Un singur iesean a vrut sa castige cei 10.000 de lei oferiti de Primaria Iasi. Care erau conditiile
Primaria Iasi a lansat un concurs de idei, prin care s-a dorit conceperea unui simbol reprezentativ pentru capitala Moldovei, Iaşi – oraş centenar. Acesta urmeaza a fi amplasat in zona Aeroportului Iasi, dar si intr-o zona publica sau intr-un parc din oras.
Chiar daca municipalitatea a anuntat faptul ca ofera 10.000 de lei pentru cel care va avea cea mai buna idee pentru simbolul reprezentativ al orasului, o singura persoana a depus documentatia necesara inscrierii. Alti 8.000 de lei ar fi fost impartiti de locurile 2 si 3.
Primaria Iasi nu a facut deocamdata publica singura idee pe care a primit-o in cadrul concursului.
Iasul se va infrati cu Sevilla, unul dintre cele mai prospere orase din Spania
Înfrăţirea oraşelor se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale. Cele două comunităţi înfrăţite derulează proiecte şi desfăşoară activităţi centrate pe diferite teme şi promovează înţelegerea similarităţilor şi diferenţelor.
Aceste activităţi au o asemenea relevanţă, încât Comisia Europeană a înfiinţat o subvenţie pentru înfrăţirea oraşelor în 1989 în scopul de a susţine activităţile de schimb între oraşele europene înfrăţite.
Municipiul Iași se va înfrăți cu orașul spaniol Sevilla. Primarul Mihai Chirica ar putea semna luna aceasta un acord de înfrățire în acest sens. Evenimentul va avea loc cu ocazia participării reprezentanților municipalității ieșene la primul Forum Mondial al Autorităților Locale, care va avea loc în perioada 22 – 24 noiembrie, în capitala regiunii Andaluzia. Iașul se alătură astfel altor 100 de orașe din întreaga lume, din România mai fiind invitată doar conducerea Bucureștiului.
Un proiect de hotărâre privind înfrățirea celor două orașe va figura pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local de joi, 9 noiembrie.
„De la începuturile sale, Sevilla a fost un oraş cu o perspectivă universală, un loc de îmbinare a culturilor, un model de coexistenţă şi o punte de legătură între civilizaţii. În 2017, celebrăm cea de-a XXV-a aniversare a unui eveniment extraordinar care a transformat oraşul, a modernizat Andaluzia, cu un impact internaţional semnificativ. Expoziţia Universală a Sevillei, Expo ’92, a implicat participarea a 104 ţări, având pavilioane extraordinare, care găzduiesc astăzi Parcul de Ştiinţă şi Tehnologie La Cartuja, unul dintre cele mai importante din Spania. Din acest motiv, oraşul nostru – care, la fel ca al dumneavoastră, a asumat Noua Agendă Urbană 2030 a Naţiunilor Unite, semnată la Quito – Ecuador, în octombrie 2016, privitoare la provocările globale – doreşte să profite de avantajul pe care îl oferă acest eveniment, pentru a constitui un forum pentru analiza şi dezbaterea acestor provocări globale de către autorităţile locale, care să ne permită să ne dezvoltăm incluziv şi sustenabil, din perspectivă socială, economică şi de mediu. Simultan cu invitaţia la acest eveniment, dorim să semnăm un protocol de înfrățire/colaborare cu oraşul dumneavoastră în legătură diverse domenii de interes reciproc, inclusiv comerţul, turismul, cultura şi evoluţia tehnologică şi a mediului”, se arată în invitația trimisă de primarul orașului Sevilla, Juan Espadas Cejas.
Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia și a provinciei Sevilla din Spania. Este al patrulea oraș ca mărime din Spania, cu o populație de aproape 700.000 locuitori, în oraș, și peste 1.458.731, în zona metropolitană.
Graţie numeroaselor sale obiective istorice şi dezvoltării economice, Sevilla este considerată centrul artistic, cultural, financiar, economic şi social al sudului Spaniei.
