„Cuza Voda” Iasi – Maternitate sau platou de filmare pentru un thriller psihologic?
O proaspătă mămică din Iași a povestit pe blogul personal cum a decurs naşterea copilului ei la Maternitatea „Cuza Vodă“, iar fiecare rând scris parcă întărește ideea că unele paciente sunt încercate psihic mai mult decât ajutate să nască
Tânăra mamă scrie despre panica și teama pe care a întrezărit-o mai mereu în ochii asistentelor și despre lipsa de considerație și omenie a unor medici. „Spintecătoarea” este porecla dată de aceasta uneia dintre doctorițe.
În postarea intitulată „32 ore de travaliu şi o naştere de 8“ tânăra mamă rememorează orele petrecute în saloanele şi pe holurile maternităţii din Iaşi, unde spune că a avut de-a face cu asistente panicate şi medici de gardă ori rezidenţi, care fie i-au alinat durerea, fie au transformat experiența într-una din ce în ce mai traumatizantă
„Mai bine aţi merge în salon să nu vă zică ceva doamna doctor de gardă, mă sfătuieşte prieteneşte asistenta puţin panicată să nu cumva să aibă probleme“ – acesta a fost „sfatul“ unei asistente, primit în timp ce viitoarea mamă se plimba pe holul maternităţii, încercând să-și ia gândul de la durerile crunte din timpul travaliului.
Citește și UMF a câştigat două premii la Galele EduManager
Întâlnirea cea mai traumatizantă a fost cu doctoriţa de gardă, poreclită de tânără „Spintecătoarea“. În cadrul unui control din timpul șederii pacientei în maternitate, temuta docoriță pune întrebări legate de anumite simptome și decide asupra a ce trebuie făcut mai departe.
„-Dar de când ai scurgerile astea?
-De când am fost ultima oară în spital. Am luat candidă de aici.
-Păi ia să te spălăm puţin că trebuie să ai colul curat. Pe aici iese bebeluşul. ”
Din păcate, finețea nu pare să fie atuul personalului.
„Durerea m-a dus până aproape de leşin. Abia mai respiram în timp ce plângeam şi gemeam de durere. Îmi pune compresă sterilă şi mă trimite în salon. Mă opresc direct la baie. Compresa mea era plină de sânge. Aştept să plece toţi din cabinet şi mă duc la asistentă. Izbucnesc plângând:
-Doamnă, dar femeile astea verifică oameni sau vite. Mă distrug jos. Chiar nu pot controla mai uşor? Asistenta pune privirea în pământ şi-mi spune că mă înţelege. Îi spun că pierd sânge şi nu ştiu dacă e normal. Ea îmi spune că e ok, se dilată colul, deşi se vedea pe faţa ei că era panicată”.
După ce ajunge în sfârșit în pragul nașterii, după o noapte întreagă de dureri crunte, în drum spre masa de naşteri, ieşeanca îşi aminteşte un alt tablou de groază:
„În salonul din faţa mea o altă mămică născuse. Nu vedeam decât o pată imensă de sânge. Lângă ea era Spintecătoarea şi o asistentă. Femeia urla de durere în timp ce cerea calmante. O coseau.
– Nu te mai văita atâta! Când ai făcut sex nu ai mai urlat atâta. Aşa vă trebuie dacă vă place să faceţi copii pe bandă rulantă!“.
A avut şi ea parte chiar pe masa de naşteri:
„-Nu te mai screme şi nu mai scoate sunete! Când mergi la wc şi eşti constipată aşa ţipi? Sunete de astea scoţi? Aud o voce feminină. Mă uit în dreapta mea să văd cine îmi vorbeşte. Spintecătoarea! Dacă aveam forţă o lăsăm fără 5 dinţi în gură“.
Calvarul a continuat în momentul în care, după naşterea naturală, a trebuit să fie cusută de două ori: „Nu vă mai povestesc ce înseamnă cusătură peste cusătură. Deşi de data asta am fost sedată, am simţit tot. Nu ştiu ce mi-au dat, dar mai mult eram ameţită de cap“.
Citește și Modificari in circulatia autobuzelor si tramvaielor – 30 noiembrie si 1 decembrie
Și alte mame şi-au amintit, după publicarea acelei postări de pe blogul tinerei, de clipele de groază petrecute în aceeaşi materinate. Tânăra a mai relatat pe pagina sa de socilizare că a fost chemată ulterior de conducerea Maternităţii „Cuza Vodă“, unde a oferit mai multe date despre medicul de gardă din acea noapte. După acest incident, managerul unităţii medicale, ec. Robert Dâncă, a declarat pentru Ziarul de Iaşi că se fac verificări în acest caz: „Drepturile asiguratului conform legii trebuie respectate, iar faţă de cine nu va respecta acest lucru nu voi avea nicio problemă să aplic toate sancţiunile prevăzute de lege“.
- Published in Sănătate
Record de nașteri într-o singură zi, la Iaşi
Record: 37 de copii născuţi într-o singură zi la maternitate, la Iaşi.
În mod surprinzător, marea majoritate a nașterilor au fost pe cale naturală.
La Maternitatea „Cuza Vodă“, cea mai mare din Moldova, s-a înregistrat zilele trecute un număr record de naşteri într-o singură zi, venind pe lume 37 de copii.
Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, numărul de naşteri înregistrat pe data de 5 septembrie reprezintă un record al anului 2017. Din cei 37 de copii, 20 sunt băieţi, iar 17 sunt fete, fiind vorba de copii sănătoşi, naşterile decurgând normal.
26 nașteri naturale și 11 nașteri prin cezariană.
Conducerea maternităţii pune acest număr mare de naşteri pe seama adresabilităţii în creştere pe care o înregistrează, fiind o unitate medicală regională de nivel III, unde cazurile complexe au şanse mai mari de supravieţuire, beneficiind de îngrijire de specialitate. „Este o bucurie pentru noi să avem un număr atât de mare de naşteri într-o singură zi, mai ales că am observat că maternitatea noastră are o adresabilitate foarte mare, fiind cel mai mare spital de acest nivel din Moldova.
Credem că adresabilitatea în creştere se datorează şi faptului că oferim servicii medicale de calitate, cu personal medical cu experienţă. De asemenea, surprinzător este şi faptul că majoritatea naşterilor au fost naturale, în număr de 26, restul de 11 fiind copii aduşi pe lume prin cezariană“, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“. Două cazuri din cele 37 au reprezentat transferuri de la alte unităţi sanitare, de care s-au ocupat medicii ieşeni de la unitatea medicală menţionată. Anual, aici se nasc aproximativ 6.000 de copii, numărul acestora fiind în creştere din anul 2014. Tot la „Cuza Vodă“, în anul 2005 s-au născut cei mai mulţi copii din România, fiind atunci înregistrate 7.668 de naşteri. Maternitatea a devenit unitate regională de nivel III în anul 2002, în cadrul regionalizării privind îngrijirile de obstetrică şi neonatologie, iar din 2004, prin înfiinţarea Centrului Regional de Terapie Intensivă Neonatală, a devenit un centru de referinţă pentru maternităţile din regiunea Moldovei.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local