Trei zile de festival cu intrare libera!
„Iași Guitar Festival” vă invită la cea de-a X-a ediție a evenimentului ce se desfășoară în perioada 17-19 Noiembrie.
Iubitorii de muzică se pot bucura anul acesta de un concurs național de chitara electronica, recitaluri de chitară clasica, un masterclass de chitara bas dar și de o lansare de carte.
IAȘI Guitar Festival este un eveniment unic în țară, împlinește 10 ani, așa că anul acesta vom petrece o zi în plus împreună.
În deschidere, vineri seara de la ora 18:00, va puteti bucura de un duo inedit de chitară clasică și clarinet susținut de lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu și prof. univ. dr. Doru Albu.
Tot vineri seara are loc un recital extraordinar de chitara clasica susținut de ansamblul Academiei de Muzică ” Gheorghe Dima”.
Locația este Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Mihai Eminescu” din Iași.
Spectacolul va continua și sâmbătă de la ora 14:00, când va avea loc mult așteptatul concurs de chitara electrică, (Fişa de înscriere la concurs şi Regulamentul Concursului de Chitară Electrică se regăsesc pe site-ul evenimentului: iasiguitarfestival.jimdo.com) urmând ca de la ora 18:00 să înceapă concertul sustinut de Orchestra de Jazz si Muzica Usoară a Universității Naționale de Arte, ” George Enescu” Iași.
Concertul va fi susținut în sala Gaudeamus a Casei de Cultura a Studentilor.
La ora 15:00 în aceeași locație, în ultima zi de festival va avea loc masterclass-ul de chitara bas susținut de Adrian Ciuplea.
De la ora 17:00 va avea loc lansarea de carte ” Cartea Arpegiilor, Studii pentru chitara electrica” la Librăria Cărturesti Palas Mall.
- Published in Divertisment, Eveniment
Eveniment Cultural: Iesenii sunt invitati la o noua portie de frumos
DocEst – WORKSHOP de film documentar pentru elevi şi studenți
6-10 noiembrie 2017
După Filit, unul din cele mai importante evenimente educaționale şi culturale din zona Moldovei, tinerii sunt invitați din nou la o porție de frumos. De data aceasta, este vorba de DocEst 2017.
Acest eveniment va avea loc sub forma unui workshop de film documentar, pentru liceeni şi studenți, însă şi sub forma unui Festival.
Festivalul va avea loc la Ateneul Tătăraşi, în perioada 22-26 noiembrie, fiind organizat de către Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi, Centrul Cultural German şi British Council, şi va aduce în atenția publicului cele mai recente filme documentare şi invitați din Franța, Germania, Marea Britanie, dar şi din România.
Însă, în pregătirea festivalului, la Institutul Francez din Iaşi va avea loc în perioada 6-10 noiembrie, un workshop de film coordonat de regizorul Dragoş Zămosteanu; participanții vor învăța tehnicile filmului documentar şi vor realiza în echipă un film marca DocEst. Workshop-ul se va desfășura în intervalul orar 16.00-18.00. Cursanții trebuie să aibă propriul aparat cu care să filmeze, nu neapărat unul profesionist, ci poate fi un telefon mobil cu cameră foto/video, un aparat de tip DSLR sau, mai bine, o cameră video.
Citește și Cum se va numi Aeroportul International din Iasi?
Numărul participanților din păcate este limitat, iar cei care doresc să se înscrie, o pot face până pe data de 4 noiembrie. Înscrierea se face prin email, la adresele programm@kulturzentrum-iasi.ro si raluca-varlan@institutfrancais.ro, iar email-ul trebuie să aibă titlul „Workshop DocEst” şi să conțină o scrisoare de motivare şi o scurtă prezentare personală.
Pentru a vă face poftă, organizatorii au pus la dispoziție structura şi programul workshop-ului:
1. Gramatica Filmului. Istoria filmului documentar. Stabilirea temei. Scenariul în filmul
documentar (2 ore)
2. Reportaj şi documentar. Diferențe şi asemănări. Tipuri de reportaj. Tipuri de documentar.
Filmul observațional. Tipuri de film observațional. (2 ore)
3. Încadrări şi mişcări de aparat. Motivațiile mişcărilor de aparat. (2 ore)
4. Reguli de montaj. Obiectivitate şi manipulare în documentar (2 ore)
5. Filmare (5 zile)
Elevii de astăzi, pot fi viitorii artişti de mâine, şi poate peste zece ani, Iaşiul se va mândri cu participanți autohtoni la marile festivale internaționale de film.
Preot din Cluj, despre Untold: „Aţi spurcat oraşul nostru cu poluarea fonică şi spirituală din aceste zile de post. Untold e închinat lui Satan“
Un preot ortodox din Cluj-Napoca a scris pe pagina sa de Facebook că Untold e „închinat lui satan“ şi că s-a săturat de „festivalurile drăceşti pline de alcool, tutun, droguri, sex şi zgomot“.
