Moartea elevului ieșean de la Mănăstirea Putna – Suspiciuni, discuții, anchete și dosar penal
Sebastian Lungu a mers la Mănăstirea Putna pentru a munci, înainte de hramul celebrat pe 15 august
Sebastian avea 17 ani și era elev al Seminarului Teologic de la Iași. Tânărul a decis să meargă la Mănăstirea Putna pentru a munci în lăcașul de cult. La 1 august, băiatul începuse la mănăstire un program de „formare morală și în plan social” pentru care a semnat și un contact de voluntariat valabil in perioada 1-31 august.
Un fost elev care a muncit, de asemenea, la mănăstirea în cauză, a precizat pentru Adevărul faptul că e o practică uzuală ca tineri din toate colțurile Moldovei, mulți dintre ei minori, să meargă la mănăstire pentru a lucra contra cost. Teoretic, muncitorii de ocazie sunt supravegheați de un călugăr, care le împarte sarcinile și care trebuie să se asigure că elevii le duc la bun sfârșit.
Sebastian a fost repartizat la muncă în pivniţă, unul dintre locurile unde sarcinile fac parte din categoria celor foarte grele, conform spuselor aceleiași surse. Băiatul trebuia să ajute la căratul navetelor, a sacilor de alimente etc. Tineri apropiaţi cazului spun că pe 11 august, în jurul prânzului, atunci când a avut loc accidentul, Sebastian se afla în pivniţă când s-ar fi lovit de liftul care face legătura între respectivul beci şi bucătărie.
După investigarea amănunțită a cazului, constatările finale arată astfel:
„În data de 11 august 2017 împreună cu alte persoane, acesta (n.r. Sebastian Lungu) a desfăşurat activităţi gospodăreşti la beciul mănăstirii unde este montat un sistem tip lift de urcare a alimentelor din beci în bucătăria acesteia. Acest sistem tip lift este confecţionat dintr-un cadru metalic cu podea, fără pereţi laterali şi este acţionat electric, urcând un singur nivel.
În jurul orelor 10.00 liftul se afla la nivelul superior şi în care se aflau minorul Lungu Sebastian şi încă doi tineri , acesta fiind acţionat pentru a coborî în beci. Pe timpul coborârii minorul s-a prins cu mâinile de o bară metalică a liftului, în joacă, iar în momentul în care liftul se apropia de sol, l-a prins pe acesta între acea bară metalică de care s-a prins şi o alta, montată în exteriorul liftului”, a precizat procurorul Anca – Clara Panciuc.
Reprezentații mănăstirii au luat problema în propriile mâini
Ulterior accidentului, primul care a intervenit a fost medicul de la Putna. Faptul că în ziua de marți, 15 august, la Putna urma să se desfășoare hramul lăcașului, i-a determinat pe reprezentanții mănăstirii să încerce să nu atragă atenția asupra cazului și să evite mediatizarea lui.
Astfel, au mai transmis sursele apropiate cazului, Sebastian ar fi fost dus în primă fază la o clinică privată şi, ulterior, la Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava, cu un vehicul al mănăstirii. Potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul” și confirmate de unitățile avizate, cazul nu a fost semnalat, imediat după accident, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112.
Tânărul ajunge într-un final la UPU Suceava. Potrivit şefului Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Suceava, starea tânărului de 17 ani era deosebit de gravă. Victima nu mai putea vorbi, din cauza traumei cerebrale:
„Pacientul cu traumă este adus în UPU cu mijloace proprii, nu prezintă acte, dar este conştient. Tânărul prezenta un traumatism cranio-cerebral, o echimoză şi traumatism la gât, respectiv afazie, adică nu putea vorbi. Se realizează CT care evidenţiază leziuni cerebrale, se anunţă Poliţia şi se dispune transferul la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi“, a declarat dr. Liviu Cîrlan, şeful UPU Suceava.
La Suceava, medicii au decis că starea băiatului este foarte gravă, concluzionând că este necesar transportul la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Aici, Sebastian a murit în cursul zilei de luni, 14 august.
