Iasul da Guvernul Romaniei in judecata. Orasul ar putea pierde 20 de milioane de euro
Primarul Iasului, Mihai Chirica, iese din nou in fata in lupta pe care o duce cu sefii Guvernului. Edilul orasului a anuntat astazi faptul ca va da in judecata Guvernul Romaniei, solicitand un aviz de neconstitutionalitate privind reforma fiscala.
„S-a luat o decizie fara a se respecta continutul legii. Asta am spus-o inca de la inceputul reformei, revolutiei fiscale. Autoritatile publice locale nu au un mecanism pentru a combate o lege, dar pot apela la alte institutii ale Romaniei. Aceasta institutie la care vom apela in primul rand e Avocatul Poporului. Totodata, vom ruga alte trei institutii, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Justitiei, Procurorul General al Romaniei sa intervina pe langa Curtea Constitutionala pentru a combate aceasta OUG care nu respecta cadrul legal. Vom cere aviz de neconstitutionalitate a reformei fiscale”, a declarat Mihai Chirica.
Primarul Iasului a mai spus faptul ca municipalitatea va pierde venituri de 95,6 milioane de lei, adica aproximativ 20 de milioane de euro din cauza ”Reformei fiscale” anuntate de Guvern. Banii urmau sa fie investiti in viitoare proiecte de modernizare a orasului.
Alaturi de Mihai Chirica este si primarul comunei Miroslava, cea mai bogata comuna din Romania. Miroslava ar pierde circa 1,5 milioane de euro, adica 17% din veniturile Primariei.
Subiectele de admitere la UMF Iași – atent păzite
Subiectele pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi sunt elaborate sub protecţia STS (SERVICIUL DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE)
Printr-un comunicat de presă, conducerea UMF a anunțat că această măsură a fost adoptată pentru a înlătura orice suspiciune de fraudă.
Pentru mai multe informații despre STS Serviciul de Telecomunicații Speciale
Concursul de admitere la UMF Iași va avea loc în data de 26 iulie, sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore (începând cu orele 10:00). Clasamentul se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obținută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.
Disciplinele de concurs sunt următoarele:
-pentru specializările: Medicină și Medicină Dentară
- Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu
Și
- Chimie organică sau Fizică – la alegere.
-penntru specializarea Farmacie
- Chimie organică – obligatoriu
Și
- Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – la alegere.
-pentru specializările: Asistență Medicală Generală, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică – la alegere între Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) sau Chimie organică.
-pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)
-pentru specializarea Bioinginerie – la alegere între Matematică sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)
Pentru acest an, uMF IAȘI a luat decizia de a restrânge numărul manualelor din bibliografie, pentru fiecare materie de concurs alegându-se un singur manual.
CITEȘTE și Iași – viitoarea Capitală a Tineretului din Românaia?
Cele 694 de locuri bugetate au fost distribuite după cum urmează: 297 la Medicină, 50 la Asistență Medicală Generală, 2 la Nutriție și Dietetică, 87 la Medicină Dentară, 30 la Tehnică Dentară, 98 la Farmacie, 70 la Balneofiziokinetoterapie și recuperare și 60 la Bioinginerie Medicală.
Dacă la buget numărul de locuri nu a suferit modificări, a crescut în schimb numărul de locuri cu taxă în lei și în valută, cu 95 mai multe decât anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxă s-au suplimentat la Medicină, pentru seria în limba engleză – 200 în total (cu 50 de locuri mai mult față de anul trecut )și 100 de locuri pentru seria în limba franceză la Medicină Dentară (cu 30 mai multe față de cifra aprobată anul trecut).
- Published in Local
START pentru Cătălina, un FESTIVAL INTERNAȚIONAL
Ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR PENTRU COPII ȘI TINERET ,,CĂTĂLINA’’ începe astăzi, 25 iulie 2017, la Iași.
,,Cătălina’’, această amplă manifestare, a luat naștere în anul 1994. Pe atunci, se dorea a fi un proiect ambițios care viza mai multe domenii de activitate ale Palatului Copiilor Iași. Patru ani mai târziu, în 1998, ,,Cătălina’’ devenea un festival prin excelență folcloric.
