Ieseanca de la IRO, infestata cu gripa din spital, a murit
Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi se află în carantină, după ce în cazul a 11 bolnavi de cancer a fost confirmată prezenţa virusului gripal AH1N1, cinci dintre aceştia fiind în stare gravă.
Cei 11 pacienţi confirmaţi cu virusul AH1N1 se află internaţi în secţia de Terapie Intensivă a Institutului Regional de Oncologie, iar cinci dintre ei sunt în stare gravă.
Medicii susţin că, cel mai probabil, bolnavii s-au infectat de la un vizitator.
În aceste condiţii, conducerea unităţii medicale a impus starea de carantină în spital.
“S-a interzis accesul vizitatorilor, s-a dispus izolarea bolnavilor pentru a nu se extinde boala. Au fost luate măsuri de dezinfecţie în spital şi s-a decis vaccinarea personalului medical“, a declarat pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu.
De asemenea, la IRO sunt efectuate doar intervenţiile chirurgicale urgente.
Primul pacient internat la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a fost diagnosticat cu gripă pe 21 ianuarie, iar la scurt timp au mai apărut alte două cazuri.
Conducerea IRO Iaşi a precizat că după confirmarea primelor cazuri a declanşat triajul epidemiologic şi că au fost informate Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Toţi cei 11 pacienţi diagnosticaţi cu gripă primesc tratament cu Tamiflu, în timp ce DSP a trimis câteva zeci de doze de vaccin pentru personalul IRO care nu a fost vaccinat împotriva gripei.
“Am restricţionat accesul vizitatorilor, am precizat pe toate uşile din institut «Atenţie, gripă!» şi am achiziţionat teste rapide care pot confirma prezenţa virusului în 20-30 de minute“, a precizat Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.
sursa: ZDI
- Published in Local
Strigator la cer! O doctorita din Iasi scuipa seminte langa o pacienta cu hemoragie. «Femeile din Romania sunt inconstiente»
O doctorita din Iasi scuipa seminte langa o pacienta cu hemoragie
„Stătea şi îi spunea acelei doctoriţe tinere ce să facă, în timp ce scuipa realmente seminţe în mâna stângă. După ce i-am zis că eu cred că este un coşmar, dr. Iancu a ieşit pe hol, unde se aflau ginerele şi fiica mea, şi a început să ţipe «femeile din România sunt inconştiente»“, ne-a declarat Ortansa Cojoc.
Femeia spune că medicul primar mânca seminţe în timp ce îi dădea indicaţii unui medic rezident cum să oprească o hemoragie severă.
O femeie în vârstă de 71 de ani, fostă profesoară de limba română din Iaşi, în momentul de faţă pensionară, spune că săptămâna trecută a trecut printr-un adevărat coşmar la Maternitatea „Elena Doamna“.
Ortansa Cojoc susţine că, în timp ce se afla în cadrul unităţii medicale după ce a suferit o hemoragie severă, a fost tratată necorespunzător de dr. Doina Iancu, medic primar obstetrică-ginecologie, care îi explica medicului rezident paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru stoparea hemoragiei în timp ce „scuipa seminţe“.
Întâmplarea a avut loc marţea trecută, pe 19 septembrie, când femeia a fost adusă de un echipaj medical la unitatea medicală din cauza unei hemoragii severe.
„Când a venit mâncând seminţe lângă mine, i-am spus persoanei care mă ţinea de mână şi care mă susţinea, nu mai ştiu dacă era asistentă sau nu, că eu cred că am un coşmar, că ceva nu este în ordine, pentru că nu-mi venea să cred că un medic stă şi mănâncă seminţe lângă mine.
Stătea şi îi spunea acelei doctoriţe tinere ce să facă, în timp ce scuipa realmente seminţe în mâna stângă. După ce i-am zis că eu cred că este un coşmar, dr. Iancu a ieşit pe hol, unde se aflau ginerele şi fiica mea, şi a început să ţipe «femeile din România sunt inconştiente, vin în ultima clipă la spital, în Statele Unite ale Americii nu le primeşte nimeni dacă nu se duc la control din şase în şase luni»“, a povestit femeia.
De asemenea, aceasta povesteşte că a doua zi dimineaţă când a fost chemată de dr. Iancu pentru un consult, aceasta i-a spus că va „umbla mult şi bine pe la Institutul Regional de Oncologie“, pentru că nu a venit la spital mai devreme.
„Naivă cum am rămas şi la vârsta aceasta, cred că nici lângă o vită sângerândă şi evident suferindă nu-ţi îndrumi învăţăcelul cum să efectueze un tratament, în timp ce mănânci seminţe. Mă întreb ce trebuie să mai facă acest medic, mi-e tare greu să cred că are această profesie, pentru a fi eliberată dintr-o activitate umană, de înaltă specialitate, cu care nu are nimic în comun. Nu concep să existe aşa ceva, într-un spital de gardă“, spune Ortansa Cojoc.
