Tanara ranita grav in urma accidentului de ieri de langa UMF are nevoie de ajutor! Medicii fac apel la ieseni!
Luni, 11/12, a avut loc un accident rutier în apropiere de Universitatea de Medicina şi Farmacia „Grigore T. Popa” (UMF) din municipiul Iasi. Două maşini s-au tamponat violent. Unul dintre autoturisme a părăsit carosabilul şi a pătruns pe trotuar, rănind grav o tânără studentă.
Cerasela Tatarciuc este studentă în anul 4 la Facultatea de Farmacie și a fost implicată ieri în accidentul de pe Independenței.
Tânăra are nevoie de ajutor! Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” fac un apel către ieşeni să doneze sânge la Centrul de Transfuzii din Iaşi întrucât tânăra are nevoie de transfuzii semnificative de sânge. Pacienta în vârstă de 22 de ani a fost internată în spital după ce a fost accidentată în apropierea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Tânăra studentă este internată în secţia ATI a spitalului în stare gravă, cu fractură de bazin, fractură de gambă stângă şi traumă abdominală
„Pacienta, victimă a unui accident rutier, a ajuns în UPU cu multiple traumatisme. A necesitat transfuzii semnificative de sânge pentru că a pierdut sânge în urma traumelor. Centrul de Transfuzii a asigurat necesarul, dar facem apel către ieşeni să meargă să doneze în continuare pentru că sângele înseamnă pentru astfel de cazuri şansa la salvare. Starea pacientei se menţine gravă, cu risc de complicaţii”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Grupa sanguină a tinerei este AB4 pozitiv, însă medicii îndeamnă ieşenii să doneze sânge indiferent de grupă.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Criza de sânge te poate afecta și pe tine. Donează!
Criza de sânge din spitalele ieșene nu mai este de mult o noutate. Fie că este vorba de o intervenție chirurgicală programată, fie de o urgență, povestea se repetă identic, centrul de transfuzii nu are suficient sânge în stoc, iar ieșenii se văd nevoiți a apela la grupurile de socializare pentru a aduna donatori, însă nu mulți stiu de existența unei platforme special dedicată acestei probleme.
Criza de sânge are o rezolvare. Și eu Donez!
Și eu Donez este o platforma dedicată oferirii de ajutor în cazuri de maximă necesitate, oferind posibilitatea de a face o solicitare de sânge la nivel național. Noutatea adusă de aceasta constă în aplicația disponibilă pentru telefoanele mobile, care permite donatorilor să primească alerte referitoare la cazurile urgente, grupa de sânge necesară și localizarea celui mai apropiat centru de tranfuzii.
Ce condiții trebuie să îndeplinească donatorii de sânge
Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
Criterii de excludere permanentă
Nu pot dona sânge persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială cronică în tratament, angină pectorală), traumatisme craniene cu sechele, etilism cronic, schizofrenie, epilepsie, hepatită cronică, ciroză hepatică, sifilis, pancreatită, cancer, leucemii, diabet zaharat, tuberculoză, hiperlipidemie, astm bronşic, alergie severă, boli endocrine, lupus eritematos diseminat și alte colagenoze, psoriazis generalizat, persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.
Criterii de excludere temporară
– boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene);
– anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;
– vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare;
– consum de alcool în ultimele 24 de ore;
– consum de medicamente.
Unde donăm
Centrul Regional de Transfuzii Iași se află pe Strada Nicolae Bălcescu nr. 21, mai sus de Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon.
Sursa: sieudonez.ro
- Published in Sănătate
CAZ REVOLTĂTOR! Lăsat fără permis pentru că se grăbea să ajungă cu sângele la IRO IAȘI! Ambulanță fără aer condiționat, în timp ce afară este cod roșu de caniculă
A rămas fără permis pentru că se grăbea să ajungă cu sângele la Iași, pe cod roșu de caniculă! Cu ambulanța fără aer condiționat, șoferul a decis să transporte sânge la Iași, dar a plătit scump.
O mașină a Serviciului Județean de Ambulanță, care transporta în viteză, la Iași, sânge pentru Institutul Oncologic, a fost trasă pe dreaptă de un agent de la Poliția Rutieră, șoferul fiind lăsat fără permis. Faptă s-a petrecut ieri, iar gestul polițiștilor a iritat de tot conducerea Ambulanței județene. Liviu Mihalachi, șofer pe una din mașinile de intervenție ale Ambulanței, se grăbea să ajungă la Iași, la volanul unei mașini ACD (ambulanță consultații domiciliu). Ambulantierul transporta de la Bârlad la Iași cantități importante de sânge și plasmă. În jurul prânzului, acesta a depășit în viteză o mașină radar neinscripționată, iar agentul de la Rutieră l-a lăsat pe șoferul de la Ambulanță fără permis, pe motiv că nu avea… codul de boală cerut pentru urgențe!
