Iașul, frate cu un mare oraș al Spaniei
Primarul Mihai Chirica a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că orașul nostru s-a înfrățit cu Sevilia, unul dintre cele mai mari orașe din Spania.
Municipiul Iaşi a devenit primul oraş din România înfrăţit cu oraşul spaniol Sevilla. Pe 23 noiembrie, în capitala Andaluziei a avut loc semnarea festivă a acordului de înfrăţire şi cooperare între Oraşele Iaşi şi Sevilla, la semnare participând alături de primarul Sevillei, Juan Espadas Cejas, şi viceprimarul Iaşului Radu Botez, viceprimarul María Carmen Clarisa Castreño Lucas și Cătălin Mardare, consul general al României la Sevilla. Evenimentul a avut loc în contextul desfăşurării Primului Forum Global al Autorităților Locale din Sevilla, derulat în perioada 22-25 noiembrie 2017, şi care a adus împreună reprezentați ai orașelor de pe 4 continente. „Iaşul este singurul oraş din România şi printre puţinele din Europa care este înfrăţit cu Sevilla, fapt care ne onorează foarte mult. Cu această ocazie, îi mulţumesc domnului viceprimar Radu Botez, care a fost la Sevilla, reprezentându-ne cu cinste acolo. Conducerea oraşului Sevilla doreşte să colaboreze cu noi în acţiunile de revitalizare a mediului de afaceri, cultură, turism, dezvoltarea oraşului și a resurselor umane, educaţie, ştiinţă şi tehnologie, mediu şi orice alt domeniu pe care noi îl considerăm oportun a fi dezvoltat între cele două oraşe. Îi mulţumesc pe această cale primarului oraşului Sevilla, domnul Juan Espadas Cejas, care este şi preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Oraşelor începând din acest an”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În cadrul discuţiilor purtate la Sevilla, primarul Juan Espadas Cejas a adresat Iaşului invitația de a participa la ediția din anul următor al Forumului Global al autorităților locale, pe care îl dorește un pilon în crearea unei rețele de orașe și de specialiști care să contribuie la identificarea de soluții pentru problemele comunităților.
Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia, fiind al patrulea oraș ca mărime din Spania, cu o populație de aproape 700.000 locuitori în oraș și de peste 1.400.000 în zona metropolitană.
Oraşul spaniol are trei clădiri istorice declarate Patrimoniu Mondial: Catedrala, Palatul Regal Alcázar și Arhiva Indiilor. Ca parte a provocărilor sale majore viitoare, Sevilla va celebra istoria și cultura prin proiecte de anvergură, cum ar fi Anul Murillo, în 2017-2018, sau 500 de ani de la prima călătorie în jurul lumii, care va au loc între 2019 și 2022.
”Avem memorandumul semnat. Sevilia ne-a ales pe noi din Organizația Mondială a Orașelor. Enumerarea orașelor a început cu Iașul, care a fost singurul oraș din România citat și printre puținele din Europa. Este onorant pentru noi și îi mulțumesc și viceprimarului Radu Botez, pentru că ne-a reprezentat cu succes”, a declarat Mihai Chirica.
Această relație de colaborare are drept scop revitalizarea mediului de afaceri, cultură, turism, dezvoltarea resurselor umane și a educației.
Iasul se va infrati cu Sevilla, unul dintre cele mai prospere orase din Spania
Înfrăţirea oraşelor se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale. Cele două comunităţi înfrăţite derulează proiecte şi desfăşoară activităţi centrate pe diferite teme şi promovează înţelegerea similarităţilor şi diferenţelor.
Aceste activităţi au o asemenea relevanţă, încât Comisia Europeană a înfiinţat o subvenţie pentru înfrăţirea oraşelor în 1989 în scopul de a susţine activităţile de schimb între oraşele europene înfrăţite.
Municipiul Iași se va înfrăți cu orașul spaniol Sevilla. Primarul Mihai Chirica ar putea semna luna aceasta un acord de înfrățire în acest sens. Evenimentul va avea loc cu ocazia participării reprezentanților municipalității ieșene la primul Forum Mondial al Autorităților Locale, care va avea loc în perioada 22 – 24 noiembrie, în capitala regiunii Andaluzia. Iașul se alătură astfel altor 100 de orașe din întreaga lume, din România mai fiind invitată doar conducerea Bucureștiului.
Un proiect de hotărâre privind înfrățirea celor două orașe va figura pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local de joi, 9 noiembrie.
„De la începuturile sale, Sevilla a fost un oraş cu o perspectivă universală, un loc de îmbinare a culturilor, un model de coexistenţă şi o punte de legătură între civilizaţii. În 2017, celebrăm cea de-a XXV-a aniversare a unui eveniment extraordinar care a transformat oraşul, a modernizat Andaluzia, cu un impact internaţional semnificativ. Expoziţia Universală a Sevillei, Expo ’92, a implicat participarea a 104 ţări, având pavilioane extraordinare, care găzduiesc astăzi Parcul de Ştiinţă şi Tehnologie La Cartuja, unul dintre cele mai importante din Spania. Din acest motiv, oraşul nostru – care, la fel ca al dumneavoastră, a asumat Noua Agendă Urbană 2030 a Naţiunilor Unite, semnată la Quito – Ecuador, în octombrie 2016, privitoare la provocările globale – doreşte să profite de avantajul pe care îl oferă acest eveniment, pentru a constitui un forum pentru analiza şi dezbaterea acestor provocări globale de către autorităţile locale, care să ne permită să ne dezvoltăm incluziv şi sustenabil, din perspectivă socială, economică şi de mediu. Simultan cu invitaţia la acest eveniment, dorim să semnăm un protocol de înfrățire/colaborare cu oraşul dumneavoastră în legătură diverse domenii de interes reciproc, inclusiv comerţul, turismul, cultura şi evoluţia tehnologică şi a mediului”, se arată în invitația trimisă de primarul orașului Sevilla, Juan Espadas Cejas.
Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia și a provinciei Sevilla din Spania. Este al patrulea oraș ca mărime din Spania, cu o populație de aproape 700.000 locuitori, în oraș, și peste 1.458.731, în zona metropolitană.
Graţie numeroaselor sale obiective istorice şi dezvoltării economice, Sevilla este considerată centrul artistic, cultural, financiar, economic şi social al sudului Spaniei.
Iașul mai este înfrățit cu alte 15 orașe:
- POITIERS (FRANŢA) – înfrăţire din 1969
- XI’AN (CHINA) – înfrăţire din 1993
- MONTERREY (MEXIC) – înfrăţire din 1993
- VINITA (UCRAINA) – protocol semnat din 1993
- PADOVA (ITALIA) – înfrăţire din 1995
- ISFAHAN (IRAN) – semnare protocol in 1999
- SANT’ORESTE , FORANO, FILACCIANO, TORRITA TIBERINA, MORLUPO NAZZANO (ITALIA) – înfrăţire din 1999
- ATHENS, GEORGIA (SUA) – semnarea unui Pact de Amiciţie in 2001
- PERISTERI (GRECIA) – semnarea protocolului de înfrăţire – 2002, relaţii de cooperare din 1997
- VILLENEUVE D’ASCQ, FRANŢA – semnare Protocol de cooperare în 2003, semnare protocol de înfrăţire în 2006
- JERIHON (PALESTINA) – semnare în 2003
- VELIKO TARNOVO (BULGARIA) – semnare in 2006
- ILIOUPOLIS (GRECIA) – semnare in 2007
- CHISINAU, REPUBLICA MOLDOVA – semnat pe 24 ianuarie 2008
- CERNĂUȚI, UCRAINA – semnat la Iași pe 14 octombrie 2012 (Protocol de colaborare)
sursa: curierul-iasi.ro
Veste BUNĂ! Se oferă 901 locuri de muncă și nu ai nevoie de studii superioare
Angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţie, prin intermediul reţelei Eures România, un număr de 901 locuri de muncă.
Cele mai multe în Marea Britanie, Germania şi Cehia, a anunţat, miercuri, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
În Marea Britanie sunt disponibile 350 locuri de muncă: pentru operatori depozit, măcelari, operatori producţie şi îngrijitori la domiciliu. Iar în Germania 127 de locuri de muncă, cele mai multe pentru ospătari, bucătari şi barmani.
În Cehia sunt disponibile 111 de locuri de muncă, şoferi de autobuz, şlefuitori, pilitori, forjori şi şoferi TIR. În timp ce în Polonia sunt vacante 103 locuri de muncă, majoritatea pentru electricieni şi croitorese.
Totodată, în Polonia sunt 100 de posturi vacante, toate pentru electricieni. În Irlanda sunt 70 de locuri de muncă, cele mai multe pentru lucrători în depozit şi lucrători în prelucrarea cărnii, precum şi lucrători în ferme de vaci de lapte.
De asemenea, în Italia sunt disponibile 48 de locuri de muncă pentru îngrijitori la domiciliu şi lucrători în agricultură. În Norvegia 24 de locuri, Belgia – 15, Spania – 14, Olanda – 5, Letonia – 3, precum şi 3 locuri de muncă în Slovenia.
SURSA: economica.net
- Published in National
SCLAVII din Spania? Românii! Cum erau tratați românii pe o plantație spaniolă
Garda civilă din Spania a reușit să salveze un număr de 24 de români care erau tratați în ultimul hal pe o plantație de usturoi din Spania. Aceștia erau plătiți extrem de prost și munceau zilnic. Mai mult decât atât, erau obligați să doarmă noaptea în niște corturi, fără condiții de igienă și curățenie. Aceștia nu erau angajați cu carte de muncă, așa cum ar fi fost normal și erau responsabili de îngrijirea a 2 plantații din zona Segovia. Legislația din Spania nu permite „munca la negru”.
Românii au fost găsiți de ofițerii de la garda civilă fără apă potabilă, fără apă cu care să se îngrijească personal și chiar și fără electricitate. Patronii acestor bieți oameni vor fi amendați cu o sumă în valoare de 10.000 de euro pentru fiecare angajat care nu respectă legislația în vigoare și căruia nu îi erau oferite condiții decente de trai.
În această perioadă, au fost efectuate mai multe controale la mai multe ferme din Spania unde au fost găsiți peste 59 de oameni tratați ca niște sclavi pentru o sumă mizeră de bani. Patronii fermelor din provincia Cuenca au fost amendați și riscă ani buni de închisoare.
În prima jumătate a acestui an au fost efectuate peste 500 de inspecții la ferme care s-au soldat cu 39 de arestări și 100 victime salvate.
- Published in Extern