Sute de angajati concediati in mijlocul iernii
Una dintre cele mai mari concedieri colective din ultimii ani a fost anunţată în această lună. Sute de angajaţi de la fostul Combinat de Utilaj Greu din Iaşi au fost luaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă. Pentru 260 de foşti salariaţi de la societatea Fortus au început serviciile de preconcediere, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă din Iaşi. Practic, din cei 339 de angajaţi 76% vor fi concediaţi, însă potrivit reprezentanţilor AJOFM puţini vor fi cei care vor lua şomaj.
„În general, mare parte din cei care vor pleca de la Fortus au meserii căutate pe piaţa muncii şi, de aceea, credem vor fi absorbţi în scurt timp. Sunt oameni calificaţi şi au meserii ca lăcătuş, sudori, eletricieni, iar aceştia îşi vor găsi repede loc de muncă. Unii au vârstă de pensionare şi îşi vor face dosarele, de aceea credem că puţini vor cere efectiv şomaj“, au transmis oficialii AJOFM Iaşi.
Cei mai mulţi dintre angajaţii de la Fortus au de luat salarii restante care ajung şi la 35.000 de lei, bani carear putea fi recuperaţi după valorificarea activelor societăţii care se zbate în insolvenţă de un deceniu. În 2016, societatea a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei şi pierderi de 10 ori mai mari, depăşind 20 de milioane de lei. Totodată, datoriilor totale ajungeau la finele anului 2016 la peste 463 de milioane de lei, în timp ce activele imobilizate erau de 371 milioane de lei Fortus Iaşi, ultimul combinat de utilaj greu din România, riscă să ajungă în faliment din cauza neimplicării autorităţilor, deşi statul este acţionar principal şi totodată şi creditor.
Citeste si: Decizie de ultima ora! Ce se va intampla cu cea mai periculoasa pasarela din Iasi
Primăria Iaşi a anunţat că a preluat prin dare în plată active în valoare de peste 87 de milioane de lei. Construcţiile care au intrat în proprietatea Primăriei sunt de Secţia de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria şi Baza de şarjabilizare, Depozitul de răşini şi Secţia de Mecanică Grea.
„Pe acest teren vom dezvolta o platformă industrială pentru Iaşi şi pentru România. Nu vom face acolo proiecte imobiliare sub nicio formă. Un lucru foarte important pentru noi este că avem toate utilităţile la îndemână. De pildă, un avantaj enorm este că acolo avem racord direct la Transgaz, putând astfel cumpăra gazele la preţ de transport, nu de distribuţie. De asemenea, capacităţile de asigurare a energiei electrice sunt cele mai mari din oraş, la care se adaugă capacităţile de transport pe calea ferată spre Vest. Este primul şi cel mai important pas prin care arătăm că am reuşit să facem ceva pentru industria din zona de Nord-Est a României”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Cu toate acestea, în ziua în care s-a anunţat preluarea activelor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a depus la Tribunalul Mureş – instanţa unde se judecă insolvenţa Fortus SA Iaşi – o contestaţie prin care solicită instanţei „o hotărâre de anulare a operaţiunii de dare în plată a bunurilor din patrimoniul Fortus SA Iaşi”. În această contestaţie, AAAS susţine că „măsura dării în plată către Primăria Municipiului lasi, chiar dacă este una prevăzută de planul de reorganizare, este nulă şi a fost luată prematur, încălcând dreptul AAAS de creditor cu garanţii pe bunurile societăţii care au fost date în plată către Primăria Municipiului lasi“, iar “orice înstrăinare a unui bun asupra căruia AAAS are garanţie, fără ca aceasta să fie ridicată în prealabil de către instituţia noastră, este o faptă lovită de nulitate“.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
INCENDIU IN IASI – Un rezervor de pacura a ars la fostul combinat Fortus
Patru autospeciale au intervenit astăzi la platforma fostului combinat Fortus pentru a lichida un incendiu. Flăcările au izbucnit la o hală unde se afla un rezervor de pacură, accesul fiind făcut pe la intrarea de la Tehnopolis.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, incendiul a izbucnit într-o hală care nu face parte din activele pe care municipalitatea le-a preluat, recent, în proprietate. Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de aproape o oră. Din primele informaşii se pare că incendiul a avut loc la hala care a provocat în acest an un incident de poluare.
„La acest moment, specialişti din cadrul ISU fac cercetari pentru a identifica cauzele incendiului”, a declarat prefectul Marian Şerbescu. Incendiul a creat panică la nivelul instituţiilor locale, la faţa locului deplasându-se reprezentanţi ai Gărzii de mediu, ai Prefecturii şi Primăriei Iaşi.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Local
Mai avem fabrici în Iași? Marile branduri ale Iașiului, acum ruine.
Mai avem fabrici în Iași? Marile branduri ale Iașiului, acum ruine.
