Bolnavii muscati de animale turbate risca sa-si piarda viata
Serul antirabic nu are înlocuitor şi este absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie.
Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, centru de referinţă în specialitatea de boli infecţioase pentru Moldova, a rămas fără ser antirabic. Produsul farmaceutic absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie lipseşte din farmacia spitalului de mai multe zile. Potrivit conducerii de la „Infecţioase”, serul antirabic nu se găseşte în spital întrucât nu a mai fost importat de Ministerul Sănătăţii prin Compania Naţională Unifarm.
„Nu este ser antirabic în spital pentru că produsul nu s-a mai importat. Importurile de seruri şi vaccinuri se fac doar prin Unifarm, distribuitorul unic al Ministerului Sănătăţii, iar acum acest ser nu se mai găseşte. Spitalul a făcut cmandă care pur şi simplu nu se onorează. Avem negaţie la comandă pentru că Unifarm nu are serul. Momentan, nu s-a pus problema să avem nevoie, dar de aici încolo nu ştim“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
Citeste si: Veste uriasa despre soseaua de centura a municipiului Iasi
În cazul în care un bolnav va ajunge la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi cu suspiciune de rabie, medicii vor cere ajutor de la Ministerul Sănătăţii. Potrivit medicului infecţionist, în lipsa serului antirabic, bolnavii muşcaţi de animale şi confirmaţi cu rabie riscă să-şi piardă viaţa întrucât, pe de o parte, produsul nu are înlocuitor, iar pe de altă parte, rabia este o boală cu mortalitate 100/100.
„ În lipsa serului, nu există niciun fel de soluţie pentru aceşti pacienţi. La bolnavii care au probabilitate mai mare de boală se face serul antirabic şi apoi vaccinul antirabic. La cei care au probabilitate mică de rabie, se face doar vaccinul“, a subliniat dr. Hurmuzache.
Conform medicilor, serul se administrează pentru a introduce în organism anticorpi gata formaţi, care să lupte cu infecţia, în timp ce vaccinul stimulează organismul să-şi creeze anticorpi proprii. Rabia este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin muşcătură. Singura metodă utilă de prevenire a bolii este vaccinarea cu ser antirabic. Rabia, cunoscută şi cu numele de turbare, se manifestă prin febră, tuse, durere la locul muşcăturii, dureri abdominale, stare de agitaţie, spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii, comă şi insuficienţă cardiacă şi respiratorie.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Ieseanca de la IRO, infestata cu gripa din spital, a murit
Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi se află în carantină, după ce în cazul a 11 bolnavi de cancer a fost confirmată prezenţa virusului gripal AH1N1, cinci dintre aceştia fiind în stare gravă.
Cei 11 pacienţi confirmaţi cu virusul AH1N1 se află internaţi în secţia de Terapie Intensivă a Institutului Regional de Oncologie, iar cinci dintre ei sunt în stare gravă.
Medicii susţin că, cel mai probabil, bolnavii s-au infectat de la un vizitator.
În aceste condiţii, conducerea unităţii medicale a impus starea de carantină în spital.
“S-a interzis accesul vizitatorilor, s-a dispus izolarea bolnavilor pentru a nu se extinde boala. Au fost luate măsuri de dezinfecţie în spital şi s-a decis vaccinarea personalului medical“, a declarat pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu.
De asemenea, la IRO sunt efectuate doar intervenţiile chirurgicale urgente.
Primul pacient internat la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a fost diagnosticat cu gripă pe 21 ianuarie, iar la scurt timp au mai apărut alte două cazuri.
Conducerea IRO Iaşi a precizat că după confirmarea primelor cazuri a declanşat triajul epidemiologic şi că au fost informate Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Toţi cei 11 pacienţi diagnosticaţi cu gripă primesc tratament cu Tamiflu, în timp ce DSP a trimis câteva zeci de doze de vaccin pentru personalul IRO care nu a fost vaccinat împotriva gripei.
