REVOLTATOR! Caz socant la Iasi. Elevi batuti pana la sange de director
Profesoara Valeria Moisa imparte palme in stanga si in dreapta la elevi. Mai grav: unii au fost loviti cu capul in gura sau stransi de gat pana au ramas semne. „Cum este posibil sa se intample asa ceva la o scoala din Romania? Si de ce nu este sanctionata?
Aceasta persoana tine sub teroare pe toata lumea, elevi, profesori, chiar si pe seful de post din localitate“, arata Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. O ancheta finalizata la sfarsitul saptamanii trecute scoate la iveala un caz de-a dreptul socant. Directorul scolii din satul Bosia, Valeria Moisa, care este si profesoara de fizica, chimie si informatica, este acuzata de parinti si cadrele didactice ca bate copiii si ca nimeni nu se mai poate intelege cu ea.
Desi directorul are un comportament violent, aceasta a trecut cu brio de testarile psihologice care au loc la inceputul fiecarui an scolar, si nu a fost sanctionata in urma anchetei de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).
Situatia este delicata, in contextul in care exista zeci de plangeri ale colegilor de catedra, parintilor si copiilor, in care acestia povestesc cum „doamna“ bate copiii cu pumnii in spate, trage de par fetele, palmuieste pe cine prinde in fata ochilor, strange de gat, da elevii cu capul de geam, sparge buze, aceste acte de violenta ajungand pana la a provoca rani grave si vanatai.
Intr-una dintre declaratii, un copil povesteste ca intr-o zi se afla in banca sa, penultima din rand, iar doamna directoare a venit si i-a palmuit pe toti cei care se aflau pe acel rand, iar cand a ajuns la el, s-a aplecat si i-a dat un cap in gura. „Situatia aceasta este de un an jumatate, noi am asteptat sa se termine ancheta. Acest caz ne-a fost semnalat la inceputul lunii octombrie, iar atunci cand ne-am deplasat la scoala, am dat peste un copil plin de sange, care era cu mama lui.
Aceasta ne-a spus ca directoarea tocmai l-a batut, fara sa spuna ceva. Doar i-a stat in cale. Era o activitate in scoala la acea data, am oprit-o cu acordul celor de la ISJ si am cerut o comisie de inspectori. Cum este posibil sa se intample asa ceva la o scoala din Romania? Si de ce nu este sanctionata?
Aceasta persoana tine sub teroare pe toata lumea, elevi, profesori, chiar si pe seful de post din localitate. Toti spun in plangerile lor ca se tem ca doamna are pile la ISJ si ca nu se va lua nicio masura. Un copil a povestit ca a vrut sa-i gaureasca palma cu un pix!“, a declarat stupefiat Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP).
- Published in Local
Copil diagnosticat cu epilepsie, lovit de invatatoare la o scoala din Iasi
Copil diagnosticat cu epilepsie lovit de invatatoare
O tânără din Iaşi susţine că unul din băieţii ei, gemeni, a fost lovit cu rigla şi urecheat de o învăţătoare pensionară, care ţinea locul cadrului didactic titular. Mama spune că fiul ei de zece ani, bolnav de epilepsie, a fost traumatizat, iar fratele lui, care a asistat la scenă, nu a mai dorit să meargă la şcoală.
Oana Vasiliu a scris pe pagina sa de socializare despre incidentul din şcoala în care învaţă băieţii săi gemeni. Potrivit ieşencei, unul dintre copii a fost lovit cu rigla şi urecheat de o învăţătoare pensionară, Mărioara Calancea, care îi ţinea locul cadrului didactic titular.
„Motivul: nu a terminat 10 exerciţii la matematică. Apoi e pus la colţ unde se juca cu un glob din brad, e lovit din nou. Şi ştiţi ce i-a spus învăţătoarea dupa ce l-a lovit? -«Poţi să le spui părinţilor, că nu au ce să-mi fac㻓, scrie mama pe pagina de socializare.
