Crima dubla! Iubitii asasini prinsi la o pensiune din Iasi
Doi asasini slovaci, care au ucis cu sânge rece o familie, tăindu-le celor doi soţi gâtul cu cuţitul, au fost prinşi în urma unei operaţiuni de succes a poliţiştilor ieşeni, la o pensiune din Miroslava. La finele săptămânânii, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi „mascaţii“ de la Serviciul de Acţiuni Speciale au avut o informaţie cum că într-o pensiune din centrul comunei Miroslava se află un bărbat şi o femeie de naţionalitate străină, care încercau să traverseze România pentru a se pierde în Republica Moldova sau Ucraina. Cei doi se numesc Jan Moncol, în vârstă de 33 de ani, şi Michaela Krajcova, în vârstă de 29 de ani.
Cei doi asasini au intrat peste o familie, într-o rulotă, apoi le-au tăiat găturile şi i-au jefuit. Au închiriat apoi un autoturism de lux, marca Mercedes, şi au fugit în est, cu gând să scape de justiţie. Cei doi erau înarmaţi cu pistoale cu electroşocuri.
Au anihilat GPS-ul Mercedes-ului
Cei doi asasini de origine slovacă, Jan Moncol şi Michaela Krajcova, au bătut la uşa rulotei celor doi soţi în seara de 5 spre 6 ianuarie, spunându-le că au produse de vânzare. Imediat după ce soţii au deschis uşa, Jan şi Michaela au intrat cu forţa în rulotă şi le-au pus cuţitele la gât. După ce le-au tăiat gâtul, cei doi au scotocit prin rulotă. Au găsit sume importante de bani, dar şi o cutie cu valori, apoi au dispărut. La câteva zile, criminalii au închiriat de la o firmă un autoturism Mercedes Clasa C şi au pornit către est.
Citeste si: Reguli dure in regulamentul pentru proprietarii de caini
Cei doi au fost daţi în urmărire internaţională exact în ziua în care au păşit pe pământ românesc, adică pe data de 15 ianuarie. În aceeaşi zi, judecătorul Robert Pekarek de la Tribunalul Districtual Pisek, din Cehia, a formulat mandatul de urmărire internaţională. Autoturismul Mercedes al acestora a fost monitorizat mereu de către autorităţile din Cehia, apoi de poliţiştii din Hunedoara, Arad şi apoi Iaşi. GPS-ul maşinii a fost urmărit continuu, pentru a se afla deplasarea acestuia, însă, la un moment dat, nu se ştie din ce motiv, i s-a pierdut urma – posibil din cauză că cei doi s-au gândit la sistemul GPS şi l-au anihilat. GPS-ul arăta că autoturismul de lux condus de către cei doi asasini se află la Deva, însă cei doi se aflau în apropiere de Iaşi.
Urmăriţi şi cu ajutorul Poliţiei Rutiere
Din alte relatări au apărut indicii că ar fi venit înspre Moldova, spre Iaşi. Poliţiştii ieşeni de la Biroul Urmăriri „au pregătit terenul“ unei echipe de poliţişti cehi, apoi, când aceştia au ajuns la Iaşi, au pregătit operaţiunea de prindere a celor doi.
„În noaptea de 17 spre 18 ianuarie, în urma unei operaţiuni coordonate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, în cooperare cu o echipă FAST Cehia, cu participarea ataşatului de afaceri interne al Poliţiei Republicii Cehia, au fost depistaţi şi reţinuţi, pe raza judeţului Iaşi, doi cetăţeni slovaci, de 33 respectiv 29 de ani, urmăriţi internaţional de autorităţile cehe. Activitatea investigativă a fost desfăşurată de către poliţiştii Serviciilor de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara, Arad şi Iaşi, cu sprijinul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Vor fi predaţi
Asasinii, bărbatul şi femeia, s-au cazat la o pensiune din centrul comunei Miroslava şi s-au culcat în paturi separate, în aceeaşi cameră. În jurul orei 2, mascaţii au intrat peste aceştia, în timp ce dormeau, iar ei nu au opus rezistenţă. În camera lor, printre bagaje, poliţiştii au găsit două pistoale cu electroşocuri, considerate periculoase, un spray lacrimogen, telefoanele celor doi, care erau nou-nouţe, dar şi o sumă de bani. Se pare că cei doi intenţionau să vândă autoturismul Mercedes cu o sumă mare de bani, pentru a face rost de documente false, după ce ar fi trecut în Republica Moldova şi apoi în Ucraina. Cei doi au fost prezentaţi judecătorilor ieşeni, care au dispus arestarea şi apoi extrădarea către autorităţile din Cehia.
