Declaratii ingrijoratoare privind stocurile de gaze pentru iarna 2017-2018
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a făcut, joi, în comisia parlamentară de anchetă privind situația ANRE, o declarație îngrijorătoare. El a spus că stocul de gaze pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani.
„La iarnă va fi necesar să se importe o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, a mai spus Sterian. Directorul Transgaz a precizat ca pentru perioada octombrie 2017-martie 2018 sunt estimate importuri de peste 2,2 miliarde metri cubi, față de 1,7 miliarde metri cubi de gaze, în 2016. Sterian a avertizat faptul că, în aceste condiţii, dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze ca să acopere livrările către clienţi, aceştia vor fi deconectaţi de la sistemul naţional de gaze.
„Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricţionat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toţi consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantităţi de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul naţional de gaze. Gândiţi-vă ce consecinţe ar putea fi pentru sistemul naţional energetic”, a arătat Sterian.
În plus, potrivit lui Sterian, nu toată cantitatea de gaze aflată în depozite poate fi extrasă. „Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt stocuri moarte. Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantităţile extrase din depozite scad şi ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârşitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade”, a mai arătat directorul general al transportatorului de gaze.
Reprezentatii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) spun că nu este o problemă în privința stocului de gaze naturale. Ei au arătat că s-a stabilit ca stocul minim obligatoriu să fie de 1,7 miliarde metri cubi, iar până la sfârșitul lunii octombrie s-au înmagazinat peste acest nivel, și anume circa 2,22 miliarde metri cubi.
Citeste si: Iasul va fi decorat de Craciun cu brazi adusi de peste “mari si tari”
Nu este primul anunț de acest gen, făcut în comisia parlamentară. Săptămâna trecută, directorul Engie România spunea că ”gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației.
La începutul şedinţei de joi, membrii comisiei au aprobat prin vot, la cererea președintelui comisiei, Iulia Iancu, prelungirea cu 30 de zile a activităţii comisiei de anchetă, pentru a beneficia de toate informaţiile şi pentru a le procesa corect. Aceasta deoarece Consiliul Concurenţei a anunţat că nu poate trimite informaţiile solicitate de comisie mai devreme de 10 decembrie
În perioada următoare urmează să fie audiați în comisie fostul șef al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, actualul șef al Curții, Miahi Busuioc dar și Sevil Shhaideh. Aceasta a fost numită provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Petrom din partea Ministerului Energiei, care deține 20,63% din acțiunile producătorului de petrol și gaze.
Sursa: libertatea.ro
- Published in National
Romania afectata de curentii de aer ce inconjoara Polul Nord
Romania ar putea fi afectata de curentii de aer ce inconjoara Polul Nord, definiti drept Vortexul Polar, dupa tendinta actuala de încalzire a vremii, a declarat climatologul Roxana Bojariu, de la Administratia Naţional de Meteorologie (ANM).
„Exista posibilitatea, mai ales ca acum suntem pe o tendinta de incalzire, ca dupa, pentru ca urmeaza o perioada de racire, acel aer rece sa fie de proveninta polara, pe acest mecanism de slabire. Pentru localizare si pentru a sti mai precis cand, trebuie urmarite prognozele meteorologice. Structura aceasta este prezenta acolo in mod continuu, dar efectul este important iarna. Atunci este si mai puternic si face cuplajul pana la suprafata. Întotdeauna exista fluctuatii în Vortex, dar uneori sunt mult mai puternice, in asa fel incat transportul de aer polar se face pana la latitudini foarte joase si avem un episod cu temperaturi foarte scazute”, a explicat climatologul Roxana Bojariu pentru Mediafax.
Conform sursei citate, Vortexul polar este definit de curenţii de aer ce înconjoară Polul Nord, la înălţimi mari în atmosferă. „În sezonul rece (noiembrie – martie), vortexul polar ajunge să influenţeze circulaţia atmosferică şi în atmosfera joasă, cu impact asupra fluctuaţiilor vremii resimţite de noi toţi. Un vortex polar puternic, izolează masele de aer rece, polar, deasupra Polului Nord, iar circulaţia atmosferică la latitudinile medii, de la înălţimi mari în atmosferă până la suprafaţă, e una preponderent zonală, de la vest la est. În acest caz, iarna, aerul de deasupra oceanului Atlantic (mai cald) este transportat peste continentul european determinând, în general, un regim termic mai blând”, a declarat Bojariua.
Dacă vortexul polar e slab, menţionează sursa precizată, el nu mai reuşeşte să ţină aerul rece, polar, deasupra zonei arctice şi se produc invazii atmosferice carcterizate de temperaturi foarte scăzute până la latitudini mai joase, posibile inclusiv până deasupra teritoriului României. „În acest caz circulaţia atmosferică este preponderent direcţionată de la nord la sud, determinând episoade cu temperaturi foarte scăzute. Astfel de fluctuaţii ale vortexului polar au loc în permanenţă, pe perioade de la câteva zile până la câteva săptămâni. Dacă într-o iarnă, frecvenţa episoadelor cu vortex slab (puternic) este mai mare, atunci ea poate da carcteristica sezonieră de iarnă aspră (blândă). Observaţiile prezente, furnizate de NOAA (Statele Unite ale Americii), arată că vortexul polar slăbeşte, ceea ce poate determina o probabilitate crescută a producerii episoadelor cu temperaturi foarte scăzute în următoarele zile şi săptămâni, în unele regiuni ale Emisferei Nordice, situate la latitudinile medii”, a conchis sursa citată.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Altele