Citeste si: Cel mai vechi plan al Iasului. Cum arata in 1739
Tânăra spune că băiatul lovit este diagnosticat cu epilepsie. În timp ce băiatul pus la colţ se juca, fratele geamăn, aflat în bancă, pufneşte în râs şi este scos afară din clasă. Ajunşi acasă copilul bătut nu a vrut să povestească mamei despre cele întâmplate la şcoală, Oana Vasiliu aflând despre bătaie de la celălalt băiat.
„Domnişoara învăţătoare, care a adus dereglata să o suplinească mă imploră să o iert şi pe asta care se crede buricul pământului, că vin sărbătorile, că tre să dea cu subsemnatul şi să completeze multe chestii. Că ne vom întâlni faţă în faţă după aia de atâtea ori (mie mi-a sunat a ameninţare). Că fac un mare rău şcolii şi una maximă! Dacă şi copiii dvs au greşit?! Da??? Şi dacă au greşit îi măcelăriţi psihic, loviţi şi umiliţi?“, a mai scris mama în mesajul de pe Facebook.
Ieşeanca spune că, după incident, băiatul dat afară din clasă nu a mai dorit să meargă la şcoală. Pe de altă parte, directorul Şcolii nr. 10 din Iaşi, Cristina Simirad, a declarat pentru Digi24: „Mama copiilor mi-a adus la cunoştinţă vineri despre incidentul care s-ar fi petrecut marţi şi în şcoală comisia de disciplină a demarat o anchetă. Doamna susţine că nu a fost nici o problemă la clasă“.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Anul şcolar 2017-2018 începe mai devreme. Când începe şcoala şi când intră elevii în vacanţă
Cursurile din anul şcolar 2017-2018 însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni), potrivit edu.ro și începe pe data de 11 septembrie.
Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018).
Potrivit edu.ro, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:
– vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018)
– vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018)
– vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018)
– vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).
În plus, clasele din învăţământul primar, dar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
În acest an şcolar, programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi va fi derulat în intervalul 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, perioada fiind aleasă de fiecare unitate şcolară. Cu toate acestea, desfăşurarea programului nu trebuie să coincidă cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor.
Pentru clasele terminale de la liceu, anul şcolar se va încheia pe data de 25 mai 2018, iar elevii care vor absolvi clasa a VIII-a vor termina cursurile în data de 8 iunie 2018. De menţionat este şi că elevii din clasa a XII-a vor susţine competenţele lingvistice şi digitale la începutul celui de al II-lea semestru, în luna februarie.
Sursa: Mediafax.ro
- Published in Altele
Povestea Mirunei, eleva de 10 de la Evaluarea Națională: „În străinătate traiul este la un nivel superior”
Rezultatele finale ale Evaluării Naționale de anul acesta clasează Iașiul pe locul al doilea ca număr de medii maxime la examenul de final de clasa a VIII-A. 38 de elevi au obținut note de 10 la toate disciplinele, primul loc pe țară fiind ocupat de București.
Una dintre elevele care, anul acesta, se poate mândri că a obținut 10 pe linie la Evaluarea Națională este Miruna Savin, elevă a Colegiului Național Iași. Născută și crescută în Iași, Miruna a fost mereu o elevă de nota 10 și spune că nu a avut niciodată probleme cu școala. Consideră că atuul ei principal este memoria bună, precum și faptul că a fost mereu atentă în clasă și a plecat acasă „cu lecția deja învățată”. Recunoaște însă că o contribuție mare au avut-o și profesorii săi. „Am beneficiat de profesori excepționali, care au știut cum să își facă materia plăcută și cum să stârnească interesul copiilor, iar eforturile lor se reflectă în rezultatul pe care l-am obținut”, ne-a spus Miruna.
Adolescenta a mai adăugat că un rol important în dezvoltarea sa l-a avut și familia. „Părinții și familia m-au susținut mereu și le sunt foarte recunoscătoare că nu au pus niciodată presiune pe mine, pentru că, astfel, nu am avut motive să fiu stresată din cauza unui examen sau test. Mi se pare foarte important să știi că cineva are încredere în tine și că te sprijină în orice decizie ai lua, oferindu-ți sfaturi și ajutor oricând ai nevoie”, a completat ea.
