REVOLTATOR! Caz socant la Iasi. Elevi batuti pana la sange de director
Profesoara Valeria Moisa imparte palme in stanga si in dreapta la elevi. Mai grav: unii au fost loviti cu capul in gura sau stransi de gat pana au ramas semne. „Cum este posibil sa se intample asa ceva la o scoala din Romania? Si de ce nu este sanctionata?
Aceasta persoana tine sub teroare pe toata lumea, elevi, profesori, chiar si pe seful de post din localitate“, arata Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. O ancheta finalizata la sfarsitul saptamanii trecute scoate la iveala un caz de-a dreptul socant. Directorul scolii din satul Bosia, Valeria Moisa, care este si profesoara de fizica, chimie si informatica, este acuzata de parinti si cadrele didactice ca bate copiii si ca nimeni nu se mai poate intelege cu ea.
Desi directorul are un comportament violent, aceasta a trecut cu brio de testarile psihologice care au loc la inceputul fiecarui an scolar, si nu a fost sanctionata in urma anchetei de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).
Situatia este delicata, in contextul in care exista zeci de plangeri ale colegilor de catedra, parintilor si copiilor, in care acestia povestesc cum „doamna“ bate copiii cu pumnii in spate, trage de par fetele, palmuieste pe cine prinde in fata ochilor, strange de gat, da elevii cu capul de geam, sparge buze, aceste acte de violenta ajungand pana la a provoca rani grave si vanatai.
Intr-una dintre declaratii, un copil povesteste ca intr-o zi se afla in banca sa, penultima din rand, iar doamna directoare a venit si i-a palmuit pe toti cei care se aflau pe acel rand, iar cand a ajuns la el, s-a aplecat si i-a dat un cap in gura. „Situatia aceasta este de un an jumatate, noi am asteptat sa se termine ancheta. Acest caz ne-a fost semnalat la inceputul lunii octombrie, iar atunci cand ne-am deplasat la scoala, am dat peste un copil plin de sange, care era cu mama lui.
Aceasta ne-a spus ca directoarea tocmai l-a batut, fara sa spuna ceva. Doar i-a stat in cale. Era o activitate in scoala la acea data, am oprit-o cu acordul celor de la ISJ si am cerut o comisie de inspectori. Cum este posibil sa se intample asa ceva la o scoala din Romania? Si de ce nu este sanctionata?
Aceasta persoana tine sub teroare pe toata lumea, elevi, profesori, chiar si pe seful de post din localitate. Toti spun in plangerile lor ca se tem ca doamna are pile la ISJ si ca nu se va lua nicio masura. Un copil a povestit ca a vrut sa-i gaureasca palma cu un pix!“, a declarat stupefiat Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP).
- Published in Local
Este “elevul anului”. Iasul se mandreste cu astfel de tineri
Este “elevul anului”. Iasul se mandreste cu astfel de tineri
Irina Mălina Strugaru a fost desemnată „elevul anului“ în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie. Tânăra, elevă a Colegiului Naţional din Iaşi, a obţinut în acest an argint la a Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului. Munca a peste 550 de elevi şi profesori a fost recunoascută în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie, care a avut loc joi, la Iaşi.
Cea mai importantă distincţie a revenit Mălinei Irina Strugaru, elevă în an terminal la Colegiul Naţional, care a obţinut medalia de argint la Olimpiada Interdisciplinară de Ştiinţele Pământului, din Franţa. Mălina a fost declarată „elevul anului“. Într-un material pentru Adevărul de Weekend, tânăra a vorbit despre planurile ei de viitor:
„Voi aplica la universităţi din Anglia şi America, voi vedea unde sunt acceptată. Mă atrage foarte mult sistemul din America, pentru că este flexibil şi îţi dă posibilitatea să încerci mai multe domenii, iar apoi să te hotărăşti, ceea ce vrei să faci. Mi se potriveşte acest sistem, deoarece nu sunt foarte hotărâtă care este calea pe care vreau să o urmez. Am câteva idei. Mă gândesc la inginerie combinată cu ştiinţe biologice sau medicale“, a spus Mălina, căre îşi doreşte să ajungă să lucreze într-un institut de cercetare.
„Mi-ar plăcea să ajung într-un institut de cercetare sau la o firmă de bio-inginerie. Acesta este unul dintre visurile mele: să proiectez proteze pentru înlocuirea membrelor sau diverselor organe afectate ale oamenilor“, a declarat tânăra, după ce s-a întors din Franţa, acolo unde în acest an a avut loc Olimpiada Interdisciplinară de Ştiinţele Pământului, din Franţa.
În cadrul Galei Excelenţei în Educaţie au fost premiaţi 226 de profesori îndrumători şi 341 de elevi olimpici, atât la concursuri naţionale, cât şi internaţionale. „Anul acesta premiem peste 500 de elevi şi profesori. Sunt premii acordate în bani, plachete, distincţii, cărţi şi obiecte electronice. Sunt doar simboluri care confirmă aprecierea noastră, a şcolii ieşene, susţinută, bineînţeles, şi de comunitate, pentru elitele din învăţământul preuniversitar ieşean”, a declarat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Pentru organizarea acestui eveniment, Primăria a alocat 80.000 de lei, suma fiind aprobată în cadrul şedinţei Consiliului Local din 31 octombrie. Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a afirmat că municipiul Iaşi este recunoscător în special elevilor premiaţi pentru că „au făcut să se vorbească atât de frumos despre oraş”. În faţa celor peste 550 de premianţi, edilul a avut un discurs critic la adresa Guvernului.
