Copilul doborât de oboseală în sala de așteptări la urgențe. Niciun medic care să-l consulte
Știrea a pornit de pe o rețea socială atunci când, pe data de 5 august, la miezul nopții, a fost postat o imagine cu un copil într-o sală de așteptări la urgențe. Așteptând foarte mult timp acolo, copilul a adormit pentru mai bine de două ore pe o bancuță, în așteptarea unui medic care să-l consulte. Cea care a postat imaginea este o mămica a unui alt copil care a așteptat tot atât de mult timp să fie luați în seamă de un medic.
Tată: „La ora 22:00 am ajuns la spital cu fiica mea, de un an şi patru luni. Când am intrat în spital acel copilul era pe bancă şi dormea. M-am înregistrat, până am intrat s-a făcut ora 12, iar la ora 12:30, când am plecat, acelaşi copil era pe aceeaşi bancă şi dormea. I-am întrebat de ce este un singur medic şi mi-au zis că aşa sunt programaţi, că nu sunt cadre, că s-a făcut o cerere pentru suplimentare cu cinci medici.”
Conducerea Spitalului de Pediatrie din Brașov dau vina pe lipsa personalului: „Anul ăsta, vrem să suplimentăm numărul de posturi, nu pentru că nu ar fi suficient, ci pentru că fluxul de pacienţi este prea mare şi nejustificat de mare. Unitate de Primiri Urgenţe înseamnă urgenţe, nu buba de la degetul mic, de la piciorul stâng, veche de trei zile, aia nu e urgenţă.” a declarat Liviu Munteanu – managerul spitalului.
- Published in National
Cafeina – drogul nostru cel de toate zilele
Cafeina ne ajută să fim în alertă, concentrați, bucuroși și energici chiar dacă nu am dormit suficient.
Peste 100 000 de tone de cafeină sunt consumate anual în întreaga lume. Nu e o cantitate neglijabilă, dat fiind faptul că este echivalentul greutății a 14 Turnuri Eiffel. Cafeina se consumă preponderent în cafea și ceai, iar în cantități mai mici sub formă de băuturi carbogazoase, ciocolată și chiar băuturi care sunt etichetate ca find decafeinizate.
Cum ne ține cafeina treji?
Cafeina acționează ca un stimulator pentru sistemul nervos central. Ea blochează adenozina, una dintre moleculele-cheie ale inducerii somnului. Altfel spus, dacă adenozina îți inhibă neuronii, cafeina este cea care îi stimulează.
CITEȘTE și SUPERSTIȚIILE – între MIT și REALITATE
Cafeina poate de asemenea să îmbunătățească starea de spirit, ajutând la eliberarea dopaminei, cunoscută pentru conferirea senzației de plăcere.
Dar cafeina are și efecte pe termen lung. Reduce riscul de boli precum Parkinson, Alzheimer și unele tipuri de cancer. De asemenea, îmbunătățește abilitatea organismului de a arde grăsimile. Acesta este și motivul pentru care unele organizații sportive consideră consumul de cafeină un avantaj necinstit pentru atleți și au instituit limite în consumul acesteia.
Există, desigur, și o parte întunecată a lucrurilor: crește presiunea sângelui și, implicit, tensiunea arterială, provoacă insomnie și anxietate. În plus, creierul se poate adapta la consumul regulat de cafeină. Asta înseamnă că vei dori să consumi din ce în ce mai multă cafeină ca să te simți la fel de treaz.
Dacă însă renunți brusc la cafeină, s-ar putea să te confrunți cu efecte neplăcute: dureri de cap, oboseală, depresie. Partea bună este că în doar câteva zile, corpul tău își va reveni și te vei simți la fel de vigilent și fără o ceașcă zdravănă de cafea (sau mai multe)!
- Published in Sănătate