Premiu international pentru Iasi
Iaşul a fost declarat „Emerging City of the Year“ la gala CEE Outsourcing Awards din Polonia. Printre nominalizări s-au mai aflat alte două din capitala Moldovei.
La Gala CEE Outsourcing Awards din Polonia, care a avut loc joi seară, Iaşiul a urcat pe podium fiind declarat „Emerging City of the Year“. Iaşiul a a concurat cu Debrecen (Ungaria), Kaunas (Lituania), Košice (Slovacia), Ostrava (Cehia) şi Plovdiv (Bulgaria) la categoria „oraşul anului pentru dezvoltarea industriei IT & Outsourcing din Europa Centrală şi de Est (în afara Poloniei)”.
Citeste si: Alerta de gripa AH1N1
La aceeaşi gală, Iaşiul a fost reprezentat şi de compania Conduent şi proiectul Fab Lab. La evenimentul din Polonia au luat parte peste 300 de lideri de opinie din domeniul IT& Outsourcing, care au reprezentat zeci de firme interesate în stabilirea sau dezvoltarea afacerilor in industria serviciilor în Europa Centrală.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Eveniment Cultural: Iesenii sunt invitati la o noua portie de frumos
DocEst – WORKSHOP de film documentar pentru elevi şi studenți
6-10 noiembrie 2017
După Filit, unul din cele mai importante evenimente educaționale şi culturale din zona Moldovei, tinerii sunt invitați din nou la o porție de frumos. De data aceasta, este vorba de DocEst 2017.
Acest eveniment va avea loc sub forma unui workshop de film documentar, pentru liceeni şi studenți, însă şi sub forma unui Festival.
Festivalul va avea loc la Ateneul Tătăraşi, în perioada 22-26 noiembrie, fiind organizat de către Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi, Centrul Cultural German şi British Council, şi va aduce în atenția publicului cele mai recente filme documentare şi invitați din Franța, Germania, Marea Britanie, dar şi din România.
Însă, în pregătirea festivalului, la Institutul Francez din Iaşi va avea loc în perioada 6-10 noiembrie, un workshop de film coordonat de regizorul Dragoş Zămosteanu; participanții vor învăța tehnicile filmului documentar şi vor realiza în echipă un film marca DocEst. Workshop-ul se va desfășura în intervalul orar 16.00-18.00. Cursanții trebuie să aibă propriul aparat cu care să filmeze, nu neapărat unul profesionist, ci poate fi un telefon mobil cu cameră foto/video, un aparat de tip DSLR sau, mai bine, o cameră video.
Citește și Cum se va numi Aeroportul International din Iasi?
Numărul participanților din păcate este limitat, iar cei care doresc să se înscrie, o pot face până pe data de 4 noiembrie. Înscrierea se face prin email, la adresele programm@kulturzentrum-iasi.ro si raluca-varlan@institutfrancais.ro, iar email-ul trebuie să aibă titlul „Workshop DocEst” şi să conțină o scrisoare de motivare şi o scurtă prezentare personală.
Pentru a vă face poftă, organizatorii au pus la dispoziție structura şi programul workshop-ului:
1. Gramatica Filmului. Istoria filmului documentar. Stabilirea temei. Scenariul în filmul
documentar (2 ore)
2. Reportaj şi documentar. Diferențe şi asemănări. Tipuri de reportaj. Tipuri de documentar.
Filmul observațional. Tipuri de film observațional. (2 ore)
3. Încadrări şi mişcări de aparat. Motivațiile mişcărilor de aparat. (2 ore)
4. Reguli de montaj. Obiectivitate şi manipulare în documentar (2 ore)
5. Filmare (5 zile)
Elevii de astăzi, pot fi viitorii artişti de mâine, şi poate peste zece ani, Iaşiul se va mândri cu participanți autohtoni la marile festivale internaționale de film.
Până acum doar am visat, însă 20.000 de oameni au arătat aseară că Iașiul poate. Nebunia Afterhills trebuie să continue și în anii următori
Până acum doar am visat, însă 20.000 de oameni au arătat aseară că Iașiul poate. Nebunia Afterhills trebuie să continue și în anii următori
Căldură mare, monșer! Nu uitați de pălării și de crema cu protecție UV în această după-amiază, precum și de o geacă mai groasă, ca să vă bucurați de fiecare moment.