Prima ediție a festivalului a debutat în anul 1995, în cadrul Sărbătorilor ,,Cătălina’’. Festivalul cu nume românesc a câștigat lupta cu timpul și s-a transformat într-un fenomen nu național, ci INTERNAȚIONAL. Dovadă în acest sens stă faptul că, pe lângă valoroasele ansambluri naționale, pe scena Festivalului ,,Cătălina’’ au evoluat formaţii artistice de pe trei continente: Europa, Asia şi America de Sud.
Un întreg alai de formaţii folclorice provenind din țări mai apropiate sau mai îndepărtate de a noastră (Bulgaria, Republica Moldova, Rusia, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Spania, Israel, Portugalia, Grecia, Georgia, chiar Venezuela), a dorit să arate românilor, ieşenilor în special, dansurile, cântecele şi costumele tradiţionale din ţara lor. Prin “Cătălina”, copiii și tinerii talentați care s-au prezentat la acest festival, s-au legat prietenii și s-au încheiat parteneriate al căror numitor comun a fost foclorul.
La ediția de anul acesta, organizată la COMPLEXUL PALAS, vor evolua ansambluri folclorice din România (Deva, Olt, Tulcea, Suceava, Neamt, Argeş, Vaslui, Iaşi) și țări precum Macedonia, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Ucraina, R. Moldova, Polonia, Turcia şi Grecia.
PROGRAMUL ZILELOR DE FESTIVAL:
Marți, 25 iulie 2017
Sosirea și cazarea participanților
Miercuri, 26 iulie 2017
17.00- Parada portului popular
17.30 – Dechiderea oficială a Festivalului
18.00 – Festival Concurs
Joi, 27 iulie 2017
18.00 – Festival concurs
21.00 – Recital
Vineri, 28 iulie 2017
18.00 – Festivitatea de premiere
19.30 – Spectacol de gală
Sâmbătă, 29 iulie 2017
Plecarea participanților
- Published in Eveniment
Iași – viitoarea Capitală a Tineretului din România?
Iași, Alba Iulia, Baia Mare, Galați, Ploiești, Satu Mare și Suceava sunt cele 7 orașe înscrise în cursa pentru râvnitul titlu de Capitală a Tineretului din România.
Primul oraș care a purtat titlul de Capitală a Tineretului din România a fost Timișoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017. A urmat Bacău, actuala Capitală a Tineretului din România și care va deține acest titlu până pe 2 mai 2018. Atunci, de Ziua Națională a Tineretului, unul dintre cele 7 orașe înscrise anul acesta în concurs va deveni cea de-a treia Capitală a Tineretului din România.
Pentru mai multe informații despre programul Capitala Tineretului din România https://capitalatineretului.ro/
Programul este coordonat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Programul își propune să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de tineret și cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltarea urbană.
CITEȘTE și Mega PARTY pe acoperiș la Palas cu Optick & Adrian Eftimie
Ediția 2017 a programului Capitală a Tineretului din România se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, recunoaștere acordată în 2016 și care confirmă valoarea conceptului și succesul fazei pilot.
Evaluarea proiectelor înscrise se va face în două etape, de către un juriu independent format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice. Prima etapă constă în evaluarea formei simplificate a candidaturilor. În urma acesteia vor fi desemnate, în luna august, orașele finaliste. Ulterior, acestea vor depune candidaturile complete până în data de 15 octombrie, urmând ca orașul câștigător să fie anunțat pe 12 noiembrie, în cadrul Summitului Tinerilor, care va avea loc în actuala Capitală a Tineretului din România, Bacău.
Dacă va câștiga titlul de Capitală a Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019, Iașiul va primi un premiu în valoare totală de 350.000 de lei. Din aceștia, 225.000 de lei sunt oferiți de BCR, bani care vor sta la dispoziția echipei de management pentru implementarea candidaturii. Consiliul Tineretului din România oferă, în plus, 125.000 de lei sub formă de campanii de promovare pe platformele Google a programului de capitală ce urmează a fi implementat de către orașul câștigător.
- Published in Local
SUPERSTIȚIILE – între MIT și REALITATE
Ți-e frică să nu-ți taie calea pisica neagră?
Ai deschide o umbrelă în casă?
Ce părere ai despre numărul 13?
