casă? Dacă nu, cu siguranță ești curios măcar acum! Rețelele de socializare au răspunsul la această întrebare. Căutările efectuate au dat destule rezultate; străinii își planifică vacanțele și în România, iar Iașiul este una dintre destinațiile destul de des întâlnite.
Partea interesantă apare atunci când citim comentariile și descrierile pozelor. Majoritatea fotografiilor postate pe rețelele de socializare au în prim-plan Palatul Culturii. Aparent, imaginea creată de acesta este una foarte atractivă și interesantă pentru străinii care călătoresc aici, fiind văzută și de aceștia ca un simbol al orașului!
Cuvinte frumoase pentru Iași
Cuvintele care descriu imaginile sunt deseori apreciative. Descrierea lui Javier Helgueta Manso de pe profilul său de Twitter ne dezvăluie faptul că acesta este cercetător la Universitatea din Alcalá. Tânărul de origine spaniolă spune că „Iașiul nu încetează niciodată să te surprindă” în descrierea unei poze care ilustrează Palatul Culturii.
Andreas Moser, un alt pasionat de călătorii, de data această de origina germană, are și el cuvinte de laudă în ceea ce privește orașul Iași. Acesta spune că Iașiul este „unul dintre cele mai frumoase orașe din România”.
Pe Instagram, contul ‘travelustful’, administrat de o tânără de origine asiatică, a publicat în data de 10 iulie 2017 două fotografii care ilustrează mănăstirile Frumoasa și Golia. Descrierea pozelor de la Mănăstirea Frumoasa: „Este pentru prima dată când merg la o mănăstire și văd măicuțe în loc de călugări. Mănăstirile de România sunt atât de active încât, de fiecare dată când vizitez una, o slujbă este în desfășurare. Interiorul acestor biserici vechi de câteva decenii este întotdeauna sobru și luminat slab, spre deosebire de picturile proaspete, în culori vibrante ale celor mai noi.”
Tot pe instagram am descoperit profilul unui tânăr de origine coreeană, care scrie despre Palatul Culturii că este „minunat” și desprea oamenii de aici că sunt prietenoși și că i-ar face plăcere să-i reîntâlnească pe toți în viitor.
Citește și Tu știi în ce cartier din Iași stai? Delimitarea corectă a cartierelor din oraș (I)
Nu este totul perfect
Nu am găsit, în schimb, doar cuvinte de laudă. Deși obiectivele turistice par să fie îndeajuns de apreciate, există și alte detalii de luat în considerare atunci când călătorești, iar Iașiul nu a reușit să se ridice la așteptările tuturor din anumite puncte de vedere. O tânără stabilită în Germania povestește că, deși nu a avut probleme medicale în timpul vizitei sale în Iași, era deja sfătuită de prietenii săi să evite spitalul local și să opteze pentru servicii medicale private. „Prietenii mi-au relatat povești de groază despre cum au mers acolo pentru un control de rutină și s-au întors cu boli în plus, lucru care îmi dă fiori”, relatează tânără într-o postare publică în care dezbate dacă orașul Iași este sau nu potrivit pentru a planifica o călătorie împreună cu copiii.
O altă postare pe un blog cu profil turistic are un titlu destul de sugestiv: „Iași (cunoscut și ca <România este foarte înfiorătoare>)”. Deși titlul nu pare pozitiv, autoarea articolului, Heather Jephcote, originară din Regatul Unit, are multe cuvinte de laudă pentru Iași. Heather a apreciat Grădina Botanică din Iași și e menționat că i s-au părut foarte interesante denumirile date trandafirilor, precum Eddy Mitchell, Mark Sullivan și Cocotte. Tânăra mai menționează și că bisericile sunt foarte frumoase, iar slujbele fascinante, dar puțin deprimante. Prezența moaștelor Sfintei Parascheva reprezintă pentru Heather însă un lucru ceva mai greu de înțeles, acesta fiind unul dintre motivele pentru care afirmă despre Iași că este „înfiorător”.
Alte postări pe conturile de socializare fac referire și la hotelurile din Iași, care par să fie pe placul turiștilor, la târguri, la transportul în comun, la complexul Palas și la festivaluri.
- Published in Turism