Iașul, frate cu un mare oraș al Spaniei
Primarul Mihai Chirica a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că orașul nostru s-a înfrățit cu Sevilia, unul dintre cele mai mari orașe din Spania.
Municipiul Iaşi a devenit primul oraş din România înfrăţit cu oraşul spaniol Sevilla. Pe 23 noiembrie, în capitala Andaluziei a avut loc semnarea festivă a acordului de înfrăţire şi cooperare între Oraşele Iaşi şi Sevilla, la semnare participând alături de primarul Sevillei, Juan Espadas Cejas, şi viceprimarul Iaşului Radu Botez, viceprimarul María Carmen Clarisa Castreño Lucas și Cătălin Mardare, consul general al României la Sevilla. Evenimentul a avut loc în contextul desfăşurării Primului Forum Global al Autorităților Locale din Sevilla, derulat în perioada 22-25 noiembrie 2017, şi care a adus împreună reprezentați ai orașelor de pe 4 continente. „Iaşul este singurul oraş din România şi printre puţinele din Europa care este înfrăţit cu Sevilla, fapt care ne onorează foarte mult. Cu această ocazie, îi mulţumesc domnului viceprimar Radu Botez, care a fost la Sevilla, reprezentându-ne cu cinste acolo. Conducerea oraşului Sevilla doreşte să colaboreze cu noi în acţiunile de revitalizare a mediului de afaceri, cultură, turism, dezvoltarea oraşului și a resurselor umane, educaţie, ştiinţă şi tehnologie, mediu şi orice alt domeniu pe care noi îl considerăm oportun a fi dezvoltat între cele două oraşe. Îi mulţumesc pe această cale primarului oraşului Sevilla, domnul Juan Espadas Cejas, care este şi preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Oraşelor începând din acest an”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În cadrul discuţiilor purtate la Sevilla, primarul Juan Espadas Cejas a adresat Iaşului invitația de a participa la ediția din anul următor al Forumului Global al autorităților locale, pe care îl dorește un pilon în crearea unei rețele de orașe și de specialiști care să contribuie la identificarea de soluții pentru problemele comunităților.
Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia, fiind al patrulea oraș ca mărime din Spania, cu o populație de aproape 700.000 locuitori în oraș și de peste 1.400.000 în zona metropolitană.
Oraşul spaniol are trei clădiri istorice declarate Patrimoniu Mondial: Catedrala, Palatul Regal Alcázar și Arhiva Indiilor. Ca parte a provocărilor sale majore viitoare, Sevilla va celebra istoria și cultura prin proiecte de anvergură, cum ar fi Anul Murillo, în 2017-2018, sau 500 de ani de la prima călătorie în jurul lumii, care va au loc între 2019 și 2022.
”Avem memorandumul semnat. Sevilia ne-a ales pe noi din Organizația Mondială a Orașelor. Enumerarea orașelor a început cu Iașul, care a fost singurul oraș din România citat și printre puținele din Europa. Este onorant pentru noi și îi mulțumesc și viceprimarului Radu Botez, pentru că ne-a reprezentat cu succes”, a declarat Mihai Chirica.
Această relație de colaborare are drept scop revitalizarea mediului de afaceri, cultură, turism, dezvoltarea resurselor umane și a educației.