Fie că ții sau nu cont de ele, probabil ești familiar măcar cu una dintre superstițiile de mai sus. Cum se face, deci, că oameni din întreaga lume bat în lemn sau evită să calce pe fisurile din trotuar?
Deși superstițiile nu au nicio bază științifică, mulți dintre noi ne încredem în ele. Întrucât implică forțe supranaturale, nu e de mirare că unele superstiții își au baza în religie.
De exemplu, numărul 13 a fost asociat cu o scenă biblică, și anume Cina cea de Taină. În aceasta, Iisus Hristos a luat cina cu cei 12 ucenici chiar înainte să fie arestat și răstignit. De aici a luat naștere ideea că a avea 13 invitați la masă aduce ghinion. Cu timpul, numărul 13 s-a transformat într-unul ghinionist.
În zilele noastre, frica de numărul 13, numită triskaidekafobie, e atât de comună, încât multe clădiri din lumea întreagă sar peste etajul 13, numărătoarea făcându-se direct de la 12 la… 14!
CITEȘTE și CAFEINA – drogul nostru cel de toate zilele
Există însă și superstiții care provin din tradiții religioase pe care puțini oameni și le mai amintesc. Se crede că bătutul în lemn provine din folclorul anticilor indo-europeni sau de la strămoșii lor care credeau ca arborii găzduiesc diferite spirite. Atingerea unui copac invoca protecția sau binecuvântarea spiritului dinăuntru. Cumva, aceste tradiții au supraviețuit mult timp după ce credința în spirite a dispărut.
Superstițiile nu au neapărat origini religioase. Mulți italieni se tem de exemplu de numărul 17, pentru că, scris cu litere romane (XVII), el poate fi rearanjat sub forma vixi, care înseamnă viața mea s-a sfârșit.
Aprinderea a trei țigări cu același chibrit îți putea aduce mari necazuri dacă erai un soldat în tranșee. Chibritul aprins pentru prea mult timp putea atrage atenția lunetistului inamic. Și deși fumătorii zilelor noastre nu mai au de ce să-și facă griji pentru lunetiști, superstiția e încă vie.
Superstițiile tale care sunt?
- Published in Cultură, Divertisment
Double Trouble on the Roof cu Optick & Adrian Eftimie
Când ai văzut ultima dată un răsărit de soare de pe acoperiș?
Când ai văzut ultima dată un răsărit de soare de pe acoperiș cu OPTICK & Adrian Eftimie???
☘ Let’s get together in Trouble.
And then, let’s make it Double! ☘
Double Trouble on the Roof vine la Iași!
Începând cu 28 iulie, orele 22:00, și până-n zorii zilei de 29 iulie (orele 06:00) ieșenii nu dorm! Vino să faci Double Trouble on the Roof alături de cei care ziua fac radio și noaptea fac cluburile să prindă viață: Dj Optick și Dj Adrian Eftimie.
Dacă nu ați apucat să îi cunoașteți pe cei doi, despre Dj Optick (Bogdan Moldovan) vă spunem că își împarte cu succes timpul între cluburi, radio, studio și familie. Adrian Eftimie a făcut gălăgie în multe cluburi de pe litoral și este în prezent dj-producer la Radio KissFM.
CITEȘTE și CAFEINA – drogul nostru cel de toate zilele
Iată mesajul organizatorilor pentru voi, ieșenii care știți să vă distrați și iubiți muzica făcută cu pasiune:
Am găsit la petrecerile noastre din Iași oameni faini, cu dragoste pentru muzică. Ne-am simțit ca acasă alături de voi, așa că ne întoarcem cu un rooftop Double Trouble, special pentru a vă reîntâlni.
Ne vedem pe acoperișul mall-ului Palas pentru a petrece la înălțime până-n zori.
Pașii de dans ne vor fi ghidați de o serie de B2B-uri speciale. Duo-ul problematic Adrian Eftimie & Optick, îi are ca invitați de onoare pe Gorje Hewek & Izhevski, Mano & Azteca, Emann & Istra Tec.
