Pentru o zi, romanii au imprumutat de la Rege buna-cuviinta si o eleganta cumpatata
Regele Mihai I a fost inmormantat sambata, dupa o ceremonie impresionanta si emotionanta. Zeci de mii de persoane si-au luat ramas bun de la Majestatea Sa in Capitala, dar si in garile prin care a trecut trenul regal. Pentru o zi, romanii au imprumutat de la Rege buna–cuviinta si o eleganta cumpatata.
Ceremoniile funerare au inceput la ora 10.25, la Palatul Regal, in prezenta membrilor familiei regale a Romaniei, a reprezentantilor a zeci de case regale din intreaga lume, a presedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, a fostului sef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentantilor cultelor religioase.
Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti au oficiat un scurt serviciu religios in Sala Tronului de la Palatul Regal. Apoi, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai, cu stindardul regal si cu Coroana de Otel au fost scoase din Palatul Regal in Piata Palatului. Mii de oameni au venit sa asiste la ceremonial.
Apoi, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment in care miile de oameni care au venit in Piata Palatului au aplaudat. De asemenea, acestia au strigat „Regele Mihai“, „Monarhia salveaza Romania“ si „Jos comunistii!“.
Cortegiul funerar a mers pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, fiind intampinat de zeci de mii de oameni. Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat „Regele Mihai“ si „Regele si patria“ si au aruncat flori in calea cortegiului. Erau oameni de toate varstele, foarte multi fiind tineri si numerosi parinti impreuna cu copiii lor.
Pe Dealul Mitropoliei si la slujba de la Catedrala Patriarhala au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentantii caselor regale din intreaga lume si oficialii statului roman. Inaintea inceperii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: „Regretam ca aceasta catedrala este prea mica si nu pot fi prezenti tot cei care ar fi dorit“.
El a mentionat insa ca slujba poate fi auzita in difuzoare. Slujba a durat aproximativ o ora, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.
Mii de oameni la Pitesti
Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, sos. Kiseleff, sos. Bucuresti–Ploiesti. Pe tot traseul, oamenii aflati pe trotuare au aplaudat, au strigat „Regele Mihai“ si au aruncat cu flori in fata cortegiului. De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost insotit si de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Baneasa, sute de oameni au intampinat cortegiul tot cu aplauze si flori.
Trenul regal a parcurs un traseu de trei ore, de la Gara Regala Baneasa pana la Curtea de Arges. Trenul a mers cu viteza redusa prin localitatile Chitila, Titu si Pitesti. La Titu, sute de oameni au asteptat trenul regal.
La Pitesti, mii de oameni au venit in gara si in jurul acesteia, iar cand trenul regal a trecut, au aplaudat si au aprins luminile telefoanelor mobile. Aproximativ 2.000 de oameni au asteptat trenul regal la Curtea de Arges. De la gara, cortegiul funerar s-a deplasat la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges.
- Published in National
Proteste masive in tara fata de modificarile legilor justitiei! Romanii se pregatesc sa iasa in numar mare in strada
Proteste fata de proiectele de modificare a legilor justitiei sunt anuntate, pe Facebook, pentru duminica seara, atat in Iasi, cat si in mai multe orase din tara.
In Bucuresti, oamenii se vor aduna in fata Guvernului, urmand ca, in jurul orei 19.00, sa plece in mars spre Parlament. Manifestatii asemanatoare sunt anuntate pentru duminica si in diaspora, in orase precum Paris, Berlin, Roma, Zurich.
Proiectul de modificare la Legilor Justitiei a ajuns deja in Parlament si urmeaza sa fie supus dezbaterii si votului in plen. Inspectia Judiciara va deveni o unealta politica in mana ministrului Justitiei. Numirea procurorilor-sef de catre ministru, fara control din partea presedintelui inseamna ca DNA se va intoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice.
Daca acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar insemna un dezastru pentru Romania si cetatenii ei. Ne putem lua adio de la o justitie independenta. Nu suntem singuri in aceasta lupta. De la Magistrati la Presedinte si Comisia Europeana, cu totii s-au pozitionat impotriva acestor legi.
Este momentul ca fiecare dintre noi sa actioneze si sa nu legitimeze incercarea coruptilor de a controla Justitia”, se arata pe paginile de Facebook ale evenimentelor.