Medicul nu recunoaşte cele relatate
Femeia spune că totuşi a fost tratată cu blândeţe de restul personalului, de la portari şi infirmiere până la asistente şi medicul rezident care s-a ocupat de ea.
„Mulţumesc din inimă personalului medical, asistentelor, infirmierelor, îngrijitoarelor, portarului, care m-au primit şi m-au ajutat şi m-au încurajat, cu toată grija, cu omenie şi compasiune. Şi-i mulţumesc din inimă tinerei şi modestei doctoriţe Tofan, pentru pricepere, omenie şi putere de convingere, mi-a fost mie ruşine că şi-a cerut dumneaei scuze, eu am vrut doar să-i mulţumesc. Aş vrea să o pot convinge că nu are nimic de învăţat de la medicul ginecolog despre care s-a semnalat că a băgat groaza în femeile din Iaşi“, mai spune Ortansa Cojoc.
Pe de altă parte, contactată telefonic, dr. Doina Iancu a precizat că cele relatate de către femeie nu sunt adevărate.
„Numele dumneaei nu-mi spune nimic, au fost în ultima perioadă o mulţime de femei în vârstă cu aceste simptome, aşa că acest caz nu mi-e cunoscut, nu a ieşit cu nimic în evidenţă. Cum credeţi că aş putea eu să fac asta? În primul rând, eu nu mănânc seminţe de felul meu, că nu-mi plac, în al doilea rând, cum aş putea să fac asta în timpul serviciului? De povestit, şi eu pot să povestesc ce vreau, însă acest aspect nu are nicio legătura cu realitatea“, a precizat dr. Doina Iancu.
- Published in Sănătate
Povestea impresionantă a ieșencei cu patru rinichi
O ieşeancă a suferit două transplanturi de rinichi. Unul dintre organe l-a primit în urmă cu aproape 15 ani, de la sora ei. Medicii au decis să-i lase şi rinichii bolnavi, care în timp s-au atrofiat. La sfârşitul anului trecut a mai suferit un transplant, deoarece rinichiul primit în 2002 nu mai era acceptat de organism.
De Ziua Mondială a Rinichiului, doi ieşeni ce au avut şansa la o viaţă normală după ce au primit unul sau doi rinichi de la un donator, povestesc ce presupune perioada de după transplant şi cât de mult contează să existe cineva care să te salveze de chinuitoarele şedinţe de dializă, care te leagă de patul de spital de mai multe ori pe săptămână, timp de câteva ore.
Dana Botezatu a trecut prin două intervenţii de transplant, una la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi, în anul 2002, când a fost a 21-a persoană transplantată în acest centru, iar a doua la Cluj, de curând, la finalul anului 2016. În momentul de faţă trăieşte cu patru rinichi, dintre care doar unul funcţional, după ce medicii au decis ca după ambele transplanturi să îi lase şi rinichii bolnavi, care în timp, fiind nefolosiţi, s-au atrofiat.
Totul a pornit de la vârsta de 29 de ani, când a fost diagnosticată cu glomerulonefrită cronică, o afecţiune care conduce la insuficienţă renală cronică. Primul transplant a avut loc în urmă cu 15 ani, la un an după ce a fost diagnosticată, moment în care a primit şansa la o viaţă normală datorită surorii sale care i-a donat organul de care avea nevoie.
„Mergeam de două ori pe săptămână să fac hemodializă, timp de cinci ore, marţea şi joia. Joia era cel mai greu, pentru că terminam la ora două noaptea. Să stai cinci ore nemişcat nu este foarte confortabil, deşi condiţiile din spital erau foarte bune, puteai să te uiţi la televizor sau să citeşti. Apoi, am aflat că am nevoie de un rinichi nou“, rememorează femeia.
Atunci a făcut timp de şase luni dializă, până când a aflat că este compatibilă cu sora ei. Iniţial, au făcut analizele părinţii săi, însă s-a renunţat la idee având în vedere că erau mai în vârstă. A primit rinichiul de la sora ei, chiar în ziua în care împlinea 30 de ani, cu gândul că va putea duce din acel moment o viaţă normală şi lipsită de griji, lucru care a durat 14 ani.
„A acceptat ideea din prima, chiar dacă acest lucru presupunea să nu mai poată avea copii. M-am gândit şi la situaţia în care aş fi avut un copil, asta în condiţiile în care aş fi reuşit să duc sarcina, dar ar fi apărut complicaţii care nu aş fi vrut să îl afecteze pe copil în viitor, astfel că amândouă am rămas fără copii“, spune Dana.