Claudiu Melean aminteşte că în aceste zile este post şi se întreabă dacă ”paguba spirituală, socială, psihică, energetică, s.a. nu e mult mai mare chiar decât câştigul financiar al celor puţini”.
Preotul Claudiu Melean din Cluj a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care critică mai multe aspecte legate de Festivalul Untold. Părintele subliniază că în aceste zile este post şi că va trebui făcută o sfeştanie în Parcul Central „ca să ne mai putem duce copiii“.
Postarea preotului:
„Până când ne veţi batjocori credinţa cu Untold-ul închinat lui satan? Până când o tot jigniţi pe Maică Domnului şi credincioşii care-i cinstesc Adormirea? De ce ne întunecaţi cu o sărbătoare a întunericului tocmai în sărbătoarea luminii taborice? Dacă nu vă e ruşine de mulţimea de oameni pe care îi obligaţi să ia parte la zgomotul vostru, măcar de Dumnezeu să vă temeţi.
Ne-am săturat de festivalurile drăceşti pline de alcool, tutun, droguri, sex şi zgomot în care va închinaţi nenumitului aducându-i ofrandă energiile voastre. Da. Nu putea lipsi ochiul dracului cu care aţi întunecat pe toţi care puteau opri această blasfemie. Înţelegeţi odată că noi avem alt Dumnezeu.
Până când noi să tot tăcem şi voi să ne tot insultaţi? Noi n-avem ţinte şi dorinţi ce pun pe alţii suferinţi. Voi de ce aveţi? De ce stresaţi populaţia Clujului? De ce nu va e milă de copiii din Spitalul de lângă parc? De ce râdeti de bătrânii care nu pot dormi în tot Clujul din cauza voastră? De ce trebuie să fugim din faţă voastră că să fie bine? Oare paguba spirituală, socială, psihică, energetică, s.a. nu e mult mai mare chiar decât câştigul financiar al celor puţini?
Aţi spurcat oraşul nostru cu poluarea fonică şi spirituală din aceste zile de POST. Va trebui să facem sfeştanie în parcul mare că să ne mai putem duce copiii!“.
A treia ediţie a Festivalului Untold s-a desfăşurat la Cluj-Napoca între 3 şi 6 august.
- Published in National
START pentru Cătălina, un FESTIVAL INTERNAȚIONAL
Ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR PENTRU COPII ȘI TINERET ,,CĂTĂLINA’’ începe astăzi, 25 iulie 2017, la Iași.
,,Cătălina’’, această amplă manifestare, a luat naștere în anul 1994. Pe atunci, se dorea a fi un proiect ambițios care viza mai multe domenii de activitate ale Palatului Copiilor Iași. Patru ani mai târziu, în 1998, ,,Cătălina’’ devenea un festival prin excelență folcloric.
Prima ediție a festivalului a debutat în anul 1995, în cadrul Sărbătorilor ,,Cătălina’’. Festivalul cu nume românesc a câștigat lupta cu timpul și s-a transformat într-un fenomen nu național, ci INTERNAȚIONAL. Dovadă în acest sens stă faptul că, pe lângă valoroasele ansambluri naționale, pe scena Festivalului ,,Cătălina’’ au evoluat formaţii artistice de pe trei continente: Europa, Asia şi America de Sud.
Un întreg alai de formaţii folclorice provenind din țări mai apropiate sau mai îndepărtate de a noastră (Bulgaria, Republica Moldova, Rusia, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Spania, Israel, Portugalia, Grecia, Georgia, chiar Venezuela), a dorit să arate românilor, ieşenilor în special, dansurile, cântecele şi costumele tradiţionale din ţara lor. Prin “Cătălina”, copiii și tinerii talentați care s-au prezentat la acest festival, s-au legat prietenii și s-au încheiat parteneriate al căror numitor comun a fost foclorul.
La ediția de anul acesta, organizată la COMPLEXUL PALAS, vor evolua ansambluri folclorice din România (Deva, Olt, Tulcea, Suceava, Neamt, Argeş, Vaslui, Iaşi) și țări precum Macedonia, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Ucraina, R. Moldova, Polonia, Turcia şi Grecia.
PROGRAMUL ZILELOR DE FESTIVAL:
Marți, 25 iulie 2017
Sosirea și cazarea participanților
Miercuri, 26 iulie 2017
17.00- Parada portului popular
17.30 – Dechiderea oficială a Festivalului
18.00 – Festival Concurs
Joi, 27 iulie 2017
18.00 – Festival concurs
21.00 – Recital
Vineri, 28 iulie 2017
18.00 – Festivitatea de premiere
19.30 – Spectacol de gală
Sâmbătă, 29 iulie 2017
Plecarea participanților
- Published in Eveniment
Un grup de ieșeni celebri s-au implicat într-un festival senzație! Acesta face furori în toată România
@ Cei mai mulţi îi cunosc pentru prestaţiile muzicale rock, alţii pentru implicarea lor civică, unii pentru tatuajele speciale realizate de liderul lor „Castor”! @ Dincolo de toate acestea, mai nou, ei creează senzaţie prin momentele unice realizate şi care ţin de un fenomen care face furori în toată lume, de la Roma sau Moscova @ Este vorba de „historical reenactment” @ Totul presupune readucerea în prim-plan, atât prin costumaţie, armament sau spectaculoase bătălii antice, a vieţii strămoşilor noştri geto-daci de acum peste două milenii
Luna aceasta, la aproximativ 200 kilometri de fosta capitală a Moldovei are loc manifestarea intitulată sugestiv „Tamasidava„. Este vorba de festivalul în care tinerii trăiesc ca acum 2.000 de ani! Paradoxul este că acesta este organizat de un grup de ieşeni la Bacău. Asta pentru că la Iaşi, autorităţile locale responsabile nu au găsit banii necesari pentru un fenomen cultural de amploare şi cu un impact uriaş cultural în întreaga lume.
