Iasul da Guvernul Romaniei in judecata. Orasul ar putea pierde 20 de milioane de euro
Primarul Iasului, Mihai Chirica, iese din nou in fata in lupta pe care o duce cu sefii Guvernului. Edilul orasului a anuntat astazi faptul ca va da in judecata Guvernul Romaniei, solicitand un aviz de neconstitutionalitate privind reforma fiscala.
„S-a luat o decizie fara a se respecta continutul legii. Asta am spus-o inca de la inceputul reformei, revolutiei fiscale. Autoritatile publice locale nu au un mecanism pentru a combate o lege, dar pot apela la alte institutii ale Romaniei. Aceasta institutie la care vom apela in primul rand e Avocatul Poporului. Totodata, vom ruga alte trei institutii, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Justitiei, Procurorul General al Romaniei sa intervina pe langa Curtea Constitutionala pentru a combate aceasta OUG care nu respecta cadrul legal. Vom cere aviz de neconstitutionalitate a reformei fiscale”, a declarat Mihai Chirica.
Primarul Iasului a mai spus faptul ca municipalitatea va pierde venituri de 95,6 milioane de lei, adica aproximativ 20 de milioane de euro din cauza ”Reformei fiscale” anuntate de Guvern. Banii urmau sa fie investiti in viitoare proiecte de modernizare a orasului.
Alaturi de Mihai Chirica este si primarul comunei Miroslava, cea mai bogata comuna din Romania. Miroslava ar pierde circa 1,5 milioane de euro, adica 17% din veniturile Primariei.
Amenințări către Guvern din partea celor de la Asociația Împreună pentru Autostrada A8
Guvernul a amânat şedinţa festivă de la Iaşi de teama protestelor, susţin reprezentanţii Asociaţiei ”Împreună pentru Autostrada A8”, spunând că erau pregătiţi să-i întâmpine cu vuvuzele pe miniştri. Cătălin Urtoi, membru fondator al Asociaţiei ”Împreună pentru autostrada A8”, a afirmat că amânarea şedinţei de guvern de la Iaşi din 24 noiembrie arată frica guvernanţilor că vor fi întâmpinaţi cu proteste de către ieşenii care vor începerea autostrazii Iaşi-Târgu Mureş.
”Eram pregătiţi să-i întâmpinăm cum se cuvine, cu vuvuzele. Pregăteam un protest în faţa Palatului Culturii, acolo unde urma să aibă loc şedinţa Gvernului. Ei au motivat că au programul încărcat, dar sunt basme, le este frică de noi. Mămăliga explodează şi în Moldova şi nu mai au curaj să dea piept cu oamenii”, a declarat pentru News.ro Cătălin Urtoi, membru fondator al Asociaţiei ”Împreună pentru autostrada A8”.
Aproximativ 1.500 de oameni s-au prins într-un lanţ uman, săptămâna trecută, la Iaşi, cerând Guvernului începerea construcţiei autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Acţiunea a fost organizată de două asociaţii – ”Împreună pentru autostrada A8” şi ”Moldova vrea autostradă”. Şedinţa festivă a Guvernului programată la Iaşi în 24 noiembrie pentru a marca începerea programului Centenarul Marii Unirii se amână, din cauza programului încărcat al premierului, a anunţat vineri conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, în urma unei adrese primite de la Palatul Victoria. ”Agenda de lucru deosebit de încărcată, în această perioadă, a prim-ministrului Românei, domnul Mihai Tudose şi a celorlalţi membri ai Guvernului, impune o reprogramare a şedinţei festive din data de 24 noiembrie 2017, noua dată a reuniunii urmând să fie propusă organelor admnistraţiei publice locale din judeţul Iaşi.
Guvernul României acordă o importanţă deosebită marcării Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, evenimente care, prin eroism şi sacrificiu suprem, au pus temelia reîntregirii naţiunii şi împlinirii unui ideal românesc de veacuri”, se arată în adresa Guvernului trimisă conducerii CJ Iaşi. În urmă cu o zi, reprezentanţii CJ anunţau că Guvernul se va întruni într-o şedinţă festivă la Iaşi, pe 24 noiembrie, pentru a marca debutul programului ”Centenarul Marii Uniri”, în timp ce o întrunire similară a Parlamentului tot la Iaşi a fost amânată. Şedinţa de Guvern urma să aibă loc la Palatul Culturii din Iaşi.
sursa – stiripesurse.ro
- Published in Local
Bilanțul sinistru al furtunii din vestul țării pune autoritățile în mișcare. Iată soluția propusă pentru evitarea tragediilor pe viitor
Uraganul Irma s-a văzut din spațiu cam așa:
Furtuna care a lovit vestul României a arătat probabil ca un norișor răzleț pe lângă imaginea de mai sus. Cu toate acestea, în Florida vorbim de 3 victime, în timp ce „vijelia <<autohtonă>> de 15 minute” a lăsat în urmă 8 morți.
