Marele premiu la Loto 6/49, in valoare de peste 1 milion de euro, a fost castigat la Iasi
Marele premiu la Loto 6/49, in valoare de peste 1 milion de euro, a fost castigat la Iasi
Premiul de categoria I la Loto 6/49, în valoare de peste 1 milion de euro, a fost câştigat duminică la Iaşi. Ieșeanul norocos a jucat două variante simple, la o agenție din Piața Unirii.
„La tragerea Loto 6/49 de duminică, 8 octombrie, s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de peste 1 milion de euro.
Biletul norocos a fost completat cu 3 variante simple la Loto 6/49, preţul biletului fiind de 14,5 lei”, anunţă Loteria Română.
Acesta este cel de-al cincilea câştig înregistrat în acest an la categoria I a jocului Loto 6/49.
Ultima dată, premiul de categoria I a fost câştigat în data de 31.08.2017 şi a fost în valoare de 11.906.912,95 lei.
Conform Regulamentului, posesorul biletului norocos are la dispoziţie 90 de zile de la data tragerii.
Numerele câştigătoare la extragerea de duminică, la Loto 6/49, au fost: 5, 15, 28, 41, 32, 7.
S-au jucat 3 variante simple, preţul fiind de 14 lei şi 50 de bani. A rămas în joc premiul cel mare de la Joker. O variantă simplă la Joker costă 3,6 lei. Cu această sumă se poate câştiga 2,2 milioane de euro.
Mâine ne vom strânge să stabilim cu ce sumă se va începe pentru Loto 6/49. Va fi o suma importantă.”, a mărturisit directorul Loteriei, Alexandru Croitoru.
- Published in Local
Grigore T. Popa, omagiat, la Iași, la 125 de ani de la naștere
Grigore T. Popa, omagiat, la Iași, la 125 de ani de la naștere
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au avut loc joi, 4 mai 2017, manifestări menite a celebra 125 de ani de la nașterea patronului spiritual al acestei instituții de învățământ superior – anatomistul Grigore T. Popa: proiecția filmului „Grigore T. Popa – anatomia unui caracter” (realizat de Oana Lazăr, TVR Iași), vernisajul de fotografii și documente „Permanența Grigore T. Popa”, ce au aparținut savantului, conferința „Grigore T. Popa – dragostea în interbelic” – desprinsă din corespondența dintre soții Grigore și Florica Popa și lansarea volumului Pericolul neisprăviților. Toate aceste manifestări l-au avut ca vector pe dr. Richard Constantinescu, cel care, de ani buni, sapă după prețioasa moștenire lăsată viitorimii de Grigore T. Popa, scormonind arhivele, căutându-i descendenții, salvând obiectele și documentele ce i-au aparținut și, cel mai important, publicându-i opera.
Născut pe 1 mai 1892, în Șurăneștii Vasluiului, Grigore T. Popa a fost una dintre cele mai strălucite minți ale României interbelice, perioadă în care spiritul său fecund a zămislit o operă publicistică și științifică pe care alții ar fi făurit-o în decenii de viață. Format în spiritul Școlii profesorilor Ioan Cantacuzino și Francisc Rainer, a primit, în 1925, o bursă Rockefeller, pe o durată de trei ani, la universități de prestigiu din SUA și Marea Britanie. Întreaga activitate i-a fost marcată de spiritul său neîngrădit, impregnat puternic de ideile cu care se întorsese din America. A militat pentru drepturi și libertăți, apăsând pe cuvinte în situații delicate, intrând în repetate rânduri în conflict cu noua ideologie ce-și făcea, perfid, loc în societatea postbelică.
Grigore T. Popa a fost unul dintre acei intelectuali care, în epoci extrem de complicate, în care se auzeau tot felul de cântece de sirenă, a rămas un democrat inflexibil. (…) A fost un om deasupra vremurilor, a subliniat, în fața publicului prezent în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași, scriitorul Liviu Antonesei, cel care a prefațat volumul Pericolul neisprăviților.