O nouă „pierdere” culturală pentru Iaşi
Paradoxal, băcăuanii se vor bucura, la începutul lunii iulie, de un spectacol unic în regiunea Moldovei. Un festival care îşi propune să recreeaze evenimente de acum 2.000 de ani va fi organizat în judeţul vecin de o asociaţie din Iaşi. Reprezentanţii acesteia şi-ar fi dorit să organizeze un astfel de eveniment în Iaşi, însă autorităţile nu au dorit să ofere finanţare.
Primul festival geto-dacic din regiunea Moldovei, Festivalului Tamasidava, va avea loc în judeţul Bacău, în perioada 7 – 9 iulie. Evenimentul care va reproduce evenimente din perioada antică a României va fi organizat de Asociaţia Română de Marketing (AROMAR) şi Asociaţia Geto-Dacii din Moldova, fiind finanţat de Consiliul Judeţean și Consiliul Local Bacău cu câte 55.000 de lei fiecare.
Asociaţia Geto-Dacii din Moldova este un ONG creat în 2014 la Iaşi, de Constantin Lăpușneanu, alias „Zurasieo„, şi Delia-Carmen Negură. Principala activitate a organizaţiei este cea de reconstituire istorică şi promovare a istoriei antice în România. Fondatorii asociaţiei au participat până în prezent la mai multe evenimente de acest gen din România şi de fiecare dată au reuşit să impresioneze publicul. Aceştia au făcut impresie, deja, la Alba-Iulia, oraş ce găzduieşte cel mai mare asemenea festival din ţara sau în capitala Federaţiei Ruse – Moscova!
Promotori ai „reînvierii istoriei” în Târgul Iesilor
În zona Iaşului au fost prezenţi la evenimente precum redeschiderea Palatului Culturii, Noaptea Muzeelor – ediţia 2017, dar şi la manifestări organizate în cadrul programului „Scoala Altfel”, atât în Iaşi – la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cât şi la şcoli precum Scoala Gimnaziala „Carmen Sylva” sau Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos. Deşi la fiecare eveniment din Iaşi membrii asociaţiei s-au bucurat de o audienţă sporită, „geto-dacii” nu au primit sprijin financiar şi logistic pentru a organiza un astfel de eveniment şi în judeţul Iaşi.
„La Bacău am participat la un singur eveniment la Şcoală Nr. 10 şi iată că, la distanţă de un an de zile, am reuşit să organizăm cu succes acest festival antic de reconstituire istorică: Tamasidava. Dacă consiliul judeţean, primăria/consiliul local, Direcţia pentru Cultură, s-ar implica într-un astfel de proiect, aşa cum au făcut şi cei din Bacău, atunci totul ar fi mult mai uşor de realizat”, ne-a spus Constantin Lăpușneanu, fondator al Asociaţiei Geto-Dacii din Moldova.
Consilierul judeţean Vasile Cotiuga, profesor la Facultatea de Istorie, susţine că autorităţile judeţene ieşene nu pot aproba mai mult de 15.000 de lei pentru fiecare proiect. Banii care ar fi insuficienţi pentru organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Consilierul a mai precizat că a încercat să ajute asociaţia prin prezentarea festivalului autorităţilor locale din comună Miroslava. Acestea, a mai transmis Cotiuga, ar fi fost de acord să ofere un spaţiu însă evenimentul nu va putea fi organizat decât dacă organizatorii vor strânge şi fondurile necesare.
“Un astfel de eveniment ar fi bine-venit pentru Iaşi. Ar fi o ocazie bună ca tinerii, copiii, dar şi adulţii, iubitori de istorie, să cunoască direct, nu doar din vitrinele muzeelor, lumea geto-dacilor, în special lumea războinicilor, dar şi viaţă de zi cu zi a acestora. Un asemenea eveniment este o îmbinare interesantă între spectacol, mult gustat de public, şi ştiinţă, căci toate reconstituirile, de la unelte, arme, echipamente militare, până la tactici de luptă sunt făcute după modele autentice. Evident, nu este uşor să organizezi un asemenea eveniment. El ar trebui sprijinit de autorităţile locale, căci, cum spuneam, îmbrăca şi o latură educativă, dar poate fi organizat şi de mediul privat. Sper că, colegii de la Asociaţia Geto-Dacii din Moldova să reuşească”, a punctat conf. univ. dr. Vasile Cotiuga.
