Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi
În faţa unuia dintre cele mai vechi aşezăminte de învăţământ superior din România se află un mic arc de triumf ridicat la finele secolului al XVIII-lea. Povestea rămăşiţei din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” începe, potrivit istoricilor, în secolul al XVIII-lea.
Palatul Hatmanului Costache Ghica a găzduit la finalul secolului al XVIII-lea Curtea Domnească. Tot atunci, în timpul domniei lui Alexandru Callimachi a fost înălţată o poartă de acces. După ce palatul a fost vândut în mai multe rânduri, a ajuns în patrimoniul Ministerului Instrucţiunii Publice, care la 26 octombrie 1860 a înfiinţat prima universitate din România. De la înfiinţare, timp de vreo 30 de ani, fostul palat a adăpostit studenţii de la cele patru facultăţi, iar saloanele princiare au fost recompartimentate în săli de cursuri şi aule de festivităţi.
La deschidere, universitatea avea patru facultăţi: Drept, Ştiinţe, Filozofie şi Teologie, ulterior, în 1879, s-a înfiinţat Facultatea de Medicină. Pentru că spaţiul a devenit neîncăpător, pentru universitate s-a construit un nou palat în Copou. Sediul Universităţii, terminat în 1897, avea să înglobeze spaţiile pentru majoritatea facultăţilor, în vale rămânând doar Medicina pentru că era în apropiere de marele spital al Spiridoniei.
Citeste si: Bolnavii muscati de animale turbate risca sa-si piarda viata
La inugurarea noului sediu din Copou au luat parte Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Pentru a extinde clădirea, în 1912 s-au început lucrările la actualul sediu al UMF. Mai întâi s-a construit clădirea centrală, continuată prin 1921 – 1922 cu aripa dreaptă, iar din 1938 cu aripa stângă, spre spital.
În faţa ansamblului universitar se afla vechiul zid al palatului boieresc, dar a fost demolat, în cea mai mare parte. A rămas doar poarta din 1793 marcată cu stema Moldovei şi numită „Uşa Nădejdii” prin care se intra la curtea domnitorului Calimachi. Numele porţii vine de la superstiţia unor studenţi de la Medicină care cred că dacă trec pe sub poartă vor trece de examenele grele.
În urma amenajării esplanadei din faţa universităţii, în 2002-2006, „uşa nădejdii“ a fost înconjurată cu elementele de ornament din piatră, coborâte de pe vechiul palat Ghica şi înlocuite cu altele mai uşoare.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Anul şcolar 2017-2018 începe mai devreme. Când începe şcoala şi când intră elevii în vacanţă
Cursurile din anul şcolar 2017-2018 însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni), potrivit edu.ro și începe pe data de 11 septembrie.
Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018).
Potrivit edu.ro, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:
– vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018)
– vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018)
– vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018)
– vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).
În plus, clasele din învăţământul primar, dar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
În acest an şcolar, programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi va fi derulat în intervalul 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, perioada fiind aleasă de fiecare unitate şcolară. Cu toate acestea, desfăşurarea programului nu trebuie să coincidă cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor.
Pentru clasele terminale de la liceu, anul şcolar se va încheia pe data de 25 mai 2018, iar elevii care vor absolvi clasa a VIII-a vor termina cursurile în data de 8 iunie 2018. De menţionat este şi că elevii din clasa a XII-a vor susţine competenţele lingvistice şi digitale la începutul celui de al II-lea semestru, în luna februarie.
Sursa: Mediafax.ro
- Published in Altele