Rezultatele la Bacalaureat 2017 au apărut! Iași, din nou în TOP!
Rezultatele la Bacalaureat 2017 au apărut! Iași, din nou în TOP!
După ce 38 de elevi de gimnaziu din județul Iași au reușit să obțină 10 pe linie la Evaluarea Națională de anul acesta, Iașiul reușește să se situeze din nou pe locul al doilea ca număr de medii maxime, alături de Bihor. 8 elevi de liceu au reușit să obțină nota ZECE la toate cele trei probe scrise și calificative foarte bune la probele orale. Primul loc, cu câte 9 medii maxime, este ocupat de București și Cluj.
Vezi aici primele rezultate la Bacalaureat 2017, afișate înaintea contestațiilor!
Ioana Duminică, născută în Iași, elevă a Colegiului Național „Costache Negruzzi” încă din clasa întâi, este una dintre elevele care a reușit să obțină 10 pe linie la Bacalaureat. Aceasta afirmă că a fost susținută foarte mult atât de părinți, cât și de colegi și profesori, care au încurajat-o mereu. „Sunt foarte bucuroasă că am obținut aceste rezultate fără alte pregătiri suplimentare și, de aceea, țin să le mulțumesc profesorilor mei pentru tot ce m-au învățat”, spune Ioana.
Pe parcursul anilor de liceu, Ioanei i-a făcut plăcere să participe la concursuri de matematică, precum Concursul „Adolf Haimovici”, la care a fost prezentă în 3 din 4 ani de studii liceale.
Este pasionată de fizică.
Ioanei îi face plăcere să citească și să cânte la chitară, însă pasiunea pe care și-a dezvoltat-o de-a lungul timpului pentru domeniului fizicii o ghidează mai departe. „Vreau să studiez la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC. […] îmi doresc să-mi continui studiile în acest domeniu”, spune Ioana.
Două eleve de ZECE la Pașcani
Grigoriu Maria-Gabriela și Tîrpescu Diana sunt elevele de nota zece ale Colegiului Național „Mihail Sadoveanu”, Pașcani.
Ambele se mândresc cu medii constante de 10 și afirmă că în spatele acestor rezultate se află multă muncă. „Nu am făcut pregătire individuală[…] Am reușit să învăț singură, mi-am făcut comentariile, mi-am schițat lecțiile, am fost atentă la explicațiile și sfaturile profesorilor și am întrebat mereu atunci când am avut nelămuriri.”, spune Diana.
„Ține și de norocul pe care îl ai în viață, de oamenii pe care îi întâlnești, iar eu am fost foarte norocoasă din punctul acesta de vedere. […] Am învățat de la cei mai buni profesori pe care i-am fi putut întâlni până acum”, a completat Maria-Gabriela, care este de părere că persoanele care au ajutat-o cel mai mult în parcursul ei școlar au fost profesorii, prietenii apropiați și familia.
Și Diana Tîrpescu este de părere că profesorii săi au fost dintre cei mai bun: „Sunt foarte mândră că am fost elevă la Colegiul Sadoveanu, că am reușit să mă ridic la nivelul acestui liceu prin rezultatele mele și că pot pleca cu fruntea sus mai departe! Nu mă așteptam deloc să obțin media 10 la Bacalaureat […] O astfel de performanță mi se părea imposibil de atins, dar acum sunt fericită și mândră că am reușit să o obțin. […] cel mai mult au contat profesorii, pentru că au crezut în mine mai mult decât am făcut-o eu, m-au încurajat mereu, iar eu am simțit că sunt sprijinită și că nu sunt singură în examenul vieții.”
Maria a participat, în perioada liceului, la diverse activități și proiecte. „Am încercat să mă implic în toate proiectele școlare”, afirmă eleva. În clasa a IX-a, a fost implicată într-un proiect de mobilitate desfășurat în Cosenza, Italia, iar în clasa a XI-a, într-un proiect Erasmus, desfășurat în Dresda, Germania. Spune că aceste schimburi de experiență au ajutat-o să realizeze ce cale vrea să urmeze în viitor. „Nu m-aș fi văzut în domeniul informaticii, de aceea voi alege o facultate de medicină.”
Diana Tîrpescu a participat, de asemenea, la olimpiade și concursuri de limba română și istorie, unde spune că a avut rezultate mulțumitoare, însă niciodată 10, motiv pentru care media de 10 la Bacalaureat a venit ca un șoc pentru ea și spune că i-a luat ceva timp să creadă că este chiar a ei.
Vor să rămână în România
„[…] Vreau să am noroc să fiu admisă și la Facultatea de Medicină din Iași (specializarea medicină generală), iar după aceea voi lua totul pas cu pas, nu vreau să-mi fac planuri mari de pe acum, având în vedere că nu știu ce mă așteaptă. Ceea ce știu e că nu vreau să plec din România, pentru că vreau să fiu alături de familie”, spune Maria.
Diana Tîrpescu este de părere că faptul că a citit foarte mult a ajutat-o să-și formeze un mod de a gândi și de a se exprima necesar unui filolog. Atunci când vine vorba de viitor, eleva este de părere că cele mai potrivite opțiuni pentru ea sunt Facultatea de Drept sau Facultatea de Litere, ambele din Iași. „Vreau neapărat să rămân în țară pentru că aici mă simt cel mai bine, aici sunt familia și prietenii și cred că am în continuare nevoie de sprijinul lor în ceea ce urmează. Nu sunt pregătită să mă adaptez altei țări, altei civilizații, altui mod de a gândi, altor convingeri și altor comportamente”, spune Diana. Peste 10 ani, se vede în postura unui avocat foarte bun, dar și în cea a unei profesoare, adolescenta fiind atrasă în egală măsură de ambele profesii.
Lista elevilor de 10
Alături de Ioană Duminică, Maria-Gabriela Grigoriu și Diana Tîrpescu, alți 5 elevi din județul Iași au obținut 10 pe linie înainte de contestații: de la Colegiul Național Iași – Diana Alexandra Crihan și Teodora-Cristina Vintilă; de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași – Georgiana Doru și Irina-Ioana Măgureanu; de le Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Iași – Iolanda Ianopol.
- Published in Local