Problemele care au condus la cel de-al doilea transplant au început să apară 14 ani mai târziu, în 2016, când Dana Botezatu a început să se simtă tot mai rău, funcţia rinichiului începând să fie diminuată încă de la începutul anului. S-a înscris pe listele de aşteptare de la Iaşi, însă a încercat şi la Cluj, de unde a şi venit soluţia salvatoare. După 15 şedinţe de dializă, pe data de 20 octombrie aceasta primea un nou rinichi, cel de-al doilea.
„După prima operaţie, timp de 14 ani totul a fost bine, însă la un moment dat am început să mă simt tot mai rău. Concret, anticorpii au atacat rinichiul de la sora mea, iar organul a fost respins de către organism. M-am înscris pe listele de aşteptare de la Cluj, urma să mă înscriu şi la Bucureşti. La Iaşi este mai complicat, întotdeauna atunci când este o prelevare rămâne un singur rinichi, celălalt fiind trimis la Bucureşti. Din punctul meu de vedere, ar trebui să rămână amândoi aici, Moldova fiind o regiune destul de mare“, a precizat Dana Botezatu.
Un tânăr aflat în moarte cerebrală i-a salvat viaţa
Vasile Budăi este un alt ieşean care a fost diagnosticat cu insuficienţă renală în 2004, iar după doi ani medicii i-au spus că este necesar transplantul. Donatorul său a fost un tânăr aflat în moarte cerebrală în urma unui accident, despre care nu a putut să afle mai multe detalii, însă căruia îi este mereu recunoscător. Părinţii acestuia nu au dorit să se ştie prea multe, ci să rămână gestul care i-a adus şansa la o viaţă normală.
„Eram înscris pe listele de aşteptare la Iaşi, dar eram şi la Cluj. Când mi s-a spus de la spital că s-a găsit un rinichi compatibil, am aflat că mai sunt alte două persoane, însă am avut norocul să fiu eu“, povesteşte acesta.
Bărbatul îşi aminteşte cum, înainte de a avea un rinichi nou, se lupta zi de zi cu o oboseală accentuată şi cu stare de rău, care începea de dimineaţă şi îl împiedica să lucreze. Fiind inginer, avea nevoie ca mintea să îi fie limpede şi să poată funcţiona la capacitate maximă, lucru care a fost posibil abia după transplant. De curând, în luna noiembrie a anului trecut, a împlinit 10 ani de când trăieşte cu rinichiul care l-a salvat de dializă.
„Sunt bine în general, cu o uşoară problemă de la medicaţia pentru imunosupresie pe care trebuie să o urmez după transplant, am un început de diabet pe care trebuie să îl ţin în frâu. Sunt conştient că trebuie să fac poate mai multă mişcare“, spune bărbatul.
Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ susţin din nou dorinţa ca, în urma prelevării de organe, ambii rinichi să poată rămână la Iaşi, unde există sute de pacienţi pe listele de aşteptare şi unde există şi capacitatea necesară pentru cele două intervenţii.
„Pacienta a revenit pe dializă timp de 15 şedinţe până a primit noul organ, pentru că rinichiul nu mai funcţiona. În medie, durata de supravieţuire a transplantului este de opt-nouă ani. Având în vedere că există o listă de aşteptare care nu este doar pentru un anumit centru, şansa pacientei a fost să fie chemată la Cluj şi să se facă mai repede transplantul. Existau într-adevăr mai multe şanse dacă ambii rinichi ar rămâne la Iaşi, ne-am dori acest lucru, deoarece avem atât capacitatea necesară, cât şi un număr mare de pacienţi pe lista de aşteptare şi este păcat ca atunci când se face o prelevare din zona noastră să nu îi putem transplanta pe amândoi“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrologie şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.
Continuarea AICI > Povestea uluitoare a ieșencei cu patru rinichi <
Citește și O formă rară și agresivă de CANCER, tot mai întâlnită la Iași
- Published in Povestea zilei
O pacientă acuză medicii de la Urgenţe că pierdeau vremea pe internet, în timp ce bolnavii aşteptau la uşă. Doctorii ameninţă că o dau în judecată
O pacientă a fotografiat mai mulţi membri din echipa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, care urmăreau un filmuleţ pe internet în timpul programului de lucru. Ea a mai fotografiat şi un cadru medical care stă întins pe un pat de la UPU şi a postat totul pe Facebook. Medicii o ameninţă că o vor da în judecată.
Update 17.15: Ieşeanca şi-a şters postarea în care reclama modul în care a fost îngrijită în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
Textul iniţial:
Cojocaru Andreia, o tânără care miercuri, 31 mai, a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, riscă să fie dată în judecată din cauza unei postări pe Facebook. Deranjată de comportamentul echipei din UPU, pacienta a făcut mai multe fotografii pe care le-a postat pe contul personal de Facebook alături de un comentariu.
