Iasul se va infrati cu Sevilla, unul dintre cele mai prospere orase din Spania
Înfrăţirea oraşelor se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale. Cele două comunităţi înfrăţite derulează proiecte şi desfăşoară activităţi centrate pe diferite teme şi promovează înţelegerea similarităţilor şi diferenţelor.
Aceste activităţi au o asemenea relevanţă, încât Comisia Europeană a înfiinţat o subvenţie pentru înfrăţirea oraşelor în 1989 în scopul de a susţine activităţile de schimb între oraşele europene înfrăţite.
Municipiul Iași se va înfrăți cu orașul spaniol Sevilla. Primarul Mihai Chirica ar putea semna luna aceasta un acord de înfrățire în acest sens. Evenimentul va avea loc cu ocazia participării reprezentanților municipalității ieșene la primul Forum Mondial al Autorităților Locale, care va avea loc în perioada 22 – 24 noiembrie, în capitala regiunii Andaluzia. Iașul se alătură astfel altor 100 de orașe din întreaga lume, din România mai fiind invitată doar conducerea Bucureștiului.
Un proiect de hotărâre privind înfrățirea celor două orașe va figura pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local de joi, 9 noiembrie.
„De la începuturile sale, Sevilla a fost un oraş cu o perspectivă universală, un loc de îmbinare a culturilor, un model de coexistenţă şi o punte de legătură între civilizaţii. În 2017, celebrăm cea de-a XXV-a aniversare a unui eveniment extraordinar care a transformat oraşul, a modernizat Andaluzia, cu un impact internaţional semnificativ. Expoziţia Universală a Sevillei, Expo ’92, a implicat participarea a 104 ţări, având pavilioane extraordinare, care găzduiesc astăzi Parcul de Ştiinţă şi Tehnologie La Cartuja, unul dintre cele mai importante din Spania. Din acest motiv, oraşul nostru – care, la fel ca al dumneavoastră, a asumat Noua Agendă Urbană 2030 a Naţiunilor Unite, semnată la Quito – Ecuador, în octombrie 2016, privitoare la provocările globale – doreşte să profite de avantajul pe care îl oferă acest eveniment, pentru a constitui un forum pentru analiza şi dezbaterea acestor provocări globale de către autorităţile locale, care să ne permită să ne dezvoltăm incluziv şi sustenabil, din perspectivă socială, economică şi de mediu. Simultan cu invitaţia la acest eveniment, dorim să semnăm un protocol de înfrățire/colaborare cu oraşul dumneavoastră în legătură diverse domenii de interes reciproc, inclusiv comerţul, turismul, cultura şi evoluţia tehnologică şi a mediului”, se arată în invitația trimisă de primarul orașului Sevilla, Juan Espadas Cejas.
Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia și a provinciei Sevilla din Spania. Este al patrulea oraș ca mărime din Spania, cu o populație de aproape 700.000 locuitori, în oraș, și peste 1.458.731, în zona metropolitană.
Graţie numeroaselor sale obiective istorice şi dezvoltării economice, Sevilla este considerată centrul artistic, cultural, financiar, economic şi social al sudului Spaniei.
Iașul mai este înfrățit cu alte 15 orașe:
- POITIERS (FRANŢA) – înfrăţire din 1969
- XI’AN (CHINA) – înfrăţire din 1993
- MONTERREY (MEXIC) – înfrăţire din 1993
- VINITA (UCRAINA) – protocol semnat din 1993
- PADOVA (ITALIA) – înfrăţire din 1995
- ISFAHAN (IRAN) – semnare protocol in 1999
- SANT’ORESTE , FORANO, FILACCIANO, TORRITA TIBERINA, MORLUPO NAZZANO (ITALIA) – înfrăţire din 1999
- ATHENS, GEORGIA (SUA) – semnarea unui Pact de Amiciţie in 2001
- PERISTERI (GRECIA) – semnarea protocolului de înfrăţire – 2002, relaţii de cooperare din 1997
- VILLENEUVE D’ASCQ, FRANŢA – semnare Protocol de cooperare în 2003, semnare protocol de înfrăţire în 2006
- JERIHON (PALESTINA) – semnare în 2003
- VELIKO TARNOVO (BULGARIA) – semnare in 2006
- ILIOUPOLIS (GRECIA) – semnare in 2007
- CHISINAU, REPUBLICA MOLDOVA – semnat pe 24 ianuarie 2008
- CERNĂUȚI, UCRAINA – semnat la Iași pe 14 octombrie 2012 (Protocol de colaborare)
sursa: curierul-iasi.ro
Iasul va fi decorat de Craciun cu brazi adusi de peste “mari si tari”
Iasul va fi decorat de Craciun cu brazi adusi de peste “mari si tari”.