☼ GORJE HEWEK & IZHEVSKI ☼
☼ ADRIAN EFTIMIE & OPTICK ☼
☼ MANO & AZTECA ☼
☼ EMANN & ISTRA TEC ☼
Ai grijă să îți achiziționezi BILETE
– PRESALE: 25 lei
Online: https://www.kompostor.ro/6925
Fizice: Tribeca, Palas Mall ( Paula – (0758) 498 874 )
– INTRARE: 30 lei până în ora 00:00 // 40 lei după ora 00:00
Ne vedem cu toții pe 28 iulie, orele 22:00, pe acoperișul mall-ului Palas!
♣ PALAS MALL ♣
Str. Palas nr. 7A, Iași
♣ 28 iulie; 22:00 ♣
ACCESUL este PERMIS numai persoanelor PESTE 18 ANI!
- Published in Eveniment
Zeci de reacții s-au stârnit după ce o tânără i-a certat pe vârstnicii care se plimbă cu autobuzele
Zeci de reacții s-au stârnit după ce o tânără i-a certat pe vârstnicii care se plimbă cu autobuzele
Problema cedării locurilor de pe scaune în autobuze a revenit în atenția ieșenilor după ce o tânără a avut curaj să-și scrie părerea ferm pe una dintre cele mai populare pagini de Facebook (Ești din Iași dacă…).
Cum era de așteptat, părerile sunt împărțite.
1. Sunt ieșeni care consideră că dacă plătesc bilete și abonamente, nu au mai puține drepturi și nici măcar drepturi egale, ci sigur mai mari decât cei care circulă gratuit. Aceștia susțin că totul s-ar rezolva foarte ușor cu simple rugăminți și mulțumiri din partea celor care vor să primească un loc deja ocupat.
„Pentru simplu motiv că ești bătrân, Primăria Iași te lasă să circuli gratuit, dar pentru simplul motiv că ești bătrân, nu ai automat inclus și loc pe scaun. Părinții mei pensionari nu au asemenea beneficii, dar ei locuiesc în alt oraș din alt județ”, a spus un student.
2. Sunt însă și ieșeni care consideră că vârstnicii trebuie respectați fără drept de apel și că trebuie să aibă întâietate și drepturi depline în autobuze pentru că îndură mai greu statul în picioare. Ei spun că bătrânii nu se plimbă de plăcere, ci pentru că trebuie să ajungă la medici și la farmacii.
„Acești vârstnici pe care îi criticați voi, tinerii, ar putea fi părinții și bunicii voștri care v-au crescut cu greu, datorită cărora sunteți ceea ce sunteți, cărora trebuie să le fiți recunoscători și pentru care să faceți un minim efort”, a comentat un bărbat.
Postarea care a stârnit revolta:
„E a mia oară când mă satur să scuz nesimţirea.
Generaţia 50+ de prin RATP, care vă credeţi cu bun simţ şi proprietari de locuri, învăţaţi naibii să lăsaţi omul să coboare şi nu-l aruncaţi din tramvai/autobuz doar pt că vă aşteaptă scaunul.
Într-o lume civilizată aşa se face. Şi nu vii să-mi cânţi la ureche despre cât de nesimţită sunt că nu mă dau, fiindcă eu niciodată nu ridic pe nimeni când sunt nevoită să stau în picioare.
Semnat, persoană cu dizabilitate.
Şi nu, asta n-ar trebui să fie numele meu. Ce am sau n-am nici nu contează. Dar chiar mergem ca oile proaste şi nu mai vedem nimic în jur”?!Un adevărat „tărăboi virtual” s-a stârnit însă după o altă postare a unui tânăr student de la Medicină:
Ieșenii au fost revoltați de „amenințarea” din final și l-au făcut praf pe tânăr tot pe Facebook.
Băiatul nu a părut intimidat și a răspuns după ce a primit zeci de injurii:
„Stimați români, gândirea asta, nu o să văd ducă departe! Mi-e silă de țara în care trăiesc și mi-e silă de voi (unii)! Aveți 12 clase cu o notă de trecere în BAC, o facultate mediocră și vă treziți să comentați. Sunteți capabili să umblați 24 de ore încontinuu într-un spital? Sunteți capabili să stați 10-12 ani într-o facultate? Sunteți capabili să aveți o cultură? Ei bine, comentariile nu-mi inspiră asta! Atunci când auzi una,ca doamna de astăzi ,că te face agramat și analfabet, atunci când știi câtă muncă depui și pe un salariu mizer, atunci să vă văd! Sunteți mai ceva ca țața Floarea de la colțul satului. Mi-e scârbă de viitorul României și ce este cel mai șocant, este că, din cauza atitudinii de genul ăsta, pleacă și vor pleca, tot tineretul din ziua de astăzi care, nu acceptă mită (așa cum au fost învățați cei mai veterani) și chiar fac ceea ce fac, din plăcere”.