Protestatarii ar urma sa se adune in Piata Victoriei din Capitala in jurul orei 18.00, iar la 19.00 sa plece in mars spre Parlament. Un mars este anuntat si in Suceava, unde manifestantii se vor strange in fata Prefecturii, pentru ca mai apoi sa plece spre sediul PSD.
Alte proteste vor fi organizate in Craiova (Piata Mihai Viteazu), Cluj-Napoca (Piata Unirii), Galati (Prefectura), Targu Mures (Prefectura), Iasi (Piata Unirii), Constanta (Prefectura), Oradea (Piata Unirii), Timisoara (Piata Victoriei), Sibiu (Piata Mare), Brasov (Prefectura), Radauti (Catedrala, cu mars spre Primaria Radauti), Focsani (Piata Unirii), Targu Ocna (Primarie).
De asemnea, si romanii din diaspora si-au anuntat sustinerea pentru cei de la Bucuresti, organizand manifestatii asemanatoare si in Berlin (in fata Ambasadei), Zurich, Roma si Paris. „Berlinul a protestat cot la cot cu Romania in timpul protestelor #rezist din februarie 2017 si a venit momentul sa o facem din nou.
Diaspora Civica Berlin va invita sa luati atitudine si sa va pozitionati impotriva modificarilor legislative in justitie participand duminica, 5 noiembrie la protestul care va avea loc in Berlin. Pentru ca un lucru e cert: doar impreuna rezistam si doar impreuna construim”, este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca procedura de legiferare a fost viciata prin modul de promovare a legilor privind justitia, iar modificarile dorite duc la ”ciopartirea” legilor.
In privinta continutului proiectelor pe justitie, seful statului a spus ca unele prevederi din aceste modificari sunt ”bune, oportune si necesare”. ”Insa, de la a corecta legislatia, ceea ce in esenta ar fi fost un lucru bun, pana la a cioparti, e cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.
- Published in Local
SCLAVII din Spania? Românii! Cum erau tratați românii pe o plantație spaniolă
Garda civilă din Spania a reușit să salveze un număr de 24 de români care erau tratați în ultimul hal pe o plantație de usturoi din Spania. Aceștia erau plătiți extrem de prost și munceau zilnic. Mai mult decât atât, erau obligați să doarmă noaptea în niște corturi, fără condiții de igienă și curățenie. Aceștia nu erau angajați cu carte de muncă, așa cum ar fi fost normal și erau responsabili de îngrijirea a 2 plantații din zona Segovia. Legislația din Spania nu permite „munca la negru”.
Românii au fost găsiți de ofițerii de la garda civilă fără apă potabilă, fără apă cu care să se îngrijească personal și chiar și fără electricitate. Patronii acestor bieți oameni vor fi amendați cu o sumă în valoare de 10.000 de euro pentru fiecare angajat care nu respectă legislația în vigoare și căruia nu îi erau oferite condiții decente de trai.
În această perioadă, au fost efectuate mai multe controale la mai multe ferme din Spania unde au fost găsiți peste 59 de oameni tratați ca niște sclavi pentru o sumă mizeră de bani. Patronii fermelor din provincia Cuenca au fost amendați și riscă ani buni de închisoare.
În prima jumătate a acestui an au fost efectuate peste 500 de inspecții la ferme care s-au soldat cu 39 de arestări și 100 victime salvate.
- Published in Extern
De la ieșeni la ieșeni, din mână în mână, cu fiecare zâmbet în parte… Mulțumim!
De la ieșeni la ieșeni, din mână în mână, cu fiecare zâmbet în parte… Mulțumim!
Ziua de 24 iunie 2017 a fost una cum doar visam, dar s-a întȃmplat. S-a întȃmplat ca voi, dragi ieşeni, sa fiți receptivi la mesajele noastre din mass-media şi sǎ demonstrați cǎ sunteți Romȃni de nǎdejde!
Iile şi zȃmbetele voastre au strǎlucit în muzica interpreților ce au urcat pe scenǎ de Sȃnziene. Toatǎ țara s-a minunat cȃnd a urmǎrit în direct Iaşiul în plinǎ sǎrbǎtoare. Datoritǎ vouǎ Moldova învațǎ sǎ-şi respecte portul tradițional, datoritǎ vouǎ am demonstrat cǎ ia meritǎ sǎ fie recunoscutǎ în UNESCO!
Sperǎm cǎ aceastǎ zi va rǎmȃne o amintire plǎcutǎ în inimile tuturor Romȃnilor de pretutindeni.
Mulțumim ieşeni!
- Published in Eveniment