Bolnavii muscati de animale turbate risca sa-si piarda viata
Serul antirabic nu are înlocuitor şi este absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie.
Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, centru de referinţă în specialitatea de boli infecţioase pentru Moldova, a rămas fără ser antirabic. Produsul farmaceutic absolut necesar bolnavilor muşcaţi de animale confirmate sau suspectate de rabie lipseşte din farmacia spitalului de mai multe zile. Potrivit conducerii de la „Infecţioase”, serul antirabic nu se găseşte în spital întrucât nu a mai fost importat de Ministerul Sănătăţii prin Compania Naţională Unifarm.
„Nu este ser antirabic în spital pentru că produsul nu s-a mai importat. Importurile de seruri şi vaccinuri se fac doar prin Unifarm, distribuitorul unic al Ministerului Sănătăţii, iar acum acest ser nu se mai găseşte. Spitalul a făcut cmandă care pur şi simplu nu se onorează. Avem negaţie la comandă pentru că Unifarm nu are serul. Momentan, nu s-a pus problema să avem nevoie, dar de aici încolo nu ştim“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
Citeste si: Veste uriasa despre soseaua de centura a municipiului Iasi
În cazul în care un bolnav va ajunge la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi cu suspiciune de rabie, medicii vor cere ajutor de la Ministerul Sănătăţii. Potrivit medicului infecţionist, în lipsa serului antirabic, bolnavii muşcaţi de animale şi confirmaţi cu rabie riscă să-şi piardă viaţa întrucât, pe de o parte, produsul nu are înlocuitor, iar pe de altă parte, rabia este o boală cu mortalitate 100/100.
„ În lipsa serului, nu există niciun fel de soluţie pentru aceşti pacienţi. La bolnavii care au probabilitate mai mare de boală se face serul antirabic şi apoi vaccinul antirabic. La cei care au probabilitate mică de rabie, se face doar vaccinul“, a subliniat dr. Hurmuzache.
Conform medicilor, serul se administrează pentru a introduce în organism anticorpi gata formaţi, care să lupte cu infecţia, în timp ce vaccinul stimulează organismul să-şi creeze anticorpi proprii. Rabia este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin muşcătură. Singura metodă utilă de prevenire a bolii este vaccinarea cu ser antirabic. Rabia, cunoscută şi cu numele de turbare, se manifestă prin febră, tuse, durere la locul muşcăturii, dureri abdominale, stare de agitaţie, spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii, comă şi insuficienţă cardiacă şi respiratorie.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Stare de alerta! Lipsa de medicamente la UPU Iasi
Stare de alerta! Lipsa de medicamente la UPU Iasi
Trei medicamente folosite în urgenţe la pacienţi care dezvoltă complicaţii grave, cu risc vital, lipsesc din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la cel mai mare spital din Moldova, Spitalul „Sfântul Spiridon“, de mai multe luni. Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul lipsesc din UPU cu toate că medicii au informat Ministerul Sănătăţii despre terminarea stocurilor pe cele trei produse. Lipsa celor trei medicamente se resimte nu doar în UPU, ci şi în unele secţii care folosesc pentru tratamentul bolnavilor aceste produse farmaceutice. Motivul: decizii recente şi controversate ale Guvernului privind piaţa medicamentelor.
Producătorii nu mai sunt interesaţi să scoată pe piaţă produse ce nu le aduc niciun profit
Şefa UPU de la „Sf. Spiridon“, profesorul Diana Cimpoeşu, a explicat că, pentru a corecta dezechilibrul produs de dispariţia medicamentelor de pe piaţă, urgentiştii folosesc un înlocuitor, Amiodaronă. Motivul pentru care Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul nu se mai regăsesc în unităţile de primire urgenţe din ţară este strict economic. În urma plafonărilor administrative şi a deciziilor luate de Guvern în privinţa produselor medicale, preţul fiecărui medicament din cele de mai sus nu poate depăşi acum cinci lei, pe piaţa din România, iar, în aceste condiţii, producătorii care sunt societăţi comerciale, nu de binefacere, nu mai sunt interesaţi să scoată pe piaţă produse ce nu le aduc niciun profit.
