Numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 22 in sezonul 2017-2018
După ce nu mai puțin de 4 noi decese cauzate de gripă au fost anunţate luni, în decurs de numai câteva ore, bilanţul oamenilor răpuşi de acest virus a ajuns la 22. Noile cazuri fatale provin din toate colţurile ţării: Arad, Oradea, Iaşi şi Calaraşi.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, luni, că au fost înregistrate încă patru decese provocate de gripă.
Este vorba despe un bărbat în vârstă de 67 de ani din judeţul Bihor, confirmat cu virus gripal tip A, având condiţii medicale preexistente şi care nu a fost vaccinat antigripal.
De asemenea, s-a confirmat decesul în cazul unei femei în vârstă de 65 de ani din judeţul Călăraşi, confirmată cu virus gripal tip B. De asemenea, femeia nu a fost vaccinată şi suferea de boli cronice, potrivit News.ro.
În plus, a mai fost confirmat virus gripal de tip A la un bărbat de 48 de ani din judeţul Iaşi. Nici acesta nu a fost vaccinat.
Citește și Contrabandă de țigări cu drona la frontieră
Potrivit CNSCBT, numărul total al deceselor provocate de gripă a ajuns la 22 în sezonul 2017 – 2018.
Luni dimineaţă, medicii din Arad au anunţat că o femeie de 63 de ani a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad în urma complicaţiilor cauzate de gripa sezonieră (de tip B).
Sezonul acesta, virusul gripal afectează un număr considerabil mai mare de persoane decât în anii precedenți
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile precizează că în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie la nivel naţional s-au înregistrat 543 de cazuri de gripă, comparativ cu 252 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Citește continuarea pe digi24.ro
Umiditatea – problema din locuintele noastre. Cat de grave sunt efectele si cum pot fi prevenite
Suntem siguri ca ati mai auzit despre aceste dispozitive, dar majoritatea dintre voi nu stiu exact care sunt adevaratele lui beneficii. Acesta este scopul acestui articol, prin care incercam sa aratam cateva avantaje ale folosirii unui astfel de dezumidificator. Definitia unui dezumidificator, asa cum ii spune si numele, este un dispozitiv care scoate apa din aer si va scuteste de multe neplaceri ale excesului de umiditate din locuinta dumneavoastra.
Exemple de procese care produc o umiditate crescuta in casa dunmneavoastra:
Aburul de la gatit
Pe langa mirosul, de multe ori minunat, produs de procesul de gatire, acest proces poate produce si o umiditate crescuta in bucataria dumneavoastra, umiditate care poate duce la egrasie, disconfort termic si, cel mai important, reale probleme de sanatate. Explicatia este simpla: datorita umiditatii, aerului nu poate circula cu aceeasi usurinta ca inainte.
Aburul de la baie
Facem dus zilnic si este normal, dar umiditatea ce se creeaza in baie, care se raspandeste mai apoi in toata locuinta noastra nu este deloc benefica.
Transpiratia
Cand pe geamurile dumneavoastra apar picaturi de apa, precum roua, inseamna ca umiditatea din locuinta dumneavoastra este foarte ridicata, iar riscul de deteriorare a mobilei sau a peretilor este crescut.
Cum poti scapa de aceste neplaceri?
Au aparut pe piata foarte multe dezumidificatoare electrice, foarte performante, care transmit informatia chiar si telefonului dumneavoastra. Bineinteles, pretul lor variaza in functie de dispozitiv si de cat de performant este acesta, dar necesitatea unuia in locuinta dumneavoastra exista si nu trebuie sa treceti cu vederea acest aspect.
Umezeala, produce, printre altele, si deteriorarea lemnului din locuinta, disconfort climatic, apare mucegaiul, mai multe insecte isi fac simtita prezenta, electrocasnicele se pot strica de la umiditate, iar cel mai important – starea dumneavoastra de sanatate este puternic agravata. Astmul este produs de nivelul crescut de umiditate, dar si alte probleme de sanatate.
