„Noi n-am spus niciodata ca prin acest sistem de contributii cresc salariile.”
„Noi n-am spus niciodata ca prin acest sistem de contributii cresc salariile. Noi avem alte parghii sa crestem salariile, prin legea salarizarii, prin hotarare de guvern de crestere a salariului minim de economie, prin mai multe beneficii pe care le dam firmelor inclusiv ucenicia si stagiul de care este bine sa mai amintim. Sunt alte parghii, nu pentru asta am facut ca sa crestem salariile. Este foarte adevarat, chiar si in aceste conditii este o usoara crestere pe net, deci nimeni nu pierde.”, a subliniat ministrul Muncii in emisiunea Romania 9.
„Pentru toti bugetarii sunt cresteri de 25% pe brut, asta inseamna 4% pe net, dar la persoanele cu handicap, la IT-isti, la cei care erau scutiti de impozit pana acum cresterile vor fi de 29% tocmai ca sa acopere aceasta diferenta. Nu va fi o scadere”, a mai declarat Lia Olguta Vasilescu.
Citeste si: Sentinta definitiva pentru avocatul care a provocat accidentul de la Granit
Premierul Mihai Tudose a declarat vineri ca va da o hotarare de guvern pentru majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018, acesta urmand sa fie prins in proiectul de buget care va fi finalizat in maximum zece zile.
Intrebat cand va majora Guvernul salariul minim pe economie la 1.900 de lei, premierul a spus: „1 ianuarie. Va fi prins in buget, va intra cu 1 ianuarie in vigoare.”
In ceea ce priveste hotararea de guvern pe acest subiect, Tudose a precizat ca aceasta va fi data
„odata cu proiectul de buget, care va fi gata in zece zile maxim.”
Sursa: bzi.ro
- Published in National
Lia Olguţa Vasilescu vrea să interzică cumularea salariului cu pensia de la stat: „Te-ai pensionat, la revedere!“
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, se gândeşte să blocheze cumulul pensiei cu salariul la stat, pe care îl consideră incorect. Cei care s-au pensionat nu vor mai putea să se angajeze la stat, ci doar la privat, spune Olguţa Vasilescu.
„Lucrul acesta va trebui să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poţi să te duci în privat, eventual. Cu siguranţă, vom lucra şi la această decizie”, a declarat ministrul Muncii, la Antena3.
Guvernul transmite că persoanele care intră în categoriile afectate de OUG privind pensiile de serviciu pot să iasă din sistem până la 15 septembrie potrivit vechilor reglementări, însă să le „recomandă” să nu se pensioneze, în aşteptarea majorărilor salariale stabilite de Legea salarizării, prin care vor avea implicit şi pensia mărită.
„Pentru a elimina orice posibilă interpretare sau speculaţie conform căreia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intenţia Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, până la data adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, actul normativ prevede că orice persoană din categoriile enumerate mai sus poate alege să se pensioneze în baza actualelor prevederi legale, până la data de 15 septembrie”, se arată într-un comunicat de presă.
Guvernul transmite însă că aceste persoane ar trebui să rămână în activitate, urmând să beneficeze de majorări salariale.
„Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari”, se arată în comunicat.
Guvernul a adoptat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu, printre care şi cele ale militarilor, nu vor mai fi actualizate în funcţie de nivelul salariului, ci doar cu rata inflaţiei, iar aceste venituri nu vor mai putea depăşi media salariilor din anii de activitate.
Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor.
- Published in Politică