Istorie si traditie: Pelerinajul de la Iasi acum 61 de ani
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească.
Pelerinajul de la Iași este cel mai mare pelerinaj creștin-ortodox din țară, acesta aducând anual mii de oameni în capitala Moldovei.
De-a lungul anilor, pelerinajul a luat amploare din ce în ce mai mult.
Citește și Primele autocare cu pelerini au ajuns deja in Iasi. Randul la moaste era deja facut
Vă invităm astăzi să aruncăm împreună o privire retrospectivă: Filmul de mai jos prezintă mulțimea venită în pelerinaj pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva în anul 1956, în perioada comunistă. Apare și Patriarhul BOR de la acea dată, Justinian.
Titi Dincă, pe a căruit pagină de Facebook este publicat videoclipul, precizează într-un comentariu că cele prezentate sunt imagini pe care le-a recuperat personal cu 15 ani în urmă din arhive private.
„Sunt probabil jurnale de știri din acele vremuri. Cred că încă mai erau timpurile când în cinematografe, înainte difuzării filmului se proiectau cronici video scurte cu evenimente importante.”, mai precizează acesta
Sursa video: Facebook.com
Miracolul din seara de Sânziene. Impreună putem împlini visul iei!
Dragi ieșeni, câteva zile ne mai despart de marea sărbătoare de Sânziene.
Pe data de 24 iunie toate visele se împlinesc, așa că, împreună putem împlini visul iei să intre în UNESCO. Nu mai puțin de 10 ore de concert în fața Palatului Culturii ne vor face să intrăm în horele Sânzienelor.
În cultura populară Sânzienele sunt niște fete frumoase care trăiesc îndeobște prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând.
Citește și Cel mai mare târg de ceramică revine la Iași! Târgul naţional de ceramică „Cucuteni 5000”
„Ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor și buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc”, Marcel Lutic, muzeograf în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei
Tot în cultura populară se spune ca în seara de Sânziene fetele nemăritate își visează jumătatea, sa sperăm că miracolele vor continua si pețitorii vor fi pe măsura așteptărilor.
„Te-am iubit așa cum m-ai iubit și tu, ca un nebun, ca un strigoi, fără să înțeleg ce fac, fără să înțeleg ce se întâmplă cu noi, de ce am fost ursiți să ne iubim fără să ne iubim, de ce am fost ursiți să ne căutăm fără să ne întâlnim.” – Mircea Eliade
Hai să dăm mână cu mână, să facem o horă mare,
Toate iile dansează, azi e zi de sărbătoare!
- Published in Eveniment