“Am restricţionat accesul vizitatorilor, am precizat pe toate uşile din institut «Atenţie, gripă!» şi am achiziţionat teste rapide care pot confirma prezenţa virusului în 20-30 de minute“, a precizat Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.
sursa: ZDI
- Published in Local
Din ce in ce mai multi ieseni ajung la spital din cauza frigului
Din ce în ce mai multe persoane ajung la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” * cauza valului de pacienţi o reprezintă frigul din ultimele zile * cei mai mulţi dintre ieşenii care ajung cu degerături la spital sunt oameni ai străzii
În ultimele zile, tot mai mulţi ieşeni au ajuns la Unitate de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”, din Iaşi. Astfel, cinci persoane au ajuns în ultimele zile la spitalul din Iaşi, după ce au fost găsite în stare de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute înregistrate.
Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat că, în cursul dimineţii de ieri, un bărbat în vârstă de 59 de ani, din satul Căueşti, comuna Şcheia, a fost adus la spital de un echipaj de ambulanţă, după ce a fost găsit în stare de hipotermie severă.
„Pacientul are o temperatură centrală de 30,5 grade, prezintă degerături de gradul III vechi, bilateral. S-a intervenit în sala la chirurgie plastică. El prezintă şi o luxaţie scapulo-humerală stângă mai veche”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, adăugând că, în ultimele zile, personalul medical de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon” a acordat îngrijiri medicale şi altor patru persoane aduse în hipotermie severă.
Cei patru aveau în momentul aducerii lor la spital temperaturi corporale cuprinse între 24,3 şi 34 de grade Celsius. Cu toţii sunt din Iaşi, trei dintre aceştia provenind din rândul celor consideraţi a fi cazuri sociale.
De asemenea, la unitatea medicală ieşeană a ajuns şi C.P. (58 de ani), din localitatea Voineşti, intoxicat cu fum şi dioxid de carbon, după ce s–a încălzit aprinzând cutii din carton adunate din tomberoane. Bărbatul a fost diagnosticat cu neoplasm faringo–laringian şi a fost internat în Secţia ORL a spitalului. Ciprian NEDELCU
sursa: Ziarul Evenimentul
- Published in Local
Batran decedat la Iasi dupa ce a fost trimis de la un spital la altul | A inceput ancheta
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, a declarat, vineri, că la sediul instituţiei a fost depusă o plângere în care o femeie reclamă că tatăl său a murit pe 20 decembrie, după ce a fost plimbat între Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Boli Infecţioase.
„La începutul săptămânii am primit o reclamaţie. DSP a demarat o anchetă. În momentul în care vom avea rezultatele, le vom face publice. Vom vedea dacă a fost respectat protocolul privind transferul interclinic. Dacă există un diagnostic clar, atunci trebuie dus într-o clinică de specialitate. Dacă nu, se duce la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sfântul Spiridon”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
În reclamaţia sa, fiica septuagenarului susţine că pe 18 decembrie 2017 bărbatul a început să se simtă rău, să acuze dureri în piept şi să aibă o tuse uscată, motiv pentru care a sunat la 112. Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a transportat bărbatul la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a şi fost internat cu diagnosticul de bronhopneumonie. În fişa medicală a pacientului există şi o trimitere de la medicul de familie către unitate medicală, eliberată pe 13 decembrie 2017.
Cei de la Spitalul de Pneumoftiziologie ar fi transferat bătrânul la Spitalul de Boli Infecţioase, cu suspiciunea de gripă, fără ca aparţinătorii să fie anunţaţi. Pe 20 decembrie, el a fost găsit mort în toaleta instituţiei medicale.
