Urmărire ca în filme. Poliţiştii au folosit armamentul din dotare
Misiune grea pentru poliţiştii ieşeni, care au avut parte de o urmărire ca în filme. Pe data de 4 februarie, poliţiştii Biroului Rutier din Paşcani au depistat pe Drumul Naţional 28A, din localitatea Moţca, un autoturism care a fost înregistrat de aparatul radar depăşind limita legală de viteză. Conducătorul maşinii a redus iniţial viteza de deplasare, după care a demarat, mărind viteza. Acesta a refuzat să oprească la semnalele regulamentare de oprire efectuate de echipajul de poliţie rutieră. Echipajul de poliţie a plecat imediat în urmărirea autorurismului în cauză, pe DN 28A. La un moment dat, şoferul a părăsit partea carosabilă, intrând pe un teren agricol din afara satului Moţca. Pentru oprirea autoturismului, poliţiştii au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare. Şoferul este un bărbat de 41 de ani, din Moţca. Acesta a fost sancţionat pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier, refuzul înmânării documentelor prevăzute de lege poliţistului rutier, conform art. 102 alin. 3, lit e, 100 alin. 3, lit. f şi art. 108 alin. 1 lit. c pct. 2 din O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă în cuantum de 2.755 lei si s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru 120 zile.
Foto: ziarulceahlaul
- Published in Local
Trei ieșeni au vrut astăzi să-și pună capăt zilelor
La sfârșitul acestei săptămâni, trei ieșeni au fost transportați în stare gravă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași după ce au încercat să-și pună capăt zilelor. Echipajele medicale au intervenit cu promptitudine la fața locului, acordând îngrijiri medicale pacienților.
„A fost transportat la Unitatea de Primire Urgențe un bărbat în vârstă de 69 de ani, din Războieni. Acesta suferea de o intoxicație cu Diazepam, provocată în mod voluntar. Pacientul este cunoscut ca fiind depresiv. După ce a primit îngrijiri medicale, acesta a fost dirijat la domiciliu. Un alt echipaj medical a intervenit pe Bulevardul Socola, la o altă pacientă, în vârstă de 20 de ani, care suferise o intoxicație voluntară după ce a consumat mai multe medicamente. Din declarațiile pacientei se pare că aceasta a vrut să se sinucidă, fiind în stare de ebrietate la momentul respectiv. Tânăra a fost internată la secția de toxicologie. Un al treilea caz este cel al unei femei în vârstă de 69 de ani, din comuna Oțeleni. Se pare că aceasta a încercat să-și pună capăt zilelor ingerând, în mod voluntar, otravă de purici. Aceasta, la rândul ei, a fost internată la secția de toxicologie”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator al Unității de Primire Urgențe.
Din spusele medicilor, se pare că viața pacienților nu este pusă în pericol. Doi dintre ei vor rămâne internați o perioadă, pentru a fi ținuți sub observație.
- Published in Local
Viaţa unui copil din Iaşi este în pericol după ce s-a tăiat cu drujba
Un elicopter SMURD a intervenit în cursul zilei de sâmbătă, în localitatea Humosu, de lângă Paşcani, pentru a preluat un copil în vârstă de 14 ani care s-a accidentat cu drujba în timp ce tăia lemne. Din informaţiile apărute, se pare că minorului i-a alunecat drujba din mână şi s-a tăiat la nivelul feţei, suferind răni grave.
”În momentul în care a fost adus la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului ‘Sf. Spiridon’ din Iaşi, pacientul, un copil în vârstă de 14 ani, era conştient şi nu a fost nevoie de intubare. Se pare că acestuia i-a alunecat drujba din mână în timp ce tăia lemne şi a suferit răni la nivelul feţei. În urma accidentului, minorului i-a fost afectat şi ochiul stâng. Acesta a fost internat la Spitalul ‘Sf. Spiridon’, la oftalmologie”, precizează medicii Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iaşi.
- Published in Local
Expoziție spectaculoasă la Grădina Botanică din Iași-FOTO
În cursul zilei de sâmbătă, 3 februarie, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași a avut loc deschiderea oficială a expoziției de plante exotice. Începând cu ora 11.00, ieșenii au pășit pe poarta Grădinii Botanice pentru a admira spectaculoasa expoziție. În perioada 3 februarie-4 martie, ieșenii vor putea vedea specii și soiuri cunoscute sau mai puțin cunoscute de azalee și camelii. Totodată, în cadrul expoziției, doritorii vor putea admira numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale și tropicale. Această manifestare, care este prima din anul 2018, va avea loc în compartimentele noi ale Complexului de Sere din Cadrul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Printre exemplarele de plante vor putea fi observate și animale cu valoare simbolică, opere realizate de personalul Grădinii Botanice. Persoanele care doresc să admire expoziția de plante exotice vor achiziționa bilete, costul intrării fiind de cinci lei.
- Published in Local
Ia românească, sărbatorită mâine la Iași
”Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”. Cam așa sună îndemnul care invită ieșenii mâine la Festivalul “România Autentică” care va avea loc de Sânziene la Iași și Târgu Jiu! Pe 24 iunie, intre orele 13:00 si 23:00, acasă la Creangă și la Brâncuși, românii sunt așteptați să sărbătorească Ziua Universală a IEI. Cea de a doua ediție a festivalului își propune să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.
Participanții vor putea să încerce si cele mai frumoase meșteșuguri românești: olărit, sculptat, tors lâna sau cusut semne populare. Frumusețea portului va putea fi admirată într-o paradă a costumului tradițional pe traseul Palatul Roznovanu-Palatul Culturii.
Ia-ți IA cu tine și vino la cel mai mare festival autentic românesc!
Ia românească-mândria românilor
Purtată în festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, bluza românească tradiţională sau ia a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, care a însoţit femeia de-a lungul vieţii ei.
Ia românească este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.
În trecut, însemnele magice, cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile potrivite, care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.
Motivele tradiționale care fac ca o bluză aparent banală să devină o adevărată operă de artă sunt încărcate de simboluri profunde. Indiferent de regiunea geografică din care provine, o ie spune o poveste.
Ce simbolizează cusăturile iei?
Simbolurile ornamentelor cusute pe ie sunt variate: geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, cât şi religioase. Iată ce înseamnă fiecare linie:
- linia dreaptă verticală = viaţa
- linia dreaptă orizontală = moartea
- linia dublă dreaptă = eternitatea
- linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
- linia uşor ondulată = apa, purificarea
- spirala = timpul, eternitatea
- dubla spirală = legatura dintre viaţă şi moarte
- copacul sau ramurile = trăinicie, înțelepciune, renaștere
Mai multe detalii despre festival găsiți aici.
Sursa: libertatea.ro.
- Published in Cultură, Divertisment, Eveniment, Local