Geto-dacii ieşeni sunt încântaţi de faptul că au reuşit să pună la punct planurile pentru Festivalul Tamasidava şi să îl ducă la bun sfârşit, dar în acelaşi timp şi-ar dori ca un eveniment de acest fel să fie organizat annual la Iaşi, în oraşul natal, astfel încât să devină un festival tradiţional.
“Ne-am implica activ chiar mai mult decât ne-am implicat la festivalul din Bacău. Sincer vă spun că nu am crezut niciodată că voi reuşi să organizez pentru prima dată un festival în alt oraş, decât în oraşul meu natal. Chiar ne-am dori ca acest lucru să se întâmple şi la noi în oraş, să devină un festival cu tradiţie şi pe care să îl creştem de la an la an”, a spus Constantin Lăpușneanu.
Lupte între daci şi romani, ateliere de fierărie şi muzica antică live
Argumentele care vin în favoarea organizării unui asemenea festival la Iaşi sunt multe. Toate activităţile de care participanţii pot avea parte sunt speciale şi multe dintre ele sunt benefice atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Lupte de gladiatori, muzica antică live cantata la instrumente tradiţionale, lupte de amploare între daci şi romani sau ateliere de fierărie, sunt doar câteva dintre lucrurile de care ieşenii s-ar putea bucura.
“Oamenii ar fi atraşi în primul rând de unicitatea festivalului şi nu numai. Doar dacă menţionez câteva dintre activităţile de bază vă veţi da seama de ce. Luptele de gladiatori, dansurile frumoaselor nimfe, muzica antică (cantata live la instrumente tradiţionale), bătăliile dintre daci şi romani (putem vorbi chiar de o confruntare de 50 vs. 50), ritualurile de iniţiere sau incinerare, târgul de sclavi, Rugul lui Zamolxes la care adăugăm şi atelierele de fierărie, pielărie, pictura, monetărie, jocuri şi concursuri, tras cu arcul (la acestea din urmă pot participa atât copii cât şi adulţi), toate acestea adunate sunt destule motive de a face ieşenii să vină la un astfel de festival”, a punctat geto-dacul ieşean “Zurasieo”.
Desigur că, un eveniment de reconstituire istorică similar cu cel din Bacău are şi câteva aspecte care ar pune în valoare patrimoniul cultural al judeţului Iaşi şi nu numai.
“Menţionez faptul că pe raza judeţului avem 14 cetăţi geto-dacice, plus mormântul princiar getic, transformat în muzeu la Cucuteni. În plus, ar putea redeschide interesul publicului pentru vizitarea acestor situri arheologice, pentru muzeele din judeţ, fapt care ar duce la o creştere a turismului din zonă. În al doilea rând, ar oferi un spectacol unic pentru oraşul nostru, nemaiîntâlnit şi nemaivăzut în oraşul celor 7 coline, în capitala culturală a ţării, cum ne place nouă să afirmăm. În plus, putem adăuga educaţia oferită tuturor categoriilor de vârste, de la cel mai mic, la cel mai mare vizitator. Aceştia ar putea învăţa multe despre cultura strămoşilor noştri, despre felul în care îşi trăiau viaţa de zi cu zi, cea civilă sau cea militară. Experienţa şi învăţăturile pe care le-ar putea acumula pe parcursul evenimentului sunt reale, ca o lecţie de istorie vie şi de un mare impact emoţional şi spiritual”, a mai adăugat Constantin Lăpușneanu.
Scurt istoric al geto-dacilor ieşeni
Redacţia Estidiniasi.ro a luat legătura cu fondatorul Asociaţiei Geto-Dacii din Moldova pentru a discuta despre acest fenomen artistic şi istoric, des întâlnit în unele zone ale României, dar ce vine ca o premieră pentru regiunea Moldovei, îndeosebi a Iaşiului. Constantin Lăpușneanu a oferit detalii despre povestea din spatele acestei organizaţii şi pasiunea sa pentru istoria antică.
Estidiniasi.ro: De unde a pornit pasiunea pentru istoria antică, respectiv pentru reconstituirea istorică?
Lăpușneanu: Salutare. În primul rând doresc să vă mulţumesc pentru interviu şi interesul arătat faţă de asociaţia noastră culturală Geto-Dacii din Moldova cu sediul în Iaşi. Pasiunea pentru istoria antică (şi nu numai) am avut-o de mic copil… încă de pe atunci când am început să citesc orice carte sau revistă despre strămoşii noştri daci, dar şi când am început să desenez daci în scene de luptă. Pasiunea mea a început să se concretizeze încă din anul 2006, atunci când mi-am făcut un falx de două mâini, o cămaşă de zale şi o armură de piele cu solzi, iar acum după atâţia ani, am ajuns să deţin o adevărată recuzita: echipamente şi armamente cât pentru o mică armată de daci. Pasiunea a luat amploare cu anii, ajungând că momentan să am o bună parte a corpului meu acoperită cu tatuaje de inspiraţie strămoşească/geto-dacica.