„Este un pacient cu vechi antecedente cardiace, adică triplu by pass aorto-coronarian din cauza mai multor infarcturi miocardice, cu anevrism de ventricul stâng. Cu o zi înainte de internarea la noi, pe baza unui bilet de trimitere, prin solicitare la Ambulanţă, prin 112, a fost direcţionat la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a fost internat. Pacientul a stat un pic mai mult de 30 de ore în Spitalul Pneumoftiziologie. A fost o suspiciune din partea celor de acolo că pacientul ar avea gripă, deci să fie bronhopneumonie cu infecţie gripală. Nu a fost vorba de gripă. Raportul macroscopic anatomopatologic arată că leziunile cele mai importante erau cele de bronhopneumonie. Practic, este vorba de două lucruri concomitente: o infecţie bronho-pulmonară severă, pe de altă parte au fost şi problemele cardiace cronice. La Spitalul de Pneumoftiziologie a fost făcută şi o electrocardiogramă, fără nicio modificare vizibilă”, a declarat dr Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.
O anchetă a fost demarată şi de reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi de Colegiul Medicilor, după ce fiica bătrânului a depus o reclamaţie şi la aceste instituţii.
sursa: Realitatea
- Published in Local
Cadrele medicale au facut MINUNI! Ingerii de la Spitalul de Copii „Sf.Maria”
Gabriel C., baietelul de 4 ani care la inceputul lunii noiembrie a ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ cantarind cat un copil de noua luni si aratand ca „un schelet imbracat in piele“, a luat in greutate aproximativ patru kilograme.Atunci cand a ajuns la spital, copilul cantarea doar sapte kilograme, iar in momentul de fata are 11 kilograme, apropiindu-se de greutatea pe care ar trebui sa o aiba la varsta lui.
Medicii spun ca mai sunt necesare cateva interventii prin care trebuie sa treaca, insa progresele sunt vizibile. „Este nevoie sa stea mai mult timp in spital, acum mananca doar mancare semilichida sau pasata.
Mai are nevoie de dilatatie, apoi se va face cel mai probabil anul viitor o corectie chirurgicala pentru a permeabiliza esofagul distal“, a explicat prof. dr. Marin Burlea, medic primar gastroenterolog.
Pe langa mancarea semilichida sau cea pasata, medicii sustin ca un secret pe care il folosesc este sa-i dea portii mici de ciocolata pe care Gabriel le mananca mereu cu pofta.
„Am observat ca el are un apetit incredibil, aproape exagerat, cu o placere deosebita de a consuma ciocolata si dulciuri. Astfel, folosim unul dintre secretele dietetice, care este ciocolata, pentru ca, asa cum am vazut si in literatura de specialitate, aceasta are un efect miraculos asupra organismului, mai ales cea neagra cu concentratie mare de cacao“, a completat medicul iesean.
Pentru ca sta internat de foarte mult timp in spital, medicii, dar si asistentele din cadrul clinicii, spun ca a devenit „unul de-al casei“ si ca, atunci cand se apropie ora mesei si aude caruciorul cu mancare pe hol, devine foarte bucuros si mananca fara incetare.
Gabriel C. este internat in unitatea medicala de aproape jumatate de an, fiind adus la spital cu o stare proasta de sanatate, suferind de varsaturi fara incetare.
In urma investigatiilor, s-a descoperit ca acesta prezinta malformatii la nivelul esofagului si al stomacului, care faceau aproape imposibila alimentarea acestuia. Inainte de a ajunge la spital, Gabriel se afla in Centrul de Plasament „Sf. Andrei“ din Iasi, deoarece provine dintr-o familie care nu se putea ocupa de el. Mai are alti trei frati, mama lui are 22 de ani, iar tatal sau este cioban.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Tanara ranita grav in urma accidentului de ieri de langa UMF are nevoie de ajutor! Medicii fac apel la ieseni!
Luni, 11/12, a avut loc un accident rutier în apropiere de Universitatea de Medicina şi Farmacia „Grigore T. Popa” (UMF) din municipiul Iasi. Două maşini s-au tamponat violent. Unul dintre autoturisme a părăsit carosabilul şi a pătruns pe trotuar, rănind grav o tânără studentă.
Cerasela Tatarciuc este studentă în anul 4 la Facultatea de Farmacie și a fost implicată ieri în accidentul de pe Independenței.