Nu doar vârstnicii sunt criticați pe internet, ci și elevii care nu-și scot ghiozdanele din spate.
Sursă: Ziarul de Iasi
- Published in Local
POVESTEA noastră, a celor de la „Eşti din Iaşi dacă…”
POVESTEA noastră, a celor de la „Eşti din Iaşi dacă…”
Nu ştim când a început cu exactitate povestea noastră! Probabil că nici cei care erau la o masă rotundă, nu îşi amintesc prea bine. Tot ce avea să fie o seară între prieteni, a devenit în câteva zile subiectul principal de discuţie în oraş. Şi aşa a rămas şi în ziua de azi!
Unii îl consideră doar un grup, noi îi spunem „acasă„! Nu e tipul de casă unde să dormi, să mănânci , dar e locul unde ştii că eşti aproape de toţi. De toţi oamenii din oraşul tău. E locul unde iţi rezolvi de cele mai multe ori problemele şi locul unde ştii că cineva o să te ajute.
Nu pot să îmi exprim de cele mai multe ori sentimentele, când cineva deschide acest subiect. Oamenii probabil că ne cunosc doar după poza de profil, probabil ca puţini ne cunosc şi în viaţa reală.
Toţi lucrăm în domenii diferite, toţi am terminat facultăţi diferite şi probabil că suntem diferiţi ca şi oameni. Insă ceva ne face să avem un ţel comun. Şi aici noi spunem IAŞI! Ne-am născut, am crescut şi ne dorim să rămânem aici. Ştim că oamenii ca noi pot muta şi munţii din loc. Ştiu că tinereţea noastră, fericirea cu care ne trăim viaţa, depăşeşte cu mult încercările multora de a distruge ce este al nostru.
Nu m-a întrebat nimeni niciodată ce reprezintă pentru mine proiectul ăsta. Şi asta mă bucură! Pentru că aş plange, iar asta nu mă caracterizează. Probabil că aş avea un zâmbet, destul de „tâmpit”, apoi o lacrimă. Sunt emoţii pe care nu le-aş putea exprima în cuvinte. Nu ştiu cu ce aş putea să încep: „Cu colegii minunaţi, cu oamenii pe care i-am cunoscut sau cu tot ce am invăţat?”. Unii îi pot spune -pierdere de timp! Avem atât de multe momente. Încă îmi amintesc cum ne-am umplut de purici. Familiile noastre au fost aproape două săptămâni în carantină. Şi totul pentru un caz social. Nu vă spun mai multe, încă ma gândesc serios că totul trebuie bine tipărit într-o carte.
Ştiu că suntem abia la început şi că intr-o zi , noi o să avem poveşti bine tipărite undeva.
Pană acum pentru noi nu a existat „NU”! Mereu am spus : FACEM! Şi am făcut tot ce ne-am propus.
- Published in Local
Cum s-a schimbat Iaşiul în comunism
Cum s-a schimbat Iaşiul în comunism
Perioada comunistă nu a fost marcată doar de industrializarea Iaşiului. După 1950, încep mari prefaceri ale oraşului vechi, sunt construite marile spitale de azi, sunt înfiinţate muzee şi hoteluri, sunt reabilitate monumente istorice. În viteza sistematizărilor şi a construcţiei socialiste cad, sub lama buldozerelor, clădiri istorice precum Jockey Club (demolat în 1960), Academia Mihaileană sau Hanu lui Bacalu (Piaţa Unirii).