Estidiniasi.ro: Cum a luat naştere Asociaţia Geto-Dacii din Moldova?
Lăpușneanu: În 2014 am participat împreună cu soţia mea Delia şi fiul nostru Odin, la festivalul Antic Tomis, pentru că la finele acestuia să luăm decizia ca să ne implicăm cu trup şi suflet, în tot ce înseamnă reconstituirea istorică din România, fapt care s-a şi întâmplat de altfel! Asociaţia culturală Geto-Dacii din Moldova, reprezintă prima asociaţie cu activităţi de reconstituire istorică dedicată perioadei antice din regiunea Moldovei. Este formată din membri şi voluntari, care îşi doresc să redea atmosfera lumii de acum 2000 de ani de pe teritoriul ţării noastre. Scopul principal al asociaţiei este promovarea patrimoniului geto-dacic. Momentan desfăşuram diferite activităţi, cele mai importante fiind paradele militare şi demonstraţiile de luptă. Totodată, avem şi pentru publicul larg (la care pot participa atât adulţii cât şi copii) activităţi cum ar fi: antrenamentele cu arme de lemn, tras cu arcul şi aruncatul sulitei, lupte pe buturugi, lupte greco-romane dar şi ateliere meşteşugăreşti: fierărie, pielărie, pictura, bijuterii…
Estidiniasi.ro: Când aţi participat la prima manifestare publică, unde şi cum au reacţionat spectatorii?
Lăpușneanu: Prima manifestare publică cu Asociaţia a fost în 2015 la Cucuteni, judeţul Iaşi, la muzeul ce acoperă mormântul princiar getic de secol 4-5 (înainte de era noastră – n.r.), monument unic în România, de care personal m-a simt foarte ataşat şi pe care l-aş propune ca şi brand pentru judeţul nostru, datorită importanţei şi unicităţii sale. Atunci a venit foarte multă lume, chiar peste aşteptările noastre… am fost chiar aşteptaţi cu pâine de casă şi sare aşezate pe un ştergar ţesut manual. A fost un eveniment care ne-a reuşit şi a însemnat punctul de plecare în acest drum.
Estidiniasi.ro: În final, ce părere aveţi despre comunitatea Eşti din Iaşi dacă?
Lăpușneanu: Este o comunitate reuşită şi foarte frumoasă; reuşiţi să ţineţi oamenii din oraş aproape unul de altul, să fie conectaţi împreuna la pulsul oraşului şi asta contează foarte mult. Spor în continuare şi împreuna să reuşim cât mai multe pentru oraşul nostru natal! În final doresc să invit pe toată lumea la acest eveniment şi să mulţumesc celor care fac parte din Asociaţia noastră culturală Geto-Dacii din Moldova, că sunt alături cu trup şi suflet. Vă invit să ne vizitaţi pe paginile noastre https://www.facebook.com/Asociatia-Culturala-Geto-Dacii-din-Moldova sau https://www.facebook.com/Furor-Getorum-Furia-Getilor. Grupul de luptători geto-daci va salută: „Furor Getorum”!!! (Furia Geţilor)
- Published in Cultură, Divertisment, Local
Prezență copleșitoare aseară la Afterhills! Explozie de energie la apariția artistului ATB!
Prezență copleșitoare aseară la Afterhills! Explozie de energie la apariția artistului ATB!
Celebrul DJ a mixat pentru zeci de mii de oameni, într-o atmosferă incendiară. A fost ultima noapte de festival însă, spun organizatorii, evenimentul va reveni și anul următor.
Cel mai așteptat moment a fost, după reacția publicului, cel în care și-a făcut apariția DJ-ul german ATB.
ATB – LIVE STREAMING FROM AFTERHILLS FESTIVAL
ATB AFTERHILLS LIVE!
Posted by Afterhills on 25 Iunie 2017
Cei prezenți au ținut pasul cu artiștii care au mixat fără oprire. Spre delirul publicului, ucrainianca Juicy M a salutat publicul de la înălțime, cu steagul României.
Nici după miezul nopții tinerii nu au obosit. Au fost și părinți curajoși care au venit la festival însoțiți de copii. Festivalul organizat la marginea Iașiului s-a încheiat cu amintiri memorabile pentru toți cei prezenți.
Aflat la prima ediție, organizatorii promit că nu se vor opri aici și că se vor alinia în rând cu marile orașe care organizează asemenea evenimente.
Pentru prima ediție, organizatorii se declară mulțumiți în ciuda pierderilor suferite vineri, 23 Iunie, și le mulțumesc iesenilor pentru moblizare și încredere!
Citește și Iașiul în plin festival, alătură-te și tu! Acțiune de susținere a mii de ieșeni pentru Afterhills!
