Un student din Iasi a obtinut punctaj maxim la Olimpiada Internationala de Matematica
Ovidiu Neculai Avădanei, student în anul II al Facultăţii de Matematică, este singurul care a obţinut punctajul maxim la o competiţie internaţională dedicată tinerilor din Sud-Estul Europei.
„South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students” – SEEMOUS 2018, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, s-a încheiat cu rezultate excepţionale pentru stundenţii ieşeni.
La competiţia în care au participat 21 de universităţi din şapte ţări – Argentina, Bulgaria, Cehia, Grecia, România, Rusia şi Turkmenistan, Ovidiu Neculai Avădanei, student în anul II al Facultăţii de Matematică, a fost singurul care a obţinut punctajul maxim, respectiv 40 de puncte.
Fost elev al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă“, Ovidiu Avădanei susţine că pentru această competiţie s-a pregătit intens.
„Am văzut matematica drept un joc al minţii. Am făcut tot ce a ţinut de mine pentru a obţine acest premiu“, a declarat tânărul la ceremonia de premiere. Concursul propriu-zis a constat într-o probă scrisă de cinci ore, în care studenţii au avut de rezolvat patru probleme de o dificultate ridicată.
„Suntem deosebit de onoraţi să fim din nou gazda olimpiadei internaţionale de matematică pentru studenţi SEEMOUS, eveniment care confirmă educaţia de calitate din universitatea noastră. În mod evident, educaţia în inginerie şi arhitectură nu este posibilă fără matematică, multe dintre profesiile de astăzi nu pot exista fără matematică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Un iesean a castigat la LOTO 6/49. Marele premiu vine la Iasi pentru a treia oara in ultimele cinci luni
Un iesean a castigat la LOTO 6/49. Marele premiu vine la Iasi pentru a treia oara in ultimele cinci luni.
TVR a anuntat in aceasta seara, imediat dupa extragerea Loto, ca marele premiu la “6 din 49”, de 2 milioane de euro (9.325.973,81 lei) a fost castigat de un bilet jucat la o agentie din Iasi.
Mai exact, biletul norocos a fost jucat la agentia 22-042 (Pacurari – Moara de Foc) din Iasi si a fost completat cu 3 variante simple la Loto 6/49, pretul acestuia fiind de numai 14,50 lei.
Acesta este primul castig de categoria I obtinut in acest an la Loto 6/49.
Conform Regulamentului, castigatorul are la dispozitie 90 de zile de la data tragerii pentru a-si revendica premiul.
De remarcat ca este pentru a treia oara in ulimele cinci luni cand marele premiu vine la Iasi. In 8 octombrie 2017 premiul de peste un million de euro a fost castigat tot de un iesean, la fel si cel de aproape 1,4 milioane de euro din 3 decembrie anul trecut.
Sursa: Ziarul de Iasi
- Published in Local
Premiu international pentru Iasi
Iaşul a fost declarat „Emerging City of the Year“ la gala CEE Outsourcing Awards din Polonia. Printre nominalizări s-au mai aflat alte două din capitala Moldovei.
La Gala CEE Outsourcing Awards din Polonia, care a avut loc joi seară, Iaşiul a urcat pe podium fiind declarat „Emerging City of the Year“. Iaşiul a a concurat cu Debrecen (Ungaria), Kaunas (Lituania), Košice (Slovacia), Ostrava (Cehia) şi Plovdiv (Bulgaria) la categoria „oraşul anului pentru dezvoltarea industriei IT & Outsourcing din Europa Centrală şi de Est (în afara Poloniei)”.
Citeste si: Alerta de gripa AH1N1
La aceeaşi gală, Iaşiul a fost reprezentat şi de compania Conduent şi proiectul Fab Lab. La evenimentul din Polonia au luat parte peste 300 de lideri de opinie din domeniul IT& Outsourcing, care au reprezentat zeci de firme interesate în stabilirea sau dezvoltarea afacerilor in industria serviciilor în Europa Centrală.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Iaşiul a rămas finalist în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România
Iaşiul a rămas în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România, alături de Baia Mare şi Satu Mare. Marele premiu – 50.000 euro.
Oraşele Baia Mare, Iaşi şi Satu Mare, rămase în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România, trebuie să depună până în 15 octombrie un proiect detaliat cu conceptele propuse în prima etapă, urmând ca unul dintre cele trei municipii să câştige marele premiu în valoare de 50.000 de euro, au anunţat ieri organizatorii, printr-un comunicat de presă.
„A doua competiţie organizată în cadrul programului naţional Capitala Tineretului din România, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015, a atras un număr impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Satu Mare şi Suceava. În urma evaluării formei simplificate a candidaturilor de către un juriu independent, trei dintre acestea au fost desemnate pentru a merge în cea de-a doua rundă în calitate de finalişti: Baia Mare, Iaşi şi Satu Mare. Municipalităţile acestor oraşe, în parteneriat cu sectorul local de tineret, trebuie să depună până pe 15 octombrie un dosar detaliat în care să dezvolte conceptele propuse în prima rundă”, precizează sursa citată.
Unul din cele trei oraşe finaliste va dobândi titlul şi, implicit, premiul în valoare de 50.000 de euro acordat de Banca Comercială Română. Viitoarea Capitală a Tineretului din România va fi anunţată în cadrul Summitului Tinerilor, ediţia a 2-a, care va avea loc în luna noiembrie la Bacău.
Cu ce vor defila oraşele candidate
#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, îşi propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi să rămână şi să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităţilor locale, organizaţiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituţiilor şi mediului de afaceri.
Municipiul Iaşi propune conceptul „IS ON”, care descrie starea pe care programul „Iaşi Capitala Tineretului din România” intenţionează să o inducă tinerilor din oraş. Acest imbold se bazează pe trei acţiuni complementare menite să culeagă idei din comunitate, să creeze condiţii optime şi să se asigure de finalitatea iniţiativelor de dezvoltare urbană.
Conceptul „Connect to Satu Mare” are ca focus conectarea şi reconectarea tinerilor la dezvoltarea oraşului, prin încurajarea participării active a tinerilor în comunitatea locală, aceştia având atât rolul de beneficiar, cât şi pe cel de facilitator.
Programul naţional este coordonat de Guvernanţa Programului Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federaţia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR) — şi îşi propune să dezvolte modul în care autorităţile locale colaborează cu organizaţiile neguvernamentale de tineret şi cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltarea urbană.
Juriul care evaluează proiectele propuse de către cele trei oraşe candidate este alcătuit din 24 de reprezentanţi ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizaţiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare şi ai unor instituţii publice.
Ediţia 2017 a programului se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, recunoaştere acordată în 2016 şi care confirmă valoarea conceptului şi succesul fazei pilot. Primul oraş din România care a purtat acest titlu şi şi-a asumat pionieratul acestui program a fost Timişoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de către Bacău, oraş desemnat în urma organizării unei competiţii şi care va deţine titlul de Capitala Tineretului din România până pe 1 mai 2018.
„IS ON” este conceptul pe care municipiul Iaşi îşi bazează candidatura la titlul de Capitală a Tineretului din România.
Sursa: ziarulevenimentul.ro