„Admite propunerea de arestare provizorie în vederea predării formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi în consecinţă dispune arestarea provizorie a persoanei Krajcova Michaela şi Moncol Jan, aflaţi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, în vederea predării în baza semnalării Schengen – Biroul SIRENE Naţional din Cehia, din 15 ianuarie, transmisă prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, la data de 18 ianuarie 2018, şi în baza mandatului european de arestare emis de către Tribunalul din Pisek, în dosarul de omor“, se arată în mandatul de arestare emis de autorităţile din Iaşi.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
La doar 11 ani, o fetita din Iasi a facut un gest demn de toata admiratia pentru cainii din adapostul din Miroslava
Cu toate că are doar 11 ani, o fetita din Iasi a dat dovada altruism si bunatate asa cum mai rar vedem chiar la „oamenii mari”. Dragostea pentru necuvantatoare si sufletul generos au iesit in fata si si-au spus cuvantul!
La aceasta varsta frageda, fata a ales ca fondurilor destinate petrecerii sale aniversare să fie utilizate pentru a cumpăra hrană și medicamente pentru cățelușii din adăpost! Așa cum precizează reprezentații adăpostului din Miroslava în postarea publicată pe pagina de Facebook, inițiativa i-a aparținut în totalitate fetei, iar acest ajutor a fost de mare folos pentru cățelușii aflați în grija acestora.
Citește și Iasul se va infrati cu Sevilla, unul dintre cele mai prospere orase din Spania
La doar 11 ani, o fetiță a ales ca fondurilor destinate petrecerii sale aniversare să fie utilizate pentru a cumpăra…
Posted by TOTO – Prietenul animalelor, Adăpost Câini Miroslava on 8 Noiembrie 2017
Adăpostul din Miroslava este prietenul câinilor din Iasi, fiind motorul mai multor campanii de sterilizare gratuita
În perioada 2-5 noiembrie, în Miroslava, Iasi s-a desfășurat o nouă campanie de sterilizare a animăluțelor cu sau fără stăpân, de care au beneficiat 100 de căței și 40 de pisicuțe.
Sterilizarea este singura soluție viabilă pentru controlul montelor și a gestațiilor și bineînțeles pentru reducerea abandonului, respectiv a animalelor fără stăpân.
- Published in Local
2500 de locuri de muncă și peste 20 de companii atrase la Iași!
Parcul Industrial Miroslava este situat în Comuna Miroslava, județul Iași, declarată în 2016 de către Ministerul Dezvoltării drept cea mai bogată comună din România.
Parcul industrial Miroslava a fost construit de la zero de către Consiliul Local al comunei începând din anul 2016, prin intermediul unei investiții care a ajuns la peste 2 milioane de Euro. Acesta are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare, iar în prezent se află în curs de finalizare rețelele de utilități.
Între timp, parcul industrial din comuna Miroslava, judeţul Iaşi și a atras peste 20 de companii care vor crea circa 2.500 de noi locuri de muncă, potrivit informaţiilor lui Dorel Codină, director executiv al Parcului Industrial Miroslava.
Citește continuarea pe ZF Corporate
- Published in Local
Miroslava, mai bogată decât oraşele Hârlău si Târgu Frumos la un loc. Și Ciurea e pe val!
Miroslava are venituri proprii cât Tg. Frumos şi Hârlău la un loc. Și Ciurea e pe val. Pe ultimele locuri în clasament sunt Drăguşeni, Costeşti şi Grozeşti.
Comuna Miroslava are venituri mai mari decât fiecare dintre oraşele judeţului, respectiv decât Tg. Frumos, Hârlău sau Podu Iloaiei. De altfel, şi populaţia acestei suburbii a Iaşiului este mai mare decât oricare dintre cele trei oraşe, după rezultatele ultimului recensământ oficial.
Potrivit situaţiei realizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, privind execuţia veniturilor şi cheltuielilor bugetelor locale pe unităţi administrativ-teritoriale, în 2014, Miroslava a avut venituri totale de 23,9 milioane de lei, în comparaţie cu 20,5 milioane – Tg. Frumos, 19,7 milioane – Hârlău şi 12,2 milioane de lei – Podu Iloaiei.
Diferenţa este însă şi mai mare dacă vorbim de venituri proprii. Astfel, Miroslava a produs mai mult de jumătate din veniturile pe care le-a avut la dispoziţie în 2014, respectiv 13,3 milioane de lei.