Iașul mai este înfrățit cu alte 15 orașe:
- POITIERS (FRANŢA) – înfrăţire din 1969
- XI’AN (CHINA) – înfrăţire din 1993
- MONTERREY (MEXIC) – înfrăţire din 1993
- VINITA (UCRAINA) – protocol semnat din 1993
- PADOVA (ITALIA) – înfrăţire din 1995
- ISFAHAN (IRAN) – semnare protocol in 1999
- SANT’ORESTE , FORANO, FILACCIANO, TORRITA TIBERINA, MORLUPO NAZZANO (ITALIA) – înfrăţire din 1999
- ATHENS, GEORGIA (SUA) – semnarea unui Pact de Amiciţie in 2001
- PERISTERI (GRECIA) – semnarea protocolului de înfrăţire – 2002, relaţii de cooperare din 1997
- VILLENEUVE D’ASCQ, FRANŢA – semnare Protocol de cooperare în 2003, semnare protocol de înfrăţire în 2006
- JERIHON (PALESTINA) – semnare în 2003
- VELIKO TARNOVO (BULGARIA) – semnare in 2006
- ILIOUPOLIS (GRECIA) – semnare in 2007
- CHISINAU, REPUBLICA MOLDOVA – semnat pe 24 ianuarie 2008
- CERNĂUȚI, UCRAINA – semnat la Iași pe 14 octombrie 2012 (Protocol de colaborare)
sursa: curierul-iasi.ro
Cartier din Iasi construit deasupra unui cimitir
Cartier din Iasi construit deasupra unui cimitir
Intr-o zona acoperita acum de un parc si, partial, de locuinte, a existat în trecut cel mai vechi cimitir evreiesc din Romania, infiintat inca din secolul al XV-lea. La momentul demolarii, multe dintre monumentele funerare au fost folosite la pavarea unor strazi.
Sute de mii de evrei isi duc somnul de veci intr-o zona in care, de-a lungul timpului, au fost ridicate blocuri de locuinte. Zona cuprinsa intre Ciurchi si Gradinari, doua dintre cele mai mari strazi din cartierul iesean Tatarasi, a fost locul celui mai vechi cimitir evreiesc construit vreodata in tara noastra. Demolat intr-un stil barbar in timpul regimului Antonescu, cimitirul are o poveste necunoscuta pentru multi dintre locuitorii de acum ai Iasiului.
A fost nevoie de bine de jumatate de secol de la desfiintare ca locul sub care si acum se afla osemintele unui numar necunoscut de evrei sa primeasca o recunoastere din partea autoritatilor locale. Este vorba despre placa in care se admite existenta unui fost cimitir. La cativa metri in spatele placii, se afla un parc pentru copii. In apropiere, un intreg sir de blocuri a fost ridicat de regimul comunist. Cimitirul evreiesc din Tatarasi a functionat pana la finele secolului XIX-lea, sustine istoricul Dorin Dobrincu. „Intrucat acesta isi atinsese limitele, a fost cumparat un teren la marginea de nord-vest a orasului, in Pacurari, unde s-au pus bazele unui cimitir foarte mare, care este utilizat si astazi”.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cimitirul, despre care se spune ca reprezenta locul de veci pentru peste 100.000 de evrei, a fost demolat. Decizia a fost luata de Primaria Iasi, comanda venind insa de la maresalul Ion Antonescu. Alexandru Safran, rabinul sef din Romania intre anii 1939-1948, a descris modul in care autoritatile de atunci puneau in aplicare masurile antisemite, inclusiv atunci cand venea vorba de întinarea memoriei celor trecuti in nefiinta. „De-a lungul intregii perioade, cand ne-a fost greu, uneori chiar interzis, sa ne ingropam mortii, prefectii, primarii, functionarii au profanat sistematic cimitirele evreiesti. Ei isi manifestau astfel ura nu doar fata de evreii vii, pe care ar fi preferat sa-i vada morti, ci si fata de defuncti, pe care refuzau sa ii lase sa se odihneasca in pace in mormintele lor. Cavouri distruse, oseminte exhumate, pietre tombale smulse, totul era conceput pentru a ne leza in sentimentele noastre cele mai profunde“, a scris Şafran in memoriile sale.
Dupa ce ordinul de demolare a ajuns la Iasi, o suta de evrei saraci au fost pusi sa scoata din pamant osemintele a peste 100.000 de persoane. Cu carutele, o mica parte dintre ramasite au fost transportate în celalalt capat al orasului si aruncate laolalta in gropi comune. „Potrivit unor informatii, pietrele funerare ar fi fost sparte in momentul dezafectarii, potrivit altor date ele ar fi fost folosite pentru pavarea unor alei“, mai spune istoricul Dorin Dobrincu. Se spune ca pietrele funerare ar fi fost folosite pentru a preveni alunecarile de teren dintr-un alt cartier din oras, Ţicau. Altele ar fi fost folosite pentru pavarea unor drumuri de pamant. Pe o parte din fostul cimitir au fost ridicate blocuri de locuinte. E vorba de strada Gradinari, aliniata paralel cu raul Bahlui, pe care comunistii au ridicat constructii.
