Pensionarii din Iași au devenit ținte sigure pentru țepari și hoți. Nea Ioan: „Mi-au pus în față o bancnotă de 500 de lei”
Adevărate bande de hoţi care escrochează pensionari din mediul rural îşi fac de cap prin satele din judeţ, în ultimele luni de zile. Escrocii au pus pe roate o metodă ce pare infailibilă, prin care păcălesc pe bandă rulantă oamenii mai naivi sau neştiutori, mulţi căzând în capcană bucuroşi iniţial că pot face câţiva bani în plus, sfârşind însă prin a pierde şi zeci de mii de lei. Cazurile au devenit tot mai numeroase în ultima vreme, poliţiştii ieşeni având înregistrate zeci de astfel de plângeri, în timp ce hoţii par a deveni tot mai greu de prins: sunt din alte judeţe, circulă cu numere false la maşini etc. Speriată de amploarea fenomenului, Poliţia din Iaşi şi Paşcani a demarat chiar o acţiune de informare şi prevenire în mediul rural, intitulată sugestiv: „Nu te cunosc / Nu te primesc!“.
Numărul cazurilor prin care familii sau persoane singure din mediul rural, de cele mai multe ori pensionari, sunt escrocate de străini ce le vin la poartă şi oferă lucruri de vânzare, adesea chilipiruri, sau se oferă să le cumpere ceva la preţuri bune, s-au înmulţit considerabil în ultima vreme. Speriaţi de amploarea fenomenului, poliţiştii din Iaşi şi Paşcani au demarat chiar o acţiune de prevenire în satele din zona lor de acţiune, intitulată „Nu te cunosc / Nu te primesc!“, prin care vrea să determine pensionarii să fie mai atenţi cu străinii care le bat la poartă.
Un caz „de manual“
Unul din cazurile „studiu“ pentru oamenii legii este cel păţit nu demult de doi pensionari din Bălţaţi, care au fost „prostiţi“ pe faţă de doi bărbaţi şi o femeie veniţi să cumpere, chipurile, tichete de călătorii pentru pensionari. Cei doi soţi, Genoveva şi Ioan P., din localitatea Bălţaţi, se aflau acasă, în jurul orei 13, când au fost strigaţi la poartă. „Au auzit cum au strigat, şi am mers la poartă. Au spus că ştiu că am tichete de călătorii şi vor să cumpere. Am vorbit cu soţia şi am fost de acord. Am mers la poartă şi le-am dat câteva tichete. Mi-au pus în faţă o bancnotă de 500 de lei. Le-am spus că o să merg să văd dacă am să dau rest. Nu văzusem de prea multe ori o bancnotă de aceasta. Am mers în casă, în bucătărie, şi m-am uitat: nu am avut să-i dau rest. Am mers la vecini şi am schimbat“, a spus nea Ioan. În acest timp, soţia lui a rămas la poartă cu „musafirii“. La un moment dat, femeia din grupul escrocilor a spus că vrea să meargă la toaletă, că i s-a făcut rău. „Am mers cu ea în casă, la toaletă, apoi, când am ieşit din casă, a spus că şi-a uitat telefonul acolo. S-a întors singură în casă, apoi a ieşit. M-am uitat şi am văzut că bărbaţii intraseră în curte, iar între timp a venit soţul meu, cu banii schimbaţi. Ne-am urat o zi bună şi asta a fost“, ne-a spus tanti Genoveva. După ce au plecat cei trei „musafiri“, după multe ore de la vizită, femeia a avut un presentiment rău şi s-a dus glonţ în locul unde ştia că are banii strânşi, aproximativ 10.000 de lei. Aceasta a constatat cu stupoare că banii nu se mai aflau acolo, în bucătărie. „Pe la ora 20, am fost să văd dacă mai avem banii. Când m-am uitat, cutia era goală. Ce să mai facem? Am bocit câteva zile, am chemat poliţia, am spus totul cum s-a întâmplat. Poliţistul ne-a spus că nu suntem primii, şi nici ultimii. Şi cu siguranţă nu o să fie prinşi deoarece numerele de înmatriculare de la maşina cu care veniseră erau false, am înţeles. Acum ne-am învăţat minte, dar ne este şi ruşine că am fost păcăliţi aşa de uşor“, a mai completat tanti Genoveva, cu amărăciune. Poliţiştii au precizat că nu i-au prins pe hoţi. „Cercetările continuă pentru stabilirea situaţiei de fapt şi recuperarea prejudiciului“, a declarat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi. În realitate, indiciile sunt nefolositoare, escrocii părând a nu fi din judeţ.