Citeste si: Mihai Chirica: Iasul va ramane casa sufletului sau, pe vecie!
„Noi, ieşenii, suntem sortiţi să vorbim mereu despre sacrificiu. În 1859 Iaşul a cedat statutul de capitală. Când România era copleşită de tragedia Primului Război Mondial, în momente de mare sacrificiu, Iaşul devenea capitală. Am fost loiali şi demni faţă de ţară. Nu am solicitat niciodată nimic. Se pare că va trebui să facem sacrificii în viitor. Trecând în revistă măsurile recente ale Guvernului, mi-am dat seama că Iaşul va trebui catalogat, din nou, ca oraş al sacrificiilor. Este pentru prima dată din anul 2000 până în prezent când oraşul va avea un buget în descreştere. Ni s-a luat ce ni se cuvine printr-un act nedemn. Cei care l-au făcut au dat dovadă de incompetenţă, fără să ofere perspectivă de dezvoltare reală acestui oraş. De aceea, în 2018 Iaşul va avea un buget al veniturilor proprii mai mic cu aproape 30% faţă de cât ar fi trebuit”, a declarat Mihai Chirica.
Din programul Galei au mai făcut parte următoarele momente: „Tentaţia lui Apollo – culoare, sunet, emoţia metaforei”; Expoziţie de artă plastică, secvenţe muzicale şi coregrafice (Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi); „Educaţia excelenţei – actori, profiluri, idealuri”; mesajul inspectorului şcolar general, al reprezentanţilor autorităţilor locale şi al personalităţilor invitate; „Nobleţea unui destin asumat: susţinerea performanţei în şcoala ieşeană”; premierea elevilor olimpici şi a profesorilor îndrumători; desemnarea „Elevului anului”; recunoaşterea proiectelor educaţionale de succes, din tradiţia recentă a excelenţei ieşene (au fost premiate 6 proiecte educaţionale din şcolile ieşene); Excelsior – lansarea Revistei olimpicilor ieşeni – numărul VI, decembrie 2017.
Sursa: adevarul.ro
- Published in Local
Anul şcolar 2017-2018 începe mai devreme. Când începe şcoala şi când intră elevii în vacanţă
Cursurile din anul şcolar 2017-2018 însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni), potrivit edu.ro și începe pe data de 11 septembrie.
Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018).
Potrivit edu.ro, vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:
– vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018)
– vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018)
– vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018)
– vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).
În plus, clasele din învăţământul primar, dar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
În acest an şcolar, programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi va fi derulat în intervalul 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, perioada fiind aleasă de fiecare unitate şcolară. Cu toate acestea, desfăşurarea programului nu trebuie să coincidă cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor.
Pentru clasele terminale de la liceu, anul şcolar se va încheia pe data de 25 mai 2018, iar elevii care vor absolvi clasa a VIII-a vor termina cursurile în data de 8 iunie 2018. De menţionat este şi că elevii din clasa a XII-a vor susţine competenţele lingvistice şi digitale la începutul celui de al II-lea semestru, în luna februarie.
Sursa: Mediafax.ro
- Published in Altele
După manualul de Educație Fizică, Guvernul pregătește o nouă surpriză elevilor
- După manualul de Educație Fizică, Guvernul pregătește o nouă surpriză elevilor.
Ministerul Culturii lucrează la o inițiativă legislativă de încurajare, protecție și perpetuare a datinilor și de recunoaștere a statutului de meșteșugar popular, inclusiv de predare în școală.
Prezent la Târgul meșteșugurilor tradiționale de la Buzău, ministrul Romașcanu a spus că „în acest moment, vedem că la tot pasul se amestecă tradiția și creația originală cu creația made in China, ca să spun așa”.
Arta tradițională- obiect de predare în școli
În ciuda faptului că programul elevilor este și așa supraîncărcat, ministrul Culturii consideră că introducerea artei tradiționale ca obiect de studiu în școli ar putea contribui la revitalizarea acesteia.
„Creatorul popular trebuie să fie protejat și trebuie să găsească sprijin, să găsească locul unde să-și expună marfa, să fie încurajat să predea mai departe tradiția și acest lucru se poate face doar împreună cu Ministerul Educației prin includerea în orele opționale a predării meșteșugurilor, pentru ca ceea ce este acum apanajul celor mai în vârstă să devină o pasiune și pentru cei mai tineri’, a mai declarat sursa citată.
Potrivit ministrului Culturii, la acest proiect de lege se lucrează împreună cu meșterii populari, pentru a stabili ce trebuie întreprins pentru ca aceștia să poată trăi de pe urma muncii lor.
Sursa: a1.ro
- Published in Altele