Pentru o zi, romanii au imprumutat de la Rege buna-cuviinta si o eleganta cumpatata
Regele Mihai I a fost inmormantat sambata, dupa o ceremonie impresionanta si emotionanta. Zeci de mii de persoane si-au luat ramas bun de la Majestatea Sa in Capitala, dar si in garile prin care a trecut trenul regal. Pentru o zi, romanii au imprumutat de la Rege buna–cuviinta si o eleganta cumpatata.
Ceremoniile funerare au inceput la ora 10.25, la Palatul Regal, in prezenta membrilor familiei regale a Romaniei, a reprezentantilor a zeci de case regale din intreaga lume, a presedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, a fostului sef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentantilor cultelor religioase.
Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti au oficiat un scurt serviciu religios in Sala Tronului de la Palatul Regal. Apoi, sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai, cu stindardul regal si cu Coroana de Otel au fost scoase din Palatul Regal in Piata Palatului. Mii de oameni au venit sa asiste la ceremonial.
Apoi, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment in care miile de oameni care au venit in Piata Palatului au aplaudat. De asemenea, acestia au strigat „Regele Mihai“, „Monarhia salveaza Romania“ si „Jos comunistii!“.
Cortegiul funerar a mers pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, fiind intampinat de zeci de mii de oameni. Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat „Regele Mihai“ si „Regele si patria“ si au aruncat flori in calea cortegiului. Erau oameni de toate varstele, foarte multi fiind tineri si numerosi parinti impreuna cu copiii lor.
Pe Dealul Mitropoliei si la slujba de la Catedrala Patriarhala au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentantii caselor regale din intreaga lume si oficialii statului roman. Inaintea inceperii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: „Regretam ca aceasta catedrala este prea mica si nu pot fi prezenti tot cei care ar fi dorit“.
El a mentionat insa ca slujba poate fi auzita in difuzoare. Slujba a durat aproximativ o ora, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.
Mii de oameni la Pitesti
Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, sos. Kiseleff, sos. Bucuresti–Ploiesti. Pe tot traseul, oamenii aflati pe trotuare au aplaudat, au strigat „Regele Mihai“ si au aruncat cu flori in fata cortegiului. De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost insotit si de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Baneasa, sute de oameni au intampinat cortegiul tot cu aplauze si flori.
Trenul regal a parcurs un traseu de trei ore, de la Gara Regala Baneasa pana la Curtea de Arges. Trenul a mers cu viteza redusa prin localitatile Chitila, Titu si Pitesti. La Titu, sute de oameni au asteptat trenul regal.
La Pitesti, mii de oameni au venit in gara si in jurul acesteia, iar cand trenul regal a trecut, au aplaudat si au aprins luminile telefoanelor mobile. Aproximativ 2.000 de oameni au asteptat trenul regal la Curtea de Arges. De la gara, cortegiul funerar s-a deplasat la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges.
- Published in National
Protest duminica, in Bucuresti si in tara, sub un slogan inspirat de la Regele Mihai: „Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul”
Duminica este anuntata o noua zi de protest in Bucuresti si mai multe orase din tara. Motto-ul protestului este un indemn rostit de Regele Mihai in discursul din 2011 sustinut in Parlament: „Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul”.
„Ne intalnim la ora 17:00 in Piata Victoriei, urmand sa plecam in mars catre Casa Poporului la ora 18:00. Traseul va fi urmatorul : Piata Victoriei – Piata Romana – Universitate – Piata Unirii – Piata Natiunilor Unite – Parlament, unde ne oprim si aprindem luminile telefonului.
Sau fiecare in orasul lui.
Hai sa fim cu totii in strada duminica pentru a da alarma! Tacerea noastra e puterea lor, asa ca hai sa facem galagie! Luptam pana la capat”, se arata in postarea de pe Facebook care anunta manifestatia.
Proteste sunt anuntate pentru duminica si in alte orase, printre care Galati, Iasi, Targu Mures, Craiova, Timisoara, Targu Jiu, Bacau.
sursa: republica.ro
- Published in Local
Mihai Chirica: Iasul va ramane casa sufletului sau, pe vecie!
Miercuri dimineaţă, la Ateneul Iaşi, instituţie de cultură aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale a României, a fost deschisă cartea de condoleanţe după ce marţi, 5 decembrie, Regele Mihai a decedat. Primul care a semnat în această carte a fost primarul Iaşiului, Mihai Chirica. „Am aşternut, în Cartea de Condoleanţe deschisă la Ateneul din Iaşi, ultimele gânduri pe care le mai puteam transmite Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Iasul va ramane casa sufletului sau, pe vecie! Pentru mine, Regele Mihai I este un model, aşa cum a fost şi bunicului său, Regele Ferdinand. Impreună au reuşit să scrie cea mai frumoasă pagină din istoria acestui stat“, a transmis edilul.
În aceeaşi carte a lăsat un mesaj şi prefectul Marian Şerbescu:
„Am semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Ateneul din Iaşi, în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Până la apusul vieţii, Majestatea Sa şi-a îndeplinit cu cinste rolul asumat de la prima Sa urcare pe tron, de simbol al unităţii naţionale, factor de stabilitate şi reper moral. Prin trecerea Sa în nefiinţă, lasă în inimile românilor un gol pe care Casa Regală este chemată să-l umple, asigurând perpetuarea moştenirii lăsate de cei patru regi ai României. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“.
La Ateneu au ajuns şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, şi Vasile Asandei, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est.
„Împreună cu Directorul General al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Vasile Asandei, am semnat în cartea de condoleanţe, deschisă în foaierul Ateneului Tătăraşi, în memoria Regelui Mihai. S-a stins un simbol al României, ultimul şef de stat al unei puteri beligerante în timpul celui de- al Doilea Război Mondial, un model de comportament şi atitudine, un apărător neobosit al ţării şi poporului său. Dumnezeu să îl odihnească în pace!“, a transmis Maricel Popa.
Citeste si: Bataie de joc in UPU „Sf. Spiridon” , Iasi
Conducerea Ateneului Iaşi susţine că va ţine deschisă cartea timp de 40 de zile. „Ateneul din Iaşi, ca instituţie de cultură aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale a României va deschide o carte de condoleanţe începând de miercuri dimineaţă, la ora 10.00, iar timp de 40 de zile aceasta va fi la dispoziţia publicului în Foaier. Majestatea Sa Regele Mihai I va rămâne simbolul democratizării ţării noastre, al rezistenţei împotriva comunismului, un exemplu de verticalitate morală. în aceste momente dificile, gândurile nostre se îndreaptă către reprezentanţii Casei Regale a României“, au transmis reprezentanţii Ateneului din Iaşi.
Ultimul rege al României a murit marţi la domiciliul său din Elveţia. Regele avea 96 de ani, împliniţi la 25 octombrie, iar de mai bine de un an şi jumătate era grav bolnav.
Sursa: adevarul.ro
- Published in National