Reguli dure in regulamentul pentru proprietarii de caini
Primăria Iaşi a prezentat un regulament privind gestionarea câinilor periculoşi, după incidentul din această lună, când doi câini Amstaff au sfâşiat trei persoane în centrul oraşului. Documentul se află acum în dezbatere publică.
Primarul Mihai Chirica a prezentat în această săptămână regulamentul pentru cei care deţin câini periculoşi, decizie luată în urma incidentului recent când câini periculoşi, cu stăpân, au atacat mai multe persoane în spaţiul public.
„Am decis să luăm măsuri privind reducerea, dacă nu eliminarea completă a unui fenomen periculos. De aceea am redactat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local de aprobare a Regulamentului privind instituirea măsurilor care trebuie respectate de către deţinătorii şi proprietarii câinilor periculoşi pe raza Municipiului Iaşi. Principalele noutăţi se referă, mai întâi, la o definire mai precisă a câinilor periculoşi şi nu numai”, a explicat primarul Mihai Chirica.
Edilul a adăugat: „câinii periculoşi sunt câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologie cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum şi câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. În aceeaşi categorie vor intra şi câinii bolnavi cronici sau incurabili şi câinii cu boli transmisibile, indiferent de rasă“.
Citeste si: Programul manifestarilor de la Iasi dedicate Unirii Principatelor Romane
Este interzis accesul persoanelor însoţite de câini în spaţiile de joacă pentru copii. Lipsa carnetului de sănătate sau a botniţei sunt pasibile de amenzi, iar cea mai mare sancţiune ajunge la 2.500 de lei. Potrivit primarului Mihai Chirica, animalele periculoase nu vor avea voie în mijloacele de transport în comun, chiar dacă au botniţe. Însoţitorii de câini au obligaţia de a păstra curăţenia spaţiului public prin colectarea de îndată a dejecţiilor câinelui însoţit. Colectarea excrementelor va fi făcută utilizând articole sanitare de tipul pungilor de unică folosinţă. Pe toată durata plimbării câinilor în spaţiul public, însoţitorii sunt obligaţi să aibă asupra lor pungi în vederea menţinerii curăţeniei în urma câinelui. Se interzice aruncarea de către orice persoană fizică sau juridică a cadavrelor de animale pe domeniul public sau privat al Municipiului Iasi. Cadavrele vor fi predate firmelor specializate în neutralizarea deşeurilor de origine animală.
Persoanele care deţin câini periculoşi şi/sau agresivi sunt obligate să depună la sediul local al Poliţiei Locale Iaşi şi Primăriei Municipiului Iaşi copia adeverinţei eliberate de către Asociaţia Chinologică Română (din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria periculos sau agresiv), copie după Carnetul de sănătate al câinelui (din care să reiasă vârsta, numărul microcipului, date despre efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor anuale, efectuarea sterilizării câinilor de luptă şi de atac), declaraţia pe propria răspundere privind datele de identificare a posesorului câinelui (care trebuie să includă următoarele date: nume şi prenume, adresa de domiciliu/ reşedinţă, adresa la care se găseşte câinele pe care îl deţine) şi asigurarea de răspundere civilă pentru eventualele daunele produse de către aceşti câini.
Proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi trebuie ca, în cazul schimbării domiciliului, să depună în termen de 48 de ore documentele mai sus menţionate, la sediul Poliţiei Locale Iasi şi Primăriei Municipiului Iaşi. Pierderea, decesul sau înstrăinarea câinilor periculoşi sau agresivi trebuie declarate în termen de maximum 48 de ore la sediul Poliţiei Locale Iasi şi Primăriei Municipiului Iaşi.