Pasionată de limbile străine
Miruna Savin a participat, de-a lungul anilor, la nenumărate concursuri și olimpiade: matematică, română, biologie, engleză, germană, fizică, lingvistică, dar și la olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”. A obținut premiul I la faza județeană a olimpiadei de biologie și premiul al II-lea la faza județeană a olimpiadei de limba germană. Printre pasiunile elevei se numără echitația, înotul, ciclismul, alergatul și cititul. Îi place să își petreacă timpul și în aer liber, mai ales alături de cei doi câini pe care îi scoate adesea la plimbare.
„Mă pasionează limbile străine. […] Îmi place foarte mult să călătoresc și cred că de aici provine atracția față de limbile străine și de diversele culturi ale țărilor în care am fost”, a mai adăugat tânăra. La doar 15 ani, Miruna Savin vorbește fluent engleza și germana, dar deține cunoștințe și de spaniolă. Miruna spune că se descurcă și în limba „esperanto”, o limbă „inventată” în secolul al XVIII-lea. Adolescenta spune că își dorește, de asemenea, să învețe olandeza și norvegiana, iar pe viitor ar vrea să viziteze țările nordice și Indonezia. „Mi-aș dori să mă implic în mai multe activități de voluntariat, deoarece mă bucură nespus fericirea pe care o putem aduce altor oameni făcând lucruri ce nouă ni se par neînsemnate sau de la sine înțelese. […] Unul dintre lucrurile pe care îmi propun să le fac atunci când voi ajunge la maturitate este să înființez un sanctuar pentru animale”, spune ea.
Vrea să plece în Germania sau SUA
Deși spune că este încă devreme pentru a se pronunța în privința carierei pe care și-ar dori să o urmeze, Miruna este atrasă atât de științele exacte, cât și de limbile străine și literatură. Spune că, momentan, îi este dificil să aleagă liceul pe care îl va urma, însă în topul preferințelor sale se află Colegiul Național, Colegiul „Costache Negruzzi”, Colegiul „Emil Racoviță” și Colegiul „Mihai Eminescu”, toate din Iași.
Recunoaște însă că, după liceu, și-ar dori să studieze Dreptul în Germania sau în Statele Unite ale Americii. Este atrasă și de Psihologie, însă indiferent de specializare, opțiunea principală este reprezentată de programele de studii din afara țării. „În România, studenții nu sunt încurajați, nu se organizează la fel de multe activități cu și pentru aceștia. În alte țări […] elevii și studenții au parte de mai mult sprijin și interes. În plus, situația României este delicată din punct de vedere economic, iar în străinătate traiul este la un nivel superior”, e de părere eleva, care consideră că ar avea mai multe șanse în străinătate.
Lista elevilor de 10
Alături de Miruna Savin, 37 de alți elevi compun elita Iașiului – de la
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași: Adonicioaiei Maria-Clara, Albu Teofil-Constantin, Cantea Carmina-Viviana, Dumitrescu George-Alex și Rășitariu Dumitru-Alexandru; de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași: Agape Sameruca, Alupoaei Delia-Ioana, Bușaga Maria, Caluschi Ana-Ștefana, Damian Daria, Dragoslav Horia-Nicolae, Homsi Yusra-Alisya, Pintilie Georgiana-Beatrice, Stoica Ana-Maria și Tanase Maria; de la Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza”, Iași: Andrei Sandra Elena; de la Colegiul Național Iași: Balaban Andra, Mazilu Larisa Teodora, Panțiru Maria Pelaghia, Roșu Ioan, Straton Maria Ilinca, Todiraș Sebastian Iulian, Ungureanu Tudor și Vițel Ioana Alina; de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Iași: Bulacovschi Ana Maria, Codău Catrinel Ana, Moisuc Ana, Țăbârnă Andrei Alexandru, Uliliuc Mara Georgiana și Dimitriu Maria Corina; de la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Iași: Cioata Ioana Larisa și Sandu Raluca Petronela; de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Iași: Constantin Teodorina; de la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, Târgu Frumos: Farcaș Robert Mihail; de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”, Iași: Lupu-Poliac Raluca Alexandra; de la Școala Gimnazială, Cîrjoaia: Munteanu Denis Mihai; de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Iași: Sandu Roxana Alexandra.
- Published in Local