Puteți retrage oricând suma neconsumată de pe cardul de festival, de la punctele Credit Points, dar nu mai târziu de luni 26 iunie 2017, ora 12.00.
Mainstage:
17:40 – 18:20 GOLAN
18:40 – 19:20 ROA
19:40 – 20:30 VAMA
20:45 – 22:00 HOOVERPHONIC
22:00 – 23:00 JUICY M
23:00 – 00:00 ATB
00:00 – 01:00 W&W
01:00 – 02:00 CHUCK WONDERLAND
02:00 – 03:00 VINI VICI
03:00 – 04:00 DJ PETE MYKONOS
04:00 – 05:00 RAWANNE & MYKE T
05:00 – 06:00 DJ CRUZ
Techno Stage si The Dome respectă programul comunicat inițial.
A început și a treia zi de festival!
VAMA LIVE
Grasu XXL LIVE
E greu să ai inițiativă în Iași, că imediat apar cârcotașii. La fel s-a întâmplat și în cazul Afterhills. Vineri a fost o zi neagră pentru organizatori. La ora 15.00 era programată deschiderea, dar totul a fost dat peste cap de furtuna violentă. Nu s-a putut nici la 18.00, însă trei ore mai târziu, pe scenă a urcat prima trupă. Ghinion din nou. Iașiul a fost lovit de cod galben, iar în câmp, efectele furtunii sunt și mai puternice. Astfel că organizatorii au decis să anuleze tot.
Cârcotașii și-au intrat în rol, unii întrebând de ce nu a fost amânat festivalul, că doar puteau afla prognoza meteo. Oamenii ăștia sunt rupți de realitate. Trupele nu vin când vrei tu, ci au programul lor. Biletele de avion sunt deja rezervate și nu mai pot fi schimbate. Sunt doar două dintre neajunsuri.
Nici sâmbătă, prognoza meteo nu arăta grozav. Era cald, dar meteorologii nu excludeau să pornească din nou vijelia. Din fericire n-a mai fost nici o furtună. Solidaritatea de vineri seară de pe rețelele de socializare a arătat că avem un oraș dornic să-și ia revanșa.
Citește și Iașiul în plin festival, alătură-te și tu! Acțiune de susținere a mii de ieșeni pentru Afterhills!
Iar ziua a doua de la Afterhills a fost senzațională. Peste 20.000 de oameni au venit la eveniment, iar atmosfera a fost extraordinară. La miezul nopții, organizatorii au avut inspirația să transmită LIVE pe internet. Am văzut tineri din Suceava, dar și din Brăila, cărora le părea rău că n-au venit la Iași. Dar tot ei spuneau că dacă va mai fi și a doua ediție, vor ajunge obligatoriu la Iași.
AFTERHILLS – LIVE STREAM #afterhills #LaserShow
Posted by Afterhills on 24 Iunie 2017
Cârcotașii s-au oprit pentru moment din muncă. La 20.000 de oameni adunați pe câmp la marginea Iașiului nu mai ai ce comenta. Devii penibil.
Afterhills pornește greu, dar are potențial. Nu-mi dau seama dacă organizatorii vor putea suporta pierderile, pentru că e greu de crezut că anul ăsta mai ies pe plus. Dacă vor avea însă răbdare și dacă îi vor ține baierele pungii, atunci festivalul ar trebui să continue. Ghinionul cu vremea nu se poate repeta la nesfârșit. Însă evenimentul trebuie promovat agresiv. Nu doar în Iași, ci în toată țara. Și nu cu o lună înainte, ci tot anul.
