20 de curiozitati amuzante despre animale
Cu toții avem curiozitati, unele mai normale altele mai anormale, de aceea acest articol va fi o curiozitate pentru toți. Vă invităm să vă amuzați și să aflați modul câtorva animale de a viețui
- Este imposibil din punct de vedere fizic ca porcii să vadă cerul.
- Veverițele uită unde își ascund cam jumătate din cantitatea de alune adunate.
- Homarii au sânge albastru.
- Girafele se pot scărpina în urechi folosindu-și limba.
- Chiar și o picătură de alcool turnată pe un scorpion îi poate aduce moartea.
- Leul doarme 20 de ore pe zi.
- Albinele nu dorm niciodată.
- În timp ce un câine fericit dă din coadă curbând-o spre dreapta, un câine trist dă din coada curbând-o spre stânga.
- Majoritatea elefanților cântăresc mai puțin decât limba unei balene albastre.
- Broaștele țestoase pot respira prin… posterior.
- Rechinii au organele reproducătoare în piept.
- Crocodilul nou-născut e de trei ori mai mare decât oul, din care abia a ieșit.
- Creierul unui elefant cântărește 6 kilograme.
- Cea mai bătrână cioară din lume a trăit 118 ani.
- Laptele hipopotamului este roz.
- O pisică domestică poate alerga până la viteza de aproape 60 de kilometri pe oră.
- Gândacii de bucătărie pot trăi până la 9 zile după ce le este tăiat capul.
- Sunetul tigrului poate fi auzit de la o distanță de 3 kilometri.
- Cea mai mare rată de homosexualitate între animalele mamifere se întâlnește la lilieci, aceasta depășind chiar rata homosexualității la oameni.
- Singurul loc de pe corpul unei vaci în care există glande sudoripare este nasul acesteia.
Sursă: www.zugo.md
- Published in Altele
Curiozități istorice despre orașul Iași. Sigur nu știai că…
Iată câteva curiozități istorice despre orașul Iași, despre care probabil nu știai.
Prima universitate romanească – Universitatea “Al. I. Cuza”, a fost înființată la Iași, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu. Sediul actual a fost inaugurat la 21 octombrie 1897, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Palatul Universității este opera arhitectului Louis Blanc și a fost construit pe o suprafață de 100.000 mp. Clădirea combină stilurile clasic și baroc, iar monumentala intrare centrală, cu doi lei masivi, de piatră, duce în „Sala Pașilor Pierduți”, renumită prin ample picturi murale, realizate de Sabin Balasa.
Absolvenți celebri – La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” s-au format profesori universitari și savanți de prestigiu, precum: Grigore Cobalcescu, Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Dragomir Hurmuzescu, Alexandru Miller, Octav Mayer, Gheorghe Brătianu, Grigore T. Popă, Gheorghe Platon, Alexandru Zub, Ștefan Procopiu, Constantin Ciopraga, Gheorghe Ivanescu s.a.
Primul teatru național românesc, Teatrul Național “Vasile Alecsandri” – a fost construit în Iași (1894 -1896), conform planurilor celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer. A fost inaugurat la 1 decembrie 1896, concomitent cu uzina electrică a teatrului, marcându-se astfel începutul iluminatului electric în Iași. În anul 1956, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, prezentat pe scena teatrului, Teatrul Național a primit numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri (1821-1890).
Primul monument românesc, Obeliscul cu lei – a fost amplasat în noiembrie 1834, în Parcul Copou, din Iași, în semn de recunoștință față de Rusia și Turcia, pentru prima lege de organizare politică, juridică și administrativă, “Regulamentul Organic”(1832). Impresionantul monument de piatră, a fost realizat de către arhitecții Johan Freywald și Mihail Singurov, conform proiectului elaborat de Gheorghe Asachi. Cu o înălțime de 13 m și o greutate de 10 t, având la bază un postament solid, obeliscul este susținut de patru lei masivi, de piatră, sculptați de către Johann Semser, la Lemberg.
Prima Grădină Botanică din Principatele Române (Iași, 1856), care a fost înființată de medicul și naturalistul Anastasie Fatu. Suprafața actuală este de aproximativ 100 ha și include circa 2.000 de specii de arbori, arbuști și plante din diverse continente. Este cea mai mare grădină botanică din România și una dintre cele mai mari din Europa.
Primul Muzeu de Istorie Naturală din Principatele Române (Iași, 1834) avea drept scop să prezinte vizitatorilor bogățiile pământene și subpământene ale Moldovei, precum și curiozități din alte părți ale lumii.
