Peste 250 de ieșeni mor anual din această cauză
marți, 25 iulie 2017
Poluarea cauzată de autoturisme face ravagii la Iași. Peste 250 de ieșeni mor anual din această cauză. Piața mașinilor diesel se prăbușeste, dar România va resimiți șocul poluării prin migrarea spre est a mașinilor tot mai ieftine și de lux!
Europa impune măsuri drastice pentru producătorii mașinilor diesel, urmând ca acestea să fie scoase din producție. Pentru că poluează foarte mult cu PM 2.5, VOC, NOx, etc. Aceasta va duce la ieftinirea drastică a mașinilor, mai ales a celor de lux.
Capcana mașinilor second-hand
„România ar putea cădea într-o capcană prin achizițiile tot mai numeroase de mașini second sau chiar și noi de acest tip. Consecințele vor fi tragice dacă autoritățile nu vor lua măsuri radicale pe termen scurt și lung pentru încurajarea achizițiilor de mașini noi, electrice sau hibride, monitorizarea drastică a fiecărei mașini care circulă pe drumurile publice, interzicerea parțială sau totală a unor categorii de mașini prin oraș”, a punctat conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași.
Peste 250 de ieșeni mor anual din cauza poluării
Se cunoaște că 5% din afecţiunile cardiovasculare, urmate de cancer şi deces sunt atribuite poluării cu particulele PM2.5, iar păstrarea ritmului de poluare actual cauzează o creştere cu 6% a numărului deceselor. Cercetările arată că populaţia care trăieşte în vecinătatea străzilor cu trafic intens şi care suferă afecţiuni ale aparatului respirator cauzate de poluare, este mult mai mare în special pentru copii (15-35 %), cu vârsta de până la 17 ani (… şi care vor suferi de astm). Fiecare 10 µg/m3 PM10 conduce la o creştere a ratei de deces de 0.2–0.6%, în timp ce pentru PM2.5 rata de deces ajunge la 6–13% ! O scădere la un sfert a concentratiei particulelor PM2.5 ar duce la o creștere a speranței de viață cu până la 2 ani!
Presiunea economică asupra sistemului de sănătate
„În România, cheltuielile de spitalizare pentru fiecare pacient însumează 587 Euro pentru afecţiuni ale aparatului cardiovascular, respectiv 511 Euro pentru afecţiuni ale aparatului respirator. Reducerea numărului de spitalizări conduce la economii bugetare importante pentru sistemul de sănătate (economie de 1 milion de euro/pentru fiecare 2000 de spitalizări). Statistica pentru Iași: anual 250 de decese din cauza afecţiunilor cardio-respiratorii și cancer, respectiv cheltuieli de spitalizare de minim 130.000 Euro – tot din cauza poluării”, a mai adaugat profesorul Silviu Gurlui.
Sursă: BZI.RO
- Published in Local
No Comments