La finalul lunii octombrie 2017, conducerea Servicii Publice Iasi (SPI) a efectuat o deplasare pentru a prospecta piata brazilor tocmai in Danemarca. Dupa mai multe verificari, SPI s-a hotarat sa achizitioneze brazi ce vor fi folositi pe perioada sarbatorilor de iarna. O parte dintre acestia vor fi prezenti pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in salile din Palatul Roznovanu si scoli.
Astfel, contra sumei de 50.909 lei, fara TVA, au fost achizitionati 300 de brazi la balot si doi brazi de mari dimensiuni. Furnizorul este Handelsfirmaet Jorgen Gejlager A/S.
Tot din Danemarca, dar de la Oster Skovgard Julehandel, au fost cumparati 178 de brazi taiati, cu un pret de 63.991 lei, fara TVA. In total, s-a ajuns la suma de 114.900 lei, adica aproape 25.000 euro. In costuri intra serviicile de manipulare si de incarcare. Costurile privind transportul revine municipalitatii iesene.
Citeste si: Parcul din Targu Cucu devine de astazi…american
Totodata, Primaria cauta in perioada urmatoare o societate care sa ofere servicii de montare si demontare a instalatiilor de iluminat festiv, pentru aceeasi perioada a sarbatorilor de iarna. Pentru aceste servicii, Primaria asigura un buget de 132.500 lei, fara TVA. Contractul va fi atribuit direct doar dupa consultarea mai multor oferte. Pretul cel mai scazut va fi declarat castigator. Societatile interesate pot depune ofertele pana pe data de 9 noiembrie, la sediul municipalitatii.
„Ofertantul trebuie sa faca dovada ca are experienta similara, prin prezentarea in copie a cel putin unui contract derulat in ultimii 5 ani (factura/contract). Ofertantul trebuie sa prezinte copie certificata conform cu originalul dupa autorizatia ANRE pentru lucrari de instalatii electrice de joasa tensiune”, sunt cerintele Primariei. Ca in fiecare an, eforturile municipalitatii se axeaza pe zona centrala in ceea ce priveste montarea ornamentelor festive.
Sursa: bzi.ro
- Published in Local
„După muncă și răsplată”. Prunea a adus acuzații jignitoare la adresa ieșenilor!
Cu privire la unele afirmații făcute în spațiul public de unele persoane, afirmații care au avut drept subiect clubul de fotbal CSM Politehnica, primarul Mihai Chirica dorește să facă unele precizări menite a clarifica opinia publică, iubitorii de fotbal în special, relația dintre autoritatea locală (Consiliul Local Municipal și Primăria Municipiului Iași) și clubul de fotbal mai sus amintit.
COMUNICATUL OFICIAL AL PRIMĂRIEI:
Multe din afirmațiile făcute în spațiul public pe acest subiect nu au legătură cu realitatea și au menirea de a prezenta într-o manieră nesinceră și disproporționată relația dintre Primărie și CSM Politehnica Iași.
Mai mult decât atât, Primăria Municipiului Iași consideră că ieșenii trebuie să cunoască, în mod transparent, modalitatea și mecanismul prin care fondurile publice sunt alocate pentru finanțarea sportului de către cluburile de profil din oraș, incluzând aici și clubul de fotbal CSM Politehnica Iași.
Prin urmare, merită a se cunoaște, de la bun început, faptul că CSM Politehnica Iași nu aparține Primăriei Municipiului Iași sau Consiliului Local Municipal Iași. A existat în Iași un club de fotbal care, acum câțiva ani, a dat faliment din cauza proastei gestiuni a conducerii executive de atunci și a unui management defectuos al celor care asigurau din punct de vedere financiar activitatea clubului respectiv.
În acest moment, CSM Politehnica Iași este o asociație sportivă care este condusă de un Consiliu Director. Managementul asociației, deciziile adoptate, aparțin celor care sunt în funcția de președinte al Consiliului Director și membrilor acestui Consiliu. Alături de alte surse de finanțare atrase din mediul privat, finanțarea clubului din fonduri publice se face prin intermediul Fundației Sportului Ieșean, entitate condusă de un președinte și un Comitet Director. Sumele puse la dispoziția Fundației Sportului Ieșean sunt fonduri publice, alocate de către Consiliul Local Municipal Iași și Primăria Municipiului Iași în mod transparent. La rândul său, forul de conducere al Fundației alocă, prin decizia luată de Comitetul Director, fondurile necesare pentru fiecare ramură sportivă. Demn de menționat este că, în acest moment, pe lângă alte ramuri sportive pe care le finanțează, Fundația alocă fonduri pentru 8 echipe care joacă în prima ligă, o performanță care nu a mai fost atinsă în ultimii ani.
Cu toate acestea, în spațiul public s-a vehiculat, nu de puține ori, informația total neadevărată conform căreia primarul orașului sau alte persoane din Primărie au putere de decizie cu privire la viitorul unui club sau altul, ceea ce este total fals.