Vă reamintim că Afterhills 2017 a avut 3 scene mari, una mică pentru iubitorii de reggae, una mobilă, cortul de artă cu expoziții și workshop-uri și, cât s-a putut recupera după ziua de vineri, spații de relaxare și umbră.
Bilanțul general al celor 3 zile de festival este de 74.000 de participanți pe fluctuație. Pe zile avem următoarele intrări:
Vineri, 23 Iunie – 9.000 de participanți
Sâmbătă, 24 Iunie – 25.000 de participanți (cu 20.000 prezenți în momentul de vârf, oră 22:00)
Duminică, 25 Iunie – 40.000 de participanți (cu 35.000 prezenți în momentul de vârf, ATB pe main stage).
„Prezența lor a fost copleșitoare iar cei care au venit din alte orașe au reușit să găsească cazare în timp record în cămine și au rămas la festival în weekend-ul care a trecut. Cel mai mare câștig al festivalului Afterhills a fost faptul că am demonstrat că se poate și că avem toate abilitățile de a pune orașul nostru în calendarul celor mai buni artiști. Mențiunile acestora, sprijinul și felicitările lor ne-au încurajat să credem că vor merge în țara de origine și vor transmite un mesaj pozitiv despre Iași. Mobilizarea întregii echipe dar mai ales a Iașului, ne face încrezători că vom fi mai buni la Afterhills 2018”, spun organizatorii.
Surse: ProTV / Ziarul de Iasi
- Published in Eveniment
Până acum doar am visat, însă 20.000 de oameni au arătat aseară că Iașiul poate. Nebunia Afterhills trebuie să continue și în anii următori
Până acum doar am visat, însă 20.000 de oameni au arătat aseară că Iașiul poate. Nebunia Afterhills trebuie să continue și în anii următori
Căldură mare, monșer! Nu uitați de pălării și de crema cu protecție UV în această după-amiază, precum și de o geacă mai groasă, ca să vă bucurați de fiecare moment.
Puteți retrage oricând suma neconsumată de pe cardul de festival, de la punctele Credit Points, dar nu mai târziu de luni 26 iunie 2017, ora 12.00.
Mainstage:
17:40 – 18:20 GOLAN
18:40 – 19:20 ROA
19:40 – 20:30 VAMA
20:45 – 22:00 HOOVERPHONIC
22:00 – 23:00 JUICY M
23:00 – 00:00 ATB
00:00 – 01:00 W&W
01:00 – 02:00 CHUCK WONDERLAND
02:00 – 03:00 VINI VICI
03:00 – 04:00 DJ PETE MYKONOS
04:00 – 05:00 RAWANNE & MYKE T
05:00 – 06:00 DJ CRUZ
Techno Stage si The Dome respectă programul comunicat inițial.
A început și a treia zi de festival!
VAMA LIVE
Grasu XXL LIVE
E greu să ai inițiativă în Iași, că imediat apar cârcotașii. La fel s-a întâmplat și în cazul Afterhills. Vineri a fost o zi neagră pentru organizatori. La ora 15.00 era programată deschiderea, dar totul a fost dat peste cap de furtuna violentă. Nu s-a putut nici la 18.00, însă trei ore mai târziu, pe scenă a urcat prima trupă. Ghinion din nou. Iașiul a fost lovit de cod galben, iar în câmp, efectele furtunii sunt și mai puternice. Astfel că organizatorii au decis să anuleze tot.
Cârcotașii și-au intrat în rol, unii întrebând de ce nu a fost amânat festivalul, că doar puteau afla prognoza meteo. Oamenii ăștia sunt rupți de realitate. Trupele nu vin când vrei tu, ci au programul lor. Biletele de avion sunt deja rezervate și nu mai pot fi schimbate. Sunt doar două dintre neajunsuri.
Nici sâmbătă, prognoza meteo nu arăta grozav. Era cald, dar meteorologii nu excludeau să pornească din nou vijelia. Din fericire n-a mai fost nici o furtună. Solidaritatea de vineri seară de pe rețelele de socializare a arătat că avem un oraș dornic să-și ia revanșa.
Citește și Iașiul în plin festival, alătură-te și tu! Acțiune de susținere a mii de ieșeni pentru Afterhills!
Iar ziua a doua de la Afterhills a fost senzațională. Peste 20.000 de oameni au venit la eveniment, iar atmosfera a fost extraordinară. La miezul nopții, organizatorii au avut inspirația să transmită LIVE pe internet. Am văzut tineri din Suceava, dar și din Brăila, cărora le părea rău că n-au venit la Iași. Dar tot ei spuneau că dacă va mai fi și a doua ediție, vor ajunge obligatoriu la Iași.
AFTERHILLS – LIVE STREAM #afterhills #LaserShow
Posted by Afterhills on 24 Iunie 2017
Cârcotașii s-au oprit pentru moment din muncă. La 20.000 de oameni adunați pe câmp la marginea Iașiului nu mai ai ce comenta. Devii penibil.