Totodată, potrivit regulamentului, este interzisă reproducerea exemplarelor din rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, fără drept de reproducere recunoscut de Asociaţia Chinologică Română, precum şi a metişiIor lor. Câinii de luptă şi atac, asimilati prin caracterele lor morfologice cu tipurile Pit Bull, Boerbull, Bandog, precum şi metişii lor, vor fi obligatoriu sterilizaţi, indiferent de sexul lor. Vor fi interzise şi luptele între câini. Proiectul va putea fi dezbătut timp de 30 de zile lucrătoare, după care va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Mihai Chirica: Iasul va ramane casa sufletului sau, pe vecie!
Miercuri dimineaţă, la Ateneul Iaşi, instituţie de cultură aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale a României, a fost deschisă cartea de condoleanţe după ce marţi, 5 decembrie, Regele Mihai a decedat. Primul care a semnat în această carte a fost primarul Iaşiului, Mihai Chirica. „Am aşternut, în Cartea de Condoleanţe deschisă la Ateneul din Iaşi, ultimele gânduri pe care le mai puteam transmite Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Iasul va ramane casa sufletului sau, pe vecie! Pentru mine, Regele Mihai I este un model, aşa cum a fost şi bunicului său, Regele Ferdinand. Impreună au reuşit să scrie cea mai frumoasă pagină din istoria acestui stat“, a transmis edilul.
În aceeaşi carte a lăsat un mesaj şi prefectul Marian Şerbescu:
„Am semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Ateneul din Iaşi, în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Până la apusul vieţii, Majestatea Sa şi-a îndeplinit cu cinste rolul asumat de la prima Sa urcare pe tron, de simbol al unităţii naţionale, factor de stabilitate şi reper moral. Prin trecerea Sa în nefiinţă, lasă în inimile românilor un gol pe care Casa Regală este chemată să-l umple, asigurând perpetuarea moştenirii lăsate de cei patru regi ai României. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“.
La Ateneu au ajuns şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, şi Vasile Asandei, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est.
„Împreună cu Directorul General al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Vasile Asandei, am semnat în cartea de condoleanţe, deschisă în foaierul Ateneului Tătăraşi, în memoria Regelui Mihai. S-a stins un simbol al României, ultimul şef de stat al unei puteri beligerante în timpul celui de- al Doilea Război Mondial, un model de comportament şi atitudine, un apărător neobosit al ţării şi poporului său. Dumnezeu să îl odihnească în pace!“, a transmis Maricel Popa.
Citeste si: Bataie de joc in UPU „Sf. Spiridon” , Iasi
Conducerea Ateneului Iaşi susţine că va ţine deschisă cartea timp de 40 de zile. „Ateneul din Iaşi, ca instituţie de cultură aflată sub înaltul Patronaj al Casei Regale a României va deschide o carte de condoleanţe începând de miercuri dimineaţă, la ora 10.00, iar timp de 40 de zile aceasta va fi la dispoziţia publicului în Foaier. Majestatea Sa Regele Mihai I va rămâne simbolul democratizării ţării noastre, al rezistenţei împotriva comunismului, un exemplu de verticalitate morală. în aceste momente dificile, gândurile nostre se îndreaptă către reprezentanţii Casei Regale a României“, au transmis reprezentanţii Ateneului din Iaşi.
Ultimul rege al României a murit marţi la domiciliul său din Elveţia. Regele avea 96 de ani, împliniţi la 25 octombrie, iar de mai bine de un an şi jumătate era grav bolnav.
Sursa: adevarul.ro
- Published in National
Primarul Mihai Chirica, aparitie inedita intr-un videoclip despre viata de noapte a Iasului
Primarul Mihai Chirica, aparitie inedita intr-un videoclip despre viata de noapte a Iasului
Edilul apare, alături de alte personaje familiare, în clipul video al melodiei “Noaptea în Iaşi”.
Trupa SPAM a lansat videocliplul piesei “Noaptea în IaşI”. “Acesta nu e un cântec doar pentru ieşeni. Sperăm să îl iubiţi cu toţii. Un clip în care a pus dragoste Iustin Andrei Surpanelu.