„Sunt decis să susțin și pe viitor sportul ieșean, așa cum am demonstrat-o deja în ultimul an de zile. Față de alte perioade din trecut, susținerea mea este una în conformitate cu legislația în vigoare, transparent și responsabil. Nu susțin un sport anume în dauna altuia. Susțin, în egală măsură și funcție de necesități, și fotbalul, și alte sporturi de masă, cu precizarea că această susținere este făcută fără a pune în pericol restul activităților vitale pentru bunul mers al comunității: activitatea de salubrizare, unitățile școlare, întreținerea și modernizarea străzilor și trotuarelor din oraș etc. Nu sunt indiferent cu privire la modul cum evoluează activitatea sportivă din oraș dar, în același timp, nu pot să accept ca banii ieșenilor să ajungă să fie cheltuiți într-o ramură sportivă care nu produce performanță, nu evoluează de la an la an”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În aceeași ordine de idei, edilul-șef a propus ca modul de alocare a fondurilor de către Fundația Sportului Ieșean să se facă după principiul transparenței, într-un mod echilibrat, fără să existe dubii cu privire la alocările bugetare pe fiecare ramură sportivă.
„Mi-aș dori ca fiecare sumă alocată către ramurile sportive finanțate de către Fundație să se facă transparent, motivat, gradual și, de fiecare dată, să se analizeze periodic nivelul de performanță atins de fiecare club în parte. Cred că este obligatoriu ca ieșenii să știe că banii comunității sunt cheltuiți cu folos în acest domeniu”, a subliniat primarul Mihai Chirica.
Cu privire la afirmațiile din ultima perioadă a fostului președinte executiv al CSM Politehnica Iași, Florin Prunea, edilul-șef consideră că fostul portar și-a depășit cu mult atribuțiile sale și, mai mult, a adus jigniri la adresa ieșenilor și suporterilor din Iași, fără niciun motiv.
„Această persoană, în calitatea sa de președinte executiv al clubului de fotbal, și-a permis să aducă cuvinte injurioase la adrese ieșenilor, să jignească într-un mod incalificabil comunitatea ieșeană și nu numai. Mai mult, a folosit în mod abuziv un echipaj al Poliției Locale Iași atunci când a declanșat un conflict intens mediatizat, în sens negativ, atunci când antrenorul Francesco Napoli a fost îndepărtat de la echipă, antrenor care, trebuie să o recunoaștem, a reușit și a dus Iașul în cupele europene. De altfel, a fost și sancționat pentru afirmațiile sale în acest sens de forul de conducere al echipei pentru afirmațiile și gesturile sale din spațiul public. E greu de catalogat un asemenea comportament față de ieșeni, în condițiile în care această persoană este plătită și din banii ieșenilor. E un comportament total lipsit de fairplay, o atitudine pe care ar trebui să o aibă orice practicant al sportului. Se pare că domnul în cauză nu a înțeles acest lucru niciodată”, a mai afirmat Mihai Chirica.
Primarul Iașului are încredere că actuala conducere a CSM Politehnica Iaşi are drept obiectiv accederea în play-off-ul Ligii I de fotbal.
„Am încredere că domnul Ambrosie, împreună cu tot staff-ul de conducere a clubului, cu domnul profesor Antohi vor face performanță la Iași, iar fotbalul ieșean să fie unul performant, iar CSM Politehnica să fie o echipă reprezentantivă pentru ieșeni”, a mai spus edilul-șef.
Totodată, Mihai Chirica a subliniat faptul că Baza Sportivă din Copou, inclusiv Stadionul Municipal sunt în proprietatea comunității ieșene și acestea trebuie utilizate cu responsabilitate, iar accesul celor care doresc să o folosească să o poată face în mod gratuit și după un program cunoscut de toată lumea.
„Baza Sportivă din Copou, precum și Stadionul Municipal aparțin ieșenilor. Aceste obiective nu aparțin nici clubului de fotbal, nici unui alt club sportiv și ea trebuie utilizată doar în scop public. Dezaprob orice act lipsit de bun simț față de bunurile care aparțin municipiului Iași, de care te-ai putea folosi în mod privat pentru practicarea vreunui sport. Bineînțeles, pentru creșterea performanței sportive a echipelor, pentru antrenamente, Baza Sportivă le stă la dispoziție tuturor jucătorilor și antrenorilor, dar în niciun caz persoanelor private, actuale sau foști demnitari. Iată pentru care am decis prelungirea orarului de practicare a jogging-ului pe pista de alegare a stadionului până la ora 23.00, cu nocturna pentru antrenamente aprinsă. Iată pentru care am propus reabilitarea pistei de alergat cu fonduri din bugetul Primăriei”, a conchis primarul Mihai Chirica.
Sursă: Ziarul de Iasi
- Published in Sport