„Nu te cunosc / Nu te primesc!“
Furturile de acest gen s-au înmulţit prin satele din judeţ în ultima vreme. În acest sens, poliţiştii din Iaşi şi Paşcani au declanşat o campanie de informare şi prevenire, pe care au denumit-o „Nu te cunosc / Nu te primesc!“. Poliţiştii spun că hoţii au ca ţintă predilectă bătrânii, probabil şi pentru că mulţi dintre aceştia îşi tin banii acasă, nu la bancă. „Mai întâi bat la porţile cetăţenilor sub diverse pretexte. Aceştia sunt, chipurile, vânzători ambulanţi, şi oferă spre vânzare pături sau obiecte de îmbrăcăminte. Apoi solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie, cum ar fi băuturi alcoolice sau brânzeturi, sau pretind că sunt reprezentanţii unor instituţii publice şi oferă diverse informaţii sau ajutoare pentru bătrâni. De asemenea, escrocii solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în unele cu valoare mai mică“, a precizat comisarul şef Mădălin Ţăranu, din cadrul Compartimentului Prevenire al Poliţiei Iaşi. Acesta spune că hoţii observă prin aceste modalităţi unde îşi ţine victima banii, respectiv corpul de clădire, camera şi locul în cameră. Apoi, distrag atenţia victimei, prin metode tot mai ingenioase, şi sustrag banii. „De obicei, infractorii lucrează în grup: în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau din casă, iar furtul este săvârşit în acele momente. Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională“, a adăugat comisarul şef.
Câteva sfaturi
De cele mai multe ori, persoanele vârstnice nu îşi mai amintesc detalii despre furturi, fapt care îngreunează ancheta, mai ales că hoţii locuiesc de obicei în alte judeţe. Persoanele vizate ar trebui să fie atente la câteva semne care arată că urmează să fie escrocate. „Să fie atente la persoanele străine de localitatea lor, mai ales dacă observă că cei în cauză bat la porţile oamenilor sub diverse motive. Trebuie să reţină semnalmentele acestora, precum autoturismul cu care se deplasează, şi apoi să anunţe imediat autorităţile locale, cum ar fi poliţia sau primăria“, a completat Mădălin Ţăranu.
sursa: Ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Închisoare cu suspendare, despăgubiri și fără job. Cazul unui polițist care a avut ghinionul de a fi la muncă într-o banală seară de vară
Un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi a fost condamnat după ce ar fi agresat doi hoţi de buzunare, ambii minori.
Andrei Scafaru a primit o pedeapsă de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, el fiind găsit vinovat pentru purtare abuzivă. De asemenea, Judecătoria Iaşi – în calitatea de primă instanţă, a mai stabilit ca poliţistul să achite despăgubiri de 2.000 de lei părinţilor celor două victime, dar să şi presteze muncă în folosul comunităţii.
Cele două victime ale lui Scafaru sunt arhicunoscute în rândul oamenilor legii din Iaşi, ele fiind vizate de zeci de dosare penale de furturi de buzunare. Pentru că au sub 14 ani, în toate dintre aceste dosare penale anchetatorii au fost nevoiţi să dispună clasarea acuzaţiilor aduse celor două minore.
Mai mult, mama uneia dintre cele două fete de etnie rromă a fost arestată, recent, la Iaşi, fiind inculpată într-un dosar ce vizează părinţii ce îşi trimiteau copiii la furat.
În cazul agentului de Poliţie Andrei Scafaru, faptele imputate de procurori sunt plasate în data de 4 august 2016, în jurul orei 21.30, atunci când poliţistul a preluat minorele A.I.D. şi S.C., (11 şi 12 ani la acel moment) pentru a le conduce la secţie.
Cele două erau cunoscute de poliţist că se ocupau cu furtul din buzunare şi când au fost preluate fuseseră reclamate pentru o faptă similară.
„Minorele au suferit leziuni care au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale, respectiv 1-2 zile de îngrijiri medicale. Ele erau cunoscute de către organele de poliţie ca având preocupări ilicite, fiind bănuite că s-ar ocupa cu furturile din buzunare“, au precizat procurorii ieşeni.
De la secţie, cele două minore au fost lăsate să plece acasă şi, zilele următoare, alături de părinţi, au depus plângere la parchet. În prezent, poliţistul ieşean este pus la dispoziţie de către şefii săi iar procedurile arată că, dacă va fi condamnat definitiv, va fi exclus din Poliţie. El nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia instanţei.
În municipiul Iaşi, ultimii ani au dus la apariţia unui fenomen ce îngrijorează autorităţile: hoţii de buzunare minori. Profitând de faptul că nu pot răspunde penal, copii cu vârste de până în 14 ani, trimişi adesea de părinţii lor, comit nenumărate furturi de buzunar, autorităţile dovedindu-se, în ultimii ani, neputincioase în a eradica fenomenul.
„Comiterea furturilor din buzunare de către minori, pe raza municipiului, reprezinta un fenomen cu care ne confruntăm. Minore cu vârsta de până la 14 ani nu răspund penal şi, astfel, ei se întorc în stradă, unde comit din nou fapte penale”, au transmis reprezentanţii Poliţiei.
Cei mai mulţi hoţi de buzunare minori provin dintr-un cartier numit Păcureţi, o zonă populată preponderent de populaţie de etnie romă. Zeci, poate sute de copiii din acest cartier au fost transportaţi în ultimii ani şi în alte ţări, în special în Franţa.
Recent, DIICOT Iaşi şi autorităţile din Paris au ridicat mai multe persoane de etnie romă care îşi trimitea copii la furat, acuzaţia fiind de trafic de minori.
sursa: adevarul.ro
- Published in Local