„Mulţumesc celor care ne-au primit să filmăm la ei – The Trumpets, Treaz & Nu, Acaju, La Bazã, Arte Bar. Şi oamenilor faini din videoclip, în ordinea apariţiei – Mihai Chirica, Iustin Andrei Surpanelu, Le Victeur, Alex Biduk, Alex Munteanu, Andreea Popistaşu, Simina Ignat, Ioana şi Alex de la Fine, It’s Pink, Adrian Caliman, Alina Caliman alături de Mara şi Eva, Teodora Vaman, Bogdan şi Codrin Subredu, Laura şi Paul Andrei, Andrei Postolache, Dumitru Grumazescu, Trupa de Teatru IDIOT (Alexandru Petrila, Codrin Dănilă, Mitrut Peiu, Theodor Ivan, Katerina Matei, Ivan Ovidiu), Cristi Bârlădeanu, Laurentiu Dumescu, Bobi Dumitras, Traian Baciu, Liviu Simaicum, Cosmina Gabriela, Vlad Nanie, Ciprian Croitoru, Jari Cristina. Şi vouă, tuturor celor care daţi inimioare şi faceţi să circule mai departe povestea noastră”, a scris pe Facebook Cosmin Vaman, cel care a compus muzica şi versurile melodiei.
- Published in Local
Misterul Peșterii Blestemate de sub mănăstirea Cetățuia ( II )
Misterul Peșterii Blestemate Partea II
Așa cum vă povesteam în prima parte a Legendei, descoperirea acestei Peșteri în inima dealului Cetățuia de către Duca Vodă, a semănat doar moarte printre cei care o vizitase și urmași lor.
Pe data de 23 Noiembrie 1710, Dimitrie Cantemir este proclamat Domnitor al Moldovei de către turci, iar acesta sosește la Iași pe 10 Decembrie 1710, având drept sarcină prinderea lui Constantin Brâncoveanu, bănuit că ar avea legături cu Rusia, aceaștia din urmă fiind în război cu Imperiul Otoman.
Dimitrie Cantemir, află de la marele paharnic Gheorghiță Mitrea, povestea Peșterii din dealul Cetățuia și împreună cu Hatmanul Ion Neculce și Marele Ban, Savin Zmuncilă se apucă de explorat interiorul acesteia. În urma cercetărilor amănunțite asupra Peșterii și a celor 12 Tăblii de piatră rămase în custodia Călugărilor, acesta își schimbă brusc apartenența la parteneriatul cu Turcia și fuge în Aprilie 1711 pe ascuns în Rusia, unde se întălnește la Luțk, cu unul din cei mai mari ,, Iluminati ” ai lumii, și anume Țarul Rusiei-Petru cel Mare.
Această întalnire secretă a lor și discutarea printre altele la descoperirea făcută de către Domnitor în Iași, va duce într-un tărziu la apariția Marii Loji Masonice din Londra, fondată 6 ani mai tărziu sub finanțarea Rusiei.
Dimitrie Cantemir semnează în secret un tratat cu Rusia, sperând ca astfel să elibereze Țara Românească, de influiența turcă. Petru cel Mare îi promite lui Cantemir că domnia sa va fi pe viață atât pentru el, cât și pentru urmașii săi, atât timp cât va rămane fidel Rusiei.
I se promite că Moldovei îi va reveni printre altele și ținuturile Tighiniei și Buceagului, precum și Cetățile de la Dunăre, Chilia și Cetatea Albă, care fusese pierdute pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
La câteva săptămâni după întoarcerea Domnitorului la Iași, acesta declară război Turciei și împreună cu o parte din armata Rusă, începe pregătirea unui război de alungare a turcilor din Țara Românească. Singurul care s-a opus a fost Boierul Iordache Ruset care îi strigă la una din adunări ,, Te-ai cam grăbit, măria ta, cu chiematul Moscalilor ” (Soldați Ruși) ”.
