Absolventii de facultate ar putea fi obligati sa lucreze in tara o perioada. Propunerea ar urma sa fie dezbatuta
Ministerul Educației este preocupat de emigrarea românilor cu studii superioare și nu exclude ca absolvenții cu locuri subvenționate să fie condiționați să lucreze o perioadă în țară, „în măsura în care va fi posibil”.
În luna februarie, la momentul la care Academia Română a avansat ideea ca absolvenții de facultate să fie obligați să muncească în țară pe o durată cel puțin egală cu cea a studiilor universitare bugetate, restituind astfel banii cheltuiți de stat pe anii de facultate, reprezentanții studenților au acuzat practici totalitare, arătând că absolvenții din România trebuie să fie lăsați să se angajeze oriunde în Spațiul european după terminarea facultății, pe o piață a muncii liberă.
Introducerea acestei condiționări a absolvenților care au studiat pe locuri subvenționate de la bugetul de stat, mai exact fără plată, poate fi efectuată prin modificarea Legii educației 1/2011, semnalând că astăzi, pentru a beneficia de finanțare de la bugetul de stat, legislația românească nu impune studenților alte constrângeri în afara performanței academice.
Ministerul Educației avansează un răspuns diplomatic, dar în care nu exclude categoric obligarea studenților de a rămâne în țară la finalizarea studiilor, apreciind că poate exista o discuție pe această temă „în măsura în care va fi posibil”.
Unul dintre domeniile în care este simțită cel mai acut plecarea din țară a noilor absolvenți este cel medical. Astfel, mulți absolvenți de studii superioare cu acest profil aleg să plece din țară pentru salariile mult mai mari din alte state UE, cum ar fi Germania sau Franța.
Iaşiul este pe locul trei în topul centrelor universitare din România, cu peste 42.000 de studenţi în zece universităţi, arată datele Statisticii aferente anului 2015 (cele mai recente informaţii disponibile).
Citește mai mult la: profit.ro
- Published in National
Studenții dau startul distracției la Iași. Începe STUDENȚIADA 2017!
În luna octombrie, festivalul studențesc așteptat de toți studenții, STUDENȚIADA, organizat de Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), revine în Iași cu cea de-a XI-a ediție. În perioada 16-22 octombrie 2017, centrul universitar Iași îmbracă straie de sărbătoare studențească cu scopul de a angrena pe o perioadă de aproximativ o saptămână, studenți și tineri, în activități culturale, educaționale, sportive și recreative, toate acestea fiind menite să contribuie la dezvoltarea personală a tinerilor.
La Iași, ediția de anul acesta va fi organizată de 13 organizații studențești din 3 mari universități : Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și nu în ultimul rând Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.
Festivalul are ca parteneri Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), Casa de Cultură a Studenților din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.
Festivalul va debuta la Iași cu o conferință de presă susținută de către organizatori la Casa de Cultură a Studenților, luni, 16 octombrie de la ora 14:00 urmând ca în aceeși zi, de la ora 21:00-21:30, studenții să își dea întâlnire în parcarea Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” pentru un „Manifest pentru educație”. Sub deviza „În fața educației, suntem toți EGALI?!”, Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) reprezentată prin organizațiile studențești din centrul universitar Iași va trage un „semnal de alarmă” în atenția factorilor decidenți pentru a le reaminti importanța canalizării cu prioritate a eforturilor pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de educație din România atât la nivel preuniversitar cât și universitar. În mod pașnic și cât se poate de sugestiv, studenții vor solicita elaborarea unui plan pe termen mediu și lung în ceea ce privește cadru legislativ pe baza căruia funcționează educația în România, delimitarea de orice propagandă populistă sortită eșecului prin neîndeplinire, conturarea unei politici în educație cu potențial de continuitate, nu doar soluții de avarie. Pe scurt, studenții își doresc să fie pregătiți profesional și personal în instituții de învățământ superior finanțate corespunzător, să beneficieze de servicii de cazare și masă subvenționate conform transformărilor economice ce au avut loc până în prezent, respectarea unor măsuri propuse dar prea repede uitate. Pentru a marca momentul, studenții vor ține un moment de reculegere pentru ceea ce ar trebui să însemne educația în anul 2017 și vor aprinde simbolic lanterne.
