Ieseni, fiti atenti de Black Friday! Ce trebuie sa faceti…
Ieseni, fiti atenti de Black Friday! Ce trebuie sa faceti…
Ediția din acest an a Black Friday se apropie cu repeziciune, iar unii retaileri online au anunțat data la care va avea loc cel mai așteptat moment de shopping al anului. Vă prezentam un mic ghid de cumpărături pentru Black Friday 2017 astfel încât să nu întâmpinați probleme.
Verificați data evenimentului
Verificarea datei la care are loc Black Friday este primul lucru care trebuie făcut.
Comparați prețurile la alte magazine
Dacă ați hotărât că vreți să achiziționați un produs de Black Friday, nu trebuie neapărat să îl achiziționați la prima promoție pe care ați pus ochii. Pe internet există mai multe comparatoare de prețuri, cu ajutorul cărora puteți vedea dacă alți comercianți au prețuri mai mici la același produs. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți datele de identificare ale bunurilor pe care doriți să îl cumpărați și puteți găsi oferte alternative.
”Cumpărăturile din perioada „Black Friday” pot fi făcute în siguranţă dacă: citiţi cu atenţie caracteristicile produsului; verificaţi dacă produsul corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dumneavoastră; verificaţi stocul existent (pentru comerţul online); verificaţi preţul afişat pe site şi dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA), dacă preţul include şi costul de livrare; verificați preţurile, deoarece există site-uri care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs”, spune Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
”Vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, promoţionale etc.), trebuie să respecte următoarele reguli de fixare şi publicitate a preţurilor. Astfel, orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse identice. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării preţului redus”, mai arată acesta.
Verificați condițiile de livrare
În cazul unei achiziții de produse de pe internet, ANPC recomandă utilizatorilor să verifice dacă retailerii informează corect asupra caracteristicilor produsului, despre condițiile de livrare sau modalitățile de plată. Astfel, puteți evita firmele-fantomă, care dispar cu banii fără a trimite produsele.
”În cazul în care doriți să cumpărați produse online, este bine să verificați, înainte de încheierea contractului, dacă pe site comerciantul informează corect şi complet privind: datele sale de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale și cel de înregistrare fiscală etc.); caracteristicile esenţiale ale produsului; preţul cu toate taxele incluse; cheltuielile de livrare, dacă este cazul; modalităţile de plată şi de livrare; perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului; durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs; existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.
De asemenea, clientul trebuie să contacteze comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Modul în care răspunde la aceste întrebări le poate oferi consumatorilor indicii asupra seriozităţii vânzătorului”, mai spune directorul ANPC.
Citeste si: „Cata incompetenta crasa la autoritati!”. Schimbari radicale pentru Valea Lupului
Orice produs cumpărat online se poate returna în 14 zile
În fine, consumatorii mai trebuie să știe că orice produs comandat online se poate returna în 14 zile dacă nu sunt mulțumiți de el, fără a fi nevoit să invoce vreun motiv. ”Privind dreptul de denunţare a contractului, consumatorul trebuie să ştie că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulţumit de el, fără să fie nevoit să invoce vreun motiv”, mai spune Paul Anghel.
În cazul returnării produsului, consumatorul îşi poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.
Foarte important: consumatorul trebuie să citească termenii şi condiţiile de funcţionare a magazinului online deoarece termenul de 14 zile în care poate opta pentru returnarea produsului se prelungeşte cu încă 12 luni, în cazul în care comerciantul nu a menţionat în format expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.
Vânzări online de 2,5 miliarde de euro în acest an
Vânzările online de Black Friday în 2016 au depășit 120 de milioane de euro, potrivit Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO). Anul trecut comerțul online din România a consemnat un avans de 38% față de 2015, până la o valoare de 2,05 miliarde de euro, conform raportului european privind comerțul electronic realizat de Global Ecommerce Association.
România s-a clasat astfel pe primul loc în Europa după rata de creștere și pe locul doi la nivel global, după Australia, care a înregistrat un avans de 40%.
Pentru anul în curs, ARMO estimează o valoare a retailului online autohton de peste 2,5 miliarde de euro și un potențial de dublare a acestei valori până în 2020.
Sursa: libertatea.ro
- Published in National
Cum a reusit o romanca nedreptatita sa starneasca o adevarata revolta si sa determine modificarea unei legi
Ioana Laura Florescu, bolnavă de scleroză multiplă, boală incurabilă care se agravează cu timpul şi care nu-i permite pacientului să muncească, își pierduse pensia de invaliditate pentru că a câştigat 270 de lei în urma publicării unui volum de poezii.
Cum a pornit tânăra o adevărată revoltă în mediul online
Cazul tinerei Laura Florescu, cunoscută pe Facebook drept Marcica Belearta Mononoke, a fost prezentat pe reţeaua de socializare de Corina Băcanu:
”Doamnelor, domnilor, se pare că ei au învins. Nu m-am gândit niciodată să plec din România. Niciodată. Dar se pare că ăştia chiar trebuie să rămâna fără sursa lor de furt. Marcica Belearta Mononoke e bolnavă de scleroză multiplă. Primeşte de la Statul Român pensie de handicapat 39 de lei pe lună.
Atunci când poate, scrie poezii. O editură a decis să îi publice poeziile. Din vânzarea cărţii, prietena mea a avut un profit de 260 de lei. Azi a primit hârtii acasă că pensia ei de 39 de lei se suspendă pe 3 ani fiindcă a încasat ilicit bani din vânzarea cărţii. Această ţară a devenit prea greu de suportat. Atâta umilinţă, atâta scuipat, atâta jeg şi abjecţie sunt greu de îndurat chiar şi pentru un om care îşi iubeşte ţara. Mă declar complet înfrântă[…]”
Revolta internauților a dus, în final, la modificarea legii
Emoţia simţită de utilizatorii de Facebook în cazul tinerei cu scleroză multiplă, care şi-a pierdut pensia de invaliditate după ce a publicat câteva poezii, a dus la schimbarea legii. Asta s-a întâmplat după ce liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a fost tras la răspundere de internauţi pentru ce s-a întâmplat. Potrivit legii adoptate de Parlament, veniturile din drepturi de autor vor putea fi cumulate cu pensiile de invaliditate.
Citește și Cum se va numi Aeroportul International din Iasi?
Legea a fost adoptată cu 267 de voturi pentru şi o abţinere.
Ioana Laura Florescu: „Îs super şocată, adică normal ar fi fost să se schimbe, pentru că era super stupidă legea, dar nu mă aşteptam în aşa puţin timp şi să am atât de mult sprijin din exterior”.
Schimbarea legii a fost adoptată în timp record. Politicienii au reacţionat la indignarea internauţilor faţă de situaţia poetei cu scleroză multiplă.
Poeta pusă să dea înapoi pensia de invaliditate pentru că a câştigat câţiva lei de pe urma versurilor sale se bucură de efectul publicării poveştii sale.
Ioana Laura Florescu: „Eu am zis că nu am de gând să mai public, dar poate mă răzgândesc şi atunci o să mai public şi măcar n-o să stau cu grija că mi se mai poate întâmpla chestia asta iar”.
Silviu Vexler, deputat: „Proiectul vine să corecteze o hibă legislativă pentru cei care primesc pensie de invaliditate şi care, din cauza unor formulări eronate, se puteau trezi în situaţia în care ar fi avut suspendată această pensie pentru că au primit drepturi de autor sau orice altă sumă”.
Legea va merge acum la Preşedinţie, pentru a fi promulgată.
sursa: digi24.ro
- Published in National