Iași este cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere politic, economic și cultural, precum și unul dintre cele mai vechi orașe din România. Cu o istorie bogată, Iașiul a fost capitală culturală a Moldovei din 1408, fiind primul oraș românesc care a publicat un ziar sau unde s-a deschis o universitate.
În Iași există un număr impresionant de biserici ortodoxe, aproape 100, majoritatea localizate în Platoul de Aur. Cea mai veche, Biserica Sfântul Nicolae datează de pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare. Cele mai frumoase sunt însă Catedrala Mitropolitană Sf. Paraschiva și Biserica Trei Ierarhi, aceasta fiind un exemplu de artă bizantină, ridicată în 1635-1639 de Vasile Lupu.
Platoul de Aur reprezintă nucleul orașului, în jurul căruia întreagă așezare s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Cu Palatul Culturii la un capăt și Piața Unirii la celălalt, în Platoul de Aur se găsesc numeroase biserici și palate princiare. Palatul Culturii este o construcție remarcabilă în stil neogotic, așezată parțial pe ruinele unei curți regale medievale care datează de pe la 1434. Astăzi, Palatul cu 365 de camere găzduiește patru dintre muzeele orașului: Muzeul de Istorie din Moldova, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Muzeul de Științe și Tehnologie. Interiorul este decorat cu mobilă extravagantă, iar scara de la intrare este una magnifică.
Catedrala Mitropolitană Sf. Paraschiva este construită în stil renascentist și este cea mai mare biserică ortodoxă din România. Interiorul a fost pictat în 1887 de Gheorghe Tăttărescu, iar vitraliile au fost completate de o fabrică germană din Munich. Biserica încă mai folosește unul din clopotele originale, făcut din patru tunuri capturate de la armata turcă în războiul din 1828-1829. În apropiere se găsește Biserica Sfântul Gheorghe.
Biserica Sfinților Trei Ierarhi este obligatoriu de văzut, datorită decorațiunilor exterioare. Întreg exteriorul clădirii este acoperit în modele delicate și intricate sculptate în piatră, un model de „broderie în piatră” care este un amestec de stil gotic, renascentist și motive orientale. Aici sunt înmormântați câțiva români celebri, precum Vasile Lupu, Alexandru Ioan Cuza sau Dimitrie Cantemir.
Alte biserici cu importanță istorică sunt Mănăstirea Golia și Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. În plus, în apropierea Iașului sunt nenumărate mânăstiri pe care le poți vizita.
Palatul Roznovanu este un palat construit în stil neoclasic vienez după designul lui Gustav Frey Wald. Fațada clădirii este decorată cu statui de personaje mitologice celebre precum Diana și Apollo. Palatul a ars în 1844 și a fost reconstruit de Nicolae Rosetti Rozvaneanu. Astăzi, aici se află Primăria orașului.
Iași este un oraș al culturii. Filarmonica Moldova oferă performanțe de excepție, iar Teatrul Național Vasile Alecsandri este o cladire foarte eleganță, cu una dintre cele mai frumoase săli din țară. Teatrul poartă numele fondatorului său, celebrul poet Vasile Alecsandri.
Cartierul Țicău este un vechi cartier rezidențial răspândit în partea deluroasă a Iașiului, cu case pe care s-a urcat vița de vie și drumuri pustii. Aici este locul în care te poți plimba pe jos în liniște pentru a admira imprjurimile.
Pentru amatorii de muzee, cele mai importante din Iași sunt Complexul Muzeal Național Moldova (care reunește Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii), Muzeul de Științe ale Naturii și Muzeul Teatrului.