Iar daca va temeti ca o sa consume prea multa energie electrica, trebuie sa stiti ca este cu pana la 80% mai econom decat orice alt dispozitiv de ventilare sau incalzire a aerului.
- Published in Altele
Primul program de screening al cancerului de san va fi demarat la inceputul anului viitor
Screeningul este examinarea inițială, aplicată „în masă”, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație unei populații în scopul identificării prezumtive a unei boli, anomalii sau a unor factori de risc.
Ministerul Sănătății va demara primul program de screening al cancerului de sân
Programul-pilot de depistare precoce a cancerului de sân beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 21 milioane euro și va fi demarat la începutul anului viitor.
Conform unui comunicat de presă al MS, programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de cinci ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediul rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.
„Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene —Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, Ministerul Sănătății beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naționale de screening al cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate și pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte”, se precizează în comunicat.
Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord-Vest și Vest, respectiv Nord-Est și Sud-Est.
Ministerul Sănătății precizează că din aceste fonduri se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.
Programul prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate
Se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calității programelor de screening pentru cancer.
„Acest program-pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel național. Vom putea, astfel, să furnizăm un program național consolidat care să asigure accesul egal și echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare și diagnostic de calitate. Dezvoltarea și consolidarea serviciilor și intervențiilor preventive reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății inclusă în Programul de guvernare, în scopul îmbunătățirii stării de sănătate a populației și a calității vieții”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății, citat în comunicat.
Până la sfârșitul anului 2017, Ministerul Sănătății intenționează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal și pentru programul de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular, ce are ca scop reducerea morbidității și mortalității prin boli cardiovasculare.
sursa: radioiasi.ro
Programul de vaccinare pentru cei mici care ar fi trebuit să fie demarat luna aceasta este pus în așteptare. De ce?
Este vorba despre programul de vaccinare pneumococică
Acesta ar fi trebuit să înceapă luna aceasta. De fapt, vaccinul nu a ajuns încă la Iaşi şi, cel mai probabil, nici nu va ajunge prea curând în cabinetele medicilor de familie. Cei mici sunt supuși astfel la anumite riscuri, în cazul în care nu sunt vaccinați.
Teoretic, vaccinul pneumococic urma să fie introdus în Programul Naţional de Vaccinare, urmând ca din luna septembrie să fie administrat gratuit. Acesta nu a ajuns însă şi nici nu va ajunge prea curând în cabinetele medicilor de familie.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au anunţat printr-un comunicat de presă la jumătatea lunii august că procedura de achiziţie a vaccinului a fost finalizată, iar din septembrie va începe campania de vaccinare. Urmează astfel să fie distribuite 477.000 de doze, fiind acoperit necesarul atât pentru campania de imunizare din acest an, cât şi pentru primele luni din 2018, însă calendarul distribuirii nu va fi întocmai cel preconizat inițial.
Direcţia de Sănătate Publică nu a oferit niciun răspuns medicilor de familie ieșeni, iar din discuţiile purtate cu reprezentanţii firmei producătoare, reiese că acesta va fi disponibil cel mai devreme la sfârşitul lunii octombrie, însă mai sigur în cursul lunii noiembrie.
Despre vaccinul pneumococic
Boli cum ar fi otitele, pneumoniile, meningitele pot fi prevenite prin administrarea vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe. Acesta urmează să fie administrat copiilor la 2, 4 şi 11 luni.
„Este un vaccin foarte bun, pentru că aproximativ 85% dintre îmbolnăvirile respiratorii, în primul rând otitele, meningitele, pneumoniile sunt date de acest pneumococ. De ani de zile noi vaccinăm, părinţii au făcut eforturi şi l-au cumpărat, în medie o doză costă 250 de lei. Acum se introduce în schema care este valabilă în toată Europa, vor fi tot trei doze, fiind un vaccin foarte răspândit. A fost trecut în lista de vaccinări obligatorii încă de acum trei ani, în limita fondurilor, care însă nu existau“, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Sănătate
O femeie medic a scris un mesaj pe forumul aktual24 unde relatează dramele prin care trec medicii prin spitale:
„Nu ne-a tras nimeni de manecă să ne spună cât de batjocoriți o să fim, nu știam ce salarii sunt”, scrie ea.
