Curiozități istorice despre orașul Iași. Sigur nu știai că…
Iată câteva curiozități istorice despre orașul Iași, despre care probabil nu știai.
Prima universitate romanească – Universitatea “Al. I. Cuza”, a fost înființată la Iași, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu. Sediul actual a fost inaugurat la 21 octombrie 1897, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Palatul Universității este opera arhitectului Louis Blanc și a fost construit pe o suprafață de 100.000 mp. Clădirea combină stilurile clasic și baroc, iar monumentala intrare centrală, cu doi lei masivi, de piatră, duce în „Sala Pașilor Pierduți”, renumită prin ample picturi murale, realizate de Sabin Balasa.
Absolvenți celebri – La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” s-au format profesori universitari și savanți de prestigiu, precum: Grigore Cobalcescu, Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Dragomir Hurmuzescu, Alexandru Miller, Octav Mayer, Gheorghe Brătianu, Grigore T. Popă, Gheorghe Platon, Alexandru Zub, Ștefan Procopiu, Constantin Ciopraga, Gheorghe Ivanescu s.a.
Primul teatru național românesc, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” – a fost construit în Iași (1894 -1896), conform planurilor celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer. A fost inaugurat la 1 decembrie 1896, concomitent cu uzina electrică a teatrului, marcându-se astfel începutul iluminatului electric în Iași. În anul 1956, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, prezentat pe scena teatrului, Teatrul Național a primit numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri (1821-1890).
Primul monument românesc, Obeliscul cu lei – a fost amplasat în noiembrie 1834, în Parcul Copou, din Iași, în semn de recunoștință față de Rusia și Turcia, pentru prima lege de organizare politică, juridică și administrativă, “Regulamentul Organic”(1832). Impresionantul monument de piatră, a fost realizat de către arhitecții Johan Freywald și Mihail Singurov, conform proiectului elaborat de Gheorghe Asachi. Cu o înălțime de 13 m și o greutate de 10 t, având la bază un postament solid, obeliscul este susținut de patru lei masivi, de piatră, sculptați de către Johann Semser, la Lemberg.
Prima Grădină Botanică din Principatele Române (Iași, 1856), care a fost înființată de medicul și naturalistul Anastasie Fatu. Suprafața actuală este de aproximativ 100 ha și include circa 2.000 de specii de arbori, arbuști și plante din diverse continente. Este cea mai mare grădină botanică din România și una dintre cele mai mari din Europa.
Primul Muzeu de Istorie Naturală din Principatele Române (Iași, 1834) avea drept scop să prezinte vizitatorilor bogățiile pământene și subpământene ale Moldovei, precum și curiozități din alte părți ale lumii.
Primul muzeu memorial literar din România, Bojdeucă lui Ion Creanga – a fost inaugurat în Iași, la 15 aprilie 1918. În această casă din zona Țicău a locuit scriitorul Ion Creangă, din iulie 1872, până la moartea sa (31 decembrie 1889). Aici s-a cunoscut și s-a împrietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris întreaga sa operă: Povești, Povestiri, Amintiri din copilărie.
Primul teatru evreiesc din România și din lume – a fost înființat (Iași, 1876) de către dramaturgul Avram Goldfaden (1840-1908), la „Pomul Verde”. O placă inscripționată, orientată spre Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, în esplanadă – parc, amintește despre existența acestui teatru.
Prima școală medicală cu caracter universitar, din România, Școala de chirurgie – a fost înființată la Iași, de Nicolae Negură și inaugurată la 30 noiembrie 1859, cu sprijinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Instituția a funcționat în localul Academiei Mihailene. Activitatea didactică s-a desfășurat în limba română. Școala de chirurgie a fost precursoarea directă a Facultății de Medicină din Iași.
George Emil Palade, primul român laureat al Premiului Nobel – s-a născut la Iași (1912 – 2008); în 1961 a devenit membru al Academiei de Științe din S.U.A. În colaborare cu Keith Porter, a editat revista „The Journal of Cell Biology”, cea mai importantă publicație științifică în domeniul biologiei celulare (1955). În 1974 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină. La 12 martie 1986, Președintele S.U.A., Ronald Reagan, i-a decernat Medalia Națională pentru merite deosebite în domeniul științei.
Prima femeie profesor universitar din Romania – Elena Pușcariu-Densusianu (1875-1966), a organizat și a condus, în calitate de medic, prima Clinică de Oftalmologie (Iași, 1920), fiind totodată, la nivel mondial, prima femeie profesor universitar la o clinică oftalmologica.
Prima femeie medic chirurg din Romania – Marta Trancu-Rainer (județul Iași, 1875 – București, 1950) a absolvit Facultatea de Medicină din Iași; a efectuat intervenții chirurgicale în timpul Primului Război Mondial, salvând sute de vieți; a devenit membră a Academiei de Medicină din România (1935) și membră de onoare a Societății de Biologie din București.
Prima societate științifică românească – Societatea de Medici și Naturaliști, a fost înființată la 18 martie 1833, la Iași, cu sediul în clădirea unde în 1834 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală.
Primul laborator de electricitate din Romania – înființat la Iași, în anul 1910, la Facultatea de Științe (transformată în 1913, în Institutul Electrotehnic), a fost organizat de Dragomir Hurmuzescu (1865-1954), membru al unor societăți științifice europene (Germania, Franța), membru al Academiei Române (1916) și membru fondator al Academiei de Științe din România.
- Published in Cultură