Primul muzeu memorial literar din România, Bojdeucă lui Ion Creanga – a fost inaugurat în Iași, la 15 aprilie 1918. În această casă din zona Țicău a locuit scriitorul Ion Creangă, din iulie 1872, până la moartea sa (31 decembrie 1889). Aici s-a cunoscut și s-a împrietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris întreaga sa operă: Povești, Povestiri, Amintiri din copilărie.
Primul teatru evreiesc din România și din lume – a fost înființat (Iași, 1876) de către dramaturgul Avram Goldfaden (1840-1908), la „Pomul Verde”. O placă inscripționată, orientată spre Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, în esplanadă – parc, amintește despre existența acestui teatru.
Prima școală medicală cu caracter universitar, din România, Școala de chirurgie – a fost înființată la Iași, de Nicolae Negură și inaugurată la 30 noiembrie 1859, cu sprijinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Instituția a funcționat în localul Academiei Mihailene. Activitatea didactică s-a desfășurat în limba română. Școala de chirurgie a fost precursoarea directă a Facultății de Medicină din Iași.
George Emil Palade, primul român laureat al Premiului Nobel – s-a născut la Iași (1912 – 2008); în 1961 a devenit membru al Academiei de Științe din S.U.A. În colaborare cu Keith Porter, a editat revista „The Journal of Cell Biology”, cea mai importantă publicație științifică în domeniul biologiei celulare (1955). În 1974 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină. La 12 martie 1986, Președintele S.U.A., Ronald Reagan, i-a decernat Medalia Națională pentru merite deosebite în domeniul științei.
Prima femeie profesor universitar din Romania – Elena Pușcariu-Densusianu (1875-1966), a organizat și a condus, în calitate de medic, prima Clinică de Oftalmologie (Iași, 1920), fiind totodată, la nivel mondial, prima femeie profesor universitar la o clinică oftalmologica.
Prima femeie medic chirurg din Romania – Marta Trancu-Rainer (județul Iași, 1875 – București, 1950) a absolvit Facultatea de Medicină din Iași; a efectuat intervenții chirurgicale în timpul Primului Război Mondial, salvând sute de vieți; a devenit membră a Academiei de Medicină din România (1935) și membră de onoare a Societății de Biologie din București.
Prima societate științifică românească – Societatea de Medici și Naturaliști, a fost înființată la 18 martie 1833, la Iași, cu sediul în clădirea unde în 1834 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală.
Primul laborator de electricitate din Romania – înființat la Iași, în anul 1910, la Facultatea de Științe (transformată în 1913, în Institutul Electrotehnic), a fost organizat de Dragomir Hurmuzescu (1865-1954), membru al unor societăți științifice europene (Germania, Franța), membru al Academiei Române (1916) și membru fondator al Academiei de Științe din România.
- Published in Cultură
10 curiozități despre PRIMUL MONUMENT ROMÂNESC
Dacă v-ați plimbat prin centrul Parcului Copou, cu siguranță ați remarcat și primul monument istoric românesc!
Este vorba despre Obeliscul cu lei (cunoscut și sub numele de Monumentul Regulamentului Organic). Aflat pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, obeliscul și-a început ființarea în anul 1834.
Citiți în continuare 10 curiozități despre Obeliscul cu lei!
1. A fost înălțat în semn de recunoștință pentru Rusia și Turcia, care au contribuit la întocmirea Regulamentului Organic (prima legiuire de administrare politico-administrativă și juridică a Principatelor Române) în vremea domnitorului Mihail Sturdza.
2. Începerea construcției a coincis cu ziua onomastică a domnitorului (8 noiembrie).
3. Costurile necesare pentru ridicarea obeliscului s-au ridicat la peste 2000 de galbeni, banii provenind de la boieri și clerici.
4. Inginerul moldovean Gheorghe Asachi a fost cel care a reușit să aducă blocurile de piatră de la Șcheia și leii din cariera Iacobeni, după eșecul unui inginer rus.
Citește și MAREA din Nordul Moldovei. Ieșenii au LITORAL la doar 84 km!
5. Așezat pe un soclu de piatră, obeliscul are o înălțime de 7 metri și cântărește 10 tone.
6. Cei patru lei de la baza obeliscului aminteau de cele patru puteri europene care recunoscuseră independența Țărilor Române.