Tânăra are nevoie de ajutor! Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” fac un apel către ieşeni să doneze sânge la Centrul de Transfuzii din Iaşi întrucât tânăra are nevoie de transfuzii semnificative de sânge. Pacienta în vârstă de 22 de ani a fost internată în spital după ce a fost accidentată în apropierea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Tânăra studentă este internată în secţia ATI a spitalului în stare gravă, cu fractură de bazin, fractură de gambă stângă şi traumă abdominală
„Pacienta, victimă a unui accident rutier, a ajuns în UPU cu multiple traumatisme. A necesitat transfuzii semnificative de sânge pentru că a pierdut sânge în urma traumelor. Centrul de Transfuzii a asigurat necesarul, dar facem apel către ieşeni să meargă să doneze în continuare pentru că sângele înseamnă pentru astfel de cazuri şansa la salvare. Starea pacientei se menţine gravă, cu risc de complicaţii”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Grupa sanguină a tinerei este AB4 pozitiv, însă medicii îndeamnă ieşenii să doneze sânge indiferent de grupă.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
O tanara de 28 de ani a murit, dupa ce in urma cu 8 luni a luat o bacterie de la maternitatea Cuza-Voda din Iasi
Bacteriile din spitalele romanesti au mai facut o victima
In urma cu 8 luni, o femeie de 28 de ani a mers la maternitatea Cuza-Voda din Iasi pentru a naste.
Pe durata zilelor petrecute in unitatea spitaliceasca, acesta a luat o bacterie care i-a adus in cele din urma sfarsitul.
Dupa ce a iesit din spital, tanara ieseanca a sesizat ca nu se simte prea bine, drept pentru care a apelat la ajutorul medicilor.
Acestia i-au pus un diagnostic si i-au prescris un tratament pe care sa il urmeze
Din pacate, starea femeii se inrautatea pe zi ce trece si aceasta a ales sa ceara ajutor in alta parte.
A ajuns la Targu-Mures, unde a fost internata, iar medicii de acolo i-au administrat alt tratament.
Intre timp pacienta a fost supusa si unei transfuzii de sange care i-a inrautatit si mai mult starea.
Dupa cateva zile, a intrat in coma, iar din cauza complicațiilor suferite, nu s-a mai putut face nimic pentru a o salva, un cheag de sange ajuns la creier i-a fost fatal.
O durere fara margini pentru parintii tinerei, pentru rude, dar mai ales pentru sotul acesteia si pentru ingerasul de numai 8 luni care nu a mai apucat sa ii spuna „mama”, celei care i-a dat viata.
Oare cati oameni trebuie sa se mai jertfeasca pentru ca sa se ia o masura in ceea ce privește igiena si masurile de siguranta la infectiile nosocomiale care devin o cauza tot mai des intalnita in randul deceselor?
In anul 2016, potrivit DSP, cea mai mare incidenta a infectiilor nosocomiale a fost raportata dupa primele trei luni, la Spitalul „Sfântul Spiridon“, la Spitalul de Neurochirurgie, la Spitalul de Copii „Sfanta Maria“ si la Institutul Regional de Oncologie.
Primul spital a declarat la acea data ca din peste 12.700 de pacienti externati, peste 260 de bolnavi au facut in perioada de internare infectii nosocomiale.
Locurile 2 şi 3
Daca la Spitalul „Sfantul Spiridon“ incidenta infectiilor nosocomiale era de 2,09%, la următorul spital aflat în acest „top“ negativ, cel de Neurochirurgie din Tatarasi, incidenta infectiilor nosocomiale era de 1,11%. Pe pozita a treia s-a situat Spitalul de Copii, care a declarat la data respectiva ca din peste 7.600 de pacienti externati, aproape 80 de copii au fost identificati cu infectie nosocomială (1,05%).
Vorbim despre spitale in care oamenii vin sa isi prelungeasca viata, nu sa plece acasa in patru scanduri.
Sistemul sanitar din Romania este deficitar, iar nimeni de la conducere nu ia nicio masura.