Sfatul orăşenesc, numele Primăriei inspirat după denumirile anilor 1855, şi apoi Consiliul municipal – sub comanda politică a timpului (PCR) şi conducerea judeţeană – pe lângă atribuţiile administrative şi gospodăreşti clasice, executa sistematizări rapide, prevedea dotări, repartiza terenuri, elibera autorizaţii şi prelua în administrare noile edificii. Avea, de asemenea în vedere, sărbătoririle naţionale de 1 Mai si 23 August, în Piaţa Unirii sau a Palatului, primirile festive ale conducerii statului sau ale unor înalţi
demnitari din ţările vecine, ce treceau prin gările Iaşilor (Iosip Broz Tito – iunie 1956, Nichita S. Hruşciov – iunie 1962, Leonid Brejnev – martie 1968 şi ianuarie 1979).
Muzee
Însoţind noile edificii industriale puse în lucru, se deschideau sau se mutau în spaţii confortabile şi bogatele muzee şi colecţii precum Muzeul de Artă (înfiinţat din anul 1860), Etnografic (început din 1943), Politehnic (1961), Istoria Moldovei (1971), toate instalate în fostul Palat Administrativ, devenit Palatul Culturii din anul 1955. Apoi, Muzeul Unirii (1959), Muzeul Teatrului (1976), Muzeul Literaturii – „Casa Pogor” (1972), Bojdeuca „Ion Creangă”, în condiţii noi (1968). De asemenea, se organizau casele memoriale „Otilia Cazimir” (1972), „Mihai Codreanu” (1970), „Mihail Kogălniceanu” (1975), „Mihail Sadoveanu” (1980), „G. Topîrceanu” (1985), Complexul cultural „Ion Creangă” şi Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou (1989), Bătrâna Bibliotecă Centrală Universitară primea localul Fundaţiei „Regele Ferdinand” (decembrie 1947), iar mai tânăra Bibliotecă Regională (astăzi Biblioteca Judeţeană Ghe. Asachi) un spaţiu modern în Palatul Culturii. Filiala Academiei, înfiinţată în anul 1948, îşi construia elegantul sediu din bulevardul Copoului.
Institute, centre, staţiuni
Pentru dezvoltarea cercetărilor s-au întemeiat vreo 30 de institute, filiale, centre şi staţiuni, iar în Copou, s-a construit Institutul de Chimie „Petru Poni”, iar în intersecţia Ţesătura se instala Centrul de Calcul Electronic.
Vechea Grădină Botanică, iniţiată de profesorul Anastasie Fătu în anul 1856 şi mutată prin mai multe mici locuri, primea un vast teren de vreo 105 ha pe strada Dumbrava Roşie (1963), cu posibilităţi de extindere la 150 ha. Tinerilor li se construia Teatrul „Luceafărul” (1987), pe lângă Casa de Cultură a Tineretului (din 1957) şi a Sindicatelor (din 1959), iar Filarmonica „Moldova” (înfiinţată în anii războiului – 1942) obţinea un spaţiu larg pentru sala de concerte. Vizavi, la Teatru, prin 1956 se instala Opera. Noilor tipărituri li se destina frumosul local „Casa Cărţii” din strada Ştefan cel Mare şi un şir de spaţii luminoase distribuite prin toate cartierele, iar vechilor înscrisuri şi documente noul edificiu al Arhivelor Statului din Copou (1978).
Turism
Pe lângă fostele hoteluri „Traian” şi „Continental”, rămase după război, se înălţau cele două mari complexe turistice cu dotări moderne: „Unirea” (1969) şi „Moldova” (1982), destinate să găzduiască miile de oaspeţi din ţară şi din străinătate, sosiţi în oraşul legendelor. Lor li se adăuga faimoasa Bolta Rece, părăsită în anul 1902 şi rezidită în 1966, Hanul „Trei Sarmale”, refăcut în 1972, Motelul „Bucium” ridicat pe locul fostelor băi de la Repedea şi marele Complexe turistice de la Ciric şi Dorobanţi, în 1970.
Spitale
Pe frumosul platou al Tătăraşilor se construia Spitalul de Copii şi acela de Neurochirurgie, iar lângă izvoarele minerale, descoperite prin 1953 în şesul Nicolinei, se ridica marele Complex balnear cu Sanatoriul şi Spitalul de Recuperare, în jurul cărora urma a se mai aşeza un pâlc de clădiri pentru cazare. Alte aşezăminte medicale îşi găseau locul în zona centrală, precum Spitalul CFR şi acela de Pneumoftiziologie, Policlinica CFR şi Policlinica Mare din Piaţa Sf. Spiridon.