Citeşte şi S-au deschis bazele de agrement din IAȘI
Imaginile suprind mai multe cadre medicale în timp ce se uitau într-un telefon, altele care stăteau pe scaun şi notau, o asistentă care stătea pe un pat, plus încă o serie de specialişti care se aflau la patul unor pacienţi. În comentariul de pe Facebook, Cojocaru Andreia a scris că medicii care se uitau în telefon urmăreau, de fapt, filmuleţe amuzante pe internet în timp ce pe holurile UPU aşteptau mai mulţi pacienţi.
„Atunci am realizat de ce toţi oamenii aceia stau pe hol şi aşteaptă. Pentru că paturile de la primiri urgenţe sunt ocupate de domnişoare asistente obosite care îşi verifică facebook-ul şi găsesc clipuri amuzante pe care chiar le împărtăşec cu ai săi dragi colegi. Până mi s-a terminat mie perfuzia toţi stăteau acolo adunaţi şi se amuzau în faţa telefoanelor şi vorbeau despre clipuri virale. Ce e drept, mai pleca aşa câte unul să mişte ceva dar era rapid înlocuit de un altul curios să vadă de ce râd restul”, a subliniat tânăra în postarea publică de pe Facebook.
În acelaşi text, ieşeanca mai arată că a intrat la consult „după lungi aşteptări” şi că a fost ofensată de unele replici ale asistentului medical care i-a acordat ajutor: „Intru şi aud o voce de bărbat care îmi spune «Doamna Cojocaru, dar ce bine arătaţi». Pe moment credeam că aud prost, dar un asistent îmi face semn spre un pat. Mă aşez şi vine să îmi ia sânge pentru analize. Pe fundal se aude «Auzi, bai, X, venim să te ajutam acolo cu doamna?». Şi un val de râsete“. Cojocaru Andreia îşi încheie comentariul subliniind că a plecat din UPU în lacrimi.
„La câteva minute apare o asistentă/doctor care îmi pune în braţe nişte hârtii şi îmi spune nu aveţi nimic puteţi merge liniştită acasă şi mi-a arătat uşa. Am ieşit şi am plâns. Am plâns de nervi. Am plâns de durere. Am plâns pentru că nu pot să cred că îşi pot bate joc în halul ăsta de oameni şi mai sunt şi plătiţi pentru asta. Ca şi deznodământ mi-aş dori să îi pot informa că nu, nu sunt perfect sănătoasă şi da, am probleme care necesitau atenţia medicilor”, a conchis tânăra.
Replica spitalului: „Tânăra a fost preluată în 11 minute”
Potrivit reprezentanţilor spitalului, pacienta Andreia Cojocaru a ajuns în UPU, transportată de un echipaj de la SAJ Iaşi, la ora 04.52. Cu toate că tânăra susţine în mesajul de pe Facebook că a aşteptat pe holul spitalului mai mult timp, datele înregistrate în UPU o contrazic. Conform fişei personale medicale, în 11 minute, la 05.03, tânăra a intrat în camera de consultaţie şi tratament. La ora 07.40, ieşeanca a părăsit UPU după ce i s-au făcut mai multe investigaţii.
„Pacienta a fost preluată în câteva minute la consultaţie. Tânăra a fost diagnosticată cu colică biliară şi atac de panică. I s-au făcut mai multe investigaţii, analize de laborator, ecografie şi a fost tratată de o echipă formată dintr-un medic şi un asistent medical. Tratamentul şi-a făcut efectul şi pacienta a părăsit în stare ameliorată”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Referitor la comentariul viral al tinerei de pe Facebook, care la ora scrierii acestei ştiri are peste 11.000 de distribuiri şi alte 9.000 de aprecieri, şefa UPU a subliniat că, până în prezent, pacienta nu a depus nicio reclamaţie la conducerea spitalului.
În ceea ce îi priveşte pe angajaţii care stau pe pat, cu telefonul în mână, profesorul Cimpoeşu a precizat că niciun regulament de ordine interioară nu le interzice acestora să ia o pauză, având în vedere că se aflau într-o tură de muncă de 12 ore.
Citeşte şi Primăria vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand
Pe de altă parte, coordonatorul UPU a transmis că medicii care sunt la patul pacienţilor şi se regăsesc în imaginile postate de tânără pe Facebook se simt ofensaţi de comentariul acesteia. „Pe un pat era un bărbat după un stop cardio-respirator resuscitat şi pe alt pat un bărbat cu o tulburare electrolitică gravă. Tânăra în cauză a surprins în fotografii şi aceste două situaţii. Medicii respectivi sunt supăraţi şi ofensaţi de comentariul pacientei. Cei doi medici îşi rezervă dreptul de acţiona în instanţă persoana care i-a fotografiat în timp ce se aflau la serviciu”, a mai nuanţat Cimpoeşu.
UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este cea mai mare unitate de acest fel din Iaşi.
Sursă: Adevărul.ro
- Published in Local