Lansată în fața unui auditoriu format din universitari mediciniști ieșeni, pasionați de istoria medicinei și descendenți ai familiei anatomistului, lucrarea continuă seria de autor inițiată, în 2014, de Richard Constantinescu, prin publicarea volumului Jurnalul unui savant român în America. Ambele cărți, apărute în condiții grafice de excepție, redau publicului larg un autor plin de substanță, din păcate prea puțin cunoscut, ale cărui texte, deși vin din perioada interbelică, sunt azi la fel de actuale.
În scrierile sale, apare aceeași dezamăgire că, spre deosebire de ce a văzut în Statele Unite, la noi nici atunci, dar m-aș teme că nici acum, lucrurile nu merg nici pe meritocrație, nici pe cinste. Pur și simplu, îl citești pe Popa și vezi că toate se aplică și în ziua de azi. Citesc foarte multă istorie și tare-mi pare Europa asemănătoare cu cea care era în 1938-1939, a remarcat, în același cadru, și prof. univ. dr. Ostin Mungiu.
Dincolo de personalitatea rigidă a savantului a stat, însă, surprinzător poate pentru noi, cei de azi, un om cald, un tip sensibil și blând, care și-a iubit soția, pe Florica (născută Cernătescu, nepoata lui Petru Poni), cea care, așa cum mărturisea, i-a fost nu doar iubită și prietenă, ci și „parteneră de intelect”.
M-am obișnuit destul de greu cu apelative de tipul „bicu” (de la bunicul) sau „tăticu´”, așa cum semna cărțile poștale pe care le trimitea familiei, din America. Dar i-am descoperit și latura aceasta de om de familie, de soț îndrăgostit și, fragmentar, vi-l prezint și dumneavoastră, a explicat, în deschiderea conferinței, Richard Constantinescu.
Asta a fost, de fapt, ideea centrală a prelegerii „Grigore T. Popa – dragostea în interbelic”, pe care Richard Constantinescu a susținut-o, însoțind-o de imagini și de documente inedite din arhiva personală, toate, menite a ne aduce aproape și o altă fațetă, total neștiută, a genialului Grigore T. Popa. Reproduc aici un fragment dintr-o scrisoare pe care Grigore i-o scria Floricăi, de la Chicago, pe 7 noiembrie 1925:
De-abia acum bag eu seama că nu ți-am scris despre odaia mea; stai să-ți fac planul. Cred că e destul de explicit. Dacă-ți pare cam încurcat pe unele locuri, apelează la domnul inginer Aurel, care te poate încurca mai tare. (…) Acuma, dragă Florică, vezi că cunoști locuința mea. De cheie n-ai nevoie, fiindcă ție toate ușile-ți vor fi deschise oricând de-a dreptul la mine. Vezi de vino cât mai des și rămâi cât mai mult. Odaia mea nu e elegantă, dar e comodă. Are tot ce-i trebuie și mă simt bine în ea. Un singur lucru nu-mi place: e pustiu fără tine.
Eforturi precum cele pe care neobosit le întreprinde Richard Constantinescu, puse în slujba memoriei noastre culturale și științifice, sunt, azi, din ce în ce mai rare, deși, într-o epocă așa de surprinzător de asemănătoare celei în care a trăit Grigore T. Popa (1892-1948), ne sunt atât, atât de necesare. Vestea bună este că seria volumelor din colecția dedicată marelui anatomist va continua să se îmbogățească, răspunzând, așa cum sublinia Richard Constantinescu, „necesității unei reaşezări a scrierilor lui Grigore T. Popa în reflecţia contemporană”. 7
„Să faci ce zice Popa e un risc. Să faci ce-a făcut Popa e o jertfă.“
Richard Constantinescu (n. 1974) medic, autor, iatroistoriograf, cadru didactic la Universitatea de medicină și farmacie „Grigore T. Popa” din iași, disciplina Istoria medicinei; doctor în istoria medicinei cu teza „Grigore T. Popa — medic-scriitor și publicist”; coordonator al „Fototecii medicinei românești”; trainer autorizat Comunicare în sănătate; editor și redactor de carte, coordonator de colecții, publicist, realizator de emisiuni radio-tv, speaker.
