Hotul de portofele care bantuia in Tatarasi, a fost prins
Un hoț specializat în furtul portofelelor, care își alegea victimele doar de pe strada Vasile Lupu din Tătărași, a fost în sfârșit prins. Individul a avut „succes”, nimerind portmonee burdușite cu bani ale unor femei în vârstă.
Citeste si: S-a impuscat sub mandibula, dupa o cearta cu sotia
Acesta a lăsat o femeie de 61 de ani fără 3.000 de lei, iar pe o bătrânică de 86 de ani a prădat-o de 1.650 lei. Strada Vasile Lupu este una intens circulată și de șoferi, dar mai ales de pietoni, acolo găsindu-se și Spitalul de Copii, unități bancare, oficii poștale, școli.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Cartier din Iasi construit deasupra unui cimitir
Cartier din Iasi construit deasupra unui cimitir
Intr-o zona acoperita acum de un parc si, partial, de locuinte, a existat în trecut cel mai vechi cimitir evreiesc din Romania, infiintat inca din secolul al XV-lea. La momentul demolarii, multe dintre monumentele funerare au fost folosite la pavarea unor strazi.
Sute de mii de evrei isi duc somnul de veci intr-o zona in care, de-a lungul timpului, au fost ridicate blocuri de locuinte. Zona cuprinsa intre Ciurchi si Gradinari, doua dintre cele mai mari strazi din cartierul iesean Tatarasi, a fost locul celui mai vechi cimitir evreiesc construit vreodata in tara noastra. Demolat intr-un stil barbar in timpul regimului Antonescu, cimitirul are o poveste necunoscuta pentru multi dintre locuitorii de acum ai Iasiului.
A fost nevoie de bine de jumatate de secol de la desfiintare ca locul sub care si acum se afla osemintele unui numar necunoscut de evrei sa primeasca o recunoastere din partea autoritatilor locale. Este vorba despre placa in care se admite existenta unui fost cimitir. La cativa metri in spatele placii, se afla un parc pentru copii. In apropiere, un intreg sir de blocuri a fost ridicat de regimul comunist. Cimitirul evreiesc din Tatarasi a functionat pana la finele secolului XIX-lea, sustine istoricul Dorin Dobrincu. „Intrucat acesta isi atinsese limitele, a fost cumparat un teren la marginea de nord-vest a orasului, in Pacurari, unde s-au pus bazele unui cimitir foarte mare, care este utilizat si astazi”.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cimitirul, despre care se spune ca reprezenta locul de veci pentru peste 100.000 de evrei, a fost demolat. Decizia a fost luata de Primaria Iasi, comanda venind insa de la maresalul Ion Antonescu. Alexandru Safran, rabinul sef din Romania intre anii 1939-1948, a descris modul in care autoritatile de atunci puneau in aplicare masurile antisemite, inclusiv atunci cand venea vorba de întinarea memoriei celor trecuti in nefiinta. „De-a lungul intregii perioade, cand ne-a fost greu, uneori chiar interzis, sa ne ingropam mortii, prefectii, primarii, functionarii au profanat sistematic cimitirele evreiesti. Ei isi manifestau astfel ura nu doar fata de evreii vii, pe care ar fi preferat sa-i vada morti, ci si fata de defuncti, pe care refuzau sa ii lase sa se odihneasca in pace in mormintele lor. Cavouri distruse, oseminte exhumate, pietre tombale smulse, totul era conceput pentru a ne leza in sentimentele noastre cele mai profunde“, a scris Şafran in memoriile sale.
Dupa ce ordinul de demolare a ajuns la Iasi, o suta de evrei saraci au fost pusi sa scoata din pamant osemintele a peste 100.000 de persoane. Cu carutele, o mica parte dintre ramasite au fost transportate în celalalt capat al orasului si aruncate laolalta in gropi comune. „Potrivit unor informatii, pietrele funerare ar fi fost sparte in momentul dezafectarii, potrivit altor date ele ar fi fost folosite pentru pavarea unor alei“, mai spune istoricul Dorin Dobrincu. Se spune ca pietrele funerare ar fi fost folosite pentru a preveni alunecarile de teren dintr-un alt cartier din oras, Ţicau. Altele ar fi fost folosite pentru pavarea unor drumuri de pamant. Pe o parte din fostul cimitir au fost ridicate blocuri de locuinte. E vorba de strada Gradinari, aliniata paralel cu raul Bahlui, pe care comunistii au ridicat constructii.
Dupa demolare, membrii comunitatii iesene au fost de acord sa cedeze definitiv Primariei cele peste 7 hectare ale fostului cimitir, cu conditia ca acolo sa existe pentru totdeauna un parc.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Un geamantan roz a pus pe jar o întreagă echipă pirotehnică din cadrul IPJ Iași! Totul a avut loc aseară în cartierul Tătărași
Un geamantan roz gol lăsat marți seara pe trotuar lângă un gard din Tătărași i-a pus pe jar pe polițiști.