Pe cine tragem la răspundere?
Cine se face vinovat de acest bilanț? Nu putem spune sigur, în schimb multe degete s-au îndreptat către Guvern, către ANM, Ministere, autorități locale ș.a.m.d. Cert este că au existat informații cu privire la furtuna iminentă, însă acestea au rămas blocate, neajungând până la destinație, la populație.
Conform procedurilor, furtuna a fost anunțată inițial de Centrul Regional de Metorologie Timiș. Prin fax și e-mail, informațiile au ajuns la ANM, iar de aici la IGSU, Ministerul Mediului şi Ministerul Tranporturilor. Mesajul a fost trimis, mai departe către Inspectoratele pentru Situații de Urgență din zonele vizate dar și către primăriile localităților, relatează Digi24.ro
Florinela Georgescu, meteorolog: „În mai puțin de 36 de ore au fost emise 47 de avertizări pentru fenomene severe imediate, dintre care 12 de cod portocaliu. Am avut la dispoziţie toată informaţia pe care o puteam folosi într-o astfel de situaţie”.
Informaţiile au rămas însă la autorităţi. Primarii spun că au primit informarea meteo prea târziu, atunci când era practic imposibil să anunţe populaţia.
Sistem Alert – aplicația mobilă care va semnala situațiile de risc major pentru populație
Luni a avut loc la sediul Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea „Sistem Alert”, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situații de risc major pentru populație.
Această primă discuție a avut scopul de a stabili condițiile optime pentru implementarea cât mai rapidă a sistemului. Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați într-o anumită zonă a unei rețele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene. Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce grupul de lucru va stabili cerințele tehnice, calendarul implementării și responsabilitățile fiecărui participant la acest proiect.
Sursa: agerpres.ro
- Published in National
Statul dorește banii ROMÂNILOR CU HANDICAP: Vezi legea care îi dezavantajează pe cei cu dizabilități
Persoanele cu dizabilități ar putea întâlni noi necazuri dacă guvernanții reușesc să adauge o nouă taxă celor oferă cu greu un loc de muncă pentru aceste cazuri. Angajatorii care nu au persoane cu dizabilități prin rândul angajaților, trebuie să plătească lunar o taxă la stat sau una pentru anumite unități protejate care au angajați cu dizabilități.
Unitățile protejate sunt companiile care au un număr de peste 30% de angajați persoane cu dizabilități.
Acum, statul dorește să scoată din funcțiune cea de-a doua variantă prezentată și să dubleze taxa care va ajunge numai la bugetul de stat. Până în momentul actual, suntem singura țară din Europa care decide să facă acest lucru. Și probabil vom rămâne singura.
O firmă din Iași este unitate protejată, iar printre angajați se află și Andrei, un tânăr de 26 de ani cu un handicap grav, căruia i-a fost foarte greu să-și găsească un loc de muncă.
“Acest loc de muncă este totul pentru mine: fac dosare, lipesc dosare, trec prin mână mea multe documente zilnic. Persoanele cu dizabilități găsesc greu un loc de muncă. Suntem văzuți altfel în afară, altfel în societate”, spune Andrei
“Am fost la zeci de interviuri, am depus CV-uri și nu mi s-a oferit șansa. Aici am găsit totul, am un salariu și nu mai depind de părinți” adaugă Bogdan, un alt tânăr care a suferit un accident de mașină care i-a paralizat o mână.
La momentul actual, doar 33 de mii din cele 800 de mii de persoane cu dizabilități au reușit să-și găsească un job. Multe firme aleg să plătească statului taxa care i se aplică unei firme în cazul în care nu au minim 4% din personal persoane cu dizabilități. Totuși, erau o parte care distribuiau această taxă către unitățile protejate.
Această taxă avea valoarea unui jumătăți de salariu minim brut pentru fiecare loc de muncă.
Cristian Vătavu, director economic firmă fast-food: “Această modificare legislativă ne-ar dubla costul cu plată acestei taxe, în prezent de la 5.300 la 10.600, bani pe care suntem obligați să-i virăm către stat iar în schimbul lor nu primim nimic înapoi. Mi-e greu să cred că din septembrie, toți banii care îi voi da statului vor ajunge într-un program prin care vor reuși să integreze în muncă pe cineva cu dizabilitate.”
Angela Achiţei, director unitate protejată: ”În prezent, ceea ce facem noi, servicii și produse, cam 95 la sută din contracte sunt pe această lege, pentru că angajatorii au optat să cumpere de la noi.”
Mihaela Munteanu, director de comunicare FONSS: “Noi suntem convinși că se urmărește umplerea bugetului. Facilitatea unităților protejate nu poate să dispară pentru că ar intră în faliment. În total ar fi 500 milioane de euro care s-ar aduna la bugetul de stat… va dați seamă că tentația ar fi foarte mare, dar prețul îl plătesc persoanele cu dizabilități.”
sursă infografic + declarații: stirileprotv.ro
- Published in National