- Published in Altele
Doi bebelusi de la Maternitatea „Cuza Voda“ au decedat
Doi bebeluşi născuţi prematur la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi au decedat. Micuţii erau infectaţi cu bacilul Klebsiella. În aceste cazuri, atât spitalul, cât şi Direcţia de Sănătate Publică au deschis anchete. Oficialii spitalului admit că cei doi bebeluşi decedaţi erau infectaţi, dar spun că infecţia s-ar fi putut produce şi în afara unităţii.
„Regret foarte mult acest incident, mai ales că eu sunt o persoană care se implică în îngrijirea acestor copii. Însă ei de la naştere au avut probleme, cel de 1.100 de grame avea 31 de săptămâni, iar pe lângă prematuritate avea şi restricţie de creştere intrauterină din cauza hipertensiunii arteriale, iar celălalt avea 33 de săptămâni şi provenea la fel dintr-o mamă cu hipertensiune. Într-un spital, infecţia se produce pe mai multe căi, din mediul de spital dacă nu se respectă protocoalele de îngrijire şi nu există ceea ce trebuie, însă în «Cuza Vodă» nu există această problemă, totul este de unică întrebuinţare, iar echipamentele care nu sunt de unică folosinţă se sterilizează. Un alt mod de a se produce o infecţie într-un spital este cea adusă de aparţinător, adică mama, tata, cine vine să viziteze copilul, pe care e mai greu să o controlezi. Un factor de risc ar fi supraglomerarea, care este frecventă în secţia noastră de terapie“, a explicat prof.dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“.
Citeste si: Premiera nationala! Pe strazile din Iasi va aparea un tramvai pictat
Potrivit specialistului: „Infecţia cu Klebsiella poate fi adusă de oricine din exterior, ea nu a fost găsită pe suprafeţe şi pe echipamente. Iar acest germene este unul extrem de agresiv, prematurul nu are cu ce să se apere, pentru că el nu vine cu nicio zestre imunologică. În cazul prematurilor, noi facem tot felul de proceduri de diagnostic, de tratament, care clar sunt cu risc infecţios. Altceva e un copil născut la termen, care are capacitate de apărare, şi altceva e un prematur care nu se poate apăra. Chiar în consimţământul informat al părinţilor scrie clar că poate să prezinte inclusiv infecţie şi deces“.
În acest caz, atât spitalul, cât şi Direcţia de Sănătate Publică a început o anchetă. „Din păcate, există astfel de situaţii nefericite, medicii au făcut tot ce a fost posibil ca aceştia să trăiască. Au fost respectate toate procedurile necesare în acest sens, însă de la început au fost copii cu un risc crescut de deces“, a precizat managerul maternităţii Robert Dâncă. Chiar în această săptămână, şeful CJ Iaşi, Maricel Popa, a semnat contractul de management pentru Robert Dâncă. „Am semnat contractul de management pentru Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă”, domnul Robert Dâncă urmând să ocupe acestă funcţie pentru următorii trei ani“, a anunţat Popa.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Institutiile statului incearca sa „miste“ in cazul fetitei din comuna Raducaneni, cazul a ajuns si in atentia Politiei
Institutiile statului incearca sa „miste“ in cazul Nedelcu. Protectia Copilului a obtinut un acord scris de la Maria Nedelcu, mama Biancai Nedelcu, potrivit caruia va merge cu fetita de opt ani, diagnosticata cu cancer renal in stadiu avansat, la Spitalul de Copii „Louis Turcanu“ din Timisoara. „Acordul“ este o reusita doar pe jumatate pentru ca, daca oncologii au recomandat spitalul in vederea realizarii unui transplant de celule stem, mama copilei a acceptat sa mearga doar pentru evaluare.
Maria Nedelcu le-a precizat reprezentantilor Primariei Raducaneni ca este de acord sa mearga la Timisoara numai pentru consultatii si investigatii medicale. Femeia le-a spus reprezentantilor comunei ca nu este de acord cu nicio procedura medicala care sa implice vreo incizie. In caz contrar, Maria Nedelcu i-a amenintat ca „nu stie ce face“.