Scoase din anonimat, mai multe zeci de zidiri se înscriau în listele de monumente istorice protejate, unele primind şi plăci de aducere aminte, iar altele, ajunse în ruine de înaintea războiului, se reparau: Cetăţuia – 1970, Galata – 1967, Bărboi – 1988, Sala Gotică de la Trei Ierarhi – dărîmată în 1893 şi refăcută în 1960, Casa „Dosoftei”, folosită înainte ca depozit de sare – 1970, Esplanada Râpa Galbenă” 1988.
Cutremurul
Nu mici aveau să fie eforturile din martie 1977 când, după cutremur, în oraş au rămas fără locuinţe peste 1.300 de familii care au fost repede mutate în cămine şi şcoli. Cum rareori se întîmplă, în asemenea situaţii, lucrând necontenit, Primăria şi constructorii puneau la dispoziţia sinistraţilor 700 de apartamente noi, gratuite, până la sfârşitul lunii martie, şi încă 367 apartamente plus 120 de garsoniere, în aprilie. Multe echipe de zidari, tencuitori şi zugravi lucrau non-stop, câte 24 de ore, oprindu-se doar să îmbuce ceva, pe fugă, şi să se odihnească pe duşumele câteva ore. Solidaritatea umană era pe toate buzele, în suflete şi la mare onoare.
Ca şi în alte părţi, lucrul cu mare iuţeală, construcţiile ridicate pe bază de proiecte, economicoase, adesea refolosibile, au dus la uniformizarea unor cartiere, realizându-se, unele străzi anonime, mărginite de blocuri şablonate.
Clădiri istorice pier sub buldozere
Distrugerile războiului, sistematizarea grăbită şi lipsa de informare documentară a realizatorilor, suplinită de conducerea autoritară a unor edili, doritori să modernizeze şi să lărgească străzile bătrânului Iaşi – ca şi alţi înaintaşi – au dus la pierderea zestrei câtorva vechi căi centrale pitoreşti şi atrăgătoare din punct de vedere turistic (Lăpuşneanu de Sus, capătul Dimitrov, Unirii,), provocându-se şi dispariţia unor clădiri de mare însemnătate istorică şi culturală. Astfel a fost demolată, în iunie 1963, Academia Mihăileană, deschisă în iunie 1834. La fel s-a desfiinţat celebrul han „Petrea Bacalu” din Piaţa Unirii, (înlocuit acum de cinematograful “Victoria”).
Cu pagube importante a rămas şi strada Lăpuşneanu, al cărui făgaş, sărăcit după sistematizarea părţii de nord , a pierdut şi vechile bolţi „Strasshofer” din vremea Unirii, fostul Hotelul „France”, din colţul străzii Banu, casele cu „madone” – „Konya”, toate păstrate până în anul 1988. Mai înainte (1960) fusese risipit şi frumosul Palat „Jockey-Club”, proiectat de Gh. Asachi (1804) şi gazdă a petrecerii junimiştilor din 1876. Clădirea care a adăpostit celebra cofetărie Tuffli se afla pe colţ cu strada Carol I lângă fosta biserică Sf. Neculai cel Sărac – demolată şi ea cu multe suspine, dar prin anul 1914, din lipsa fondurilor pentru reparaţii. Locul său era luat de Parcul Voievozilor şi de Casa Tineretului (Casa de Cultură a Studenţilor).
Fiindcă un oraş cultural, cu tradiţii istorice, cum este Iaşul, nu poate fi lipsit de vechile sale amintiri şi podoabe, probabil că edilii mai bogaţi, ai viitorului, nu vor ezita să le rezidească pe acelea deosebite şi să redea patină istorică vechilor străzii: Lăpuşneanu, Cuza Vodă, Piaţa Unirii, Ştefan cel Mare şi Sfânt – aşa cum se procedează în unele oraşe din Europa Occidentală, unde vrăjmăşia războiului a provocat, de asemenea, pierderi regretate sau prefaceri nedorite.
Sursă: Ion Mitican
- Published in Cultură