7. Domnitorul Mihail Sturdza i s-a spus că, de fapt, țara era simbolizată de coloana de piatră care se sprijinea pe leii din blazonul familiei Sturdza.
8. Cei patru lei sunt opera a doi polonezi.
9. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, monumentul a fost vandalizat de forțele sovietice, care au distrus inscripțiile, stema Moldovei și pe cea a familiei Sturdza.
10. Istoricul de artă Remus Niculescu vede în acest monument ilustrarea unei noi politici culturale, transferând rostul şi semnificaţia actului artistic din spaţiul privat în cel public, pentru a putea fi admirat de cât mai multă lume.
N-ați apucat să vedeți Obeliscul cu lei? Scoateți GPS-ul și lăsați-vă conduși spre Bd. Carol I nr. 31, în Grădina Copou!
- Published in Turism
Știaţi că?? Eşti din Iaşi sau nu, ar trebui să ştii aceste lucruri!
Orasul Iasi este al doilea din Romania ca numar de locuitori, dupa Bucuresti?
Cele mai mari zece oraşe ale României concentrează aproximativ 20,9 la sută din populaţia ţării, iar Bucureştiul are cei mai mulţi locuitori, respectiv 1,94 milioane persoane, potrivit celor mai recente date comunicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe următoarele poziţii în Top 10 se află Iaşi (315.649 locuitori), Timişoara (312.113 locuitori), Cluj-Napoca (306.009 locuitori), Constanţa (302.040 locuitori), Craiova (298.643 locuitori), Galaţi (290.733 locuitori), Braşov (278.003 locuitori), Ploieşti (228.378 locuitori) şi Brăila (211.884 locuitori). (vezi detalii)
Prima carte tiparita in provincia istorica Moldova a aparut in Iasi la 1643?
Iasiul a fost incendiat de trei ori? Prima data, in 1513, au fost de vina tatarii, apoi otomanii in 1538 si apoi rusii in 1686.
Surse istorice sustin ca orasul a fost afectat de o epidemie de ciuma in 1734? Descoperiri arheologice recente sustin aceasta ipoteza.
Aici a fost capitala Moldovei timp de aproape 300 de ani (1565-1859)?
Cazarea la hotelurile din Iasi poate fi cu pana la 30% mai ieftina daca va rezervati online camera?
In 1930, numarul evreiilor ieseni reprezenta jumatate din numarul populatiei de origine romana? Erau atunci: 63.168 romani, 34.662 evrei, 980 germani, 918 rusi restul pana la totalul de 102.872 locuitori fiind reprezentat de maghiari, armeni etc.
Dupa Unirea Principatelor, cand capitala fost mutata la Bucuresti (1861), Guvernul Roman a stabilit plata unei compensatii banesti in valoare de 148.150 lei (nu a fost achitata insa)?
In timpul ocupatiei Puterilor Centrale a Bucurestiului (decembrie 1916), Iasiul a redevenit pentru doi ani capitala Romaniei?
In 14 decembrie 1989 mai multi ieseni au fost arestati de Securitate pentru ca planuiau organizarea unei manifestatii anticomuniste? Aceasta informatie sta la baza propunerii orasului Iasi ca oras initiator al Revolutiei din 1989.
Cele 7 coline care dau renumele orasului se numesc: Sorogari, Repedea, Breazu, Cetatuia, Bucium-Paun, Galata si Copou-Aurora? Alt oras din lume ce se afla pe 7 coline este Roma din Italia.
Temperatura maxima inregistrata vreodata la Iasi este 40 grade Celsius, in 27 iulie 1909? Minima termitica este data de valoarea de -36.3 grade Celsius (1 februarie 1937).
Una din cele mai triste si sangeroase amintiri din istoria recenta a orasului o reprezinta Progromul din 27 iunie 1941? Pe durata a 3 zile, nu mai putin de 13.266 de evrei au fost ucisi de autoritatile de atunci.
Intre 1956 si 1977, populatia orasului s-a dublat? De la 112.977 pana la 265.002. Insa, intre 1992 si 2005 populatia a scazut de la 344.425 pana la 320.888.
Astazi, singura comunitate minoritara mai importanta este cea a tiganilor (rromilor): 1.2%?
Religia mozaica (caracteristica evreilor) aproape a disparut din pesiajul spiritual iesean? Foarte bine reprezentata in 1930, 34,47% din ieseni, ea a scazut dramatic in zilele noastre (mult sub 1%).
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (1860) este cea mai veche institutie de invatamant din Romania?
- Published in Cultură