Dupa demolare, membrii comunitatii iesene au fost de acord sa cedeze definitiv Primariei cele peste 7 hectare ale fostului cimitir, cu conditia ca acolo sa existe pentru totdeauna un parc.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Primăria Iași a emis documentul necesar cerut de Ministerul sănătății pentru Spitalul Regional de Urgență
Documentul emis de Primăria Iaşi era necesar înaintea întocmirii studiului de fezabilitate de către Ministerul Sănătăţii.
Municipalitatea a emis un certificat de urbanism necesar proiectului de construire pentru Spitalul Regional de Urgențe (SRU) în Moara de Vânt. Actul urbanistic (numărul 2898/2017) a fost eliberat la începutul lunii septembrie, documentul fiind solicitat de Ministerul Sănătăţii (MS), în scopul întocmirii studiului de fezabilitate. Odată ce va fi realizată această documentaţie, proiectul SRU va intra într-un stadiu avansat de implementare, fiind posibilă lansarea licitaţiei de lucrări. Fondurile, estimate la circa 150 milioane euro, sunt asigurate din surse europene nerambursabile, de către Guvern, şi din credite contractate la instituţii financiare internaţionale.
Pentru realizarea SRU, Primăria Iaşi a pus la dispoziţia MS o suprafaţă de 12 hectare în zona centrală a platoului Moara de Vânt. Accesul principal la amplasament va fi printr-o arteră de circulaţie nouă care va lega SRU de bulevardul C.A. Rosetti / DN 24. Conform calendarului de implementare stabilit de autorităţi, studiul de fezabilitate va fi finalizat şi prezentat public în luna octombrie 2018. Ulterior, va fi lansată licitaţia pentru desemnarea unui constructor, iar lucrările propriu-zise vor începe în toamna anului 2019. Termenul de execuţie este anul 2023, iar orice depăşire va atrage pierderea fondurilor europene. În paralel cu spitalul de la Iaşi, MS va construi astfel de unităţi regionale la Craiova şi Cluj. De menţionat că fiecare spital va fi licitat separat.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
„Pleașca în spinarea statului”, noua rețetă de succes a milionarilor
„Pleașca pe spinarea statului” începe să devină rețeta succesului de pe urma căreia speculanții, combinatorii și micii întreprinzători devin milionari.
Patronul Hilton Iași plătește la primărie o chirie de 1,4 lei/m2, pentru terenul de sub fostul hotel Europa. Terenul de peste drum, a fost vândut cu 1.100 euro/m2. Tonetarii plătesc taxe cuprinse între 30-150 de lei/m2. Omul de afaceri Gheorghe Ionescu, aflat în spatele acestei „afaceri de succes”, încasează lunar zeci de mii de euro de la chiriași.
Patronul fostului hotel Europa, Gheorghe Ionescu, a depășit momentele grele ale economiei. Un rol important în aceasta a jucat și Primăria. Aceasta i-a oferit un teren în centrul orașului, la un preț infim. Aflat acum sub franciza Hilton, patronul fostului hotel Europa, are în chirie terenul de sub hotel, o suprafață de aproximativ 7500 mp, pentru care plătește o chirie de 1,4 lei/mp. În 2013, contractul dintre el și Primărie a fost renegociat. În urma acestei modificări, prețul a fost majorat.
Terenul vecin, vândut cu 1.100 de euro pe metru pătrat, iar tonetarii plătesc de până la 100 de ori mai mult ca patronul de la Hampton
Terenul de peste drum, pe strada Elena Doamna, a fost vândut cu 1.100 de euro/mp. Anul trecut, alte două terenuri, de pe Elena Doamna și strada Albă, au avut ca preț de pornire al licitației suma de 300 euro/mp. Tonetarii nu se bucură de aceleași privilegii acordate lui Gheorghe Ionescu. Aceștia sunt nevoiți să scoată din buzunar între 30 și 150 de lei pe metrul pătrat, în funcție de zonă sau de obiectul de activitate.
