Istorie si traditie: Pelerinajul de la Iasi acum 61 de ani
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească.
Pelerinajul de la Iași este cel mai mare pelerinaj creștin-ortodox din țară, acesta aducând anual mii de oameni în capitala Moldovei.
De-a lungul anilor, pelerinajul a luat amploare din ce în ce mai mult.
Citește și Primele autocare cu pelerini au ajuns deja in Iasi. Randul la moaste era deja facut
Vă invităm astăzi să aruncăm împreună o privire retrospectivă: Filmul de mai jos prezintă mulțimea venită în pelerinaj pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva în anul 1956, în perioada comunistă. Apare și Patriarhul BOR de la acea dată, Justinian.
Titi Dincă, pe a căruit pagină de Facebook este publicat videoclipul, precizează într-un comentariu că cele prezentate sunt imagini pe care le-a recuperat personal cu 15 ani în urmă din arhive private.
„Sunt probabil jurnale de știri din acele vremuri. Cred că încă mai erau timpurile când în cinematografe, înainte difuzării filmului se proiectau cronici video scurte cu evenimente importante.”, mai precizează acesta
Sursa video: Facebook.com
Primele autocare cu pelerini au ajuns deja in Iasi. Randul la moaste era deja facut
Ca în fiecare an, sute de mii de oameni sunt aşteptaţi la Iaşi în următoarele zile la cel mai mare pelerinaj religios al anului, cel dedicat Sfintei Parascheva. Primii au ajuns deja, deşi oficial manifestările religioase vor începe abia marţi.
Primele autocare cu pelerini au ajuns deja în Iaşi. Motivul principal pentru care au venit mai devreme a fost evitarea aglomeraţiei din următoarele zile, însă, aparent, rândul la moaşte era deja făcut.
„120 de persoane suntem şi venim din comuna Stănişeşti a judeţului Bacău”, spune o femeie.
„Am vrut să ajungem, ne-am dorit să ajungem să ne rugăm pentru copii”, explică o alta.
„Noi am venit mai din timp că nu aveam alt transport decât acum”, arată o a treia.
Oficial, pelerinajul, va începe marţi, însă în curtea Mitropoliei deja se simte agitația
„Aţi observant foarte bine, deja primele mii de pelerinii au poposit în Iaşi. Desigur, putem spune chiar de astăzi că am intrat în Sărbătorile oraşului şi cele religioase, şi cele laice”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
De pelerinaj profită peste 100 de comercianţi, care au adus la Iaşi produse tradiţionale, haine, obiecte de artizanat şi dulciuri.
„Am venit cu produse făcute din pănuş de porumb, sunt unicate, reprezintă personaje din viaţa satului”, explică un comerciant.
„Cojoace şi haine de piele, preţuri de producător, că eu le fac”, arată un altul.
Pelerinajul, la care ar urma să vină 200 de mii de oameni, se va încheia duminică, 15 octombrie.
sursa: digi24.ro
- Published in Local