Cand va incepe constructia Spitalului Regional de Urgente din Iasi
Comisia de Urbanism a aprobat ieri planurile urbanistice zonale pentru Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) şi Sala Polivalentă. Ambele obiective ar urma să fie construite în zona Moara de Vânt. Pentru SRU, municipalitatea a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii (MS) o suprafaţă de 12 ha în centrul platoului.
Regimul de înălţime propus pentru clădire constă în două niveluri în subteran, parter şi cinci etaje la o înălţime maximă de 25 metri. Finanţarea este asigurată, în principal, prin fonduri europene şi cofinanţarea din partea guvernului, la care se vor adăuga sume rambursabile atrase de la instituţii financiare pentru dotări. În total, investiţia este estimată la circa 150 milioane euro. În ceea ce priveşte Sala Polivalentă, obiectivul ar urma să fie construit în vecinătatea SRU pe un teren de 18,7 ha. Proiectul aparţine Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), dar terenul este pus la dispoziţie tot de către municipalitatea ieşeană. Potrivit proiectului de PUZ, Sala Polivalentă va avea un regim de înălţime subsol, parter, trei etaje şi un etaj tehnic. Ambele planuri urbanistice vor fi supuse aprobării plenului Consiliului Local, cel mai probabil cu ocazia şedinţei ordinare din această lună.
Citeste si: Mai multe curse TAROM de la Iasi vor fi suspendate
Construcţia spitalului regional de urgenţe din Iaşi va începe în 2019, iar unitatea ar urma să fie funcţională la începutul anului 2023. Spitalul de la Iaşi va fi de tip modular şi va fi construit după un proiect suedez.
Pentru acest obiectiv, municipalitatea a alocat un teren de 23 hectare între strada Moara de Vânt şi bulevardul C. A. Rosetti, la aproximativ 300 de metri de bulevard. Pentru spital vor fi suficiente 10 – 12 hectare, existând astfel posibilitatea unei viitoare extinderi. Forma spitalului, asemănătoare cu cea a unui terminal de aeroport, va permite extinderea prin construirea de noi module şi prelungirea corpului central. În total, spitalul va dispune de 750 – 780 de paturi. În cadrul acestuia ar urma să lucreze aproximativ 2.500 de cadre medicale.
Edilul Iasului a menţionat că în zona spitalului vor fi construite mai multe facilităţi conexe activităţii sanitare, respectiv locuinţe pentru rezidenţi sau centre de cercetare.
În România vor fi trei spitale regionale de urgenţă care vor fi situate la Cluj, Craiova şi Iaşi.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local