„Am bani de dat, dar datorii la stat”- drama afaceriștilor de succes
Cu toate privilegiile acordate de către Primărie omului de afaceri, acesta este datornic la stat. Astfel, într-un răspuns emis de Primărie, se precizează faptul că: “INPROIECT SRL are încheiat cu Consiliul Local Iași contractul de asociere nr.49122/31.10.1995 modificat prin actul adițional nr.38583/17.02.2013 pentru terenul situat la intersecția străzilor Anastasie Panu și Elena Doamna și Bărboi în suprafață de 7576,26 mp. Obligația de plată conform contractului este de 6% din valoarea profitului dar nu mai puțin de 33.000 $ anual ce reprezintă profitul minim garantat. (…). Societarea figurează la data de 26.07.2017 cu obligații de plată restante în evidențele serviciului nostru în sumă de 263 lei”.
În prezent, în incinta hotelului există un centru de fitness, ce plătește o chirie de aproximativ 20.000 de euro.
sursa: www.7est.ro
Eroul ieşean, Florin Morariu face TERAPIE psihologică şi susţine ca nu a primit nici un sprijin din partea autorităţilor
Eroul ieşean, Florin Morariu face TERAPIE psihologică şi susţine ca nu a primit nici un sprijin din partea autorităţilor.
Ieşeanul Florin Morariu care în urma înfruntării atacatorilor atentatului terorist de la Londra din 3 iunie a devenit faimos, atât pe reţelele de socializare cât şi în presă, declară ca nu a primit protectie şi suport nici din partea britanicilor şi nici a românilor.
Acesta declară că încă se reface după şocul psihologic şi încearcă să depăşească această trăire prin tratament de specialitate.
Ajuns în Iaşi, Florin îşi mărturiseşte nemulţumirile faţă de neîmplinirea promisiunilor făcute de autorităţi:
“Cu promisiuni şi vorbe şi doar vorbe şi doar vorbe…, sunt satul de vorbele lor. Toţi promit că îţi dau, îţi dau casă pe benefit (ajutoare sociale), îţi dau fel de fel. Până acum n-am primit nimic. Unde-s oamenii ăştia? Şi deja e o luna şi ceva. Ce facem, gata s-au spălat pe mâini toţi?”, a declarat pentru Ştirile TVR, Florin Morariu.
Imaginile filmate de romanul Florin Morariu în timpul atentatului de la Londra au făcut înconjurul lumii, iar pe brutarul din Iaşi l-au transformat într-un adevărat erou. El a fost dat exemplu şi de premierul Theresa May, într-un discurs pe care care l-a susţinut în parlamentul britanic.
- Published in Local
Noi locuri de parcare scoase la licitație de Primaria Iaşi
Primăria Iași va organiza noi licitaţii privind închirierea de locuri de parcare în cartiere.
Pe 2 august, începând cu ora 14:00 se vizează închirierea a 14 locuri de parcare, cu nr. 1-14, situate în parcarea din strada Drobeta, nr. 8. Imobilele cu drept de participare la licitaţie sunt blocurile B1, Q5, Q7 și R14. Data limită de depunere a dosarelor este 31 iulie, ora 13:00.
Pe 7 august, ora 14:00, va avea loc licitaţia publică cu strigare pentru închirierea unui loc de parcare, cu nr. 20, situat în strada Canta, nr. 10. Imobilele cu drept de participare la licitaţie sunt blocurile 535, 536, D2 și G11. Data limită de depunere a dosarelor este 4 august, ora 13:00.
În data de 9 august, ora 14.00, Primăria va organiza licitaţia publică cu strigare pentru închirierea a 5 locuri de parcare, cu nr. 1-5, situate în șoseaua Moara de Foc, nr. 15. Imobilele cu drept de participare sunt blocurile 575, 597 și 598. Data limita de depunere a dosarelor este 7 august, ora 13.00.
Toate licitaţiile vor avea loc la sediul Direcției Exploatare Patrimoniu (DEP) din şoseaua Naţională, nr. 43, et. 6. Preţul documentaţiei este de 10 lei/loc, iar taxa de participare 5 lei/loc. Garanţia de participare este de 50 lei/loc.
Relaţii suplimentare privind procurarea documentaţiei şi condiţiile de participare se pot obţine de la DEP, Şoseaua Naţională, nr. 43, et. 4, cam. 15, telefon 0232/264246 (interior 43).
Program cu publicul: luni, miercuri şi vineri: 9.00-13.00; marti şi joi: 12.00-15.00.
Sursă: www.primaria-iasi.ro
- Published in Info Trafic
Transformare uluitoare! Cum va arăta Iașiul în viitorul apropiat
Dezvoltarea orașului Iași tinde tot mai mult către zonele limitrofe ale municipiului, acolo unde vor fi construite mii de locuințe. Transformare uluitoare!