Administraţia locală din Tg. Frumos a contabilizat din surse proprii doar ceva mai mult de o treime din bugetul său (7 milioane), iar celelalte două oraşe – ceva mai mult de un sfert (5,5 milioane la Hârlău şi 3,1 milioane de lei la Podu Iloaiei).
Municipiile primesc mai mult decât realizează
Cât priveşte cele două municipii din judeţ, şi ele au obţinut finanţare mai mare decât dublul veniturilor proprii. În 2014, Iaşiul a avut la dispoziţie 717,3 milioane de lei (dintre care 324 milioane venituri proprii), iar Paşcaniul, la o populaţie de zece ori mai mică, a avut un buget de 64,2 milioane de lei (23,75 milioane din venituri proprii).
De altfel, cel mai relevant clasament al localităţilor ieşene pentru puterea lor economică este cel care compară veniturile proprii. La aceste venituri se pot adăuga subvenţii, fonduri europene sau din rectificări bugetare etc., ajungându-se astfel chiar şi la înzecirea sumei.
De exemplu, comuna Horleşti a realizat, din venituri proprii, 0,85 milioane de lei în 2014, dar în acel an a primit peste 10 milioane de lei subvenţii de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Anul 2014 a fost unul bănos şi pentru comuna Dumeşti. Celor 2 milioane de lei, bani produşi în comună, li s-au adăugat alte 7 milioane din fonduri europene plus încă 3,4 milioane din subvenţii şi alte 4 milioane din sume defalcate ulterior din cotele de TVA.
„În campanie, unii trimiteau felicitări şi reclame. Eu trimiteam somaţii“
Miroslava conduce detaşat în clasamentul veniturilor proprii, cu 13,3 milioane de lei, urmată, dintre comune, de Holboca, 4,6 milioane, Ciurea, 4,6 milioane, şi Aroneanu, 4 milioane de lei venituri proprii în 2014 – ultimul din raportările anuale complete ale DGRFP Iaşi.
La cealaltă extremă, cu mai puţin de jumătate de milion de lei realizaţi în ograda proprie, sunt, în ordine descrescătoare, Mădârjac, Drăguşeni, Costeşti şi Grozeşti. De reţinut însă că primele trei comune numără între 11,5 şi 12 mii de locuitori, în vreme ce în fiecare dintre comunele sărace trăiesc mai puţin de 1.800 de oameni.
Un caz interesant este cel al comunei Aroneanu: cei 3.400 de locuitori ai săi au crescut veniturile proprii ale comunei cu 50 la sută din 2012 (1,17 milioane lei) în 2013 (1,75 milioane lei) şi cu peste 100 la sută din 2013 în 2014 (4 milioane de lei). Chiar dacă ar fi o greşeală în datele celor de la Finanţe Publice, primarul comunei, Benoni Moruzi, ne-a explicat că importantă este colectarea taxelor şi impozitelor.
„Anul trecut, în campanie, unii trimiteau felicitări şi reclame. Eu trimiteam somaţii de plată“, spune el, explicând că bugetul mic nu îngăduie să se piardă niciun leu.
Pentru 2015, veniturile proprii nu treceau de 1,7 milioane de lei.
În 2016, veniturile totale ale Primăriei Miroslava au depăşit 28 de milioane de lei, dintre care 16 milioane au fost venituri proprii.
Previziunile pentru anul în curs sunt 29, respectiv 18 milioane de lei, conform proiecţiei de buget, lăsând în urmă iarăşi Tg. Frumos (23,5, respectiv 8,4 milioane lei).
Pentru o altă candidată la podium, Ciurea, veniturile totale estimate pentru 2017 trec de 22 de milioane de lei, din care 8,8 milioane sunt venituri proprii – cam cât a avut Hârlăul anul trecut.
Criteriul populaţiei şi cel al apropierii de aglomeraţiile urbane sunt cei mai importanţi factori care determină puterea economică a comunelor. Astfel, cu o excepţie (Rediu), comunele suburbane Iaşiului se regăsesc între primele 15 în topul veniturilor proprii.
Pe de altă parte, dacă Miroslava şi Ciurea se regăsesc pe podium din 2012 încoace, alături când de Valea Lupului, când de Tomeşti, când de Holboca, la fel şi ultimele locuri par a fi rezervate de Mădârjac, Drăguşeni, Grozeşti. Sărăcia e o povară, dar şi ecartul dintre primul şi ultimul loc din clasament se măreşte pe an ce trece.
Material realizat de catre RADU MEȘNIȚĂ – Ziarul de Iasi
- Published in Local