Trolerul a fost considerat „colet suspect„, așa că echipa pirotehnică din cadrul IPJ Iași a fost trimisă să-l verifice.
A fost adus și un câine de serviciu specializat în detectarea explozivilor. Acesta a investigat toată zona. Geamantanul era gol. Acesta a fost ridicat de echipa pirotehnică pentru a fi distrus.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Transformare uluitoare! Cum va arăta Iașiul în viitorul apropiat
Dezvoltarea orașului Iași tinde tot mai mult către zonele limitrofe ale municipiului, acolo unde vor fi construite mii de locuințe. Transformare uluitoare!
Conform planurilor edilitare, o imensă dezvoltare urbanistică va fi realizată într-o zonă considerată în prezent una de lux a orașului. Peste 5.000 de locuinte, pe un teren de peste 300 ha, cu grădina zoologică, parcuri de agrement, școli și grădinițe, vor fi construite pe dealurile din zona Bucium.
14 blocuri vor fi ridicate lângă Plopii fără Soţ
Alte două proiecte vor fi implementate în zona Bucium. Cel mai mare dintre acestea va fi derulat pe o suprafaţă de 10.000 mp. Suprafaţa se află lângă Plopii fără Soţ, fiind vorba de terenul unde se află vila fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Celălalt proiect din Bucium va fi implementat la aproape 1 km de Plopii fără Soţ, în zona străzii Narciselor. Pe lângă această extindere din zona sudică a orașului, și dealul Galata va fi restructurat complet, acolo unde va fi refăcută rețeaua stradală și pietonală pentru dezvoltarea unui centru de cartier.
Zona de Sud-Vest a orașului, care se dezvolta în lungul Străzii Nicolina, pârâul Nicolina și calea ferată Iași – Vaslui, și-a atins capacitatea maximă de dezvoltare urbanistică în extremitatea sudică, urmând a se efectua lucrări de reabilitare, implanturi urbane și reconversii ale zonei industriale. Partea de legatură cu orașul are mari rezerve de teren pe platoul Galata și în șesul râului Bahlui, în zona Cicoarei.
Mai mulți afaceriști din Slovacia vor ridica un complex imobiliar de dimensiuni impresionante pe terenul uneia dintre cele mai cunoscute și importante fabrici din Iași. Este vorba despre un Shopping Center pe o suprafață de peste 62.000 metri pătrați, înalțimea maximă a clădirii fiind de 35 m.
Terenul este situat pe strada Mitropolit Varlaam nr. 54. Complexul „Concept Town” din Nicolina mai are în plan plasarea mai multor supermarket-uri, din sectorul non-food, cum ar fi „Ikea”, „Bricostore”, „Flanco” sau „Mobexpert” şi a unui mall, chiar lângă actualul hypermarket „Kaufland”.
Investitorii vor ridica proiectul prin intermediul unei firme înregistrate în paradisul fiscal din Cipru. Lucrările pentru nivelarea terenului din Nicolina se află în toi, iar investitorii din Slovacia trebuie să mai obțină doar avizul Comisiei de Circulație pentru a demara lucrările propriu-zise de construire a complexului imobiliar.
Proiect în capăt Păcurari: 4 blocuri de 10 şi 6 etaje
În circuitul de avizare de la Primărie a intrat şi un proiect urbanistic pentru construirea a patru blocuri în capăt Păcurari, în zona vulcanizării aflate la ieşirea din pasajul dinspre Canta.
Bloc de 11 etaje în CUG
Un proiect ceva mai avansat din punct de vedere procedural aparţine firmei Into SRL, o companie cunoscută pentru contracte cu Primăria Iaşi pe partea de proiectare. Societatea a propus construirea unui bloc de 11 etaje în capăt CUG, vizavi de fostul sediu administrativ al Fortus SA. Suprafaţa totală disponibilă ajunge la aproape 2.000 mp.
Una dintre cele mai degradate zone ale orașului, în ceea ce privește amenajarea teritoriului si urbanismului, va beneficia de o transformare uluitoare în următorii ani. Specialiștii care au lucrat la Planul Urbanistic General al Iașiului prevăd ca, în locul zonei industriale părăsite, care influențează negativ o porțiune mare din oraș, va fi amenajată o zona de interes pentru cetațeni, atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al peisajului și al locurilor de relaxare.
În afară de reamenajarea zonelor dintre blocuri și de reconversia clădirilor industriale în clădiri de birouri sau centre comerciale, acolo va fi proiectată o zona de agrement în jurul lacului, se vor construi mai multe baze sportive și se urmărește chiar ridicarea de locuințe.
Așadar, mari şi ambiţioase proiecte imobiliare au împânzit oraşul în ultima perioadă. Această transformare uluitoare va veni din zecile de blocuri şi cartiere întregi de vile. Dacă înainte de criză proponderente erau vilele, efervescenţa cu care se ridică locuinţe colective şi blocuri este acum una fără precedent. Proiecte imobiliare importante vor schimba la faţă cartiere precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG, Moara de Vânt.
- Published in Altele