Activitățile și manifestările la care vă invităm să luați parte în cadrul festivalului STUDENȚIADA sunt variate și acoperă o gamă vastă de interes. Dacă sunteți pasionați de activități culturale, teatru, film, umor, sport, muzică, sau dacă doriți să cunoașteți exemple de bună practică pentru o carieră de succes, evenimentele din calendarul pe care vi-l propunem sunt cheia spre o săptămână de distracție studențească!
Pentru mai multe detalii accesați:
Pagina de facebook: https://www.facebook.com/Studențiada-Iași.
evenimentul online: https://www.facebook.com/events/340647583067277/
Programul activităților STUDENȚIADA:
Luni – 16 octombrie
- Conferința de presă – 14:00 – Casa de Cultură a Studenților
- Manifest pentru educație – Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, ora 21:00. „În fața educației, suntem toți EGALI?!”
Marți – 17 octombrie 2017
- PUB QUIZ – 18:00, Coopers Lounge (Campus „Tudor Vladimirescu”).
Miercuri, 18 octombrie 2017
- Seară cultural-tradițională Românească – Campus „Tudor Vladimirescu” în spatele căminelor T 5-6, 17:00-22:00;
Joi, 19 octombrie 2017
- Seară de film – 20:00 – Simultan în cadrul celor 3 universități implicate în festival (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și nu în ultimul rând Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.).
Vineri, 20 octombrie 2017
- STUDex – 15:00, „Sala Verde”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Conferință motivațională „Tineri de succes – studtalks”.
Sâmbătă, 21 octombrie 2017:
- BIG Game – 14:00 – 16:00, Grădina Botanică „Anastasie Fătu”.
Duminică, 22 octombrie 2017:
- Drift show,Parcarea ICPM ora 12:00.
- Petrecerea organizatorilor – ora 22:00, Club TRIBO (Campus „Tudor Vladimirescu”).
Joi, 19 octombrie – Duminică 22 octombrie:
- Competiții sportive – Baza sportivă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Vineri, 27 octombrie – Duminică 29 octombrie:
- Training „Management organizațional” – 25 participanți
- Training „Accesare fonduri linii finanțare pentru studenți și tineret” – 25 participanți
Coordonator Festival:
Manole Gheorghe Robert
Tel.: 0743 326 487 E-mail: manole.robert.mrg@gmail.com
De lăudat! Studenţii şi-au donat cursurile vechi contra energizante
Studenţii din Campusul Tudor Vladimirescu, dar şi cei din Copou, au putut să-şi doneze cursurile de care nu mai au nevoie, iar pentru acestea au primit doze de energizant, numai bune în perioada examenelor şi a restanţelor.
Pe durata a două zile s-au strâns peste 2.000 de kilograme de hârtie, oferindu-se peste 3.000 de doze de energizant. Fiecare student a avut dreptul să plece cu cel mult 10 doze, pentru fiecare kilogram de maculatură primind două doze de Red Bull. Scopul acestui eveniment a fost acela de a încuraja tinerii să recicleze. Tinerii din Tudor Vladimirescu au fost însă mai harnici la reciclat sau mai dispuşi să renunţe la cursuri. Aceştia au donat aproximativ 1.500 de kilograme de hârtie, în schimbul a 2.500 de doze de Red Bull.
Citeşte şi O milionară din IAȘI care creşte 30 de copii: Dacă reuşeşti în viaţă, e normal să dai ceva înapoi
În Copou s-au strâns însă în jur de 800 de kilograme de hârtie, în jumătate faţă de studenţii din Tudor, echipa de tineri de la distribuitorul de energizant fiind nevoită să se întoarcă cu dozele la depozit. Acţiunea de colectare s-a desfăşurat în faţa căminelor T3-T4 în Tudor Vladimirescu, iar în Copou în faţa Corpului A, în parcarea de la intrarea în Facultatea de Chimie care aparţine de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, reprezentanţii Red Bull neprimind aprobare să desfăşoare evenimentul pe terenurile Universităţii „Al.I. Cuza“.
Citeşte şi Povestea de succes a celei mai bogate femeie din IAȘI: “Am reuşit de frică”
Sursă: Ziarul de Iasi
- Published in Local
Intâmplările (ne)ştiute din Tudor Vladimirescu (part. I)
Intâmplările (ne)ştiute din Tudor Vladimirescu (part. I)
Iașiul, capitala Moldovei, unul dintre cele mai puternice centre culturale din România.