„Am mers la familia Nedelcu si am reusit sa obtinem de la mama un acord sa mearga la Spitalul din Timisoara. Acordul vine insa cu mai multe precizari: in primul rand, merge acolo doar pentru consultatii, nicidecum pentru operatie. In niciun caz nu accepta sa i se faca fetei o operatie, nici macar o biopsie. Tot clar spune ca nu cumva copila sa fie operata fara stirea ei. In al doilea rand, cere sa-i asiguram transportul pentru ea, fetita, sot si pentru baiatul lor pana la Timisoara, dar nu cu trenul sau autocarul, ci cu o masina privata. Motivul ar fi ca ce face ea daca pe tren i se face rau fetei“, a explicat Luminita Lupu, asistent social in comuna Raducaneni.
Cu toate ca „acordul“ pare obtinut in termeni destul de restrictivi, asistentul social a precizat ca este un pas care nu trebuie neglijat in managementul cazului. Asistentul social a subliniat ca Bianca este foarte apropiata de mama si fratele sau, astfel ca o posibila despartire de ei i-ar putea dauna.
„Din punctul meu de vedere, o separare intre copila, mama sa si fratele sau, este o condamnare pentru Bianca. Fetita este foarte atasata de cei doi, si o astfel de despartire ar insemna un abuz emotional. Va exemplific prin faptul ca, dupa ultima prezentare de la Bucuresti de saptamana trecuta, mama si fata erau pregatite sa plece la Timisoara, dar nu au mai mers cand au aflat ca fratele copilei, care se afla cu ele, trebuie sa revina la Iasi si sa nu le insoteasca. In acel moment, fata a intrat in convulsii pentru ca s-a speriat cand a vazut ca fratele ei pleaca“, a adaugat Luminita Lupu.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi cauta acum o solutie pentru sprijinirea familiei cu transportul catre Timisoara.
„Am obtinut acest acord scris de la mama, iar acum cautam o varianta de ajutor. Speram doar sa nu se razgandeasca intre timp, cum a mai facut in trecut. Tot zilele acestea, reluam discutiile si cu medicii de la Pediatrie sa vedem ce recomanda in acest caz. Pe de alta parte, este bine ca s-a facut un prim pas pentru binele fetei, intrucat orice procedura de preluare a unui minor din familie inseamna timp. Pentru fetita in cauza timpul este important“, a aratat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC.
Potrivit reprezentantilor comunei Raducaneni, cazul Nedelcu a ajuns si in atentia Politiei. Un echipaj a vizitat familia Nedelcu si a verificat starea fetitei, respectiv daca Bianca a fost supusa la abuzuri care pot atrage consecinte penale.
„Fata nu a fost si nu este batuta, a fost hranita la timp, a fost si este iubita de parinti. Va dati seama ca, dupa ce au constatat si politistii asta, nu s-a mai intamplat nimic“, ne-a mai mentionat asistentul social.
Bianca Nedelcu, din satul Bohotin, comuna Raducaneni, acum in varsta de opt ani, a fost diagnosticata cu cancer la rinichi in 2011. Fetita a fost monitorizata in clinica de oncologie de la Spitalul de Copii „Sfanta Maria“ de catre medicul pediatru Antonela Ciobanu. Dupa o serie de proceduri si tratamente pe care copila le-a indrumat conform indicatiilor specialistilor, incepand din vara, pacienta nu a mai fost adusa la spital, asa cum li se recomandase parintilor. Medicii le-au recomandat parintilor o operatie la plamani intrucat investigatiile de specialitate au evidentiat metastaze pulmonare. In plus, specialistii le-au indicat si un transplant cu celule stem, dar parintii refuza categoric cele doua proceduri.