„Noaptea trecută la Afterhills ne-a facut să uităm de efectele furtunilor abătute asupra festivalului (distrugerile au fost mari). Chiar și așa, acest festival se dovedește a fi poate cea mai bună primă ediție a unui festival la care am fost vreodată. Sunet și lumini excelente, scenă și facilități de nivel internațional (nu puțini au fost cei care s-au mirat că toaletele ecologice ofereau și hârtie igienică – lucru neobișnuit la astfel de evenimente cu mii de participanți). Hai la Iași, începe ultima zi de festival! Not giving in (nu ne predăm)!” a postat Alexandru Lefter Kinetoterapeut pe facebook.
Noaptea trecută la Afterhills ne-a facut să uităm de efectele furtunilor abătute asupra festivalului (distrugerile au fost mari). Chiar și așa, acest festival se dovedește a fi poate cea mai bună primă ediție a unui festival la care am fost vreodată. Sunet și lumini excelente, scenă și facilități de nivel internațional (nu puțini au fost cei care s-au mirat că toaletele ecologice ofereau și hârtie igienică – lucru neobișnuit la astfel de evenimente cu mii de participanți). Hai la Iași, începe ultima zi de festival! Not giving in (nu ne predăm)!
Posted by Alexandru Lefter Kinetoterapeut on 25 Iunie 2017
Ce câștigă Iașiul din Aterhills?
În primul rând arată că se poate și în Moldova, o zonă în care doar autoritățile dețin monopolul evenimentelor de anvergură.
Dar nu e vorba doar de imaginea orașului, ci și de hoteluri, firme de taxi, comercianți. E o întreagă mașinărie care se pune în mișcare. Imaginați-vă câți bani lasă în Iași doar 3-4.000 de oameni care vin în oraș câteva zile. Dar ținta nu ar trebui să fie doar 4.000, pentru că poți atrage mult mai multă lume.
Față de Cluj, efortul Iașiului în a organiza astfel de evenimente e cel puțin dublu. N-avem încă mentalitatea din Ardeal, nu suntem încă uniți, n-avem încredere că la noi se poate.
Dar Afterhills trebuie să continue. Nu doar azi, ci și anul viitor. E obligatoriu. Seara de sâmbătă a arătat că Iașiul poate și că își dorește astfel de evenimente. Orașul se schimbă și vrea altceva, chiar dacă unii preferă balta pentru a le fi mai ușor să pescuiască.
- Published in Eveniment
Ia românească, sărbatorită mâine la Iași
”Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”. Cam așa sună îndemnul care invită ieșenii mâine la Festivalul “România Autentică” care va avea loc de Sânziene la Iași și Târgu Jiu! Pe 24 iunie, intre orele 13:00 si 23:00, acasă la Creangă și la Brâncuși, românii sunt așteptați să sărbătorească Ziua Universală a IEI. Cea de a doua ediție a festivalului își propune să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.
Participanții vor putea să încerce si cele mai frumoase meșteșuguri românești: olărit, sculptat, tors lâna sau cusut semne populare. Frumusețea portului va putea fi admirată într-o paradă a costumului tradițional pe traseul Palatul Roznovanu-Palatul Culturii.
Ia-ți IA cu tine și vino la cel mai mare festival autentic românesc!
Ia românească-mândria românilor
Purtată în festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, bluza românească tradiţională sau ia a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, care a însoţit femeia de-a lungul vieţii ei.
Ia românească este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.
În trecut, însemnele magice, cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile potrivite, care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.
Motivele tradiționale care fac ca o bluză aparent banală să devină o adevărată operă de artă sunt încărcate de simboluri profunde. Indiferent de regiunea geografică din care provine, o ie spune o poveste.
Ce simbolizează cusăturile iei?
Simbolurile ornamentelor cusute pe ie sunt variate: geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, cât şi religioase. Iată ce înseamnă fiecare linie:
- linia dreaptă verticală = viaţa
- linia dreaptă orizontală = moartea
- linia dublă dreaptă = eternitatea
- linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
- linia uşor ondulată = apa, purificarea
- spirala = timpul, eternitatea
- dubla spirală = legatura dintre viaţă şi moarte
- copacul sau ramurile = trăinicie, înțelepciune, renaștere
Mai multe detalii despre festival găsiți aici.
Sursa: libertatea.ro.
- Published in Cultură, Divertisment, Eveniment, Local