Conform planurilor edilitare, o imensă dezvoltare urbanistică va fi realizată într-o zonă considerată în prezent una de lux a orașului. Peste 5.000 de locuinte, pe un teren de peste 300 ha, cu grădina zoologică, parcuri de agrement, școli și grădinițe, vor fi construite pe dealurile din zona Bucium.
14 blocuri vor fi ridicate lângă Plopii fără Soţ
Alte două proiecte vor fi implementate în zona Bucium. Cel mai mare dintre acestea va fi derulat pe o suprafaţă de 10.000 mp. Suprafaţa se află lângă Plopii fără Soţ, fiind vorba de terenul unde se află vila fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Celălalt proiect din Bucium va fi implementat la aproape 1 km de Plopii fără Soţ, în zona străzii Narciselor. Pe lângă această extindere din zona sudică a orașului, și dealul Galata va fi restructurat complet, acolo unde va fi refăcută rețeaua stradală și pietonală pentru dezvoltarea unui centru de cartier.
Zona de Sud-Vest a orașului, care se dezvolta în lungul Străzii Nicolina, pârâul Nicolina și calea ferată Iași – Vaslui, și-a atins capacitatea maximă de dezvoltare urbanistică în extremitatea sudică, urmând a se efectua lucrări de reabilitare, implanturi urbane și reconversii ale zonei industriale. Partea de legatură cu orașul are mari rezerve de teren pe platoul Galata și în șesul râului Bahlui, în zona Cicoarei.
Mai mulți afaceriști din Slovacia vor ridica un complex imobiliar de dimensiuni impresionante pe terenul uneia dintre cele mai cunoscute și importante fabrici din Iași. Este vorba despre un Shopping Center pe o suprafață de peste 62.000 metri pătrați, înalțimea maximă a clădirii fiind de 35 m.
Terenul este situat pe strada Mitropolit Varlaam nr. 54. Complexul „Concept Town” din Nicolina mai are în plan plasarea mai multor supermarket-uri, din sectorul non-food, cum ar fi „Ikea”, „Bricostore”, „Flanco” sau „Mobexpert” şi a unui mall, chiar lângă actualul hypermarket „Kaufland”.
Investitorii vor ridica proiectul prin intermediul unei firme înregistrate în paradisul fiscal din Cipru. Lucrările pentru nivelarea terenului din Nicolina se află în toi, iar investitorii din Slovacia trebuie să mai obțină doar avizul Comisiei de Circulație pentru a demara lucrările propriu-zise de construire a complexului imobiliar.
Proiect în capăt Păcurari: 4 blocuri de 10 şi 6 etaje
În circuitul de avizare de la Primărie a intrat şi un proiect urbanistic pentru construirea a patru blocuri în capăt Păcurari, în zona vulcanizării aflate la ieşirea din pasajul dinspre Canta.
Bloc de 11 etaje în CUG
Un proiect ceva mai avansat din punct de vedere procedural aparţine firmei Into SRL, o companie cunoscută pentru contracte cu Primăria Iaşi pe partea de proiectare. Societatea a propus construirea unui bloc de 11 etaje în capăt CUG, vizavi de fostul sediu administrativ al Fortus SA. Suprafaţa totală disponibilă ajunge la aproape 2.000 mp.
Una dintre cele mai degradate zone ale orașului, în ceea ce privește amenajarea teritoriului si urbanismului, va beneficia de o transformare uluitoare în următorii ani. Specialiștii care au lucrat la Planul Urbanistic General al Iașiului prevăd ca, în locul zonei industriale părăsite, care influențează negativ o porțiune mare din oraș, va fi amenajată o zona de interes pentru cetațeni, atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al peisajului și al locurilor de relaxare.
În afară de reamenajarea zonelor dintre blocuri și de reconversia clădirilor industriale în clădiri de birouri sau centre comerciale, acolo va fi proiectată o zona de agrement în jurul lacului, se vor construi mai multe baze sportive și se urmărește chiar ridicarea de locuințe.
Așadar, mari şi ambiţioase proiecte imobiliare au împânzit oraşul în ultima perioadă. Această transformare uluitoare va veni din zecile de blocuri şi cartiere întregi de vile. Dacă înainte de criză proponderente erau vilele, efervescenţa cu care se ridică locuinţe colective şi blocuri este acum una fără precedent. Proiecte imobiliare importante vor schimba la faţă cartiere precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG, Moara de Vânt.