Afterhills pornește greu, dar are potențial. Nu-mi dau seama dacă organizatorii vor putea suporta pierderile, pentru că e greu de crezut că anul ăsta mai ies pe plus. Dacă vor avea însă răbdare și dacă îi vor ține baierele pungii, atunci festivalul ar trebui să continue. Ghinionul cu vremea nu se poate repeta la nesfârșit. Însă evenimentul trebuie promovat agresiv. Nu doar în Iași, ci în toată țara. Și nu cu o lună înainte, ci tot anul.
„Noaptea trecută la Afterhills ne-a facut să uităm de efectele furtunilor abătute asupra festivalului (distrugerile au fost mari). Chiar și așa, acest festival se dovedește a fi poate cea mai bună primă ediție a unui festival la care am fost vreodată. Sunet și lumini excelente, scenă și facilități de nivel internațional (nu puțini au fost cei care s-au mirat că toaletele ecologice ofereau și hârtie igienică – lucru neobișnuit la astfel de evenimente cu mii de participanți). Hai la Iași, începe ultima zi de festival! Not giving in (nu ne predăm)!” a postat Alexandru Lefter Kinetoterapeut pe facebook.
Noaptea trecută la Afterhills ne-a facut să uităm de efectele furtunilor abătute asupra festivalului (distrugerile au fost mari). Chiar și așa, acest festival se dovedește a fi poate cea mai bună primă ediție a unui festival la care am fost vreodată. Sunet și lumini excelente, scenă și facilități de nivel internațional (nu puțini au fost cei care s-au mirat că toaletele ecologice ofereau și hârtie igienică – lucru neobișnuit la astfel de evenimente cu mii de participanți). Hai la Iași, începe ultima zi de festival! Not giving in (nu ne predăm)!
Posted by Alexandru Lefter Kinetoterapeut on 25 Iunie 2017
Ce câștigă Iașiul din Aterhills?
În primul rând arată că se poate și în Moldova, o zonă în care doar autoritățile dețin monopolul evenimentelor de anvergură.
Dar nu e vorba doar de imaginea orașului, ci și de hoteluri, firme de taxi, comercianți. E o întreagă mașinărie care se pune în mișcare. Imaginați-vă câți bani lasă în Iași doar 3-4.000 de oameni care vin în oraș câteva zile. Dar ținta nu ar trebui să fie doar 4.000, pentru că poți atrage mult mai multă lume.
Față de Cluj, efortul Iașiului în a organiza astfel de evenimente e cel puțin dublu. N-avem încă mentalitatea din Ardeal, nu suntem încă uniți, n-avem încredere că la noi se poate.
Dar Afterhills trebuie să continue. Nu doar azi, ci și anul viitor. E obligatoriu. Seara de sâmbătă a arătat că Iașiul poate și că își dorește astfel de evenimente. Orașul se schimbă și vrea altceva, chiar dacă unii preferă balta pentru a le fi mai ușor să pescuiască.
- Published in Eveniment
Iașiul în plin festival, alătură-te și tu! Acțiune de susținere a mii de ieșeni pentru Afterhills!
Iașiul în plin festival, alătură-te și tu! Acțiune de susținere a mii de ieșeni pentru Afterhills!
Zi de vară până-n seară – AFTERHILLS DAY ONE#afterhillsiasi #dayone
Posted by Afterhills on 24 Iunie 2017
Zi de vară până-n seară – AFTERHILLS DAY ONE
#afterhillsiasi#dayone
byron LIVE
Posted by Raluca-Elena Mihăilă on 24 Iunie 2017
În prima seară vremea i-a speriat pe spectatorii de la Afterhills aseară, însă azi petrecerea a început de la amiază. După ce voluntarii s-au asigurat de dimineaţă că totul este pus în ordine, muzica a început să sune în difuzoare, preparatele să sfârie pe grătare, iar berea să curgă în pahare.
Citește și Prezență compleșitoare aseară la Afterhills! Explozie de energie la apariția artistului ATB!
Ținem pe această cale să felicităm Carrefour Era pentru gestul făcut ! Au împărtit apă, biscuiți și covrigi celor care s-au adăpostit de furtună!
Încă de pe la ora 12.00 artiştii au început să-şi pregătească „scenele” pe care vor performa, iar grafferii să îşi etaleze talentul pe nişte panouri mari acoperite cu pânză. Cei prezenţi s-au putut adăposti de soare în zonele cu hamace sau în corturile cu perne, ori s-au aşezat direct pe iarbă şi şi-au făcut selfie-uri.
Morcheeba on Afterhills festival
One minute with Morcheeba in Iași is better than no minute with Morcheeba in Iași. We love you all, guys! You're the best!#morcheeba #afterhills
Posted by Afterhills on 24 Iunie 2017
Părinţii care au venit cu copiii au avut unde să se joace cu aceştia. Chiar lângă intrare este amenajat un cort pentru cei mici, iar la câţiva zeci de metri de intrare, înspre scena mare, fetiţele şi-au putut împleti părul cu tot felul de aţe colorate.