„Salut această pietate a dr. Richard Constantinescu față de Grigore T. Popa. Capacitatea de a admira este ea însăși admirabilă. Dacă alți oameni ar face la fel cu alte mari figuri din trecutul nostru, mult mai bine ar fi. Ceea ce făptuiește dl Constantinescu prin această colecție este o formă de igienă spirituală.“ Theodor Paleologu
„Om de ştiinţă remarcabil, biolog de vârf, medic, filosof, literat, Grigore T. Popa ocupă astăzi locul ce-l merită în panteonul personalităţilor neamului. Iar dlui dr. Richard Constantinescu îi revine meritul de a fi contribuit la acest efort de re-edificare.“ Adrian Neculau
„Grigore T. Popa a fost una dintre puţinele personalităţi ale epocii care a asumat riscante atitudini publice antitotalitare şi cea mai puţin dispusă să accepte compromisuri şi de aceea trebuia să fie distrus.“ Mircea Anghelescu
Sursă: politicidesanatate.ro
- Published in Local
La Iași fiecare piatră vorbește de trecut
La Iași fiecare piatră vorbește de trecut
Cine vrea să descopere Iașiul va intra aici ca pe o imensă poartă a istoriei noastre.
La Iași „fiecare piatră vorbește de trecut”, prin numărul mare de mânăstiri, muzee, case memoriale. De aceea, putem spune că orașul Iași este un veritabil muzeu național, prin comorile de istorie și de artă pe care le are.
„Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea […]. În conștiința lui națională ar fi o lipsă dacă el n-ar fi văzut orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei…” Nicolae Iorga
Multe din evenimentele importante din istoria românilor s-au petrecut la Iași, capitală a Moldovei, timp de trei secole (1564-1862). Pe aici au pășit Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Lăpușneanu, Vasile Lupu și alți străluciți voievozi ai Moldovei. Deși a cunoscut multe momente de cumpănă, Iașul a renăscut de fiecare dată, devenind astăzi un oraș modern.
Iașul este și orașul marilor idei, al marii uniri, al celei mai vechi universități, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului muzeu literar memorial (Bojdeucă din Țicău).
Aici se află Biserica Trei Ierarhi, că mărturie a gusturilor estetice ale unor domnitori de-ai noștri, Catedrala Mitropolitană, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu „Masa Umbrelor”, aleile Copoului cu mireasmă de tei și cu ecouri de vers eminescian (Teiul lui Eminescu și Muzeul „Mihai Eminescu”), Casele memoriale „Mihail Sadoveanu”, „George Topârceanu”, „Mihail Codreanu”, „Otilia Cazimir”, Biblioteca Universitară „Mihai Eminescu”, fondată ca bibliotecă a Academiei Mihailene.
►Personalități:
În Iași au trăit și s-au format oameni ca Varlaam, Dosoftei, Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Milescu Spătarul, Ion Neculce, savantul de renume european Dimitrie Cantemir. Tot de aici s-au ridicat de-a lungul vremurilor Gh. Asachi, Mihail Kogălniceanu, Al. Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, A. D. Xenopol, Vasile Conta, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, G. Ibrăileanu, M. Sadoveanu, N. Iorga, M. Ralea, dr. C. I. Parhon, Horia Hulubei, Gr. Cobalcescu, Petru Poni, Radu Cernătescu, Otilia Cazimir, I. Teodoreanu, Costache Negruzzi, Al. Philippide, Emil Racoviță.
Singurul român care a primit premiul Nobel, George Emil Palade, s-a născut în Iași.
►Harta Iașiului – Zona Centrală
►Obiectice Turistice – Palatul Culturii – Mitropolia Moldovei si Bucovinei –Teatrul National – Palatul Roznovanu – Manastirea „Sf. Trei Ierarhi” – Casa Dosoftei – Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” – Biserica Barboi – Manastirea Golia –Biblioteca Centrala Universitara – Universitatea Al. I. Cuza – Parcul Copou –Gradina Botanica – Manastirea Cetatuia – Bojdeuca Ion Creanga
Sursă: LaIasi.ro
- Published in Turism