Dacă vizitezi Iașiul, nu ai cum să nu-ți „sară” în ochi, viața studențească, campusurile studențești, zecile de mii de studenți care colorează frumoasa urbe. Student în Iași nu înseamnă doar a învăța, a studia, distracția fiind una din principalele „arme” ale studenților. Toată lumea știe cum se distrează, în zilele noastre, studenții, dar oare ce făceau în faimoșii ani 80-90, când lucrurile stăteau altfel, atât din punct de vedere al tehnologiei, cât și al traiului. Iată mai jos, câteva din „poveștile” (ne)știute din campusul Tudor Vladimirescu:
Tropa-trop prin oraș…..diiii căluțul meu!!
Cum studenții de prin anii 90, nu prea aveau Youtube (categoric nu aveau), farsele trebuiau inventate, gândite. Într-un cămin studențesc din Tudor, mai mulți studenți s-au gândit să facă o farsă unui coleg. Zis și făcut! Au găsit un cal care păștea pe Bahlui (dacă ne uităm la pozele recente cu animale prin Iași, ne dăm seama că nu era greu să găsești un cal) și l-au băgat în cămin! Acțiunea nu a fost atât de grea, în fond, cât de greu e să urci un cal la etajul patru, dar ce nu știau studenții e că, frumosul animal, nu prea poate coborî… Și uite așa, o simplă farsă, s-a transformat într-o muncă titanică de a dresa săracul animal și a-l convinge să coboare scările. Conform martorilor, întreaga acțiune le-a ocupat studenților mai toată ziua, dar la sfârșitul zilei au rămas cu o pățanie pe care, nu o vor uita vreodată.
Coboară jos Rampunzel…cu cearșaful…
Înainte de 89 căminele nu erau mixte. Existau cămine strict pentru fete, altele strict pentru băieți. Ei, toată lumea știe că viața de student presupune și misiunea, dificilă la acea vreme, de a socializa cu persoanele de sex opus. Și tu ca tânăr student cum puteai să te duci într-o cameră de fete? La intrarea în cămin era falnicul portar, care nu îți permitea să intri, telefon nu exista, cum luai legătură cu fetele?
Eiii, soluții se găseau, nimic nu e imposibil! Uite așa a apărut „moda” de la acea vreme, anume, printre primii alpiniști care au apărut în Iași, au fost studenții care se cățarau în camerele de cămin, cu ajutorul complicilor, care le întindea bucățile de cearșaf pe fereastră.
Da ce-am făcut șefu?- varianta anilor 90′
Întâmplarea are loc pe vremea în care, celebrul Iullius Mall nu era nici măcar proiect, în locul actualului Mall, fiind cantina Universității. O zi frumoasă de mijlocul săptămânii, avea să se transforme într-o pățanie de neuitat, pentru portarul unui cămin. Era amiază, un student vine grăbit în cămin, cu o tavă plină de prăjituri, foarte amabil din fire se oferă să lase prăjiturile, cu tot cu tavă, portarului! Femeia, neștiind ce se ascunde în spatele acestei generozități, ieșită din comun, acceptă bucuroasă tava. La nici 5 minute, după ce a acceptat „mita”, hop și Poliția din campus, care căuta un individ care furase, ghiciți, o tavă cu prăjituri de la cantină. La auzul veștilor din ce în ce mai bune, portarul a trebuit să mărturisească teribilul complot și să colaboreze cu autoritățile în găsirea „infractorului”. Ei bine, nu știm exact ce s-a întâmplat cu recuperarea pagubei, mai ales că jumătate din „pradă” era deja ingerată. Un lucru e cert, dacă cineva vă dă o tavă cu prăjituri, și culmea, se află prin apropierea unei cantine, REFUZAȚI!
PS: Lucruri „culese” de la diverși portari din Campus Tudor Vladimirescu!
PS: Nu putem confirma 100% veridicitatea întâmplărilor
PS: Vom REVENI
Poate iti place si: Cetatea de sub asfalt. Harta Iaşiului subteran, între mit şi realitate
- Published in Divertisment