Bilanțul sinistru al furtunii din vestul țării pune autoritățile în mișcare. Iată soluția propusă pentru evitarea tragediilor pe viitor
Uraganul Irma s-a văzut din spațiu cam așa:
Furtuna care a lovit vestul României a arătat probabil ca un norișor răzleț pe lângă imaginea de mai sus. Cu toate acestea, în Florida vorbim de 3 victime, în timp ce „vijelia <<autohtonă>> de 15 minute” a lăsat în urmă 8 morți.
Pe cine tragem la răspundere?
Cine se face vinovat de acest bilanț? Nu putem spune sigur, în schimb multe degete s-au îndreptat către Guvern, către ANM, Ministere, autorități locale ș.a.m.d. Cert este că au existat informații cu privire la furtuna iminentă, însă acestea au rămas blocate, neajungând până la destinație, la populație.
Conform procedurilor, furtuna a fost anunțată inițial de Centrul Regional de Metorologie Timiș. Prin fax și e-mail, informațiile au ajuns la ANM, iar de aici la IGSU, Ministerul Mediului şi Ministerul Tranporturilor. Mesajul a fost trimis, mai departe către Inspectoratele pentru Situații de Urgență din zonele vizate dar și către primăriile localităților, relatează Digi24.ro
Florinela Georgescu, meteorolog: „În mai puțin de 36 de ore au fost emise 47 de avertizări pentru fenomene severe imediate, dintre care 12 de cod portocaliu. Am avut la dispoziţie toată informaţia pe care o puteam folosi într-o astfel de situaţie”.
Informaţiile au rămas însă la autorităţi. Primarii spun că au primit informarea meteo prea târziu, atunci când era practic imposibil să anunţe populaţia.
Sistem Alert – aplicația mobilă care va semnala situațiile de risc major pentru populație
Luni a avut loc la sediul Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea „Sistem Alert”, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situații de risc major pentru populație.
Această primă discuție a avut scopul de a stabili condițiile optime pentru implementarea cât mai rapidă a sistemului. Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați într-o anumită zonă a unei rețele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene. Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce grupul de lucru va stabili cerințele tehnice, calendarul implementării și responsabilitățile fiecărui participant la acest proiect.
Sursa: agerpres.ro
- Published in National