„La ultima evaluare clinico-biologica (n.r. – iulie 2017) si imagistica coroborata cu evaluarea PET-CT s-au decelat recidiva locala in loja renala dreapta si metastaze pulmonare, ceea ce incadreaza cazul in stadiul IV (maxim) de gravitate, cu prognostic extrem de rezervat, chiar daca pacienta ar relua chimioterapia de linie III (de rezerva)“, au punctat reprezentantii Spitalului de Copii „Sfanta Maria“ intr-o instiintare transmisa DGASPC.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Are doar 5 anisori si cantareste 7 kilograme! Medicii incearca sa il salveze cu ciocolata. Afla cum a fost POSIBIL
Are doar 5 anisori si cantareste 7 kilograme! Medicii au reusit sa il salveze cu ciocolata. Afla cum a fost POSIBIL
Caz cutremurător la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi unde medicii se luptă să facă bine un copil în vârstă de 5 ani care cântăreşte doar 7 kilograme. Micuţul suferă de mai multe boli, de aceea nici nu poate fi alimetat şi are o greutate aşa mică, ca cea a unui bebeluş.
Potrivit prof. dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie a spitalului, care îl are în evidenţă pe micuţ, cazul este unul foarte complicat şi necesită internare pe perioadă lungă. Mai mult, copilul a fost şi operat dar are, pe lângă multe alte afecţiuni, o stenoză care nu-i permite să poată înghiţi alimente.
Acum medicii încearcă să-l facă bine cu…ciocolată. „Copilul internat la noi are vârsta de 5 ani şi cântăreşte doar 7 kilograme. E internat pe secţie de mai mult timp şi, din păcate, are mai multe afecţiuni. A fost şi operat, a avut reflux gastroesofagian, apoi stenoză, i-am făcut dilataţie cu bujii Savary şi acum încercăm să-l alimentăm, să-l facem bine. Noi încercăm să-l tratăm, să-l salvăm cu ciocolată. Există ciocolată cu probiotice, cu nişte bacterii prietenoase omului şi în afară de asta, numai ciocolata în sine, fără probiotice, stimulează metabolismul organismului”, a explicat prof. dr. Marin Burlea.
Acesta a mai spus că speră ca prin dilataţie să poată crea o permeabilitate corespunzătoare esofagului şi să reuşească să-l aducă apoi pe copil, cu timpul, la o greutate corespunzătoare. „Nu ştiu ce să spun de părinţii lui, de cum a fost hrănit, pentru că nu ştiu nimic de ei. El tot spune de mamă, dar eu pe mamă nu am văzut-o niciodată de când e internat. E posibil să fie de la un centru de plasament”, a mai spus medicul precizând că acesta este primul caz de copil tratat cu ciocolată. „Este primul copil pe care încercăm să-l facem bine cu ciocolată. Din păcate, numai asta poate înghiţi pentru că ciocolata se topeşte, iar el are gâtul ca o pâlnie foarte îngustă”, a completat medicul.
De-a lungul timpului, prof. dr. Marin Burlea e cunoscut ca salvatorul mai multor copii subnutriţi ce au ajuns pe mâinile lui. Cel mai cunoscut caz este cel a lui Flori, fetiţa din Vaslui care a fost hrănită până la 4 ani doar cu pufuleţi şi ceai, cântărind atunci doar cinci kilograme, cât un bebeluş de câteva luni.
Dacă la acel moment, Flori avea probleme neurologice şi motorii, nu putea vorbi, nu putea nici să meargă şi îşi susţinea capul cu greu, după ce a urmat tratamentul prescris de medici, a reuşit să ia în greutate, fiind îngrijită şi tratată corespunzător de echipa medicală.
La polul opus, pe mâinile profesorului Burlea, au ajuns şi copii cu o greutate prea mare. Chiar în septembrie anul acesta medicul a îngrijit un copil de 2 ani care la vârsta lui avea o greutate dublă, de 25 de kilograme din cauza alimentaţiei necorespunzătoare. Copilul era hrănit de părinţi, în mod excesiv, cu paste făinoase.
sursa: ziarulevenimentul.ro
- Published in Sănătate
- 1
- 2