- Published in Altele
Podu Roș, în centrul atenției: Iată ce schimbări va suferi podul pietonal de peste Bahlui
Iată ce schimbări va suferi Podu Roș, podul pietonal de peste Bahlui
Podu Roș este momentan în centrul atenției angajaților de la spațiile verzi. Astfel, gardurile de protecție ale podului pietonal din zona omonimă vor fi înlocuite cu unele zincate care, conform spuselor șefilor societății SC Servicii Publice, nu va mai necesita vopsiri. Aceștia mai precizează și că activitățile au fost demarate în urma unei comenzi venite din partea Primăriei Iași.
Mai mult decât atât, în plan se află executarea acestui tip de lucrări pentru toate podurile pietonale din Iași.
Citește și Iașiul în viziunea străinilor – Te-ai întrebat vreodată cum arată prin ochii lor?
Istoria legată de Podu Roș și de denumirea acestuia
Podu Roș este simbolul cartierului care a luat același nume. Acesta datează cel puțin din secolul al XVIII-lea, fiind inițial din lemn. În anii 1835-1836 este ridicat, din porunca domnului Mihail Sturdza, din piatră. Deși legendele legate de acesta nu sunt puține, constatarea finală este că denumirea acestuia vine chiar de la balustrade, care erau vopsite în roșu. La baza acestei certitudini stă un dosar cuprinzând „Acta banilor cheltuiți pentru zugrăvitul parmaclâcurilor de la poduri pe drumul ostenesc” din perioada 1828-1834, care menționează că balustradele metalice ale podului erau vopsite în roșu”.
sursa: ziarulevenimentul.ro
- Published in Local
Primăria Iaşi somată să achite fabuloasa sumă de 97 de milioane de euro pentru un act emis în vremea lui Carol I
Pe data de 12 iunie Primăria Iaşi a primit o somaţie de plată din partea unui executor judecătoresc prin care i se impută suma de 97 de milioane de euro. Suma este solicitată în baza unei aşa-zise „obligaţiuni la purtător”, emisă în 1906, în timpul regelui Carol I, despre care un judecător din Iaşi a considerat că este încă valabilă. Reprezentanţii Primăriei Iaşi spun că documentul ar fi, de fapt, cumpărat de pe Internet cu o sumă modică.
Dosarul de executare silită în care este implicată Primăria Iaşi a fost deschis după ce, la finalul lunii martie 2017, un anume Nicolae Limbăşan s-a adresat Biroului de executori judecătoreşti Dominte şi Asociaţii, cerând demararea procedurilor de executare în baza unei aşa-zise obligaţiuni.
Limbăşan a cerut să îi fie valorificată o pretinsă obligaţiune la purtător, emisă în 1906, prin decret regal, de către „Regatul României – Oraşul Iaşi“. Presupusa valoare a documentului era de 500 de lei, însă Limbăşan a cerut executorilor să îi obţină suma actualizată la rata inflaţiei din 1906 până în prezent. În numele creditorului, executorul judecătoresc Bogdan Tufeanu a solicitat, în aprilie, Judecătoriei Iaşi încuviinţarea executării silite împotriva Primăriei municipiului Iaşi, în solidar cu statul român, prin Ministerul de Finanţe. Atunci când a cerut încuviinţarea executării, executorii nu realizaseră o expertiză contabilă pentru a stabili valoarea actuală a presupusei obligaţiuni.
Pe 10 aprilie, Judecătoria Iaşi admite cererea formulată de către executorul judecătoresc Bogdan Vasile Tufeanu. „Încuviinţează executarea silită şi autorizează creditoarea să treacă la executarea silită a titlului executoriu reprezentat de «obligaţiune la purtător nr. 0210120 emisă în anul 1906 de Regatul României – Oraşul Iaşi prin legea promulgată prin Decretul Regal nr. 2431 din 12/25 iunie 1906, publicat în Monitorul Oficial nr. 61 din 15/28 iunie 1906», la cererea creditorului Limbăşan Nicolae împotriva debitorilor Municipiul Iaşi prin primar şi Statul Român prin Ministerul de Finanţe, pentru recuperarea sumei de 500 de lei reprezentând capitalul obligaţiunilor la purtător ce va fi actualizată cu rata inflaţiei din anul 1906 la zi, precum şi cu dobânda legală aferentă capitalului (actualizat cu rata inflaţiei la momentul octombrie 1946) începând cu luna noiembrie 1946 şi până la achitarea integrală“, se arată în sentinţa Judecătoriei Iaşi, care este executorie.
- Published in Local
- 1
- 2