Mesajul acesteia vine în contextul unei dezbateri foarte aprinse ce a fost purtată pe forumul menționat mai sus cu privire la relația dintre medici și pacienți.
Reproducem integral postarea cutremurătoare a femeii:
,,Ce ușor e să vorbești când ești în afară sistemului, ce ușor e să critici când nu simți pe pielea ta.. Sincer, nu, mulți nu știam ce ne așteaptă când am dat la această facultate, mult eram tineri, proaspăt absolvenți de liceu, la 18-19 ani, cu idei inspirationiste de a deveni medici și a salva vieți, era pasiunea care s-a stins brusc când am luat contact cu realitatea.
Nu ne-a tras nimeni de mânecă să ne spună cât de batjocoriți o să fim, nu știam ce salarii sunt, în mintea noastră proastă de atunci aveam senzația că vom avea un trai mai bun.. Oo, cât ne-am înșelat. Sunt medic rezident, soțul de asemenea.
Avem un copil de 1 an. Suma câștigată împreună pe luna e în jur a 3500 de ron. Plătim chirie, utilități, mâncarea.. Nu avem post, avem loc, cum au mulți rezidenți, asta înseamnă că după 3 ani, dacă nu prindem un post undeva, vom fi șomeri. Cei care au copii știu ce înseamnă cheltuielile..
A fi rezident cu loc înseamnă un contract de muncă pe perioadă determinată, nu putem să ne facem credit să luăm o casă, îți trebuie contract de muncă pe perioadă nedeterminată pentru ambii..
Știți cât costă să te duci la un congres, la care trebuie musai să participi? Știți cât costă cărțile de specialitate? Costume de spital? Papuci? Un stetoscop bun? N-avem bani de bonă, noroc de părinți.. Fugim că doi nebuni, care scăpa primul să luăm copilul..
Și da, ești amabil, vrei să fii amabil, dar știți că de multe ori nu avem bani să ne luăm o apă la serviciu sau un covrig? Că ne gândim că nu avem după bani de lapte pentru copil? Când te înjură unul, ești calm, îți păstrezi calmul și la al doilea, și la al zecelea..
Dar când al treizecilea pacient, și e abia ora 11 dimineața, te face în toate felurile fără să fie vina ta, pentru că oameni buni, suntem realmente depășiți numeric, cedezi, ești iritat, toți avem o limită, nu suntem făcuți din altceva decât dumneavoastră..
În același timp ți se lipește stomacul de spate, îți amintești că nu ai mai băut apă de câteva ore..
Cum vă permiteți să vă bateți joc de noi?? Cum?? Știți, aveți cea mai vagă idee ce înseamnă facultatea de medicină? În care intri sănătos și ieși cu câteva diagnostice?? Știți cum e să ai fire de păr albe la 23 de ani de la stresul sesiunii? Nouă nu ne-a spus nimeni cum e, poate am fi ales alt drum..
Scoateți atâți ochi cu spagă, s-ar putea să fiți surprinși să aflați câți dintre noi nu luăm așa ceva.. Cu toate că de multe ori, și vorbesc aici de sume de 5-10 lei, te încântă să îi iei ca să poți mânca un covrig pentru că tu nu ai nici măcar atât în portofel..
Când lăsați 5 lei coafezei la tuns nu e spagă? Când vă duceți la restaurant și lăsați bacșiș în funcție de comandă nu e șpagă? Pe alea nu le vedeți, când un om vă face bine, chiar și după 2-3 ore de așteptare, brusc o sumă de genul se transformă în marea spagă, și sincer, nici măcar nu o cerem.. Ne trezim cu pacienții căutându-ne pe la buzunare.. Cam așa de mult ne înjosiți!”.
- Published in Sănătate