Batranelul ramas „al nimanui” – De 5 zile se afla la UPU „Sfantul Spiridon“, iar nimeni nu gaseste o solutie pentru el
Un batran din Iași a rămas, efectiv, al nimănui. Bărbatul în vârstă de 77 de ani a ajuns sâmbăta trecută în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Cu toate că nu necesită internare, acesta a rămas în UPU. Nimeni nu vrea să se ocupe de el, nimeni nu are soluții.
Pacientul a fost găsit într-o stare deplorabilă în propriul apartament de pe strada Mihail Sturdza, fiind diagnosticat și cu afecţiuni psihice. Bărbatul a fost preluat de un echipaj de Ambulanţă şi transportat în UPU cu multiple plăgi infectate. Potrivit medicilor, bărbatul nu se poate îngriji singur şi are nevoie de ajutor.
Bărbatul în vârstă de 77 de ani locuieşte singur, este asigurat – având pensie – este un pacient care a ajuns în incapacitate de a se îngriji singur. Pentru el au sunat, cel mai probabil, nişte vecini în urmă cu patru zile.
A fost adus în urgenţe, a fost văzut, iar diagnosticul este de escare suprainfectate, plăgi apărute în partea dorsală, şi deshidratare. S-a făcut consultul de evaluare clinică şi paraclinică în urgenţă, s-a decis că pacientul nu necesita internare la acel moment şi poate merge la domiciliu, urmând să fie îngrijit acolo. Însă ambulanţa nu a putut să-l ducă înapoi la domiciliu pentru că nu există o persoană care să-l poată îngriji, a arătat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Întrucât pacientul a rămas în UPU, asistenta socială a spitalului a încercat să găsească o soluţie formulând diverse adrese către instituţiile publice care ar trebui să intervină în astfel de cazuri.
Citește și RAZIE de amploare pe strazile din judet!
Momentan, nici Directia de Asistenţa Comunitară Iași, nici Direcţia de Sănătate Publică Iaşi nu au găsit o soluţie pentru cazarea pacientului. Prin urmare, deşi bătrânelul nu mai reprezintă un caz medical urgent, el rămâne „adăpostit“ în UPU.
„Am apelat la asistenţa socială, la asistenţa comunitară de la nivelul autorităţii publice locale. Până la urmă nu s-au găsit soluţii aşa încât, de mai multe zile, ne aflăm în a cincea zi azi, stă în urgenţe, deşi locul lui ar fi acasă, cu îngrijire din partea familiei sau a asistenţei sociale“, mai precizat şefa UPU. Potrivit urgentiştilor, cei mai mulţi pacienţi care reprezintă cazuri sociale au vârsta peste 75 de ani şi locuiesc, de obicei, singuri.
sursa: ziaruldeiasi.ro
- Published in Social