“Ambulantierul a considerat că e mai bine să accelereze, decât să i se strice transportul în condițiile în care pungile de sânge sunt transportate în lăzi frigorifice, cu pastile de gheață și atât. Va avea tot sprijinul nostru, în contestația pe care o va face”, a spus Mihaela Corduneanu, directoarea SAJ Vaslui.
Citește și Descoperire inedită a studenților de la Geologie din Iași!
Modul în care un șofer de la Ambulanță județeană a rămas fără permis, pentru o perioadă de o luna de zile, i-a iritat pe ambulantieri și conducerea SAJ, deopotrivă. Liviu Mihalachi a fost trimis de conducerea Ambulanței județene, ieri, la ora 10.00, la Centrul județean de transfuzii de la Bârlad. Urma să preia de acolo cantități importante de sânge și plasmă și să le transporte la Iași, la Institutul Oncologic. Nu a plecat în misiune cu mașina de intervenție pe care lucrează de obicei, ci pe o autospecială folosită pentru consultații la domiciliu. A încărcat sângele și plasma de la Bârlad și a dat drumul la girofaruri, trebuind să ajungă în timpul cel mai scurt la Iași. Mihalachi a constatat că se stricase și aerul condiționat la mașină și risca să piardă cantitatea de sânge transportat, așa că a plecat în viteză spre Iași.
“Pe la 12 fără 10, am depășit un Logan alb, în zona Movila lui Burcel. Imediat, din spate am fost atenționat să trag pe dreaptă, iar un agent de la Rutieră mi-a cerut actele, spunând că am depășit pe linie continuă, cu viteză peste limită legală. Am încercat să-i spun că sunt în misiune, că transport sânge la Institutul Oncologic și, fiind cod roșu de căldură, trebuie să ajung în timpul cel mai scurt la Iași. Agentul de poliție nu a vrut să mă lase să plec, a spus că verifică ce cod de boală am, pentru sângele transportat. I-am spus că e cod galben, însă mi-a replicat că se interesează la Ambulanță. A venit peste 10-15 minute, spunându-mi că eram pe cod verde și nu aveam voie să folosesc semnalele luminoase. Degeaba i-am transmis că sunt condiții excepționale, nu funcționează aerul condiționat și risc să distrug cantitatea de sânge transportat. Nici nu m-a ascultat. Mi-a dat 600 de lei amendă și mi-a reținut permisul pe 30 de zile. L-am întrebat cum s-ar simți dacă mamă sau tatăl lui ar avea nevoie de sânge, însă mi-a spus că el aplică legea, nu-i pasa”, a spus ambulantierul rămas fără permis.
Mai mulți colegi de la SAJ s-au declarat iritați de modul în care a acționat agentul de la Rutieră și au spus că vor protesta.
“Personal, am să contest măsura, eram în misiune în mod corect. Este cod verde, la transportul de sânge, când sunt condiții normale. Dar, la 40 de grade Celsius, când totul fierbe în mașină, eram în situație de cod galben, riscăm să stric acea cantitate de sânge. Nu este normal să fim vânați în acest mod”, mai spune ambulantierul.
Ambulanța spune că șoferul era în misiune, Poliția ca… nu era în misiune!
“Din partea noastră, ambulantierul care a fost sancționat de polițistul de la Rutieră va avea tot sprijinul. E o lovitură pentru noi, în condițiile în care suntem puțini, dar va trebui să ne descurcăm. Din câte am înțeles, colegul nostru are partea lui de vina, pentru că a uitat să anunțe în dispecerat transportul și a mers cu Cod Verde. Acest cod înseamnă că ambulanță face un transport normal și nu are voie să folosească avertizările luminoase sau sonore. În același timp, ambulanței folosită pentru transportul sângelui i s-a stricat aerul condiționat, iar sângele preluat de la Bârlad trebuia să ajungă la Iași. Ambulantierul a considerat că e mai bine să accelereze decât să i se strice transportul în condițiile în care pungile de sânge sunt transportate în lăzi frigorifice cu păștile de gheață și atât. La temperatura de afară și fără instalația de aer condiționat funcțională, există riscul să se strice sangele”, spune Mihaela Corduneanu, directorul SAJ Vaslui.
Poliția județeană are o altă variantă. “Ambulanta de tip A transporta sânge de la Bârlad la Iași. A depășit pe linia continuă și a folosit semnalele luminoase nejustificat, mai ales că avea codul verde de transport”, spun reprezentanții IPJ Vaslui.
Sursă: iasitvlife.ro
- Published in Local