Dimitrie Cantemir ignoră ruga boierilor și își continuă campania împotriva turcilor, nu înainte de a ascunde o mare parte din averea familiei în Peștera de la Cetățuia. Armatele Moldovene și Rusești sunt înconjurate de către imensa armată Turcă a marelui Vizir Mehmed Pașa și îl învinge în cunoscuta Bătălie de la Stănilești Prut, luptă care a durat doar 3 zile, soldații Moldoveni și Ruși neavând alimente au capitulat și au cerșit măncare de la Soldații Turci.
Nemaiputând să se întoarcă în Iași, să își recupereze averea, acesta este nevoit să se refugieze în Rusia împreună cu familia și cei credincioși lui – Hatmanul Ion Neculce, Banul Savin Zmuncilă, comisul Pavel Rugină, vornicul Ilie Abaza, serdarul Mogâlde, paharnicul Gheorghiță Mitre, marele portar Iordachi Aristarh s.a., tranversând Jijia pe la Popricani în data de 11 Iulie 1711.
Se întălnește la Zagarancea cu Țarul Petru cel Mare, iar acesta îi oferă protecție atât lui și cât și familiei sale. Dimitrie Cantemir îi va stă alături și sluji până la moartea sa în 1723. În acest timp Peștera de la Cetățuia cu comorile sale rămâne ascunsă și uitată în timp.
În jurul anul 1900, câțiva cercetători Ruși găsesc în arhiva Muzeului Ermitaj din Sankt-Petersburg, câteva manuscrise aparținând lui Dimitrie Cantemir, în care se vorbește despre acestă Peșteră și despre Comorile sale, astfel câțiva cercetători Ruși ajutați de câțiva Frați Masoni Ieșeni, ajung în Iași în 1908, sub identitatea unor negustori și crescători de cai.
Nevrând să atragă atenția călugărilor de la Mănăstirea Cetățuia, încearcă să pătrundă spre Peșteră prin tunelurile realizate dinspre Curtea Domnească. Din păcate acestea sunt surpate în zona Bahluiului și accesul lor este oprit, prin mituirea unor oficialități Ieșene ale acelor vremuri, schimbă cursul râului Bahlui cu precizarea către populație că astfel se va evita inundarea zonelor din Podu-Roș care erau afectate de-a lungul timpului din când în când de ieșirea din matcă a râului.
De fapt prin schimbarea cursului de apă s-a dorit excavarea în siguranță a unei porțiuni de peste 100 de metri din tunelul de legătură care era surpat în dreptul fostului curs. De precizat faptul ca nu existau schițe asupra traseului tunelului și astfel erau nevoiți să meargă doar prin interiorul acestuia.
Cu toate că timp de 2 ani s-a încercat pătrunderea prin tunel spre Mănăstirea Cetățuia, nu s-a reușit înaintarea în timpul estimat. În data de 6 ianuarie 1911 când mai aveau se spune aproximativ 200 de metri până în dreptul Peșterii, se produce o surpare de pământ la poalele dealului Cetățuia și astfel întreagă echipă dispare sub pământ.
Curios este și faptul că în acea zi de 6 Ianuarie 1911, este și ziua în care Primarul Iașului de la acea vreme, Nicolae Gane își încetează mandatul de Primar. Acesta era cunoscut ca având Gradul de Maestru în Loja Steaua României din Iași, fiind și unul din cei mai importanți membri ai Francmasoneriei Române. Locul său în Primărie va fi preluat pentru o perioadă scurtă de timp de către alt Mason, și anume de câtre Ministrul Justiției de atunci, Dimitrie A. Greceanu.
Citește și Misterul Peșterii Blestemate de sub mănăstirea Cetățuia (I)
Citește și Misterul Peșterii Blestemate de sub mănăstirea Cetățuia (III)
Citește și Misterul Peșterii Blestemate de sub mănăstirea Cetățuia (IV)
- Published in Legende