Pacient desfigurat la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iasi
Un pacient internat săptămâna trecută la Institutul de Psihiatrie „Socola” a fost bătut crunt de un alt pacient, chiar în baia salonului. Totul a ieşit la iveală abia atunci când mama acestuia a mers să îl viziteze şi l-a găsit desfigurat, personalul medical spunând că a fost o răfuială între pacienţi.
Gheorghiţă Habet, din comuna Victoria, a fost adus la unitatea medicală vineri noaptea după ce mama lui a solicitat intervenţia unei ambulanţe, deoarece a avut un acces de furie, devenind violent, ulterior fiind internat în Clinica I bărbaţi, într-un salon cu regim închis
„Vineri seară nu am mers cu el la spital, că nu avea rost, am mers sâmbătă dimineaţă cu schimburi, cu mâncare, şi am vrut să vorbesc cu un asistent sau cu un medic, însă nu am găsit pe nimeni. Duminică am mers iar la el cu mâncare şi am vrut să îi duc şi papuci, că am văzut că pe acolo se umbla desculţ pe gresie ca şi cum ar fi în timpul verii. Am 66 de ani, dar nu am mai văzut aşa ceva. Am observat că sâmbătă şi duminică era speriat, plângea şi îmi cerea să îl duc acasă, dar nu m-am gândit că ar fi ceva. I-am zis ca o să primească alte medicamente şi îl iau acasă, că dacă era să îl las, îl lăsam de când era mic”, a povestit mama acestuia.
Femeia recunoaşte că băiatul său are tulburări de comportament şi că este un pacient cu multiple internări la „Socola“, problema lui fiind cunoscută şi de cei de la Poliţie. Mama spune că luni dimineaţa a reuşit să îl vadă după mai multe insistenţe, moment în care a observat că băiatul său este aproape desfigurat.
Citeste si: Ce trebuie sa facem, cand suntem atacati de caini
„Am început să urlu şi nici acum nu pot să mă liniştesc. Mă duc acolo pentru o schimbare de tratament şi acum îl iau înapoi cu nasul rupt, cu urechea vânătă, cu unul din ochi nici nu vede, mănâncă doar cu paiul, îi dau iaurt şi banane, altceva nu poate mânca. Cum s-a putut întâmpla aşa ceva şi de ce nu a auzit nimeni?”, se întreabă mama celui agresat.
Acesta îi acuză pe cei care trebuiau să aibă grijă de el de neglijenţă şi spune că nu se va opri aici şi va face tot posibilul pentru ca cei care sunt vinovaţi să plătească, în aşa fel încât să nu mai păţească şi alţi pacienţi la fel. „Când te duci acolo, nu ştii cine e asistent, infirmier sau cine e medic, nimeni nu poartă ecuson. Am depus plângere pentru că nu înţeleg de ce nu era nimeni acolo, nimeni care să îl scape, pacienţii sunt trataţi cu indiferenţă, însă mie mi se rupe sufletul pentru că copilul meu, aşa cum e el. Medicul mi-a spus că e personal puţin şi că nu fac faţă”, a mai spus femeia.
Reprezentanţii institutului au precizat că este vorba despre o agresiune între pacienţi, care nu putea fi prevăzută, iar pentru că s-a întâmplat în baie, personalul care îi supraveghea nu a sesizat la timp. Mai mult, pacientul desfigurat ar fi primit de fapt doar un pumn. „În toaletă nu are voie să intre personalul de supraveghere, că aşa este legea, chiar şi «Regele merge singur la baie». Evident că atunci când s-au auzit zgomote, s-a intervenit, dar între timp a apucat să primească un pumn în faţă. Acolo este o zonă intimă, nu putem monta camere de supraveghere, nu putem merge să îi însoţim. A fost trimis la evaluare, la consultul interclinic, nu s-au identificat probleme deosebite, iar familia a solicitat externarea”, a explicat dr. Gabriel Oprişanu, managerul unităţii medicale. De asemenea, la nivelul spitalului a fost declanşată o anchetă prin care se va stabili dacă personalul care era atunci în tură şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. Conducerea unităţii însă apreciază acest eveniment nefericit ca fiind unul care se întâmplă frecvent. „Acesta este un lucru care se întâmplă des în toate spitalele din oraş, din ţară, dar şi din toată lumea, noi avem chiar săptămânal personal agresat de pacienţi, se mai întâmplă să se agreseze şi între ei. Noi îi supraveghem cu atenţie ca să evităm acest lucru, dar nu se poate ca aceste incidente să fie evitate în totalitate”, a conchis managerul institutului.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
O tanara de 28 de ani a murit, dupa ce in urma cu 8 luni a luat o bacterie de la maternitatea Cuza-Voda din Iasi
Bacteriile din spitalele romanesti au mai facut o victima
In urma cu 8 luni, o femeie de 28 de ani a mers la maternitatea Cuza-Voda din Iasi pentru a naste.
Pe durata zilelor petrecute in unitatea spitaliceasca, acesta a luat o bacterie care i-a adus in cele din urma sfarsitul.
Dupa ce a iesit din spital, tanara ieseanca a sesizat ca nu se simte prea bine, drept pentru care a apelat la ajutorul medicilor.
Acestia i-au pus un diagnostic si i-au prescris un tratament pe care sa il urmeze
Din pacate, starea femeii se inrautatea pe zi ce trece si aceasta a ales sa ceara ajutor in alta parte.
A ajuns la Targu-Mures, unde a fost internata, iar medicii de acolo i-au administrat alt tratament.
Intre timp pacienta a fost supusa si unei transfuzii de sange care i-a inrautatit si mai mult starea.
Dupa cateva zile, a intrat in coma, iar din cauza complicațiilor suferite, nu s-a mai putut face nimic pentru a o salva, un cheag de sange ajuns la creier i-a fost fatal.
O durere fara margini pentru parintii tinerei, pentru rude, dar mai ales pentru sotul acesteia si pentru ingerasul de numai 8 luni care nu a mai apucat sa ii spuna „mama”, celei care i-a dat viata.
Oare cati oameni trebuie sa se mai jertfeasca pentru ca sa se ia o masura in ceea ce privește igiena si masurile de siguranta la infectiile nosocomiale care devin o cauza tot mai des intalnita in randul deceselor?
In anul 2016, potrivit DSP, cea mai mare incidenta a infectiilor nosocomiale a fost raportata dupa primele trei luni, la Spitalul „Sfântul Spiridon“, la Spitalul de Neurochirurgie, la Spitalul de Copii „Sfanta Maria“ si la Institutul Regional de Oncologie.
Primul spital a declarat la acea data ca din peste 12.700 de pacienti externati, peste 260 de bolnavi au facut in perioada de internare infectii nosocomiale.
Locurile 2 şi 3
Daca la Spitalul „Sfantul Spiridon“ incidenta infectiilor nosocomiale era de 2,09%, la următorul spital aflat în acest „top“ negativ, cel de Neurochirurgie din Tatarasi, incidenta infectiilor nosocomiale era de 1,11%. Pe pozita a treia s-a situat Spitalul de Copii, care a declarat la data respectiva ca din peste 7.600 de pacienti externati, aproape 80 de copii au fost identificati cu infectie nosocomială (1,05%).
Vorbim despre spitale in care oamenii vin sa isi prelungeasca viata, nu sa plece acasa in patru scanduri.
Sistemul sanitar din Romania este deficitar, iar nimeni de la conducere nu ia nicio masura.
- Published in Altele