Dacă înainte de Revoluție în halele de producție ale marilor companii din Iași lucrau mii de salariați, în prezent acestea au fost vândute la fier vechi, sau pe terenurile respective s-au construit centre comerciale. Fabrica de Ulei Unirea, Lactis, Fabrica de Bere, Fortus sau Fabrica de Țigarete sunt doar câteva dintre marile branduri ale Iașiului care au ajuns în prezent la fier vechi.
La Iași marile fabrici care asigurau o bună parte din economia județului înainte de Revoluție, sau chiar după 1989 au ajuns fie să fie vândute la licitație pentru acoperirea datoriilor, fie au intrat în hora privatizărilor încheiată, inevitabil, cu falimentul acestora. Companii de renume, recunoscute inclusiv peste hotare pentru produsele exportate în țări cu relații economice de tradiție sunt acum doar ruine, halele de producție sunt lăsate în paragină, foștii angajați sunt doar cifre în statisticile cu șomeri ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar pe terenurile pe care se ridicau sedii impunătoare se fac acum planuri pentru magazine și mall-uri.
Unul dintre agenții economici emblematici pentru Iașiul industrial este, fără îndoială, fostul Combinat de Utilaj Greu, actualul Fortus SA. Activitatea în halele în care Ceaușescu a investit nu mai puțin de 16 miliarde de lei a început în 1977, iar în anii care au precedat declinul colosului industrial, la Fortus lucrau 12.000 de angajați. Contractele de export cu state precum Olanda, China sau Egipt au susținut economic combinatul încă doi ani de la Revoluție.
Anul 2008 a însemnat pentru ieșeni închiderea bruscă a uneia dintre ultimele companii care mai făceau legătura dintre economia comunistă și cea capitalistă. Fabrica de Ulei Unirea, inaugurată în 1961, a fost prima investiție de pe noul bulevard al Țuțorei, conform istoricului ieșean Ion Mitican. În anul 2002 compania ieșeană a fost cumpărată de gigantul agricol Bunge Limited care, după doar șase ani, la începutul lui 2008 a anunțat printr-un comunicat de presă decizia de închidere a fabricii de ulei și de concediere a celor peste 200 de angajați pe care societatea îi mai avea în acel moment.
Cea mai veche fabrică de ţigarete din ţară, declarată monument istoric, este în ruine. Fabrica de Țigarete din Iaşi este, la rândul său, una dintre cele mai vechi societăți bazate pe producție din județ. Înființată în anul 1876, compania a ajuns ca în anul 1998 să producă zilnic nu mai puţin de 12 tone de ţigări. După ce a rezistat bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Fabrica de Țigarete de la Iași a fost răpusă de executarea silită a Societății Naționale „Tutunul Romanesc” SA de care aparținea, cei 200 de salariați care mai lucrau acolo fiind disponibilizați. Din acel moment, clădirile fabricii, transferate între timp de la Ministerul Finanțelor la cel al Culturii, au intrat într-un avansat proces de degradare. O ruină. Asta a ajuns cea mai veche fabrică din Iași. Este inclusă pe lista monumentelor istorice, dar din halele imense care susțineau utilaje masive au rămas doar pereții. Grinzile și planșeele au fost dărâmate, iar armătura-dezmembrată și vandută la fier vechi. Fabrica nu a fost păzită, iar controalele Poliției au avut efect doar pe termen scurt.
În urmă cu câțiva ani buni se anunța la Iași o nouă privatizare a unei foste „glorii” comuniste. Fabrica de lapte număra înainte de Revoluție peste 1.000 de salariați. Începând cu anul 2003, însă, bunurile societății, printre care și utilajele și spațiile de desfacere au fost vândute contra unor sume derizorii. Anul 2004 aduce blocarea conturilor companiei, iar Finanțele Județene pun sechestru asigurator pe sediul companiei, pe fabrică și pe depozite pentru o datorie de peste 14,6 milioane de lei. Compania intră, inevitabil, în faliment în anul 2009.
Fostă fabrică de bere din Păcurari, cândva clădire de patrimoniu, a dispărut de pe harta Iașiului. Fabrica de bere din Iași este un alt exemplu al economiei comuniste de care capitalismul nu a știut să profite. Până în anul 1990 pe terenurile în care în prezent s-au construit o serie de hypermarket-uri, după ani întregi în care au stat în paragină, se produceau peste zece tipuri de bere: Bucium, Breazu, Ciric, Carpați, Copou, Repedea, Unirea, Iași, Moldova, Bucegi și Berea Hipoglucidica, iar după această data producția s-a diversificat cu sortimentele Zimbru, Zimbru Pils, Cascada, Star, Derby și berea neagră Karl’s Beer Pils. Anul 2003 a adus, însă, ca în cazul majorității coloșilor economiei locale, declinul Fabricii de Bere, în cazul fabricii din Păcurări fiind invocate inclusiv interese imobiliare.
Iar pentru a nu uita domeniile economiei, marile branduri ale Iașiului, care au făcut din acesta, înainte de Revoluție, o adevărată capitală industrială a tării, Complexul Național Muzeal Moldova a decis realizarea, în premieră națională, a unui muzeu de arheologie industrială.
- Published in Cultură