„Cele trei produse lipsesc în toate spitalele din ţară. Ele nu se produc în România, ci sunt importate. Cu unele intermitenţe, – când am avut, de exemplu, Sulfatul de magneziu -, anul acesta au fost probleme constant cu aprovizionarea cu cele trei medicamente. Ele sunt necesare în UPU, în ambulanţa care intervine acasă la un bolnav căruia îi bate inima foarte repede, şi pe secţiile în care sunt internaţi astfel de bolnavi, fie că vorbim de cardiologie, fie că vorbim de medicină internă“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
Cu toate că au fost semnalate public mai multe cazuri în care medicii urgentişti din ţară au spus că le lipsesc Sulfatul de magneziu, Adenozina şi Verapamilul, Ministerul Sănătăţii nu a oferit o explicaţie pentru dispariţia medicamentelor de pe piaţa farmaceutică.
Indicaţiile medicamentelor
Sulfatul de magneziu – se utilizează în ginecologie şi cardiologie. Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), substanţa activă sulfatul de magneziu este necesară în tratamentul cazurilor acute sau severe de hipomagneziemie (n.r. – creştere a cantităţii de magneziu în sânge), în cazul convulsiilor asociate cu eclampsia (n.r. – sindrom întâlnit la gravide la sfârşitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, manifestat prin pierderea cunoştinţei, crampe, convulsii, comă) şi în profilaxia eclampsiei. De asemenea, sulfatul de magneziu este util în tratamentul hipokaliemiei (n.r. – diminuare a cantităţii de potasiu din sânge), tratamentul atacurilor de migrenă, tratamentul unor aritmii cum este torsada vârfurilor (n.r. – o varietate specifică de tahicardie ventriculară), scăderea tulburărilor autonome la pacienţii ventilaţi mecanic şi controlul spasmelor la pacienţii neventilaţi când este folosit în tratamentul împotriva tetanosului.
Citeste si: Este “elevul anului”. Iasul se mandreste cu astfel de tineri
Adenozina – este utilă în tratarea pe termen lung a cardiopatiei ischemice cronice. Potrivit ANMDM, medicamentul se foloseşte ca adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicaţiilor tromboembolice la purtătorii de proteze valvulare, ca antiagregant, asociat cu aspirină, în tratamentul diverselor afecţiuni cu risc. Medicamentul este necesar pentru bolnavii cu afecţiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afecţiuni vasculare periferice, boala Kawasaki. Adenozina se foloseşte în spital, numai sub monitorizare de specialitate. Conform ANMDM.
Verapamilul – este necesar pacienţilor cardiaci care prezintă simptome de angină pectorală, angină cronică stabilă, angină vasospastică sau angină post-infarct. Produsul este util şi bolnavilor cu tahicardie paroxistică supra-ventriculară, care prezintă accelerarea bruscă a ritmului inimii, precum şi celor cu tensiune mare.
„Se folosesc la cei cu risc vital“
„Cele trei medicamente se folosesc la pacienţii cu tulburări de ritm, pacienţi care pot dezvolta complicaţii grave, cu risc vital. Noi am transmis de fiecare dată necesarul de medicamente către minister, însă având în vedere că ele nu se găsesc pe piaţă, folosim acest înlocuitor numit Amiodaronă“, a mai precizat Cimpoeşu. Dispariţia medicamentelor de pe piaţă este o problemă pe care asociaţiile de pacienţi au prezentat-o pe larg înainte şi după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 75/2015, dat de Ministerul Sănătăţii. Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a însemnat, aşa cum au preconizat specialişti, dispariţia mai multor medicamente de pe piaţa internă. Măsura este o consecinţă a unei decizii din 2009 prin care Executivul a decis ca, în România, preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local