Comunicatul Mănăstirii Putna a apărut la 5 zile de la moarte tânărului
În cursul serii de miercuri, 16 august, reprezentanții Mănăstirii Putna au postat un comunicat pe site-ul instituției. Printre altele, se descrie și momentul în care tânărul s-a accidentat:
„Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iaşi, a venit la mănăstire şi a solicitat să participe o lună la activităţile mănăstirii, semnând contract de voluntariat. Vineri, împreună cu doi colegi, Sebastian a coborât cu un lift de marfă folosit pentru transportul alimentelor în pivniţa mănăstirii. Liftul era gol, coborârea s-a făcut din propria iniţiativă a celor trei tineri şi în absenţa oricărui vieţuitor al mănăstirii, contrar practicii clare de a îndeplini doar sarcinile date de un vieţuitor al mănăstirii şi sub supravegherea acestuia.
Menţionăm că actuala conducere a mănăstirii a interzis din anul 1992 folosirea liftului pentru transport de persoane. În timpul coborârii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o mişcare de tracţiune în mâini pe o bară metalică aflată în structura de rezistenţă a coloanei liftului şi a fost prins între această bară şi bara metalică din partea superioară a liftului.
Unul dintre cei doi colegi a observat că Sebastian se află cu gâtul între cele două bare, a strigat la colegul care manevra liftul să oprească, acesta a oprit imediat liftul şi l-a ridicat eliberând pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a ieşit din lift ajutat de un alt coleg. Imediat a fost anunţat doctorul Sebastian Cătălin Mircea, călugă (…), care a constatat că tânărul era echilibrat hemodinamic şi respirator. Sebastian Lungu s-a deplasat la spaţiul de cazare, a stat în pat circa 20 de minute, apoi a mers, pe picioarele lui şi a mâncat puţin. În toată această perioadă, a fost însoţit de părintele medic. (…)
La 11.20, ierodiaconul a plecat cu maşina la Spitalul Judeţean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tânărul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare şi era în continuare echilibrat hemodinamic şi respirator. Locul loviturii fiind în zona carotidei, s-a făcut angio-CT, care a evidenţiat carotida comună cu disecţie, dar funcţională.
În jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul de neurochirugie din Iaşi cu ambulanţa, cu diagnosticul disecţie de carotidă comună stângă. La Iaşi a fost operat în jurul orei 21.00, vineri, 11 august. În următoarele zile, starea lui de sănătate a fost fluctuantă, iar luni, 14 august, tânărul a decedat în spital.
În 11 august, accidentul a fost comunicat de îndată către ITM şi către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, ca eveniment cu incapacitate temporară de muncă. Pe 14 august, s-a transmis din nou comunicare către ITM Suceava. În momentul de faţă, Parchetul, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor desfăşoară cercetarea evenimentului.“
Într-un cadrul acestui comunicat, conducerea Mănăstirii Putna menționează, de asemenea, și că a ales să nu ofere informații referitoare la moartea elevului Sebastian Lungu deoarece în zilele de 14 și 15 august a fost hramul lăcașului de cult.
ITM a demarat o anchetă
Moartea lui Sebastian naște dubii cu privire la legalitatea muncilor sezoniere sau cu caracter zilnic pe care le prestează elevii și tinerii la mănăstirile din Moldova.
Un actual elev al Seminarului, coleg cu Sebastian, a precizat că ceea ce fac „seminariştii“ la Putna e un fel de „muncă cu ziua în care faci ce ţi se spune“, însă că nimeni nu este obligat să presteze.
„Ei merg acolo să muncească să facă ascultare iar apoi sunt plătiţi, nu e vorba de voluntariat“, a spus elevul.
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au precizat miercuri că la nivelul unității nu au fost sesizări cu privire la munca la negru de la Mănăstirea Putna. Instituția a deschis însă o anchetă după moartea lui Sebastian.
Dosar penal
Procurorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate în muncă și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă în cazul tânărului elev care a suferit accidentul mortal din beciul Mănăstirii Putna.
„Pe rolul unității noastre se află în lucru dosarul nr. 2947/P/2017 , în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate în muncă şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, infracțiuni pentru care la data de 16 august 2017 s-a început urmărirea penală in rem”, a explicat procurorul Anca – Clara Panciuc de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.
Sursa: Adevarul.ro
- Published in National