Au fost însă temerari care, pentru a se pregăti de dansul de diseară, au participat la o şedinţă de yoga cu Alice s-au şi-au arătat îndemânarea la tot felul de concursuri organizate în zona festivalului. Iar cine a fost de dimineaţă a putut vedea cum trupele şi artiştii îşi pregătindu-se de concertul din această seară.
Credite foto: Cristian Vieriu
RECENZIE FOTO – ZIUA I
- Published in Eveniment
Ia românească, sărbatorită mâine la Iași
”Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”. Cam așa sună îndemnul care invită ieșenii mâine la Festivalul “România Autentică” care va avea loc de Sânziene la Iași și Târgu Jiu! Pe 24 iunie, intre orele 13:00 si 23:00, acasă la Creangă și la Brâncuși, românii sunt așteptați să sărbătorească Ziua Universală a IEI. Cea de a doua ediție a festivalului își propune să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.
Participanții vor putea să încerce si cele mai frumoase meșteșuguri românești: olărit, sculptat, tors lâna sau cusut semne populare. Frumusețea portului va putea fi admirată într-o paradă a costumului tradițional pe traseul Palatul Roznovanu-Palatul Culturii.
Ia-ți IA cu tine și vino la cel mai mare festival autentic românesc!
Ia românească-mândria românilor
Purtată în festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, bluza românească tradiţională sau ia a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, care a însoţit femeia de-a lungul vieţii ei.
Ia românească este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.
În trecut, însemnele magice, cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile potrivite, care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.
Motivele tradiționale care fac ca o bluză aparent banală să devină o adevărată operă de artă sunt încărcate de simboluri profunde. Indiferent de regiunea geografică din care provine, o ie spune o poveste.
Ce simbolizează cusăturile iei?
Simbolurile ornamentelor cusute pe ie sunt variate: geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, cât şi religioase. Iată ce înseamnă fiecare linie:
- linia dreaptă verticală = viaţa
- linia dreaptă orizontală = moartea
- linia dublă dreaptă = eternitatea
- linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
- linia uşor ondulată = apa, purificarea
- spirala = timpul, eternitatea
- dubla spirală = legatura dintre viaţă şi moarte
- copacul sau ramurile = trăinicie, înțelepciune, renaștere
Mai multe detalii despre festival găsiți aici.
Sursa: libertatea.ro.
- Published in Cultură, Divertisment, Eveniment, Local
Artiști de renume mondial vin la Iași! S-a anunțat lineup-ul Afterhills 2017!
Așa cum au promis, organizatorii festivalului Afterhills Music & Arts Festival, cel mai mare festival din zona Moldovei, au afișat lineup-ul tuturor artiștilor care vor fi prezenți la Iași. Remarcăm nume cu „greutate” pe plan mondial, dar și artiști autohtoni, cunoscuți și iubiți de toată România.
LINE-UP FINAL: 101 ARTIȘTI URCĂ PE CELE 4 SCENE AFTERHILLS! PROGRAMUL PE ZILE APARE JOI 8 IUNIE.
MAINSTAGE
Andrew Rayel
ATB
Bob Sinclar
Hooverphonic
John Newman
Morcheeba
Vini Vici
W&W
Argatu
Baba Dochia
BRUM
Byron
Carla’s Dreams
DJ Chuck Wonderland
DJ Cruz
DJ Fubu
Firma
Golan
Grasu XXL
JuicyM
Kevin Krissen
Les Elephants Bizzarres
Ligia Hojda
Macanache
Maurice West
Moguai
Moonlight Breakfast
Rawanne + MikeT
ROA
Robin & The Backstabbers
Sander van Doorn
The Motans
VAMA
Vixx
Yelllow
Zdob si Zdub
TECHNO STAGE
BELLA SARRIS
BONO GOLDBAUM
CRISTIAN VARELA
IO(Mullen)
Marco Bailey
TECHNASIA
A.E.R.
ANOTR
Audiofly
Avgustin
BACK ON WAX
Cabanne
CAP
CASSY
CHARLIE
DAN ANDREI
DUBPHONE
Emann
ION LUDWIG
Iulian Toma
KODEERA
KOZO
Oliver Graf
OSHANA
RED PIG FLOWER
SIT
TAP
TULBURE
Vincentiulian
THE DOME
Ancient Core
Eleusyn
E-Mantra
Lifebloom
Logical Elements
Anael Ra
Cromonova
Darkology
Febentropia
Ghiauru
Kapnobataii Kogaionului
Latam
Lygos
ProtoN
Reasonandu
Saranankara
Shivay
Thal
The Therapist
KAZE
Bobi (Kaya Foundation) (B)
Eujah/Chuthejhu (Genmaica Sound System) (CJ)
Ioana Faya (Kaze Sound System) (IS)
Kaze (Kaze Sound System) (IS)
Lazio 45 (roots on vinyl) (B)
Sistah Rastahfairy (B)
Tibi (Jah Order Sound System) (B)
- Published in Eveniment
- 1
- 2